luni, 22 februarie 2016

Romania: "Noul Visegrad"

România: „noul Viszegrad" – 9 februarie 2016


Prospectiv A-z

.
Azi este ziua cand vom afla inca odata, alturi de Adrian Severin, care este directia Romaniei.

Dansul face cazul unei Romanii puternice ca fiind cea mai buna optiune pentru toti. Nu imi este clar cum ar face pe girantii ordinii mondiale, curente/viitoare, sa inteleaga acest lucru, insa o spune cu pasiunea celui gata sa fie mistuit de crezul sau.

Sper ca maine sa fie o zi in care dl. Severin sa poata veni firesc, ca oricare dintre noi, sa-si continue prospectiunile pe teme care pe cat sunt de vitale, pe atat sunt de ignorate in discursul public romanesc.

Nu am aflat tot ce vrem sa stim dela dansul, dupa cum nu ne-a spus inca tot ce stie. A raspuns insa aproape tuturor si asta nu-i putin.

Iata aici un text, cel mai recent, despre repozitionarea Romaniei oarecum pe modelul Visegradului anilor 1990. Repet, nu imi este clar argumentul d-lui Severin, dar asta face probabil parte din recuzita retorica a domniei sale.

Doamne ajuta!


 

 

România: „noul Viszegrad" - Adrian Severin

1. Înainte de Malta (decembrie 1989) statele membre ale blocului sovietic erau desemnate în Occidentul capitalist euro-atlantic sub denumirea de „sateliți ai Moscovei". Că o înțelegere între Președintele…

ADRIANSEVERIN.COM

 

Draghi Puterity Se pare ca inca nu a ajuns plicul cu sentintza de la "licurici"...

 

Prospectiv A-z .
Iata un fragment din recenzia unei recente carti de istorie unde niste aventurieri imperiali s-au amestecat inclusiv in tarile principatelor romane:

" I particularly like parts of the book which show how the governments of Spain, Habsburg Austria and Italian states were using Balkan christians in the Turkish empire when it suited them to stir rebellion behind the supply lines of Turkish army. When the conflicts would eventually end with favorable armistices which again allowed for lucrative trade, they would hand over the Balkan christians to the revenge of the Ottomans."

Despre romanii/moldovenii lui Petre Schiopul se spune in carte ca nu erau prostovani cat erau sireti.

Sa ne amintim si siretenia cu care se spune ca Ceausescu ar fi jucat pentru Romania puternica si la ce a condus incercarea sa...

"http://www.amazon.com/Agents-Empire.../dp/0190262788


Eugénia Paraschiv E prea tardivă geopolitic soluția reinventării grupului de la Viszegrad, ea ar fi fost o prespectivă bună într-un anumit moment al anilor trecuți.Post-factum ar fi decelabil contextul dacă analizăm retrospectiv acțiunile președintelui ungar, în lipsa colaborării de atunci a actorilor politici putem acum să ne dăm părerile vîntului...cu fraza asta paradoxurile produc umbre(lele) " Pentru ca o asemenea soluție să fie acceptabilă tuturor, în condițiile în care nu satisface deplin (aproape) pe nimeni, este nevoie însă, oarecum paradoxal, de o Românie mare, puternică și suverană, iar nu de una mică, slabă și sub mandat extern."........

 

Smaranda Dobrescu Elementul dinamic care a conditionat momentul modificarii structurii "Visegrad" a fost se pare trecerea de la internationalismul euroatlantic al grupului la nationalism si la fapte de decolonizare insotite si de scepticism fata de colonizatori care nu mai ajutau deloc , ba chiar ii incurcau cel putin pe europeni. Daca cu Ungaria se mai bateau pe umar europenii, alegerile din Polonia si declararea lor pro recapatarea suveranitatii si lipsa de interes fata de refugiati i-au obligat pe americani intai si apoi se pare si pe nemti sa schimbe culoarul. E doar o parere a mea care se intalneste cu cea alui AS.

 

Prospectiv A-z .
"E prea tardivă geopolitic soluția reinventării grupului de la Viszegrad, ea ar fi fost o prespectivă bună într-un anumit moment al anilor trecuți."

Partial de acord, cum am scris cu Smaranda Dobrescu, TOATE tarile foste socialiste ar fi trebuit intr-o lume ideala sa-si negocieze daca nu intrarea atunci macar existenta in Cluburi in bloc! 

Tarile central/est-europene au fost jucate pe degete, de cand se scrie istoria, de catre altii. Obsesia altora este impiedicarea formarii uneui nucleu dur in zona, in felul asta se tin unii pe altii in sah in timp ce culeg roadele unei geografii divizive. Desigur, chiar si extinderea ideii de stat-natiune la aceasta geografie a avut acelasi rol, pe care popoarele astfel relevate/descoperite s-au inversunat sa-l apere pana in zilele noastre...

Ajung si reajung la vorbele lui Tutea, pe care le parafrazez: In regiunea central/est europeana, fie aspiri la imperiu, fie esti masa de manevra. Nu exista sau nu poate rezista nico insula, ar fi impotriva firii. 

Romanii acum sunt masa amorfa de manevra si asta cred ca o stiu cu toti, americani, rusi, germani, francezi etc.

Protectorate americane puternice, probabil in imaginea sugerata de dl.Severin, sunt doar 2-3 tari din extremul orient. Poate ca ideea celor dela Stratfor cum ca SUA va apara Romania dupa ce romanii sunt dispusi a muri pana la ultimul nu-i doar o provocare. De unde si intrebarea mea mai la vale pentru dl. 
Turcu.

 

Eugénia Paraschiv Prospectiv A-z , vom vedea ce va urma, dar tind sá cred că Ţuţea s-a înşelat vizavi de insula împotriva firii.E extrem de important acum a fi insula pe potriva firii...

 

Prospectiv A-z .
Nu l-as baga pe Tutea aici, poate mi-l amintesc eu aproximativ--parca era vorba de abandonarea ideii Romaniei de treaba si consolidarea pamanturilor cu romani pe ele din jur.

Oricum, ideea de insula e centrala, iar cel care ii pune posibilitatea sub semnul intrebarii sunt eu. Da, asumandu-ti conditia de insula este singurul mod in care poti deveni ceva. Numai ca repet intrebarea: Cat suntem dispusi sa platim pentru asta?

 

Prospectiv A-z .
As adauga daca mi-e permis ca in lumea de azi mai e o singura insula: Coreea de Nord. Sansa sau nesansa romanilor la insularitate a murit odata cu Ceausescu.

Noul Visegard incearca constituirea unui arhipelag. Dar nici acesta nu-i fara proptele...


Mihai Ion Turcu O Romanie devastata, anulata economic, mai grav decat dupa razboi, guvernata de succesive bande de compradori, cu masiva scurgere de romani din categoria oamenilor activi , echivalent cu pierderile de vieti din timpul razboiului, in care toate tenatativele de reincropire economica autogena sunt sistematic anulate, nu are cand si cum deveni puternica si suverana in intervalul de timp in care se refixeaza jaloanele geopolitice. Ca Romania este sistematic tinuta la usa desi inauntrul UE, si blocata in dezvoltare prin "to do list" de la Bruxelles este evident, cum evident este ca temporar, vom vedea cat va dura, se afla sub aripa SUA. Se vorbeste despre santajul clasic Bsasarabia-Transilvania, si este in traditie si uz acest santaj, Transilvania fiind din Evul Mediu considerata limita spatiului occidental, ca voivodat autonom, ca principat , ca Mare Principat al Coroanei Imperiale, ca parte a Ungariei care traditional se revendica pazitoare a crestinatii , si dupa ce de facto s-a incetat existenta statala, nu si Transilvania, inacceptabil pentru Romania, si inacceptabil pentru romani care trebuie sa se afle ca exista si ei, nu prea are consistenta intrucat Romania nu are revendicari teritoriale pe seama Republicii Moldova sau Ucrainei, ci doar interese legitime privind propria securitate la granita sa rasariteana. In situatia tulbure data, ce poate si trebuie sa faca Romania este sa-si asigure existenta statala in integritatea sa, ca obiectiv principal.

 

Prospectiv A-z .
" ce poate si trebuie sa faca Romania este sa-si asigure existenta statala in integritatea sa, ca obiectiv principal" Daca ati fi in locul sibianului dela Cotroceni, cat ati fi dispus sa platiti pentru asta? Fiind in locul sibianului care sunteti, cat ati fi dispus sa platiti pentru asta?

 

Eugénia Paraschiv Nu mai are nicio relevanţá clasicul şantaj Transilvania-Basarabia, o stafie a devenit extrem de utilă pentru a împárţi la bază masele şi a face prin neutralizare jocurile propriilor structuri(oligopoluri) de interese. Subsidiaritatea operează şi în geopolitică....

Niciun comentariu: