luni, 22 decembrie 2014

Unde sunt inginerii de altadata?



Unde sunt inginerii de altadata? – 27 noiembrie 2014
Prospectiv A-z
.
Astia nu mai sunt nostalgici, doar pragmatici. Mi-aduc aminte recent de cateva discutii aici despre nevoia de reforme in scoli etc. Afirmam ca o intoarcere la pre-1990 mai putin chestiile ideilogice (inlocuite cu morala/religie) ar fi de departe solutia cea mai buna...
"Sometimes, it can verge on denial: when poor results in OECD school rankings led to call for reforms of Germany’s education system at the turn of the millennium, a delegation was sent to Helsinki to study Finland’s top-ranking system. The Finns told them that they, in turn, had taken their inspiration from East Germany."
Textul contine multe astfel de observatii pe care romanul obosit de spectrul 'jos-comunismului!' le-ar considera de neconceput.
From women in the workplace to youth football and recycling, country is more East German than it likes to admit
theguardian.com|De Philip Oltermann
P.A-z .
Estul european nu producea specialisti in stiinte sociale, ci ingineri. Unde sunt ingineriile de alta data?

http://www.paristechreview.com/.../monde-manquer-ingenieurs/
Aux États-Unis, le peu d'appétence des étudiants pour les études scientifiques et techniques prend les proportions d'une crise stratégique. Et ailleurs?
Draghi Puterity Citeam pe la inceputul anilor '90 intr-o revista ameircana (Aviation Week and Space Technology) apelul unui inginer de la NASA pentru a face ceva in acest sens "in tara care produce anual mai multi avocati decat ingineri". Spunea ca media de varsta a inginerilor aerospace de la NASA era atunci de peste 50 de ani, si o compara cu cea din UE care ar fi fost de sub 30 de ani. Era ingrijorat de pierderea "tribal knowledge-ului" in domeniu. Intre timp, s-a ajuns ca SUA sa depinda de Rusia pentru a putea opera ISS-ul...

In Germania, in opinia mea, situatia e ceva mai buna doar doatorita faptului ca invatamantul superior tehnic e inca bine sustinut financiar si e de calitate. In invatamantul mediu si primar e propagata o adevarata aversiune fata de matematica si fata de disciplinele tehnice. E de bon ton in "inalta societate" sa declari ca habar nu ai de matematica si ce noate proaste ai avut la scoala, iar prin scoli parintii duc adevarate jihaduri impotriva profesorilor de matematica care "chinuie elevii" incercand sa-i invete matematica.

Intr-adevar, odata cu reunificarea Germaniei, a existat o tendintza de a repune invatamantul tehnic pe primul plan, insa, ca toate "ideile venite de la comunisti" nu a produs efecte decat punctual.
Preda Mihailescu Puterity @ Interesanta perspectiva - in Germania se deplange pe multa buna dreptate atat reducerea crescanda a invatamantului tehnic si de specialitate, in favoarea celui universitar. Cat si pierderea de know how prin decenii de subtretanta in Asia, si mai putin in tarile de est. In privinta NASA, ma gandesc mereu la cartea lui Feynmann "What do you care what others think" si investigatia Challenger Commission. NASA facuse munca de pionierat, perfecta, in anii initiali, calitatea si atentia scazand cu rutina, promovarea marilor ingineri in pozitii manageriale, si inalta specializare si repartitie a productiei. Fenomen absolut general, dar atat de magistral investigat si descris de Feynmann.
P.M  Desigur, o revenire macar la jumatate din calitatea scolii dinainte de 90 ar fi fenomenala. S-ar putea incepe cu calitatea manualelor - pot sa pastreze de la aparatele occidentale de reclama ceva din diagramele colorate, si ceva mai multe legaturi practice, dar sa fie scrise ca in acele vremuri de cei mai buni didacti dintre cei mai buni specialisti ai tarii. Adevarul este ca si cartile germane par sa inceapa sa devina ceva mai serioase, de mai bine de zece ani se combate delasarea, dar dureaza ...
  Octavian Lupu Prospectiv FCh eu cred ca înainte de a discuta de sisteme de invatamant ar trebui sa raspundem la intrebarea; vor guvernele actuale sa aiba cetateni bine educati, bine informati si capabili de gandire critica? Daca m-ar scula cineva din somn si mi-ar cere un raspuns rapid si sintetic la aceasta intrebare as raspunde ca mai degraba nu.Argumente: sa ne uitam la ce se intampla in jurul nostru.
P.A-z   Absolut de acord, capitalismul de azi, cu scala sa globala, ne vrea in confort. Si cei mai multi nu pot rezista ispitei.
P.M   Octavian Lupu @ Hit the nail on its head. In occident se investesc milioane in cercetare de "didactica empirica", condusa de generalisti care nu stiu decat sa vorbeasca pe nas si sa flateze asteptarile politicienilor dornici de reduceri. In America se se vorbeste deschis de faptul ca este mai putin costisitor sa cumperi specialisti calificati din tarile sarace care au investit in ei, decat sa imbunatatesti pe baza larga invatamantul US. Dorinta unui invatamant formator este deci o premiza ne-evidenta, si nimeni nu stie daca argumentele economice aduse sunt singurele sau cele mai importante - 'maleabilitatea' prostului poate sa fie si ea un scop pentru unii. Totusi, eu socotesc educatia este o baza necesara fara care si ei se duc de rapa - si de aceea este bine sa exista in rezerva raspunsuri potrivite si bine gandite. Din cand in cand au si ei nevoie de o parere...

Niciun comentariu: