miercuri, 12 august 2015

"Cartile pot fi publicate dar nu pot fi vandute la taraba"

"Cartile pot fi publicate dar nu pot fi vandute la taraba" – 12 august 2012

Octavian Lupu

"Alexandru Florian, directorul Institului „Elie Wiesel", care a asigurat expertiza pe această lege, a fost însă mai explicit. Cărţile pot fi publicate, dar nu pot fi vândute la tarabă sau la automatele de la metrou, pentru că pot ajunge în mâna unor „neinstruiţi" care pot adera şi face propagandă. Care va să zică, în aceeaşi logică, am putea interzice şi penicilina, pentru că poate avea efecte adverse."
Niciunul dintre aceste lucruri nu are legătură cu propaganda, ci cu cenzura şi cu un sistem antidemocratic, izvorât din lipsa echilibrului valorilor.

<<Tot părintele Steinhardt a zis: „nici una din virtuţi nu e absolută, nici chiar adevărul, doar iscusita cumpănire a multora ne poate ajuta să ne ferim nu numai de rele (aceasta-i destul de uşor), ci şi de savante boroboaţe şi sofisticate erori".>>

Mica revoluţie culturală a domnului Antonescu

Un editorial semnat de Clarice Dinu, în Gândul

gandul.info

  O.L  "Alexandru Florian, directorul Institului „Elie Wiesel", care a asigurat expertiza pe această lege, a fost însă mai explicit. Cărţile pot fi publicate, dar nu pot fi vândute la tarabă sau la automatele de la metrou, pentru că pot ajunge în mâna unor „neinstruiţi" care pot adera şi face propagandă." Personal as fi foarte interesat sa aflu ce carti au citit tinerii israelieni care au tinut capul de afis saptamana trecuta. Ma refer la acela care a ars de viu un copil palestinian de 6 luni si la cel care a injunghiat cativa tineri participanti la o parada gay. Nu de alta dar sa nu ne trezim ca le publica dl. Liiceanu la Humanitas si dupa aceea sa ne confruntam cu mii de tineri romani extremisti. Caci asa cum s-a vazut si pana acum Israelul tine in frau extremismul cu o mana de fier in timp ce la noi numeroasele asasinate pe motive religioase, teritoriale, de rasa fac ravagii. Totusi am impresia ca am incurcat putin lucrurile. Am sa revin.

 

  Mihai Ion Turcu Legea este aflare in treaba, tot ce prevede figureaza in CP. dar aduce completari care sunt premize pentru cenzura si incriminari selective.

  S.D  "Sa nu ne razbunati" spunea in clipe grele Mircea Vulcanescu. Mai ca a fost ascultat, caci procesul comunismului gestionat de V. Tismaneanu a fost departe de a patrunde in tragedia marilor intemnitati. Iata insa ca in tara noastra departe de dorinta crestineasca a celebrului detinut a mai aparut pentru el si altii chiar a doua condamnare.Ar fi momentul asadar sa mai iasa o lege in care sa se recunoasca drept legale toate condamnarile regimului comunist!!! Stie D-l Florian cati detinuti au avut pe biletul de iesire diagonala neagra, semn ca fusesera condamnati la moarte si apoi, transferata pedeapsa in ani grei de inchisoare? As spune ca toti cei care nu au pactizat au vazut cu ochii lor diagonala neagra.

  M.I.T  In justitie exista un principiu -cineva condamnat pentru o vina nu poate sa mai fie condamnat a II-a oara pentru aceeasi vina. daca nu ai fo0st condamnat la moarte si executat, dupa ispasirea pedepsei si epuizarea timpului in care ti-au fost intrezise niste drepturi, te aflii in plinatatea drepturilor tale cetatenesti.Judecata este individuala si la obiect , in conformitate cu legea.Judecata nu poate fi pausala. Dupa revolutie aveam 4 miliopane de membri ai PCR. La revolutia insasi au partiipat buna parte din membri PCR, spre exemplu toti ofiterii armatei erau membri PCR.Fara inactivitatea sau activitatea armatei revolutia din 1989 nu ar fi putut izbuti. Dupa revolutie s-a cerut in piata "scoaterea inafara legii a PCR. Sub presiune a fost emis un asemenea decret dupa care a fost revocat. Nu stiu daca tatal domnului Florian a fost membru PCR, aproape sigur da. O scoatere inafara legii a PCR , o organizatie, in spiritul legiferarilor de la Nurenberg , ca organizatie criminala, ar fi contaminat "pausal" toti membrii PCR cu stigma de criminal. fapt era ca un membru marcant al PCR a devenit in urale Presedinte al Romaniei si alt criminal Silviu Brucan juca un rol important in asezarea statului liberal-democratic, au alti doi presedinti "criminali". Abea acuma avem un presedinte care n-a fost membru PCR, dar se insinueaza ca etnic german fiind si dind Fopruymului German din Sibiu o cladire care fusese proprietate a organizatiei germanilor din timpul contaminarii naziste, ar fi cam nazist. Nu are relevanta faptul ca nu era nascut in perioada in care sasii sibieni erau implicati in organizatii naziste. Desigur natiunea a putut respira usurata dupa ce Domnul Vladimir Tismaneanu si Domnul Traian Basescu au "condamnat comunismul' ( o ideologie) cert totalitarista. N-a vibrat cineva la acest act de exorcism apreciat ca fiind formal, de circumstanta, fara vre-un efect, cum, iata ca nu intemeiaza includerea in legea Antonescu ( care n-a fost membru PCR) interdictii pentru exprimari si credinte evaluate drept comunistoide de Institutul condus de Domnul Florian si finantat de la bugetul Romaniei. A fost sau nu criminala activitatea ideologica in spirit marxist-leninist a membrilor Facultatii de Filozofie din Bucuresti in timpul statului totalitarist de "dictatura a proletariatului" ??? mai pot fi citite lucrarile filozofice ale Profesorului Florian, cred ca am ceva scris de Domnia Sa in biblioteca, mai grav am si Capitalul lui Marx. ......

  S.D  Legea Antonescu are ca obiect nu comunistii ci doar pe cei ce au comis genocid si au fost condamnati definitiv. Aici intra doar Ceausescu cu tot ce inseamna propaganda de orice chip. Supararea publica este cauzata de punerea semnului egal intre legionarism si fascism, desi Academia Romana chemata sa se pronunte in urma cu cativa ani a elaborat un studiu in care a sters semnul de egalitate. In perioada interbelica au fost mii de studenti, nu putini intelectuali care purtati de anumite idealuri percepute de ei drept justificate au facut parte din organizatii de tip legionar. De exemplu in cartea lui Boia despre intelectualii interbelici, o lista de intelectuali a caror opera a insemnat mult mai mult decat opiniile lor de "o vara"" erau cu totii incadrati in categoria "legionari" condamnati la ani grei de temnita pe acest motiv. Pentru Mircea Vulcanescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, etc, etc care vor fi de acum ocoliti si a caror opera probabil va disparea din librarii este discutia de baza. In privinta FDGR circula pe Internet o scrisoare detaliata in care se afirma faptul ca exista o hotarare judecatoreasca din 2007 care atesta faptul ca FDRG este urmasul de drept al Grupului Etnic German.
In concluzie o lege discutabila care ne va elimina probabil din spatiul cultural marii nostri filosofi.

O.L  Dacă-i lăsăm.

M.I.T  Nu vad utilitatea sanogenetica a acestei legi. Despre Nicolae Ceausescu , care a condus personal si autoritar Romaniqa decenii se va discuta ca despre o personalitate a istoriei noastre si trebuie sa se discute pentru a-si ocupa locul rezultat din aceste discutii, in istorie.Nu exista vre-un pericol ca romanii sa fie apucati brusc de vre-o pasiune pentru "Epoca Ceausescu". N-am auzit sa fie interzis acuma,si sub cenzura, Nietsche, sau Marx, sau Platon. Constitutia noastra este liberal-democratica, militantismul politic ind ezacord cu aceasta constitutie este incrimat ca atare prin CP deci poate fi reprimatr legal. restul sunt excese. Antisemitismul care face preocuparea domnului Florian este reprimat prin CP. La ce bun aceasta lege !???

  S.D  Efecte clare sau posibile: cenzura, asocierea regimului cu o dictatura, cresterea intelegerii fata de legionari care dupa cum spuneam mai sus au ispasit odata iar acum fiind interzisi in simbolistica precum nume de strazi, statui, asociatii cu numele lor, plus gramada de carti lasate de multi dintre ei vor fi condamnati a doua oara. Istoria trebuie sa prezinte o imagine clara, , neacoperita de constrangeri , sa fie vazuta, revazuta, interpretata sau reinterpretata, cu bune si rele.

M.I.T  Ar mai fi ceva de spus, cata lume din generatiia actuala in care noi suntem batranii care n-am avut contact cu miscarea legionara si impactul ei (?) , stim ceva din auzite si cititnd niste carti publicate sub regimul comunist, sunt interesati de acest subiect? Miscarea legionara a fost doctrinar nationalista si conex pravoslavnica (personal sunt catolic), s-a vrut populara, deci de stanga, dar a fost o expresie specios definita. Poate sa existe in actualul context recrudescenta unui ethos national, desiguir, el nu va avea ceva a face cu formula legionara ci cu o realitate nationala in contextul realitatiil actuale.

Niciun comentariu: