joi, 13 octombrie 2016

Hahaie boierul..

Hahaie boierul.. – 26 august 2016

 

Stefan Kovacs


Hăhăie boierul...
-----------------------
Serialul "La(s) Fierbinți" este cam ultima expresie a degradării unui act de cultură - totuși- în cea mai abjectă formă de expresie televizată (n-am văzut emisiuni rasiste sau fasciste dar cred că sunt mai decente). Rezumând foarte lapidar- niște retardați mai mereu beți- din așa-zisa localitate se poartă conform descrierii anterioare- adică ca niște retardați puși pe băutură proastă. Râdeți de boschetarul care tocmai a găsit ceva alcoolic de băut ? Râdeți de aurolacul care se învărtește pe loc ? Dacă nu- n-ar trebui să vă amuze nici un astfel de serial. 
Pe undeva- aceată măgărie este un fel de Schadenfreude- adică bucuria ăluia care-și ia bere la pet de la magazin că nu trebuie să doarmă prin șanțuri sau să bea lichide dubioase. O falsă superioritate ne este gâdilată cu parul de către Porc TV , scenariști și din nefericire actori (unii dintre ei acceptabili- respectiv dl. Mărgineanu în modesta mea opinie). E bine să avem așa ceva ? Aș fi interesat de câtă lume își formează azi opinia despre țăranul român și viața lui după "La(s) Fierbinți". 
Există altceva ? Bineînțeles. Vă reamintiți de Șurda Șurdilovici- "eroul" iugoslav ? De jandarmii francezi ? Englezii au zeci de seriale de comedie- în care se face umor- ba aș zice chiar bășcălie într-un mod inteligent și finuț de anumite "trăsături" - fără să se ajungă niciodată în cocina celor de la noi. Hai să dăm un exemplu-https://en.wikipedia.org/wiki/Dad%27s_Army - un serial care a rulat și la noi pe canalul BBC- și în care există un grup comic- din așa numita Home Guard. Nimeni nu-și dă chiloții jos, nimeni nu se tăvălește prin noroi precum Firicel și companionii săi, nimeni nu folosește cuvinte cu p.. Se poate ? Evident că se poate. De fapt ar trebui să spun că în vreo 40 și ceva de ani în care-mi reamintesc programele de televizor văzute la noi sau aiurea- n-am văzut porcărie mai oribilă și mai degradantă. 
Cu atât mai surprinzătoare mi s-a părut atitudinea dlui. Pleșu- care sincer să fiu cred că a primit bani de la Adevărul (care parcă e în aceeași ligă cu Porc TV) să scrie o cronică elogioasă. Dacă nu- e cu atât mai grav cu cât dl. Pleșu se crede- evident pe nedrept- alfa și omega, omul care poate să-și dea cu părerea doctă și de la înălțimea unui Olimp cam șui despre orice- de la Ponta la footbal- și care spre deosebire de noi- care facem asta din cârcoteală pe-aici- trebuie și ascultat pentru că este dl. Pleșu.
Care se poartă un pic cam ca ceea ce se numește un ciocoi nou- dar asta e altă discuție.

 

Dad's Army - Wikipedia, the free encyclopedia

Dad's Army is a BBC television sitcom about the British Home Guard during the Second World War. It was written by Jimmy Perry and David Croft and broadcast on the BBC from 1968 to 1977. The sitcom ran for 9 series and 80 episodes in total, plus a radio version based on the television scripts, a feat...

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Preda Mihailescu Nu am vazut nici unul din aceste seriale - dar am citit o contributie a Maestrului Plesu, in care facea caz de faptul ca el nu este de loc "elitist" si priveste acest serial de fiecare data cand poate. Oare explicatia la dansul va fi lipsa de elitism, sau acest Schadenfreude de care vorbiti?

 

Stefan Kovacs Gusturile dumnealui sunt absolut fără probleme- până când le face publice din poziția pe care o are. Va exista o armată de "would be" care vor hăhăi numai pentru că "maestrului" îi place.

..

Preda Mihailescu Stefan Kovacs @ Da - este o bucata de vreme de când m-am temut sa nu decada la nivelul unui Sartre.

Niciun comentariu: