sâmbătă, 27 decembrie 2014

Talpes recunoaste.



Talpes recunoaste.. – 20 decembrie 2014
 Gheorghe Gradinaru
Se recunoaste existenta unor sedii folosite de CIA in Romania . Interesanta explicatia acceptarii unei asemenea situatii.Personal mi s-au parut relevante comentariile legate de existenta unui sir intreg de inalti functionari ai SUA care au avut pozitii pro Budapeste.
Generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE) şi, la vremea când se spune că au existat acele închisori CIA pe teritoriul...
adevarul.ro
Alexandru Botu Nu am inteles nimic, asta insemnand ca lucrurile se prezinta corespunzator...
Viorel Straoanu Da' care crezi ca fost meseria omului ?! Aia sa lamureasca oamenii ?
Smaranda Dobrescu Prezentarea facuta poarta ideea ca in numele aderarii la NATO si a statutului de viitor aliat al SUA, Romania nu a gresit caci vorba aceea, permitea o actiune a americanilor in teatrele de operatii.. Nimic mai firesc! Si totusi, pana unde se poate impinge loialitatea fata de doritul aliat?
Imaginatia ne poate plimba chiar si printre imagini cu ciuperci ce se inalta...
Octavian Lupu Loialitatea serviciilor secrete romane in raport cu cele americane poate fi descrisa foarte bine de relatia sluga/stapan. Suna urat desigur. Dar din ce am mai citit si am mai vazut (productii cinematografice factual sau de fictiune, fictiune sugerata de consilierii ex-servicii ai scenaristilor), acest tip de relatie predomina in raport cu toti aliatii indiferent de marimea lor. Probabil ca mai sunt si exceptii care sa confirme regula. In ceea ce ma priveste convingerea mea este ca dl Talpes stia ce se va intampla si ulterior ce s-a intamplat (desigur fara amanunte) in acele locatii. dar nu i-l condamn ca nu recunoaste pentru ca domnia sa este inca parte a sistemului. Daca.as fi fost in locul moderatorului l-as fi intrebat cum ar reactiona daca ar avea o ruda apropiata, copil, sora, frate care sa fi fost saltat de CIA si supus unor interogatorii brutale in baza unor alegatii nedovedite ca ar simpatiza cu miscari teroriste. Ar mai fi el ca persoana particulara loial serviciilor secrete americane in asfel de circumstante?
Smaranda Dobrescu Argumentele celor care se lupta cu terorismul acceptand tortura sustin evitarea tragediilor de amploare. Ele nu tin seama de alte doua aspecte: Interogarea sau tortura unor nevinovati si teoria generala a drepturilor omului, in primul trand dreptul lui la demnitate. In numele aderarii la NATO pe vremea aceea s-a acceptat-cu larg acord- orice cerinta a americanilor. Talpes este onest cand recunoaste acest lucru. Nu stiu acum cat de larg ar mai fi consensul fata de cereri similare.
O.L  Optiuni aveam pe vremea lui Talpes cand eram in afara gardului. Now we just take orders. Si ar fi extrem de daunator Romaniei sa inceapa sa-si manifeste in circumstantele actuale accesele de independenta. Pentru ca in ceea ce ne priveste santajul a fost dintodeauna unul de natura teritoriala.
S.D  Santajul de tip nou are si unitati de masura in metri cubi sau kilowati.
P.M  Exista un raspuns la santaj, pe care era o vreme cand Romanii stiau sa il practice: "Poti sa ma ameninti, poti sa ma arunci in conflicut cu vecinii si sa ma furi - dar nu este modul cel mai inteligent si pentru tine folositor, de a valorifica aceasta relatie!"
O.L  “She gleefully participated in torture sessions afterward; she misinterpreted intelligence in such a way that it sent the CIA on an absurd chase for al-Qaeda sleeper cells in Montana. And then she falsely told congressional overseers that the torture worked.” http://www.telegraph.co.uk/.../Revealed-the-true-story-of...
telegraph.co.uk
P.M  Octavian Lupu @ Se prezinta ca o versiune simplificata pe masura intelegerii cetateanului american de rand, cu un "Opferbauer" (pion de sacrificiu) bine desenat, caruia sa i se poata pune in spinare toata vina. Si se face un film, revelatiile fiind in acord cu filmul: Parca se confirma ideea ca Hollywood a servit de-a lungul timpului ca portita educativa a guvernului. Mi-aduc aminte de filmul despre Patton, in care se recunoastea "artistic" ceea ce politica nu ar fi putut recunoaste, dand loc in egala masura la discutii, si amortind protestele. Rafinat!
O.L  D-le Mihailescu, am sa incep cu sfarsitul, adica cu Patton. Declaratiile si actiunile "nepotrivite" ale lui Patton in raport cu aliatii si politica oficiala a a acestora au fost prezentate aproape imediat de mass-media americana atat in presa scrisa cat si in jurnalele de stiri ale vremii. In concluzie acele lucruri au fost spuse sau/si faptuite cand dureau si contau mai mult. La cativa zeci de ani de la al doilea razboi mondial, cand a iesit filmul, in plin razboi rece, nu mai era loc pentru dragalasenii intre rusi si americani, politicienii atat americani cat si rusi utilizand un limbaj extrem de agresiv unii vis-a -vis de ceilalti. In concluzie nu prea inteleg analogia cu aceasta "Maya". Nu am vazut vreun articol in presa internationala care sa marseze pe o vina individuala a unui agent sau altul, lucru care ar fi extrem de convenabil pentru CIA. Ceea ce au vrut jurnalistii de la Telegraph sa sublinieze , ca si alti confrati de alfel, este ineficienta torturii in general si a torturii in masa, in special. A, era sa uit: daca doriti o analogie cinematografica cu aceasta "Maya" va recomand serialul Homeland, in special seria din anul acesta.
P.M  Octavian Lupu@ Recunosc, poate a fost o interpretare putin pripita. Oricum, nu era gandita in registrul politic ci in cel de impresie in mase. In privinta lui Patton impresia mea este ca filmul a urmat o perioada - mult dupa razboi - cand intrebarea daca Patton nu ar fi avut dreptate a fost mult discutata. Filmul oferind in egala masura o confirmare si o atenuare a discutiei. In cazul de fata am citit doar comentariul din linkul oferit, care pune accentul pe personajul unei singure agente, care a indus in eroare sistemul. Impresia produsa nu este una de seriozitate. Oricum, dumneavoastra aprofundati tema mult mai bine decat mi-am propus eu, multumesc de precizari.

Niciun comentariu: