marți, 27 iunie 2017

Se poate refuza o invitatie?

Se poate refuza o invitatie? – 11 iunie 2017

 

Prospectiv A-z

June 11 at 3:31am

Poate juristii ne vor lamuri...

"Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Parlament, că nu se aştepta ca Laura Codruţa Kovesi să refuze invitaţia la comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, întrebându-se de ce aceasta se fereşte să vorbească, dacă a fost „o întâlnire nevinovată" la Gabriel Oprea acasă în seara scrutinului.

„Sincer, eu nu mă aşteptam să refuze prezenţa la această comisie. Până la urmă, ce ar avea de ascuns? Dacă a fost o întâlnire nevinovată, de ce s-ar feri să vorbească despre acea întâlnire? Nu ştiu ce va face comisia, mă aşteptam să accepte prezenţa la comisie", a afirmat Liviu Dragnea.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale."

Ced ca avem o imensa problema aici, subminarea unei institutii a statului de catre alta, subordonata, care indica prezenta statului in stat si nu separatia puterilor statului.

LCK nu-i procuror, ci sefa administrativa a procurorilor. Consider ca seful DNA poate si trebuie sa fie convocabil de catre Parlament, chiar daca procurorii nu pot fi convocati individual pe cazurile care le instrumenteaza. Pot intelege daca Parlamentul nu poate convoca Curtea Suprema, dar cu 2/3 majoritate ar trebui sa poate convoca pe ORICINE. Oricum, ce-i aia "o hotărâre a CSM," cati cetateni au votat pentru CSM?!

Conform cu logica d-nei LCK, un inalt functionar din institutii anume poate participa la un complot impotriva statului de drept si este plasat automat deasupra oricarei suspiciuni/vini?!

 

Smaranda Dobrescu "Mama catuselor, care se pretinde zeita dreptatii in Romania, isi da arama pe fata si demonstreaza ca nu o intereseaza sa clarifice pentru opinia publica ce cauta in seara alegerilor din 2009 in casa generalului Gabriel Oprea, important lider politic al ultimilor ani, alaturi de sefi ai serviciilor de informatii, in conditiile in care legea interzice magistratilor sa colaboreze cu politicieni sau ofiteri de informatii.

Kovesi nu stie in ce timpuri traieste"
https://www.luju.ro/.../dati-o-afara-pe-kovesi-sefa-dna...

 

 

DATI-O AFARA PE KOVESI – Sefa DNA refuza sa raspunda in fata poporului.…

LUJU.RO

 

Alexandru Stanescu Trăim într-o lume al dracului de strâmbă !


Prospectiv A-z .

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că modificările legislative care obligă persoanele solicitate să se prezinte la comisiile parlamentare de anchetă nu încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat.

"În ce privește criticile de neconstituționalitate intrinsecă, referitoare la încălcarea art.1 alin.(4) din Constituție, Curtea a constatat (...) că procedurile reglementate prin dispozițiile legii supuse controlului de constituționalitate nu imprimă activității comisiei de anchetă un autentic caracter jurisdicțional, deoarece această comisie nu pronunță hotărâri sau sentințe (...) și nu interferează cu nicio entitate publică având competențe de înfăptuire a justiției. Prin urmare, nu poate fi reținută critica privind nerespectarea principiului separației și echilibrului puterilor sau a cooperării loiale între autoritățile publice", arată CCR într-un comunicat referitor la respingerea obiecției de neconstituționalitate cu privire la Legea privind completarea dispozițiilor art.9 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Plenul CCR a respins, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate, constatând că prevederile legii sunt constituționale în raport de criticile formulate.

"În ceea ce privește criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate, referitoare la încălcarea art.1 alin.(5) din Constituție, în componenta sa referitoare la calitatea legii, (...) Curtea a constatat că acestea nu sunt întemeiate. În acest sens, Curtea a reținut, în principal, faptul că soluțiile legislative cuprinse în dispozițiile de lege examinate, de completare a art.9 din Legea nr.96/2006, nu afectează concepția generală ori caracterul unitar al actului normativ de bază, integrându-se armonios și în continuarea contextului normativ reglementat la alin.(2) al art.9", se mai menționează în comunicat.

CCR a constatat, totodată, că propunerea legislativă a fost elaborată cu luarea în considerare a jurisprudenței în materie, reglementând prin lege și nu prin regulament parlamentar posibilitatea invitării de către comisia de anchetă "a oricărei alte persoane (străine raportului constituțional dintre Parlament și Guvern) care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei și care acceptă să fie audiată".

CCR a respins, miercuri, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind completarea articolului 9 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, sesizare făcută de opoziție.

Decizia CCR vine în contextul în care unele dintre persoanele invitate la Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale, printre care șefa DNA Laura Codruța Kovesi, au refuzat să vină până acum.

http://www.cotidianul.ro/explicatia-ccr-privind.../

 

 

Explicaţia CCR privind obligativitatea prezentării la Comisiile de anchetă

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că

COTIDIANUL.RO

Niciun comentariu: