joi, 21 iunie 2018

Sansele afirmarii stangii europene

Sansele afirmarii stangii europene – 8 mai 2018

 

Smaranda Dobrescu

May 8

In urma cu o saptamana am avut o discutie la Atelier despre sansele afirmarii stangii europene in cadrul UE. Atunci imi exprimasem parerea ca stanga nu poate trai si dezvolta intr-o Uniune politica. Simt nevoia sa nuantez. Intrucat subiectul pare a nu fi fost epuizat, il reiau in speranta unor contributii interesante.
Daca Uniunea politica este facuta pentru a favorizae exclusiv marile monopoluri si oligopoluri, atunci Uniunea politica apare ca fiind capturata de politicieni nealesi, in folosul multinationalelor.In aceste conditii stanga devine cu atat mai necesara fie pentru a reface o Uniune politica mai echitabila si echilibrata, practicand un internationalism de stanga definit pe cat posibil cat mai asemanator cu diferitele partide nationale europene de stanga, fie aceste partide la nivel national ar trebui la guvernare sau in opozitie sa devina mai protectioniste pentru a contracara atitudinea monopolurilor.
In prezent, Uniunea politica este capturata de capital, este tributara acestuia si nu reflecta interesele lucratorilor.Ea reflecta aproape exclusiv interesele multinationalelor, care se comporta oligopol in cadrul pietelor, impunandu-si interesele financiare. Avand in vedere nevoia de uniformizare a programelor de stanga rezulta ca stanga europeana are nevoie sa se europenizeze, adica sa aibe aceleasi revendicari si programe commune atat sub Macron, cat si sub Merkel sau Iohannis.Daca nu, stanga dispare.In prezent, conjunctural in Europa stanga nu prea mai e prezenta la guvernare decat rareori in coalitii si pe cale de consecinta, grupul progresist social democrat din Parlamentul European este minoritar. Desi necesara, stanga ramane minoritara. De ce? Nu popularii iau din mandatele stangii moderne europene ci partidele nationaliste, populiste. Asadar, fata de sustinerile mele de randul trecut prin care exprimam imposibilitatea stangii de a exista in aceasta uniune politica care e UE, vin si adaug ca ea ar putea sa fiinteze in folosul lucratorilor, varstnicilor, persoanelor defavorizate, adica electoratul tinta consacreat, daca se europenizeaza. Altfel se impune protectionism, politica nu neaparat a stangii….

 

Alexandru Botu In unire sta puterea, este cunoscutul slogan. Dar unirea trebuie sa fie facuta pentru un interes comun si suprem, nu conjunctural Se stie ca aliatii din WW2 au conlucrat bine pana la capitularea Germaniei. Incepand cu capitularea Germaniei in zile diferite fata de vestici, respectiv fata de rusi s-a reluat dusmania uitata. Iata care este deosebirea intre Unire (entitati cu acelasi ideal national si permanent) si Uniune (entitate eterogena trecatoare in care unul este mai impunator peste ceilalti). De aceea, nu cred in uniuni de orice fel, caci in acestea conteaza interesul celor puternici, ceilalti cautand permanent sa centrifugheze), ci doar in Uniri.
Cum partidele politice sunt parti ale structurii sociale in diferite tari, ele nu se pot unii, dar accepta sa se subordoneze unui centru in uniuni de tipul Internationala, Comintermul etc pentru a fi ajutate sa para mai tari.
Partidele de stanga, ca si sindicatele, au disparut sau au devenit stafii ori amagiri sub mirajul banilor. O noua Uniune a lor nu poate fi mai puternica decat este cel mai slab membru. Si cu cat efort ajunsesera credibile!, ca sa verse acum oala cu lapte (vaca buna de lapte rastoarna galeata plina). Sa se intareasca fiecare partid de stanga in tara lui, prin masuri ferme, eficiente, energice, nu extremiste, convingand electoratul propriu si apoi sa se gandeasca la o Uniune ca la un club de fite in care sa laude toti pe cel mai...Prin stanga inteleg social democratie, cu care am simpatizat cat timp nu s-a dizolvat in organizatii cu alt mandat.

 

Smaranda Dobrescu Prin unificare inteleg unitate ideologica, cum ar fi: fiscalitatea, sistemele de pensii, somaj, un principiu comun pentru oferta de ingrijiri de sanatate, pozitia fata de resursele proprii, fata de vanzarea terenurilor agricole, fata de diferenta de calitate si pret a produselor similare provenite din tari diferite, fata de rolul bancilor centrale, fata de participarea justa la managerierea suveranitatii de nivel superior, etc. Redistribuirea ca procent din PIB ca si cheltuielile excentrice si puternic diferentiate din prezent sa se uniformizeze, oarecum (cheltuieli militare, de ex)

 

Alexandru Botu Eu nu vad unificarea pe care o propuneti, decat ca o alta fata a globalizarii, aceea in care "creativii" sunt de o parte si impun, ceilalti fiind tarati si dezamagiti ca nimeni nu-i baga in seama. Dar as accepta parteneriatul pe subiecte comune, unde fiecare isi face bine partea sa. Imperiile, chiar daca imparatii se declarau tata tuturor popoarelor, nu puteau egala periferia cu centrul, nu puteau oferi echitate, dreptate sociala. 
Tot ceea ce propuneti, si va respect, o stiti! are logica, dar mie simt ca nu o sa-mi placa rezultatele.
De aceea nu vreau sa ma las convins.

 

Smaranda Dobrescu Nu trebuie sa te lasi convins, Alexandru! Randul trecut declaram ca stanga nu-si poate manifesta vocatia intr-o uniune politica care se bazeaza pe integrare profunda si pe globalism. D-l profesor Mocearov m-a contrazis, argumentand ca este posibil tocmai datorita internationalismului de stanga, daca e manifest. Cel de drepta este nociv si foarte periculos. Eu m-am gandit o saptamana si pornind de la ideea convergentei necesare globalizarii am prezentat spre discutare acest aspect. De fapt sunt doua variante.: internationalism de stanga sau protectionism.

 

Alexandru Botu https://www.youtube.com/watch?v=3Xn1o8qrFtoManage

 

 

YOUTUBE.COM

Divertis - Animale mici fara frontiere 1991 (Full)

 

Precar Roman Cei care au creeat EU, vor invata proverbul "Unde dai, si unde crapa!"

 

Alexandru Botu Stiti chestia cu de ce socialismul nu poate fi stiintific? Caci daca ar fi fost, la inceput se testa pe animale, nu direct pe oameni.

 

Precar Roman Alexandru Botu Ramane cum am stabilit!

 

Buciu Petre UE e un proiect neoliberal. Daca nu intelegem asta, nu intelegem nimic. A fost creat in anii '90 in versiunea lui actuala, in plina ascensiune neoliberala. Mai rau, a imprumutat multe idei si de la vechiul capitalism burghezo-mosieresc - "euro" fiind cel mai evident. Evident ca in conditiile astea nu poate exista social-democratie. Presiunile sunt foarte mari, capitalul are prea multa libertate, statele sunt legate la maini, justitia e doar o masca, sindicatele sunt anatema, reglementarile sunt toate create pentru beneficiile producatorilor din tarile centrale. Ca si cum nu era destul de rau, toate institutiile cheie sunt ocupate de oameni dubiosi prin mecanisme nedemocratice. Numai propaganda insistenta a creat impresia ca UE ar fi vreo chestie "progresista". E progresism pentru corporatisti si banksteri.

 

Precar Roman In UE, numarul precarilor, indeosebi al asa-numitilor "denizen", creste necontenti. Ei se vor transforma intr-o clasa sociala periculoasa! Acesta va fi adevarata provocare interna!

 

Prospectiv A-z .
Domnule Buciu Petre, asa ne apare acum in oglinda retrovizoare. 

In realitate, cati au vazut ca UE post-Maastricht/Lisabona devenea imediat o puscarie a fostelor natiuni sacrificate pe altarul capitalului si monopolurilor germane? 

Retin insa 2 variante in postarea initiala a d-nei Smaranda Dobrescu: fie europenizezi Stanga (asaincat capitalul sa nu mai divida si sa subjuge forta de munca), fie ingradesti din Stanga *libera circulatie * a capitalului. 

Domnule Precar Roman, de acord ca precariatul poate deveni o provocare interna, insa coagularea acestuia intr-o forta necesita constiinta de sine (la nivel european) si/sau eliminarea/reducerea diviziunilor artificiale operate de posesorii capitalului (diviziuni sexuale, rasiale etc.).


Smaranda Dobrescu Redau un fragment din discutia trecuta:



Andrei Mocearov De acord cu ce spuneti, dar nu am inteles de ce stânga nu poate trăi intr-o uniune politică.

Smaranda Dobrescu Cel mai simplu raspuns ar fi acela al esecului evident al stangii in UE care are un comportament(nu statutar) de uniune politica. Dar se poate obiecta ca conjunctural stanga europeana a avut lideri slabi, necarismatici (diferiti de Sanders sau Corbyn)

De fapt intrebarea vitala pe care mi-o pun este daca stanga mai este internationalista? Stanga europeana are azi tendinte protectioniste in ciuda regulilor UE. (Aseara la TV ministrul Daea a subliniat avantajul apartenentei noastre la UE-fonduri de sustinere a agricultorilor, dar a sfatuit romanii sa consume doar produse romanesti. Stanga isi doreste o competitie mai putin acerba in cazul uniunii, o diminuare a aspectului salbatic si sufocant al globalizarii care o obliga la investitii rapide si de anvergura in domeniul R&D in dauna redistribuirii

Stanga este necesara sau mai mult decat necesara in conditiile aparitiei unei largi categorii de indivizi care traiesc intr-o stare de precariat social.Stanga are si sustinerea la vot (in Romania) a categoriilor defavorizate, sustinere care intre alegeri e ca si inexistenta in comparatie cu atitudinea vocala si hotarata a promotorilor neoliberali. Multinationalele cu filialele in tari cu guverne de stanga in cautare de mana de lucru ieftina si de profit maximizat,s-au constituit in centre de presiune asupra guvernelor de stanga manifestandu-se in doua moduri: Santaj de parasire a locatiei daca nu se diminueaza taxele si motivand angajatii sa devina excesiv de agresivi si virulenti fata de partidele de stanga la guvernare. Ca urmare, aceste partide ale stangii sunt incorsetate si fortate sa nu-si mai respecte vocatia traditionala. Daca mai adaugam si modificarea comportamentului sindicatelor, devenit usor pervers, constatam ca partidele de stanga in cadrul unei uniuni politice bazata pe convergenta nu-si pot indeplini rolul.Globalismul le inghite.

Revin (08.05.2018):
Am analizat azi o potentiala unitate de actiune a stangii europene, fapt care daca ar exista s-ar constitui intr-o opozitie puternica in cadrul UE neoliberala.. Din pacate, statele sunt atat de diferite ca performante economice si procent de redistribuire, etc, incat va fi aproape imposibila o actiune europenizata. In acest caz ramane valabila actiunea protectionista tocmai pentru ca exista o nevoie obiectiva si reala, cel putin pentru Romania.

 

Andrei Mocearov Ma bucur ca ati revenit asupra acestui subiect. După părerea mea, la ora actuală, problema principala a stângii este faptul că este puternic infiltrata de neoliberali. Primul pas este debarasarea de neoliberali. Nu e chiar asa simplu. Pentru a reuși asta trebuie clarificare ideologică. Discursul neoliberal in interiorul stângii este pentru inovare in noile conditii de integrare economică/globalizare si progres tehnologic. Adică o permanentă reinventarea a mijloacelor păstrând ipocrit un vag obiectiv social pe termen lung. Or, cea mai simplă reinventare după ani de scăldat în meandrele perfide ale neoliberalismului este reîntoarcerea la social democrația clasică care a încercat să realizeze un echilibru optim intre libertate economică și justiție socială, ceea ce mai înseamnă un echilibru optim intre stat si piață si urmarirea unei distribuții mai bune intre capital si munca (asta ar trebuie sa fie o problema tehnică, dar ea este foarte ideologică până la urmă). Tot ce spun este însă foarte greu de realizat cand finanțele si tehnologia au încăput pe mâna neoliberalilor. După discursul dement al lui Trump de azi si nu numai, nu pot fi prea optimist, cel puțin pe termen scurt. Suntem de fapt in 1939, poate mai rau, pentru ca lipseste o coaliție care să lupte contra răului.

 

Smaranda Dobrescu Ati vorbit pe sufletul meu in ce priveste solutia posibila , desi o formatiune cuminte, echilibrata care sa incurajeze capitalul si munca intr-un mod echidistant ar fi putin tentanta pentru militanti (ma gandesc la vechiul si cumintele meu PSDR). Dupa anii acestia cainosi care s-au scurs politicienii au invatat din pacate sa stea alaturi de cei care le pot garanta perpetuitatea, dar nu neaparat alegatorii... https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f24/1.5/16/1f641.png:-(


Smaranda Dobrescu Da, ma preocupa disparitia sotto voce a stangii, dar ma ingrozeste denuntarea tratatului cu Iranul, asocierea integrala a mai marelui lumii cu lumea armelor ucigatoare. Ca prim raspuns, totusi Germania, UK si Franta si-au manifestat ingrijorarea si oponenta fata de sanctiunile amintite impotriva Iranului. Si capac la toate, ideea presedintelui nostru sa-si faca iarasi un guvern "al meu" ca sa bage tara intr-o instabilitate fara urmari banuite.


Niciun comentariu: