luni, 2 februarie 2015

Turcia redevine imperiu



Turcia redevine imperiu – 20 ianuarie 2015
Henri Lautrec
Se preconizează că în 2020, Turcia va fi una din primele 10 puteri economice la nivel mondial, în 2006 clasându-se pe locul 16. Pe lângă economia puternică, Turcia beneficiază și de poziție geostrategică foarte bună: are acces la lumea arabă, Europa, Rusia și Marea Mediterana.
Turcia începe să ocupe un rol tot mai important în cadrul puterilor emergente, fiind una dintre primele state care au ieșit din criză în 2010, înregistrând o creștere a PIB-ului de 7,3%. Pe lângă progresul economic, poziția geopolitică a...
gandeste.org
  Prospectiv A-z .
"Se preconizează că în 2020, Turcia va fi una din primele 10 puteri economice la nivel mondial, în 2006 clasându-se pe locul 16. Pe lângă economia puternică, Turcia beneficiază și de poziție geostrategică foarte bună: are acces la lumea arabă, Europa, Rusia și Marea Mediterana. Ținând cont de aceste avantaje, nu este exclus ca în următorii 20 de ani, Turcia să fie un arbitru între Statele Unite, Federația Rusă și Uniunea Europeană."

Cine/unde "se preconizeaza"? La inceputul anilor '70, si despre Romania se putea preconiza avans economic si rol de arbitru intre SUA, URSS si CE. Asta asa pentru a aduce contraexemplul mai aproape de casa, dar acestea pot fi mai multe.

  Ionel Iani Velciov Si daca statele din jurul Turciei, pe modelul Crimeea, o sa-i ceara suzeranitatea, ca sa le ridice economic, ce vom zice ?!! ...
  P.A-z  .
говорить на русском, пожалуйста!
  Stefan Kovacs Turcia nici n-ar mai trebui să existe- dacă puterile învingătoare în primul mondial ar fi avut un minim de inteligență păstrat. Un stat kurd- normal din toate punctele de vedere, COnstantinopolul returnat Greciei- plus toate terenurile furate în războiul din 1918-1923 și finalmente o Sirie ceva mai mare. Ca să nu mai vorbim de returnarea zonelor furate armenilor și celorlalte victime ale Turciei.
  P.A-z  .
Dupa cum altii ar spune ca Germania nu trebuia sa mai existe daca aceleasi puteri invingatoare in primul sau al doilea mondial ar fi avut un...

Se pot spune multe despre Imperiul Britanic in descompunere, mai putin despre gradul acestuia de inteligenta. La oameni, inteligenta e data de gradul de adaptabilitate, la imperii cum o fi?
  S.K  Turcia- din punct de vedere istoric- e un stat fantomă creat pe resturile imperiului bizantin. Desființarea respectivului stat n-ar fi în contradicție cu nimic- pentru că în afară de minoritățile asimilate prost (războiul PKK împotriva turcilor nu e decât o chestie modernă- Ataturk a măcelărit fără probleme o groază de neamuri) nu există din punct de vedere istoric decât migratori- veniți de pe undeva din stepele Asiei și care pot să se reîntoarcă acolo. Britanicii erau obsedați de lupta contra rușilor- și au rămas doar cu respectiva obsesie. Nu mai spunem că Ataturk a câștigat doar cu ajutorul URSS...care i-a dat de la artilerie și până la consilierii militari care l-au ajutat să câștige. Îmi scapă acum numele dar până prin anii 80 exista pe undeva prin Ankara sau Istambul statuia unui mareșal sovietic. SĂ fi fost el Voroșilov ? SĂ fi fost Budionâi ?
  P.A-z  .
1) Re/vedeti: http://en.wikipedia.org/wiki/Gallipoli_Campaign

2) Cine ignora turcii, o face ignorand istoria si astfel riscand prezentul/viitorul

3) Cand aud romani (cel mai recent pe dl. Geoana) pomenind de grozava pozitie geostrategica a Romaniei, ma inreb daca hartile acestora se termina undeva in platforma romaneasca a Marii Negre--dincolo de asta, ar vedea Turcia, adevarata perla a coroanei geostrategiei euro-asiatice.

4) Britanicii nu cred ca aveau o problema cu turcii, doar ca umbra aceasta de imperiu statea in calea lor catre hidrocarburi si a francezilor catre prazile oferite de britanici pentru implicarea in contra Germaniei (e.g., Egipt & Siria).

5) Britanicilor nu le prea pasa asa tare de Imperiul Tarist, doar ca acesta in conjunctie cu Germania putea sa reduca imperiul insula la conditia de... insula.

6) Revenind la turci, nu-mi sunt neaparat cei mai dragi, dar am invatat, prin istorie, sa-i respect. Ei trebuie acum sa decida daca-i cazul sa-si ancoreze interesele la BRICS sau sa joace in continuare de pe pozitia a n'shpea in sistemul mondial. Un pariu mare pentru care-i respect inca odata, chiar daca nu-mi convine neaparat tot ce ar putea face (ca roman si american).


The Gallipoli Campaign, also known as the...
en.wikipedia.org
  S.K  Păi da- au luat în 1915 bătaie pentru că erau ca în 1915- dar în 1918- la sfârșitul războiului- existau deja trupe britanice și franceze în Istambul- care dacă ar fi intervenit în războiul din 1919- 1923- atunci când trebuia- ar fi evitat masacrul de la Smirna și o serie de alte masacre...http://en.wikipedia.org/.../Greco-Turkish_War_%281919%E2...
The Greco-Turkish War of 1919–1922, known as the...
en.wikipedia.org
  P.A-z  .
"la sfârșitul războiului- existau deja trupe britanice și franceze în Istambul- care dacă ar fi intervenit în războiul din 1919- 1923"


Acel DACA e mai mare decat... Cand vreodata au intervenit japcarii astia cand au primit riposta? I-au bagat pe nefericitii de greci la inaintare si acolo i-au tinut pana in ziua de azi, facand targuri prin spate cu turcii mai tot timpul. Desigur, totul in numele civilizatiei.

Domnule, in termeni de fibra nationala, adunatura asta etnica pe care o numim TURCIA nu-i de gluma. Si asta o cam stiu toti.

Ce vreau sa spun, una peste alta, este ca desi mi se par de domeniul fanteziei predictiile facute acum de autorul articolului initial pentru urmatorii 10 ani, la fel mi se pare riscant sa-i ignor pe turci. Pariu mare, miza mare, se poate termina oricum.
  P.A-z  .
via Octavian Lupu am gasit aceasta harta franceza dela 1870 care ilustreaza bine-mersi parte din ce spuneam ieri:


http://en.wikipedia.org/wiki/European_Civil_War...
The European Civil War is a term of historical...
en.wikipedia.org

Niciun comentariu: