luni, 2 februarie 2015

Are Suveranul Pontif dreptate?



Are Suveranul Pontif dreptate? – 20 ianuarie 2015
Preda Mihailescu

http://www.contributors.ro/cultu…/un-papa-care-da-cu-pumnul/
Devine derizoriu modul in care politicismul corect si descarnat, inecandu-se da cu pumnul. Dl Liiceanu imitand pe doar dansul stie cine, gaseste de rigoare sa il ameninte pe Papa, pentru ca a indraznit sa glumeasca in zborul sau spre Manila, in avion intre apropiati, amintind ca pentru un Italian care se respecta (si, as adauga, si pentru un Roman intreg), daca ii insulti mama, ai dreptul la o replica fizica. Dar nu ma intelegeti gresit, accentul este mai putin pe Liiceanu, ci pe un val de autoflagelare laica ce se intinde peste lume. Ieri asistam la o emisiune cu filozoful meu francez contemporan preferat, Michel Onfray (le moins "pire", s-ar spune), care intr-o profuziune anti religioasa, il certa pe Christos, caci ar fi indraznita sa alunge negustorii din templu ... cu un bici! L'evangile selon ... Comentarii?
realitatea.net
  Prospectiv A-z .
via
Smaranda Dobrescu:

"Nu stiu cum se face ca in orice problema ma situez fara macar sa-i stiu parerea initial in partea opusa pozitionarilor D-lui Liiceanu. Credeam o vreme ca doar Basescu este motivul despartirii. De exemplu, il consider pe Papa Francisc unul dintre cel mai onesti, autentici si virtuosi capi al bisericii catolice. Faptul ca acesta a incercat sa apere saracii sia deplans inegalitatile lumii aratand cu degetul pe neoliberalii lacomi si indiferenti la durerile lumii, probabil ca atrage toti corifeii neoliberalismului sa se pronunte negativ la Papa indiferent ce spune acesta.
Relativ la tema articolului lui Liiceanu,iata un comentariu de pe contributors:
maria spune: 19/01/2015 la 22:29
Imi pare rau, ati tradus gresit afirmatia papei, si interpretat si mai gresit. El nu spune ca trebuie sa ripostezi la pumnul primit, dar la faptul ca atunci cand dai un pumn, trebuie sa te astepti la o posibila replica violenta. Practic el spune nu provocati, nu loviti si nu veti fi loviti! el spune in italiana: se il signor… offende mia mamma, si puo aspettare a ricevere un pugno. Adica: daca domuul… imi jigneşte mama se poate astepta sa primeasca un pumn.
Ce este asa de greu de inteles? de ce este nevoie sa rastamaciti cele spuse de Papa? domule Liiceanu? nu dezinformati…. stiti si ati inteles foarte bine ceea ce a vrut sa spuna papa Francisc, dar face mai multa valava interpretarea dumneavoastra! restul e doar can-can…. "
  P.A-z  .
via
Preda Mihailescu:
"Smaranda Dobrescu: INCONTESTABIL - o reemergenta de umanitate spontana, profunda si atenta in Vatican. Si care a stiut sa reactioneze cu un echilibru de alpinist - in timp ce lumea era inca ametita si bolborosea mantre complicate despre ce o fi si ce n-o fi rau si bine ... Papa s-a rugat pentru inimile teroristilor. Cine este atata de necunoscator, sa nu inteleaga faptul ca prin aceasta Papa se ruga indirect pentru acei imami deviationisti, care au rostit fatwa care, doar ea a permis uciderea. Amanunt care pare sa fi fost trecut cu vederea de toti, in caldura emotiilor: nu Islamul in intregime este in cauza, dar nici niste ucigasi izolati. Adevarul este la mijloc: fara fatwa, nu exista omor in numele islamului. Papa s-a rugat - noi intelegem pentru cine! Ceilalti, ce au facut?"

  Octavian Lupu Desigur sa ripostezi la cel care-ti insulta mama nu este o fapta crestineasca. In schimb sa-i tragi o palma unui copil care nu-ti impartaseste opiniile politice este desigur un gest care ar trebui canonizat. Astept ca dl Liiceanu sa iasa din incremeneala proiectului laic si sa faca aceasta propunere bisericii catolice.
  P.A-z  .
via
Octavian Lupu
D-le
Preda Mihailescu nu va mai emotionati atata la cele spuse de dl LIIceanu, un quasi neica nimeni in raport cu Papa. Cred ca dl Costi Rogozanu are perfecta dreptate pe acest subiect:
"Situaţie e mai clară decît vrea Liiceanu. Francis mai vîntură pumnul, mai face o glumă, dar trimite mesaje de speranţă. Liiceanu (şi frontul din ce în ce mai la dreapta pe care-l reprezintă – că doar ăsta ne interesează, nu persoana) ţine morală nesfîrşită, dar împinge discret o îngrijorare mai violentă decît un pumn vînturat în aer prin acea îngrijoare legată de imigranţi.
Pe scurt, nu vă mai obosiţi cu rînduri complicate fără sens: da, ăştia nu-l înghit pe Papă pentru că e prea comunist. Asta e comicăria. Îi discută gesturi, ca să nu-i discute declaraţii, pentru că în această eventualitate ar deveni probabil ultraviolenţi."

http://voxpublica.realitatea.net/.../papa-francisc-da-cu...
  P.A-z  .
via
Octavian Lupu:
Na ca papa a comis-o din nou. Sper ca dl. Liiceanu constiinta vie din Balcani nu doarme si mai ales nu iarta:

http://www.theatlantic.com/.../the-pope-official.../384667/
  Preda Mihailescu Multi derapati la mare inaltime .... multumesc de precizari si completari.
  Nedeea Burca Saracu Liiceanu! Cat de anacronic, cat de "incremenit in proiect" poate sa fie! Imbatraneste atat de urat incat iti provoaca mila.
  Costel Gilca Liiceanu, Plesu Patapievici apar pe rand ca niste soldati credinciosi sa faca propaganda. E greu sa ii iei in considerare, onest fiind!
Chiar ma gandeam cum oamenii acestia s-a pervertit in simpli propagandisti, in fond la fel de ieftini ca si propagandistii comunisti care umblau prin sate cu pantofii si hainele rupte. Doar papionul difera.
  Mihai Ion Turcu Papa Francisc precum modelu sau Sf.Francisc , este un om de bun simt. Esential pare a crede ca buna crestere manifesta in relatie cu altul reduce probabilitatea raspunsurior agresive. Excursul savant, speculativ, al Domnuui Liiceanu, ocoleste acest truism.
  P.M   Mihai Ion Turcu @ "Ocolire speculative si liicentioasa" ... ce elegant spus! Cu privire la cei doi actori inegali, Papa si comentatorul sau autodenumit, nimic de adaugat, deci citind pe aici, asta este. Dar ma gandesc ca mai exista si un al treilea actor colectiv, o gloata pe care dl cu licente isi inchipuie ca ii ofera opinii (prin intermediari, desigur, caci cine il intelege ...). Si pentru al treilea actor trebuie spus scurt, pe romaneste, ca drumul cald si bun este deplin ocupat de atitudinea Papei, este Drumul, si ocolisul, iata, intra imediat prin balarii. Pesemne ca este o remarca de prisos intre noi ...
S.D  Altii, doar si-au inchipuit ca ei au aratat Drumul in ultimul sfert de secol. Au aratat doar ocolisurile ce duceau niciunde si pe care s-au ratacit nu putini. Acum, acestia, destui, vor trebui sa refaca mental traseul spre adevaratul Drum, daca chiar doresc sa traiasca in Adevar..

Niciun comentariu: