duminică, 30 octombrie 2016

Pacat ca nu ne-ati invatat sa furam

Pacat ca nu ne-ati invatat sa furam – 14 septembrie 2016


Stefan Kovacs

Păcat că nu ne-ați învățat să furăm
------------------------------------------------
Eu- ca un inginer prost ce sunt- am fost învățat să fiu inginer. Adică să proiectez chestii și să supervizez construirea acestora. Spun chestii pentru că mecanica fină a devenit o chestie. 
Nimeni nu mi-a zis- și nimeni nu ne-a zis- cum să furăm. Eu am crezut ca prostul că după căderea lui Ceaușescu o să fie mai bine. Scuze că m-am înșelat. Am crezut că vor fi alimente, că va fi căldură și lumină și că noi, inginerii, profesorii, medicii vom fi mai apreciați și mai stimulați de către societate. Nimeni nu mi-a zis- și nimeni nu ne-a zis- cum să furăm. Dacă ne-ar fi zis cineva pe 23 Decembrie 1989 "Fraților, luați cât mai mult că n-o să rămână nimic"- poate că l-am fi ascultat. Dacă ne-ar fi zis "Stingeți naibii lampa și ultimul să fure becul" poate că l-am fi ascultat. Nu ne-au zis. Și nu ne-au învățat nici în școală. Ar trebui să ne cerem banii înapoi. Pe bune. Am fost învățați prostii- cultură generală, fizică, chimie, matematică. Ia să ne fi făcut în liceu lecția aia "Cum să te declari moștenitor al lui Burebista și să ceri înapoi viile" . Nici înh facultate n-am făcut cursul "Cum să cumperi pe nimic o fabrică, cum să o demolezi și să nu construiești nimic pe locul ăla". Păcat că nu ne-ați învățat să furăm. Păcat că nu ne-ați spus în 22 Decembrie că nu-i nici o revoluție doar că s-a dat drumul la furat. Eu zic că dacă s-ar fi făcut atunci o Daciadă a furatului- cu 4-5 milioane de români activi gata să fure tot- ne-am fi descurcat mai bine .

 

Ioana Muresan Directorii de intreprinderi socialiste, care le-au dus imediat dupa '90, pas cu pas, spre faliment, erau ingineri si ei. Erau ingineri si cei din centrale, care faceau si desfaceau contractele. Ei au stiut cum s-o faca, sau ei au fost invatati - ca prea a fost generalizat fenomenul la scara intregii tari.


Stefan Kovacs Nu directorii și-au dus întreprinderile la faliment ci Petrică și colaboratorii lui- care au demantelat un sistem care funcționa- dar funcționa ca sistem. Cele mai avansate întreprinderi la vremea aceea- să zicem sculele diamantate sau IPRS-ul- n-aveau cum să-și găsească piața, să-și stabilească contracte, etc.- când totul se făcuse centralizat până atunci. Petrică a zis- luați-le și fiți voi stăpâni- știind foarte bine că o să dea faliment. Nu-l oprea nimeni să le mai țină 1-2 ani în sistemul funcțional și să caute soluții la nivel de țară.

 

Ioana Muresan Toate intreprinderile socialiste aveau compartiment de Desfacere, care avea si pastra contactul cu vechii clientii, de ce oare nu au continuat sa desfaca produsele acelorasi clienti, pana ar fi invatat sa caute si clienti noi? Si cu toata viermuiala aia de ingineri si economisti din centrale ce s-a intamplat? Banuiesc ca si-au facut rapid firme de comert, sa presteze servicii de intermediere vechilor intreprinderi din subordine. Dar, probabil, cu concursul tacit al directorului de intreprindere, au capusat intreprinderea, pana la gradul de a nu mai fi profitabila.

 

Stefan Kovacs Ioana Muresan Desfacerea se făcea prin întreprinderile specializate de comerț exterior.

 

Ioana Muresan Si pana la urma, si Petrica a fost tot inginer. Si profesor :) . Haideti...eu sunt de acord cu ce scrieti dumneavoastra...totusi, au fost si NISTE ingineri bagati in asta...adanc. Doar atat.

 

Smaranda Dobrescu Ioana Muresan Tot inginerul de Petrica a hotarat convertibilitatea leului cu dolarul la un moment pe care l-a considerat el ca ar fi optim; poate impreuna cu BNR.. Problema era evident la export, caci multe contracte s-au anulat si altele nu s-au mai incheiat, dar cu ce sa tii in functoiune o unitate care avea nevoie de importuri? Somaj masiv, pe curba ascendenta sau privatizare. Inainte era dolarul 5-6 lei, nu mai tin minte, ca prin convertibilitate sa devina de 3 ori mai scump. Nu mai puteam cumpara nimic de pe piata externa iar romanii nu dispuneau de capital ca sa porneasca repede mici afaceri care sa preia somerii. Daca Banca centrala s-ar fi orientat doar spre sustinerea masiva timp de 1-2 ani a noii economii in formare , poate s-ar fi creat acei doi ani de care vorbea colegul nostru inginer..

 

Draghi Puterity Un alt studiu de caz - Uzina de Strunguri din Arad - dupa Revolutie toata vechea conducere "comunista" a fost schimbata la presiunea muncitorilor, care au ales un director un inginer tanar care mergea cu ei la baute si ii lasa pe toti sa isi faca "fusheratiile" in loc sa lucreze la fabricarea de strunguri. 

Asa ca nu dati cu pietre doar in politicieni, ingineri, s.a.m.d. Si "baza" are vina ei...

 

Ioana Muresan Inteleg ca nu fura el,inginerul-director, dar ii lasa pe cei din subordine sa si-o fure.


Draghi Puterity Ioana Muresan - nu stiu daca fura si el, dar nu se ocupa de bunul mers al firmei, ci cauta sa fie pe placul muncitorilor, in sensul aberant al expresiei.

 

Smaranda Dobrescu Directorii care nu au fost alungati din unitati au devenit vulnerabili, speriati si permisivi cunoscand situatia altora si autoritatea lor a avut mult de suferit. Imi amintesc ca in institutul meu imediat dupa evenimente ne-au manat pe drumuri sa ne facem rost de contracte, lucru care ni s-a parut o anomalie, tinand seama ca noi eram cei care refuzam contracte sau puneam conditii. Lucrurile erau foarte complicate si tranzitia inceputa nu prea s-a mai stabilizat de atunci.

 

Ioana Muresan Smaranda Dobrescu Pai, de ce sa fie vulnerabili, speriati si permisivi...ce riscau daca puneau piciorul in prag, erau intransigenti si interesati doar de bunul mers al intreprinderii pe care trebuia s-o conduca in profit? Riscau sa redevina simpli ingineri, asta riscau...

 

Draghi Puterity Pana si politistii de la circulatie erau "sfiosi" dupa Revolutie. Efectele "educatiei rutiere" de atunci probabil se vad si acum.

 

Smaranda Dobrescu Ioana Muresan , am un prieten fost director general la o mare fabrica, cunoscuta exportatoare. pentru ca facea inainte de revolutie un procent mare din exportul tarii . Probabil ca directorul a fortat muncitorul, cu toate primele si beneficiile acordate. Era si Dascalescu care ii vizita saptamanal cu dulcea vorba in gura a arestarii. La revolutie muncitorii l-au scos "in suturi pe poarta uzinei iar el, a doua zi a facut un infarct. Nu o fi fost singurul exemplu de care au tinut cont directorii ramasi. Ce stiu mai departe e ca profit nu se mai putea face nici pe departe. Au inceput sa disponibilizeze oameni. Erau obligati de minister sa tina pretul foarte jos la produsele lor, pentru a ramane competitivi, Asa li se spunea. Ne mai facand fata cu cheltuielile si plata salariilor, au disponibiliat pana au ramas cativa sa faca curatenie in vederea vanzarii spatiilor. Acum, dupa 20 ani aflu ca aceasta ramura infloritoare trebuia desfiintata ca sa faca loc produselor similare din import. Sunt multe fatete ale perioadei de inceput a privatizarii si lichidare a industriei. E greu sa pui un singur diagnostic fara sa te gandesti la Romania in contextul extern in care a evoluiat.

 

Stefan Kovacs Ioana Muresan Până în 1989 exista un sistem destul de bine pus la punct- unde nu făcea fiecare ce-l tăia capul. Exista o anumită producție- reală- care era livrată prin firmele de import-export- nu neapărat pentru bani ci pentru mărfuri. Dădeam tractoare în Cuba de exemplu- pe trestie de zahăr- sau ceva fierătănii prin Africa pe produse agricole- care la rândul lor erau traficate prin respectivele firme- și ajungeau sub formă de bani în visteria statului. Evident că directorul de la Tractorul sau altele - n-avea cum să facă acest barter- pentru simplul motiv că n-avea cum. Guvernul lui Petrică și Lupul a făcut aici o mare ticăloșie- pentru că știau (dacă nu erau chiar cretini- ceea ce e mai grav) că n-o să se poată descurca firmele. Și atunci au zis că directorii devin un fel de șefi pe plantație- urmând ca respectivii să se descurce. Au fost firme devalizate într-un an sau doi, au fost altele care au dus-o până în anii 2000- după care s-a terminat treaba. Mă refer aici la firme care aveau potențial- cum au fost Comtim-ul sau Guban-ul în Timișoara- și la multe altele. Cărora li s-a dat mână liberă la căpușări și la tot felul de alte manevre- după care n-au mai fost bani de salarii, au intrat băieții în insolvență, etc.

 

Draghi Puterity Despre "Strungu'" Aradean (pot confirma personal cele relatate, inclusiv numele mentionate):

http://jurnalul.ro/.../i-m-u-arad-un-colos-industrial-al...

P.S. Trivia - care tara din UE e astazi cel mai mare producator de masini unelte? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v5/f57/1/16/1f609.png;)

 

 

I.M.U. Arad – un colos industrial al Epocii

JURNALUL.RO

 

Ioana Muresan Stefan Kovacs In plus, incepea marea privatizare si trebuia coborat pretul cat mai mult, ca sa fie "atractive". Trag nadejdea ca o se incheie cumva perioada asta si vom vedea un Proces al acestor decenii, cu stabilirea responsabilitatilor si vinovatiilor in pradarea economiei Romaniei.

 

Ioan Sorin Leoveanu Articolul este foarte bine scris, inginereste, scurt, condensat si la subiect. Din pacate, asupra industriei si a comertului s-au napustit retelele flaminde si bine pregatite de capuse care au preluat total comenzile. Cu aceste retele nu a luptat nimeni, nici macar "ziaristii" dintre care, unii au recunoscut ca sunt colonei, ei nefiind colonei, cum spune Becali. Nu cred ca nimeni nu ne-a invatat, cartea lui Nicolae Filimon, "Ciocoii vechi si noi" se studiase in Liceele noastre. Ne-au aplicat metodele vechi si pe cele fanariote, pas cu pas si pe indelete. Dupa aceea au aparut cei cu girofar si totul s-a perfectionat. Daca citam numai din clasici "Sa fi om de lume noua, sa furi closca de pe oua" s-a transformat in "pomana in viu" in romanul lui Dinu Sararu. Oricum, orice asemanare cu faptele din realitate este o palida si banala intamplare.

Niciun comentariu: