sâmbătă, 27 decembrie 2014

Miza crizei din Ucraina



Miza crizei din Ucraina – 23 iulie 2014
Smaranda Dobrescu
"În realitate, aici este miza situaţiei din Ucraina. S-a observat deja că Gemania se îndreptă, încet dar sigur, spre o politică externă independentă, asta însemnând două lucruri: pe de-o parte, o autonomizare pe dimensiunea euroatlantică (scandalurile de spionaj care au afectat recent relaţia în ultima vreme par să fie pretextul, nu textul răcirii relaţiei bilaterale) şi, în al doilea rând, gestionarea Estului pe în relaţia cu Moscova."
Citeste mai mult: adev.ro/n90s74
„Dincolo de mizele pe termen scurt, criza din Ucraina este vârful de aisbeg al unor evoluţii mai profunde şi cu bătaie lungă, respectiv cine va gestiona de aici...
adevarul.ro
Prezentul continuu Profesorul Dan Dungaciu ne-a dat...
ziarulnational.md
Smaranda Dobrescu Scenariile abunda in aceasta perioada . Modificari ale NATO in Europa sau doar in cea de EST ar fi poate induse ca idee pe de o parte de hotararea UE din anul trecut de marirea substantiala a bugetului de aparare si a maririi capacitatii Uniunii in a-si asigura securitatea si pe de alta parte de existenta celor trei state Moldova, Georgia,Ucraina, sprijinite de NATO dar deocamdata sau niciodata membre NATO. O declaratie a lui Obama ridica si ea niste intrebari privind interesul NATO in zona: "Washingtonul ar putea astfel să-si revadă prezența în Europa, „în funcție de noile provocări legate de securitatea acestui continent”. Acest lucru nu se va face însă în defavoarea „reechilibrării” puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Albă." http://agora.md/.../barack-obama-are-o-propunere-care...
Barack Obama propune un miliard de dolari pentru un...
agora.
C.G  Este clar ca avand un deficit bugerat atat de mare SUA nu mai are forta financiara sa se mantina ca un jandarm al lumii. IN caz contrar ar risca sa aibe probleme pe plan intern.
Ca nu mai are bani este o certitudine. Ca se va retrage este o semicertit...Vezi mai mult
S.D  ·  Articolul D-lui Dungaciu, l-as citi consecutiv articolului lui Adrian Severin postat la Grup in urma cu cca doua saptamani: "Analiza realității geo-politice globale a condus, se pare, Germania spre revizuirea opțiunii sale referitoare la arhitectura de securitate europeană. Parafrazând maxima care a guvernat filosofia NATO imediat după nașterea sa, am putea sintetiza actualul proiect german în formula „Germany up! Russia in! America out!” („Germania sus! Rusia înăuntru! America afară!”). Aceasta implică coexistența cordială a unei uniuni politice vest-europene (o uniune euro-atlantică restrânsă) în care Germania este prima între egali („uber alles”) și a unei uniuni euro-asiatice dominată de Rusia, separate printr-o Europă centrală formată din „națiuni-satelit” gravitând în jurul celor două „uniuni-soare” care și le împart între ele. Țările din vestul Europei centrale ar constitui „vecinătatea apropiată” a Germaniei iar cele din estul Europei centrale „vecinătatea apropiată” a Rusiei. Fără a mai avea vreun drept de control în Europa, SUA sunt împinse spre Asia-Pacific unde să formeze o contra-pondere la eventualele excese de ambiție rusești."
 Adrian Severin  http://adrianseverin.com/spionaj-intre-aliati-sau.../...
Spionaj între aliați sau moartea unei alianțe? - adrianseverin.com
Expulzarea rezidentului CIA la Berlin reprezintă un gest simbolic cu semnificați...
Expulzarea rezidentului CIA la Berlin reprezintă un...
adrianseverin.com
C.G  Corect!

Niciun comentariu: