luni, 22 decembrie 2014

Cum a omorât cine trebuie presa



Cum a omorât cine trebuie presa...27 noiembrie 2014
Stefan Kovacs


Dacă prin 1990 aveam o groază de ziare- de nu mai știam ce să cumpărăm- pe la anul de grație 2004- la prima băsesciadă- mai existau mari și late doar câteva- iar în 2014 constatăm cu o anumită satisfacție că nu mai există NICI UN ziar (cotidian) cu adevărat liber. Sper să nu se supere câțiva din prietenii de pe FB care scriu la diverse ziare vesele- dar cam singurele. Mă refer aici la cotidiene de mare tiraj.
România Liberă și Evenimentul Zilei sunt băsiste 100%. Jurnalul nu știu dacă mai apare- oricum e un ziar trist și jalnic- oricât de mulți bani au fost băgați în el. În rest- nimic. Chestia e cu atât mai înspăimântătoare cu cât am tot fost amețiți cum a respectat Băsescu libertatea presei. Care presă ? Tot ce există în print- este băsist.
Afacerea cu ”Gândul” și ”Adevărul” trebuie pomenită separat- ca dovadă a abjecției oamenilor lui Băsescu. Pe când era în print Gândul era chiar un ziar decent. Prin 2010 CTP-ul a proclamat moartea presei scrise- evident cu ordin de la stăpânirea Patriciu-Burci- și trecerea în virtual. Unde a devenit chiar mai abject decât Ev.Zilei- amețindu-i pe tâmpiți cu ”eroii” și alte scârboșenii . Cu Adevărul s-a petrecut aceeași treabă- de la entuziasmul inițial și ziarele ”free” - până la recunoașterea faptului că răposatul Patriciu a fost sau a devenit băsist.
Probabil că dacă s-ar fi făcut un sondaj prin 2004 s-ar fi văzut că mult mai mulți dintre oamenii activi citesc ziarele decât să se uite la știri pe TV. Și uite că nu mai ai ce citi- decât minciunile conservatorilor băsiști.
DIn păcate în România nu există presă străină accesibilă la raft. Lăsând deoparte faptul că e scumpă- între 15 lei ziarul și un 60-70 revistele- la București există în acest moment un singur chioșc care vinde așa ceva- în subsol la Universitate. Cel de la Inter a fost desființat- la fel ca și rețeaua de magazine Kioșc.
În mod practic- nu mai avem presă liberă în România. N-am avut niciodată după revoluție ziare de gen INYT - fostul IHT- sau Times, Le Monde, Frankfurter. Nici nu avem acces la originale. Suntem exact la mâna vânzătorilor de gogoși cu cât de coruptă e țara și cât de deștept e DNA.
PSD-ul ar trebui să ia în calcul- dacă își dorește oarece victorii în viitor- dezvoltarea și subvenționarea unui ziar decent. Ce a existat pe vremea FSN-ului- parcă Azi- nu era de vreun interes nici măcar pentru vreun mort de 1000 de ani- și nici bun pentru împachetat slănină și ceapă- cum e România Liberă.
Prospectiv A-z .
Cred ca Adrian Costea a republicat la Grup un material al sau din Adevarul pe marginea caruia am dezbatut aceste lucruri. Spuneam atunci ca presa face exact cati bani platim noi pe ea, adica ZERO. Am fost conditionati de internet sa luam toata informatia gratis, iata ca ziaristii nu mor de foame, cel putin nu sefii lor care ne vand pe noi, audienta, mogulilor.
Stefan Kovacs Problema este că 99.5% din populație n-are nici dotarea și nici educația necesară pentru a-și lua informația gratis. Puțini sunt cei care pot accesa un site de știri decent, gratuit și care eventual să poată fi și înțeles de cine nu este fluent în engleză, franceză sau germană. Parte a conspirației- măcar în România- televiziunile cu pretenții generaliste- Pro TV sau Antena- bagă subiecte melodramatice- cu copii bolnavi, accidente, crime, etc.- ceva care n-a ajuns niciodată pe o televiziune gen RF1 sau BBC.
P.A-z .
" Problema este că 99.5% din populație n-are nici dotarea și nici educația necesară pentru a-și lua informația gratis."

Nu-i asa, multi au televizor si calculator in casa. Google Translate ofera versiuni decente. Pe facebook sunt foarte multi romani aproape bilingvi. Atat pe facebook cat si in blogosfera sunt destule centre care radiaza cunoastere si care merita frecventate, dar like-urile se aglomereaza la celebritati (politice sau show-biz).

Pe de alta parte:

Se opereaza cu false modele; Oamenii au inceput sa se identifice cu acestea.
Educatia post-1989 a transformat pe atat de multi in analfabeti functionali--o caracteristica a democratiei neoliberale.

Cred ca avem un nod gordian, se cauta o dezlegare...
S.K   Pe mine personal mă deranjează absența presei străine. Prin 1996 începuseră să apară chioșcuri- pe la Patria, era un chioșc la Gara de Nord, etc. Azi- în capitala României- nu mai există decât 1 locație- care nu e exact cea mai bine dotată și mai eficientă. Doamne Ferește să se declare mâîine al 3-lea Mondial- noi vom avea Click-ul cu ce-a mai făcut Bote...oare n-ar trebui înainte de CNA să mai existe o astfel de instituție- pentru presă- care să-i oblige pe alde Ring, Sârbu și restul să dea și niște informații decente și verificate ?
P.A-z .
Domnule, si aici publicatiile pe hartie dispar. Se pare ca miscarea fatala a presei scrise a fost mutarea publicitatii pe internet. Mai mult, daca eu as vrea presa straina pe hartie nu stiu precis unde s-o gasesc, desi mai sunt cateva biblioteci publice care-si mentin abonamente la cateva publicatii britanice si/sau chinezesti. Bibliotecile universitatilor au cele mai multe publicatii straine, mai cu seama acelea cu departamente de studii specializate pe tarile respective.
S.K  BCU avea Paris Match- la sala de publicații- în 1987-1988. Nu mai zic de Centrele Culturale- cum era cel al SUA- unde puteai să împrumuți peste weekend și Newsweek și Time. Nu pot să-mi răsfoiesc tableta în fotoliu- la o cafeluță- așa cum făcea orice cititor de ziare care se respecta- și nici nu e același lucru.
P.A z .
Newsweek nu mai apare pe hartie. Paris Match o mai vad la biblioteci publice, pe o hartia mizerabila. De fapt, multe saptamanale si-au dublat/triplat pretul in ultimii 15 ani si micsorat formatul si/sau calitatea hartiei.
S.K  Am văzut și eu la începutul anului că nu mai apare- aveau speranțe să-l reia din Aprilie- dar cred că au rămas doar speranțe.
P.A-z .
O sa mai adaug doar ca aici bibliotecile publice sunt mentinute cu fonduri in principal locale--taxe si donatii. Sunt un loc unde multi oameni se aduna, fie din lipsa mijloacelor, fie pentru cultivarea sensului comunitar.
Biblioteca publica e o institutie glorioasa a SUA. Iata un link cu imagini: https://www.google.com/search?q=public%20library...
google.com
P.A-z .
Iata un link si la catalogul retelei de biblioteci publice din zona metropolitana a Bostonului: https://library.minlib.net/search/...Vezi mai mult
Short, anonymous survey about how you search for various kinds of electronic materials at your library....
library.minlib.net
Petre Opris Domnule Prospectiv FCh Se pare că nu cunoaşteţi despre scandalurile în care este implicată Biblioteca Naţională a României. Deşi a fost modernizată şi are un sediu nou, cărţile achiziţionate de anumiţi funcţionari au fost supraevaluate, iar spaţiile bibliotecii au fost oferite pentru publicitate unor societăţi dubioase. Oare orice intenţie de modernizare a instituţiilor publice din România eşuează din cauza lăcomiei funcţionarilor şi a politicienilor corupţi?

Niciun comentariu: