duminică, 6 august 2017

Un mare obstacol in calea realizarii potentialului agricol romanesc este indaratnicia cu care taranii romani rezista ideea asocierii

Înnebunesc dacă mai aud că nu avem forță de muncă pentru c-a desființat Androneasca școlile profesionale. Nu le-a desființat, se numesc altfel. Dar profesionale sau nu, școlile alea n-au ce produce, pentru că elevilor ălora NU mai are cine le transmite cunoștințe, nu mai au unde face practică, nu au nicio garanție că, într-un fel sau altul, vor găsi un loc de muncă.
De unde tractoriști, cretinilor, când, în zelul nostru demolator, ca niște anticomuniști ce ne aflăm, am distrus Agromecurile? Acolo se pregăteau tractoriștii și mecanicii agricoli! Am distrus uzinele de tractoare și de utilaje agricole ! Am pus pe butuci învățământul tehnic agricol. E nașpa să fii student la Mecanică Agricolă! Sună ca porcul! Am distrus institutele de cercetare-proiectare în domeniul mașinilor și tehnologiilor agricole. Și acum vrem specialiști? Importați-i din China și din Rusia, imbecililor! Că ăia-și cunosc interesele, nu se poartă ca apucații, ca să facă pe plac Washingtonului sau Bruxellesului!
Mai nou am distrus și ce-a mai rămas din industria de îngrășăminte! Și-a făcut târfa aia de la DNA damblaua! Că nu plătește ea, plătim noi! Și vrem agricultură ca afară? Bine, o să avem! Când vreun genetician nebun(nu, nu de la noi, noi nu mai avem nici așa ceva!) va face porcul cu aripi, să zboare!
PS: și pentru că vinovatul trebuie să poarte un nume, i-au spus ”ajutorul social!”

Flavius Chircu
Prospectiv A-z .
Nu stiu de ce dl. Constantin Gheorghe dezvolta tangenta cu responsabilitatea. Imperativ acum ar fi reconstructia. Zic si eu...


In post scriptum cred ca ar fi un bun miez de conversatie: 'Ajutorul social', pe cine ajuta, respectiv incurca?!

Recent, mi se spunea ca viiile Vrancei n-au cu cine sa fie culese pentru ca cei care o faceau de bine de rau pana acum nu vor sa piarda ajutorul social de 350 lei/luna.

Cred ca Romania e tinuta intr-un cerc vicios de fundamentalismul pietei si/sau al legilor UE. Ar fi nevoie de mult mai mult pragmatism, numai ca mi-e teama ca daca nu se gaseste un inginer agronom la 5000 euro, cu atat mai putin gasim un politician la o suma si mai mica de atat...
 
 
Smaranda Dobrescu Solutia ar fi fost ca marile asociatii existente in `89 sa ramana in picioare cu recunoasterea proprietatii individuale. Daca nu s-a putut si taranii au dorit pamanturile familiei de pe vechile amplasamente (pe undeva de inteles) era bine sa se fi introdus bani in agricultura sa se incurajeze noi asociatii capabile sa angajeze specialisti. Legi pentru cooperative s-au facut, dar atatia ani de "colectiv" a rapit oamenilor increderea in aceste forme. Apoi, realizand ca au ajuns majoritatea sa faca agricultura de subzistenta au plecat in patru vanturi cu agronomi si tractoristi cu tot. Nu-mi imaginez solutia decat in buna intentie a orasenilor de a-si hrani sanatos familia si a se retrage la tara sa incerce. Poate cu timpul vor veni chiar angajati temporar, oraseni, la lucru acolo.. Daca industria va urma calea predestinata de altii..
 
 
Flavius Chircu
Prospectiv A-z
Un mare obstacol in calea realizarii potentialului agricol romanesc este indaratnicia cu care taranii romani rezista ideea asocierii. Asa cum am discutat in cazul creditului cooperativ, ar fi nevoie de un cadru de functionare al asociatiilor agricole care sa asigure participantii ca nu vor fi victimele fara aparare ale smecherului satului.
Fara asociatii agricole, aproape jumate din populatia Romaniei este condamnata la agricultura de subzistenta.

Niciun comentariu: