marți, 11 octombrie 2016

Intalnire la Visegrad

Intalnire la Visegrad – 21 august 2016


Smaranda Dobrescu
 

Oare de ce suntem ocoliti la intalnirile cancelarului german cu reprezentanti ai tarilor Visegrad incepand de maine? Nu suntem nici in alte formule invitati la consultari. Din cauza concediilor celor doi conducatori romani, sau suntem deja considerati in alta zona ?

 

 

Angela Merkel EXCLUDE România de la masa negocierilor: lovitură pentru Iohannis

Cancelarul german Angela Merkel a început o ofensivă diplomatică pentru pregătirea...

STIRIPESURSE.RO


Doina Nicolescu Cancelarul Germaniei stie ca Romania va spune : Sa traiti, cum ziceti!

 

Ioan Albescu Stirea asta are valoare de adevăr ca știrea cu rachetele nucleare aduse în România.

 

Doina Nicolescu Vom stii incateva zile adevarul. Pentru stirea cu rachetele va trbui mult timp pentru infirmare sau confirmare!

 

Smaranda Dobrescu Atunci va trebui sa o postez ca un comentariu la postarea D-lui Kovacs privitoare la adevarueile emanate de presa si de lipsa totala de deontologie. Dar sunt eu sigura ca e asa sau nu? Voi mai cauta stirea si in publicatii straine, nu pentru ca , de exemplu as credita Der Spiegel cu redactorii lui romani mai mult decat pe cei de aici.

 

Smaranda Dobrescu "Different views on the common European future of the majority of Eastern European member states and the old Europe give reason to assume that the former unity in the ranks of the EU is gone for good. Rather Germany, along with France, Italy, Spain, the Netherlands, and some other European countries will try to create a more integrated bloc with a focus on Berlin and Paris. An important feature of this bloc will be a path for rapprochement with Putin's Russia, despite the Kremlin's denial of any rules of the game whatsoever. Eastern and northern European states will attempt to set up their own center of influence within the current EU (although it is logical to assume that a change in the internal rules of the European Union is just around the corner), where Poland, Sweden, Lithuania, and Romania will act as leaders. This group will focus on the UK and the U.S., as well as on its own military resources to deter Russia and block the merger of Berlin and Moscow in a "geopolitical ecstasy." This group, in case it is clearly shaped, will be an optimal foreign political partner with a long-term perspective.
By the way, at an upcoming economic forum in Krynica (Poland), a proposal is expected to be submitted for the formation of an Inter-Parliamentary Assembly of the Visegrad Group (Czech Republic, Poland, Hungary, and Slovakia) together with Romania and Ukraine. This idea has a future, although the foreign policy of Hungary and Slovakia is now quite loyal to Russia."

http://www.unian.info/.../1401575-time-for-new-unions.html

Tot am gasit ceva care seamana cu propunerea de Intermarium discutata la noi la grup la initiativa profesorului Preda Mihailescu. E adevarat ca la noi nu se vorbeste nimic despre orice important.

 

 

Time for new unions

Read online in the news feed of Ukraine's UNIAN Information Agency - politics from 05 July

UNIAN.INFO

 

Prospectiv A-z .
Sunt multe prostioare scrise aici de parca Ukraina ar fi ombilicul lumii prin care se canalizeaza adevarul. UE e o afacere franco-germana, cu cativa oaspeti. UK n-a coabitat niciodata confortabil cu careva, cultivarea continua a sensului lor de exceptionalitate, depasit de evenimente, este un pic anacronic.

O Uniune Eropeana alterata in alte relatii cu Rusia? Este inevitabil--nu stim daca Rusia de azi sau intr-o forma schimbata. Daca proiectul de centralizare politica EUropeana, cu tot ce decurge din acesta, reuseste miezului dur EUropean, ne putem astepta la o departare a UE de atlanticism si fortarea macar a unora din fostii sateliti sovietici la o alegere intre vioara a n-shpea in UE sau protectorate americane--la adapost de lacomia germano-continentalo-rusa. Este un mare 'daca' pentru ca s-ar putea ca hienele razboiului sa nu mai aiba rabdare si sa fie slobozite de evenimente scapate de sub control.

Ucrainieni ca Roman, care joaca si la EurActiv, vor fi primii.http://www.vocaleurope.eu/roman-rukomeda/

 

 

Roman Rukomeda | Vocal Europe

Co-founder of Information and Analytical Centre Content and Consulting Education: 2000 –…

VOCALEUROPE.EU|BY EDITOR


Preda Mihailescu La asa ceva se protesteaza formal, indiferent, si dincolo de orice interpretari!


Preda Mihailescu Johannis macar ceva istorie ar trebui sa stie. Ideea intermarum chiar daca nu a fost reusita de Pilsudski, a primit suportul necesar din partea Romaniei la vremea aceea, iar Polonia ca tara ocupata in timpul razboiului, si mai mult. Relatiile incercate trebuiesc reamintite. Nu cred ca polonezii sunt ingrati sau ca ar uita usor - dar trebuie sa mai te si misti pentru propriul interes.

 

 

Mihai Ion Turcu Nu stiu ce sa cred. Posibil Iohannis si Ciolos au fost definitivi in problema imigratiei in Romania, drept care nu avea rost sa-i includa in tratative sau au acceptat cota obligatorie, negociata la un anume nivel.(?) . Polonia si Ungaria au avut istoric perioade in care s-au aflat sub aceeasi regalitate.Inainte de reforma luterana faceau parte din lumea catolica. Atat Ungaria cat si Polonia cultiva prestigiul aristocratic , unele din marile familii fiind indistinct ungaro-poloneze. Dragffi si Saas spre exemplu, la origine romani. Boemia, Polonia, Ungaria au o anume aroganta nobiliar, burgheza, culturala (nu fara temei). Universitatea din Praga si Warsovia, Praga capitala a Sfantului Imperiu etc.Ei sunt in Grupul Visegrad . Romania este marginala, trebuie sa intelegm acest fapt. Ferlul in care acuma ne desfasuram nu ne ajuta sa iesim din aceasta conditie. (Cand Principesa Maria de Saxa Coburg Gotha, nepoata Reginei Victoria, l data respectiva cel mai vast imperiu al lumii, se afla in discutie ca posibila "Regina a Romaniei" una din probleme a fost daca nu cumva va fi obligata sa poarte val musulman, ceea ce ar fi pus punct discutiilor).

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ "Dragffi si Saas spre exemplu, la origine romani. " - este o expresie covârsitoare! Asa este - stim (dumneavoastra fara indoiala, dar chiar si eu!) despre atâtea mari familii nobile maghiare, care sunt 'la origine' români, deci care sunt nobili maghiar-români, cu acelas drept cu care un altul ar fi polono-maghiar. Ce ne împiedica sa afirmam macar noi fara întrerupere acest lucru? Asteptam încuviintare? Ungurii nu asteapta incuviintarea noastra când spun si inventeaza tot ce le poate trece prin cap despre noi!

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ Dragffi si Saas (principi polonezi) descind din Drag, Voivod al Maramuresului, descalecatorul Molodovei, sunt ramuri principale din care descinde bunica mea paterna.In sistemul Sfintei Coroane se face distinctia intre aristocrati si nobili. Aristocratii unguri sunt descendentii sefilor de trib ungare. Nobilii sunt creati de catre rege dintre cavalerii sai, initial multi germani, slavi, marile familii nobiliare romanesti provin din voivozii si cnezii romani sau slavo-romani, in special dupa Conciliul de la Florenta care teoretic a reunificat biserica, diparand astfel impedimentul apartenentei la schismatici. Aceste ramuri principale ( principiul primogeniturii masculine) deveniti romanocatolici si ungarizati, efectiv sunt mari nobili (Baron, conte) ungarici. Altii au fost creati nobili intitulati de catre Habsburgi. Ramura principala a familiei mele sunt Baronii Retegi de Aerdod (nu stiu daca exista descendenti). Principii Transilvaniei au inobilat militari, forte multi romani. Transilvania a fost o mare garnizoana fiind zona de granita. Exista lucrari sistematice privind nobilimea romana din Transilvania. (Maniu, Coposu, Maiorescu erau nobili transilvaneni). Ramurile minore (nobili de rand) romani, in secolul al XIX-lea, majoritatea s-au romanizat numele si n-au mai uzat de particula nobiliara ( curentul national roman).Dupa integrarea Transilvaniei in Romania, care n-a avut sistem nobiliar de tip centraleuropean, a devenit desuet sa fii "nobil" apoi a devenit ridicol si contrap[roductiv politic.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Intrebarea mea era mai simpla. De ce in contexte in care doar de asta se vorbeste, românii nu afirma fara ezitare: Familiile nobiliare românesti din spatiul Ungaro-Polonez, cutare cutare si cutare. Prin repetitie se atrage atentia. Noi ne atragem atentia unii altora, si ne miram de ce altii nu stiu de noi. Cea mai importanta dinastie maghiara nu a fost una franceza, ci una romana. Caci ei insisi vad in Corvini regii lor medievali cei mai importanti. Noi punem in Ardeal accentul pe romanitatea lui Ioan de Hunedoara, dar nu ne amestecam in ciorba lor dinastica (oare ei nu ne studiaza descendenta noastra crezandu-se mai experti decat orice roman, cu privire la cultura si istoria romanilor?) - mult mai important este sa impunem adevarul, care face ca cea mai importanta dinastie a lor sa fi fost o dinastie de romani. Cum Francezii au avut dinastii germanice, incepand cu Charlemagne, lucru care nu poate fi contestat de nimeni, si nici nu depinde de limba pe care acesta ar fi vorbit-o mai frecvent! In egala masura, familiile nobiliare de origine romana, au dreptul sa fie cunoscute ca atare in masura egala in care sunt cunoscute cele poloneze cu origine maghiara si invers. Cunoscute inseamna afirmate in orice ocazie publica de rigoare.

 

Preda Mihailescu In alta ordine de idei - ma intrebam deseori, care este originea numelui Saas, care pare la prima vedere sa fie inrudit cu "Sas", si ai banui origini germane. Cum se ajunge de la un nume romanesc la Saas?

 

Mihai Ion Turcu Sas a fost fiul lui Dragos Voda, a fost voivod in Moldova, a devenit vasal al Regelui Poloniei cu feud in Galitia. Herbul se mai numea in Polonia si Drag-Saas cu specificatia ca este romanesc. Dupa Jorgu Iordan vine din Sasko slav,( in Polonia si Bulgaria).Exista si feminin "Saska"si derivate toponime. Drag vine de la Draco -Dragon. Stramosul Voivozilor Maramuresului este dupa unii Leu de Dolha ( slav, insemneaza depresiune sau vale).Voivodatul Maramuresului se extindea si in Ungaria Slovacia si actuala Ucraina ante Polonia.Este posibil ca voivozii au fost slavo-romani, cu origine in aristocratia slava conexa Kaganatului Avaro-slav ( dinaintea imighrarii ungare) Neamul, in voivodatul Maramuresului integrat Ungariei au fost Comisi ai Maramuresului si liberbaroni. Au fost si voivozi ai Transilvaniei si comiti ai secuilor. Ce au fost numiti definitiv "sasi" ca etnonim, initial in documente sunt numiti " latini" (catolici) si "theutonici". Etnonimul final nu are legatura cu Saxonia de unde n-au venit imigranti, ci cu "dreptul minerilor din Saxonia" valabil pentru germanii colonizati in zonele minere.Centrul de colonizare a fost Pamantul Regesc de la Orastie la Baraolt centrat pe Sibiu.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Deci Sasko. Totusi Iorgu Iordan scria in plina sovietizare, cand pana si aratura trebuia sa fie slava. Nu ar merita reviziute parerile sale contingente?

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ nu cred ca este cazul, consultat a fost "Dictionarul numelor de familie romanesti"Ed.Sr.si Enc.1983.opus tehnic.

Niciun comentariu: