vineri, 31 iulie 2015

Radicalii din Syriza si "lovitura de stat monetara"

Radicalii din Syriza si „lovitura de stat monetara" – 29 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Riscurile neintelegerilor dintr-un partid aflat la guvernare: Orice actiune neagreata de toti membrii partidului-lucru destul de frecvent intr-un partid cu personalitate- poate naste ulterior perturbatii majore, nu doar interne ci in planul Guvernarii. Grecia se afla acum intr-o astfel de situatie, care daca ar conduce la gesturi necugetate ar putea provoca cu usurinta haos in tara.

Radicalii din Syriza au pregătit lovitura de stat monetară

Unii membri ai guvernului de stânga aflat la putere în Grecia au vizat rezervele băncii centrale și conturile contribuabililor pentru a pregăti o revenire la drahma, potrivit unor rapoarte care evidențiate haosul din partid de guvernământ Syriza.

cotidianul.ro

  Octavian Lupu Dar atunci cand vointa unui popor exprimata prin referendum este nesocotita, chestia asta cum se cheama? Am sa postez articolul despre planul lui Varufakis si aici pentru ca mi-e teama ca o sa va scape. emoticon smile http://www.businessinsider.com/yanis-varoufakis-is...

 

Yanis Varoufakis is defending his secret plans to 'hack' Greece's financial payments system

businessinsider.com

  O.L  In acelasi context. http://www.courrierinternational.com/.../grece-les...

Les banques doivent payer leur part

Malgré le rôle qu'elles ont joué dans le déclenchement de la crise grecque, les banques n'ont toujours pas été...

courrierinternational.com

  S.D  Economic, tehnic, poate ca planul lui YV ar fi fost pasabil teoretic. Poate chiar si practic. De data asta eu nu am ridicat problema cine are dreptate si ce ar fi mai bine ci o problema de management a situatiei: Daca hotararile Parlamentului nu sunt ascultate, bune, rele, corecte sau impuse din afara , alta cale decat haosul nu exista. Cu o determinare a dreptei si a unei parti din Syriza de a se conforma unei intelegeri, o chemare la nesupunere poate insemna orice, chiar razboi civli, in extremis.

Mihai Ion Turcu Razboiul civil ararori rezolva ceva. De regula , daca nu este stopat prin interventie straina, institue o dictatura singeroasa.

  O.L  Să rezumam : poporul prin referendum spune Nu, iar Parlamentul spune Da. De facto suntem deja în haos. El nu se manifesta violent încă pentru că există speranța disperată că noile măsuri de austeritate vor genera un alt output decât cel de până acum. Masurile astea sunt ca o carie netratata. Să vedem când vor atinge nervul.

  S.D  Sigur ca bancile au o contributie uriasa la declansarea crizei. In afara procedurii urmate prin jocul imprumuturilor, care este oarecum inteles, blamat si considerat injust, mai exista aspectul atacurilor speculative pe care le-au suferit bancile Greciei. Chiar daca Jean Tirolle, ultimul laureat Nobel in economie din 2014 sustine ca derivativele reprezinta un instrument financiar sanatos, o situatie de la inceputul lui 2014 arata ca valoarea instrumentelor derivate din lume este estimata la mai mult de 600 de miliarde de dolari. Produsul intern brut (PIB) al lumii este de numai 65 de miliarde de dolari sau aproximativ de 10,83% din valoarea la nivel mondial a derivatelor de pe piata, conform The Economist. In concluzie, nu exista destui bani pe planeta pentru a ajuta bancile, in caz ca au probleme.

  Yvonne Frankenfeld Deoarece nu sunt un om politic, poate ma ajuta cineva sa pricep daca este adevarat ceea ce vor membrii stingisti din guvernul de stinga, de ce atunci revolta contra lui Schäuble, pecetluit ca "Dusman" al Greciei si "Nazist",care a propus un Grexit temporar? Egal ce argumenteaza Varoufakis momentan, toata lumea politica din West a ghicit de la bun inceput jocul de tergiversari interminabile de la inceputul tratativelor cu duo-ul Tzipras/ Varoufakis. Ideea de a reveni la Drahma era partout prezenta!!! Si cum poate fi apreciata seriozitatea unui om politic ca Tzipras, care a recurs la acest Referendum ca masura de ultima ora, rugind si recomandind insa alegatorilor sa voteze cu "NU" la ceea ce se pretinde din Bruxelles? Nu ar putea fi acest lucru o explicatie a faptului, ca in afara de cerinte de noi credite, duo-ul nu a prezentat nici un fel de propuneri proprii a unor posibilitati de iesire din starea falimentara a Greciei, ca pendant al propunerilor si cerintelor din Brüxelles? Ci numai o lista precara a citorva puncte care nu se refereau la schimbari esentiale si viabile a unui sistem politico-economic reformator? Diletantism politic sau un joc de a cistiga timp? Precizez: nu doresc sa polemizez, ci numai sa inteleg! Sau Caragiale a fost nu numai un satiric, ci si o persoana cu premonitii politice care a prevazut gindirea populistilor? " Sa se revizuiasca: primesc! Dar sa nu se schimbe nimica. Sa nu se revizuiasca : primesc. Dar sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale. Din aceasta dilema nu putem iesi. Am zis"!!! Interesant: Caragiale si-a trait ultimii ani de viata benevol in...Germania! By the way!

S.D  Propunerea lui Schauble, asa cum am facut noi cunostiinta cu ea era ca pe o perioada de 5 ani Grecia sa renunte la moneda comuna. Pentru UE, banuiesc ca-si inchipuia Schauble va fi un avantaj caci in acest timp moneda euro se va stabiliza, presupunand ca Grecia e vinovata de aceasta instabilitate. Pentru Greci, o invitatie de a parasi Uniunea pentru care ei isi aratasera vocatia si care continua sa fie o solutie si pentru Syriza, propunerea a avut efectul unei palme rasunatoare.Revenirea la drahma s-ar fi justificat poate ca o solutie definitiva, dar dupa o perioada de revigorare, sa zicem a economiei cine s-ar mai fi intors la constrangatorul euro?
Aici a intervenit disputa intre politicienii Greciei. Pe de o parte, economistii de vaza ai lumii avansau scenarii pozitive pentru parasirea euro, pe de alta parte temerile de necunoscut si mai ales de prima incercare de decuplare reprezentau un risc necunoscut si destul de infricosator.Tsipras se pare ca a avut in final mai multa incredere in Bruxelles iar Varoufakis, nu.
Dupa parerea mea negocierile au durat atat de mult nu pentru ca s-ar fi dorit tergiversari sau aplicarea unor trucuri de a nu-si plati grecii datoria, ci pentru ca acestia au incercat sa convinga ca solutia unica vazuta de ei si apoi confirmata de FMI, Obama& comp, DSK, Laburisti este restructurarea datoriei si iertarea unei parti din aceasta. Calculele aratau ca cuantumul datoriei fiind atat de mare ar putea fi platit avand in vedere dobanzile si garantiile suplimentare in cateva generatii, timp in care Grecia ar fi regresat economic si mai mult datoritra noilor programe de austeritate.. Aici, le dau dreptate. Vei intreba Yvonne, de ce au ajuns in aceasta situatie? Raspunsurile celor care recunoscand erorile Greciei dar si situatia de fapt au recurs toate la analogii in legatura cu iertarea masiva de datorii a Germaniei dupa WWII si faptul ca tot ea nu si-ar fi platit alte numeroase datorii. S-a dorit o clementa pentru Grecia in virtutea unei istorii asemanatoare a Germaniei. De fapt nu clementa se astepta, ci solidaritatea unei" Europe a egalilor". Mai departe discutia intra in domeniul perceptiilor personale si paraseste cadrul strict obiectiv emoticon smile

 

  Y.F  Multumesc, Smaranda! Am urmarit fireste toate negocierile, dar aveam nevoie de o sinteza precisa si clara venita din estul Europei, in parte pentru a intelege de ce Germania devine din nou o tinta de acuzari sau procese de intentie. In privinta Germaniei: si la noi politicienii sunt impartiti, intre dorinta omeneasca de ajuta poporul grec si a-si arata compasiunea pentru anii de austeritate precedenta si anii care vor urma si regulile politice. Dar viata normala si politica, chiar daca sunt strins legate una de alta, sunt totusi opuse, caci dezvolta fiecare o dinamica proprie. Politica e legata de legi si norme, ca si sistemul financiar. totul functioneaza dupa reguli prescrise si care trebuie sa fie respectate, caci altfel se prabuseste totul . Se cere mult de la oameni. La vremea respectiva Germania platise deja tarilor care au suferit din cauza lui Hitler sume respectabile, I s-au iertat cca 15 Miliarde plus dobinzile neplatite. Acest rest de 15 miliarde include datorii pentru toate aceste tari. Partea greceasca care a ramas deci neplatita este mult mai mica decit ce au pretins grecii. In 2010 s-au dat credite Greciei cu mult peste 100 de miliarde, iar in 2012 au fost iertate 100 de miliarde, din care partea Germaniei a fost de 60 de miliarde. Aceste cifre sunt cunoscute aici, din presa si din sedintele parlamentare prezentate live in TV. Dupa iertarea din 2012, Grecia a primit credite fara sa incerce a introduce reforme noi. Acest lucru a subminat increderea ca Grecia se va tine de cuvint in ceea ce priveste reformele propuse si va schimba ceva, chiar in propriul interes si nu va putea plati cindva datoriile. De asemenea problema este ca daca totusi din nou se "iarta" din datoriile Greciei, se creeaza precedente pentru tarile care au fost aproximativ in aceeasi situatie, au primit creditele si, scrisnind din dinti, au inceput sa aplice programe de austeritate, care incep sa dea roade. Ce am scris este obiectiv, nu o perceptie personala, ci pur si simplu ce se stie aici. In orice caz toti politicienii sunt in consens ca Grecia trebuie ajutata, dar cum? Dureaza emoticon smile Eu ma retrag acum, cerindu-mi scuze pentru ca nu am putut spune cu precizie sumele exacte, cine le cunoaste mai bine ma poate corecta. Mi s-a raspuns la intrebare, mai mult...vom trai si vom vedea...emoticon smile

  S.D Draga Yvonne, e clar ca nestiind germana nu pot asculta ce se vorbeste acolo si deci avem surse diferite de informare:

http://www.realitatea.net/germania-nu-si-a-platit...

http://www.ziuanews.ro/.../klaus-iohannis-renunta-la...

Germania nu şi-a plătit niciodată datoriile. O spune un celebru istoric...

realitatea.net

  Smaranda Dobrescu http://www.ziuanews.ro/.../klaus-iohannis-renunta-la...

Klaus Iohannis renunta la datoria istorica a Germaniei fata de România...

ziuanews.ro|De expertvision.ro

  Preda Mihailescu Yvonne Frankenfeld @ Stimata doamna, cred ca nu exista nimeni aici care sa un impartaseasca sensibilitatea anti-stanga a dumneavoastra - pentru motive evidente. Dar sa fim totusi cu picoarele pe pamant si onesti. In primul rand ca presa germana din ultimii doi ani minte din ce in ce mai mult - in mod democratic, in sensul ca cine are rabdare sa caute in feuilleton sau alte rubrici colaterale, si in toate marile jurnale - are bune sanse sa gaseasca articole bine documentate, echilibrate si deseori in deplina contradictie cu tenorul din pacate tot mai unison. Si iata ca acum doua luni puteam astfel citi in FAZ undeva la urma, cum propunerea guvernului Grec de a introduce masuri de impozitare a marilor averi si companii si de ingradire a fugii de capital a fost refuzata vehement de trojka. Scria cat se poate de clar. Si iata ca doua luni mai tarziu, dupa ingenunchere, cand se propun iarasi aceste masuri impreuna cu pachetul visat de troika - comentariile de data aceasta a tenorului dominant al presei germane este "In sfarsit s-au decis si Grecii sa faca ceva sa ingradeasca fuga de capital, trebuia sa se gandeasca de mult ... si da-i si minti". Asta in conditiile in care doamna Merkel da cate trei milioane la fiecare sase - noua luni, sa mai cumpere o CD cu nume de evazori in Elvetia, dar mai mult nu face. Spune-ti-mi, a ce rimeaza tot acest context destul de complex? Pentru mine nu se rezolva de fel in clasice antagonisme "stanga"-"dreapta" sau de orice alt fel "herkömlich". Nu ne ramane decat sa fim alerti....

  P.M  In schimb articolul acesta despre "renuntarea la datoria istorica" mi se pare destul de ... blauäugig. Deja faptul ca actele adunate de Golban au produs atata efect mi se pare o mare realizare. Lumea pare sa uite ca si in Grecia s-a inceput cu o datorie de natura foarte asemanatoare, usor mai mare ca cea din Romania: Hitler pe ultima suta de metri imprumuta bani de peste tot, si, nemteste, dadea chitanta! In Grecia dupa ce Schäuble le-a ras in nas, dupa ce a fost un an - doi tacere, s-a revenit in forta cu quintuplarea sumei si introducerea de daune morale si de razboi, teme care nu fusesera atinse in primul demers. Si care in cazul nostru nu ar avea nici un fel de analogie.

Situatia fiind aceasta, sansele obiective ca in ciuda tuturor actelor, o datorie de razboi ca aceasta (amalgamarea cu scandalul Gojdu mi se pare de-a dreptul contraproductiva!) sa fie discutata in serios sunt minime. Si asa stand lucrurile, domnul autor al articolului totusi isi inchipuie sa ia in serios si a la lettre diversele afirmatii ale lui Johannis. Nu este mai degraba rezonabil, tocmai daca pornesti de la ideea unei solutii "a l'amiable", adica in spatele scenei - ca tocmai ca muritorul de rand, chiar si jurnalist fiind, sa nu stie? Ar mai fi altfel "a l'amiable"? Nu ar fi mai degraba 'oficiala'?

  S.D  Am citat articolul respectiv pentru a reaminti o datorie a Germaniei fata de noi, recunoscuta si de BNR. Golban si cu Adrian Severin au avut anul trecut o prezentare ampla a subiectului in PE, dar efectul sau ecourile au fost modeste. Sper ca Presedintele sa fi obtinut daca articolul e corect ceva important pentru tara urmare intelegerii "a l'amiable"

  P.M  "Sper ca Presedintele sa fi obtinut daca articolul e corect ceva important pentru tara urmare intelegerii "a l'amiable"

Nu stiu! Nemtii o au cu "pierderea fetei" mai mult chiar decat cu parcimonia. Desi in mod obiectiv, o datorie de razboi semnata si parafata, verjährt sich nicht - ei au raspuns Grecilor inaintea noastra ca "s-a semnat un acord in 196x" cu toate tarile prin care se punea capat datoriilor de razboi. In mod evident se amestegau lucruri distincte, caci de fapt de reparatii fusese vorba in anii 60 si nu de datorii de razboi, la care ... in mod relativ straniu, nimeni nu se gandea atunci.

Toate astea pentru a spune ca aceste datorii descoperite si dovedite de Golban sunt un cazul cu mult mai spinos decat fundatia Gojdu, unde nu incap dubii, care a functionat decenii in sir conform testamentului lui Gojdu - deci unde nu prea exista nici o circumstanta atenuanta pentru cedarea inexplicabila.

In cazul datoriei de razboi - ce obtine sau nu obtine domnul Johannis nu pot sa stiu, nici daca incearca. Dar mi se pare, obiectiv vorbind, incomparabil mai dificil.

  S.D  Nu sunt prea sigura-ma voi interesa- dar am impresia ca nu era vorba de datorii de razboi ci de livrarea de bunuri de catre Romania chiar inainte de razboi.

  P.M  Poate cunoasteti versiuni mai detaliate. Eu ce am citit pe blogul dlui Golban in urma cu vreun an, se referea la imprumuturi facute in 1944, aur. Vom vedea - dar cu Gojdu, s-a pierdut in mod iremediabil? Nu mai sunt nici un fel de sanse de reluare a discutiei?

  S.D  "Germania, începând cu anii '30, a încercat să preia din nou o poziţie dominantă pe piaţa economică europeană.
Problema era că exista o lipsă acută de valută, Berlinul fiind obligat să-şi plătească despăgubirile din primul război mondial, lucru care înîngreuna comerţul european.
Guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei a avut ideea să creeze un sistem bazat pe barter (n.r. acord, în practica comercială, prin care părţile convin să schimbe între ele mărfuri de valori egale).
Astfel, fiecare ţară a trebuit să-şi plătească în avans exporturile. În consecinţă, pentru exporturile românilor în Germania, de exemplu de produse agricole, banii erau plătiţi de Banca Naţională a României, nu de Germania.
Exista zvonul că Germania era un foarte bun plătitor şi nu era aşa.
Germania a fost o ţară foarte bună din punctul de vedere al achiziţiei de marfă, însă banii au fost plătiţi de BNR.
Aceasta este ideea care stă la baza eurosistemului şi astăzi.
Modelul de funcţionare în eurosistem este ca fiecare bancă centrală să plătească în avans exporturile fiecărui stat.
Exporturile germane către alte state din UE sunt plătite în avans de Banca Centrală a Germaniei. Nu are loc un decont cu Banca Centrală a Greciei sau cu alte bănci centrale din eurosistem, aşa cum s-ar întâmpla dacă ar exista un export într-o ţară terţă.
Atât timp cât pentru schimburile comerciale dintre Germania şi România au fost stabilite cote în fiecare an, emisiunile monetare ale BNR pentru exporturile româneşti au fost compensate prin ceea ce Banca Centrală primea de la exportatori, în urma măsurilor introduse de către Germania.
Însă schimburile comerciale cu Germania nu au mai fost echilibrate, tocmai din cauza celui de-al doilea război mondial.
Începând cu septembrie 1939, Germania a ajuns într-o situaţie precară şi nu a mai fost în stare să-şi onoreze angajamentele pe care şi le asumase faţă de România şi alte state membre ale uniunii de clearing."
http://radugolban.ro/.../este-un-moment-foarte-bun-sa......

"Este un moment foarte bun să deschidem subiectul datoriei...

radugolban.ro

  P.M  Da, este mai cu lunga bataie decat tineam minte. "Grecia merge pe următoarea strategie: ori ne dă Germania bani să ne plătim datoriile, (banii pe care ni-i datorează din cel de-al doilea război mondial), ori anulaţi-ne datoriile, după modelul german.
În opinia grecilor, dacă Germania spune că nu mai are datorii faţă de nimeni în urma acelei conferinţe, atunci vor şi ei privilegiul pe care l-a avut Germania." Sunt curios ce factor a produs la Greci trecerea de la o discutie strict financiara, deci decuplata de conveintia dela Londra, la mentiuna daunelor si victimelor de razboi?

  S.D  Cred ca era o problema de pus pe tapet doar daca argumentele initiale nu ar fi fost luate in considerare. Nu cred ca Germanii ar fi adus in discutie ceva, orice, legat de razboi.

P.M  Pesemne ca nu stim mai nimic despre evolutia reala a acestor discutii. Golban ridica un argument corect si bine pus: Romania, mai putin expusa in relatia cu Germania, ar putea atat in propriu interes cat si in interes European deschide drumul unor negocieri ale acestui tip de datorii strict bancare ale Germaniei. Corect - si evident, la politicienii Romani starea de frica si lasitate este de facto indistinghibila de starea de cumparare acuta.

Oricum, in ciuda mult comentatei iesiri a dlui Gauck in favoarea Greciei, impresia mea este ca amalgamarea daunelor de razboi cu datoria bancara nu a fost in ultima instanta de bun augur ...

M.I.T  Cand un parteneriat (Grecia-Creditorii sai) esueaza, nu poate fi decat din vina ambelor parti, paguba trebuie impartita. peste problema banilor se afla problema coerentei strategice a Europei. Asupra acesteia am fost somati de SUA sa procedam responsabil.

  O.L  D-na Smaranda Dobrescu, vad ca persista o oarecare confuzie intre intentiile de Grexit ale lui Varoufakis si cele ale lui Schauble. Pentru Varoufakis Grexit-ul a reprezentat si reprezinta singura solutie pentru scapa Grecia din ghearele unui acord demolator. Pentru Scauble Grexit-ul a reprezentat si inca reprezinta o pedeapsa atroce aplicata unei tari mici si tupeiste care nu respecta regulile. Stiti este vorba de regulile acelea care au facut ca armata germana sa ajunga pana la Stalingrad si inapoi. Sau ca sa fiu si mai pe intelesul "ascultatorilor" nostri: pentru Varoufakis, Grexitul reprezinta gestul unui detinut care se arunca pe geamul salii de interogatoriu, in speranta ca nu-si va rupe gatul si va putea evada; pentru Schauble, Grexit-ul inseamna gestul gardianului care-l arunca pe detinut pe geamul salii de interogatoriu tocmai in ideea ca acesta sa-si rupa gatul. Acuma de unde pana unde unii comentatori aduc in discutie termenul de nazist cand vine vorba de relatia Germania-Grecia, asta chiar ca e un aspect care-mi scapa.

  Y.F  Daca v-a scapat, va ajut eu: au fost aratate demonstratii si placate din Athena si nu izolate. Varoufakis s-a exprimat si in tratativele europene agresiv si nepoliticos contra lui Schäuble. Pentru o persoana ca SCHÄUBLE , care este un pragmatic sever, chiar si pentru germani, o persoana care stie ca finantele se conduc dupa anumite legi care trebuiesc respectate, legi severe care nu permit sa fie dominate de emotii, ci de date si reguli precise. Este o insinuare si un proces de intentie de a afirma ca Schäuble a dorit sa pedepseasca Grecia! Dimpotriva: el vede in aceasta propunere o posibilitate pentru Grecia de a avea timp sa-si rezolve problemele , ca grecii sa-si gaseasca singuri drumul si sa se refaca. Si mai rau: a insinua ca ar dori ca grecii sa-si rupa gitul este absolut absurd, caci acest lucru ar insemna intr-adevar ca miliardele deja creditate Greciei sunt definitiv pierdute, nu vor fi niciodata inapoiate!!! Nici un om de finante nu ar actiona cu acest gind, caci fiecare creditor vrea sa fie sigur ca primeste banii inapoi! E vorba de sute de miliarde si nu de mici incurajari financiare, miliarde care sunt suportate, intre altele de noi toti, aici, care muncim si platim impozite mai mari decit au platit vreodata grecii in istoria lor! By the way, Domnule Octavian Lupu, gasesc lipsit de fairness sa-l aduceti pe Hitler, care de fapt era Austriac, in discutie, dupa 70 de ani de la terminarea razboiului! Apartineti categoriei care judeca si pecetluieste oameni sau tari si natiuni pentru vecie? Pentru Germania exista si alte "sertare" pe care indraznesc sa le numesc: tara filozofilor, Kant, Hegel, Nietsche, Haeckel, Heidegger, Leibnitz,chiar si a unui Marx si Engels, tara lui Luther, tara compozitorilor ca de ex. Bach, Beethoven, Schubert, Schumann, Straus, Bhrams, Bruckner si inca multi altii, tara poetilor ca Goethe, Schiller, Holderling, Hesse, ca sa nu mai vorbim de oameni de stiinta ca Heisenberg, Albert Schweizer, Max Plank, Robert Koch...lista e mult mai lunga, renunt...Si inca o intrebare: ce au generatiile nascute dupa razboi de a face cu Hitler? Merita o natiune sa poarte cu sine o pecete si sa sufere de acest complex pe vesnicie? Ar fi ca si cum Romania ar fi redusa la un Ceausescu sau a fi socotita ca un neam de hoti care bintuie pe alte meleaguri si fura, organizati in bande sau un neam de tzigani -regret comparatia, caci tziganii au suferit si ei din pricina lui Hitler- Sa nu uitam: cite genocide au avut loc, dupa Hitler, in lume? Si citi evrei a omorit Stalin? Fiecare e liber sa aiba opinia proprie, dar un anumit fairness ar fi de dorit, chiar si in apropouri!

 

  O.L  Stimata doamna dupa ce v-am citit postarea am ajuns la concluzia ca cel mai bine, relatia dintre Germania si Grecia ar fi ilustrata de Ode an die freude. https://www.youtube.com/watch?v=xBlQZyTF_LY

10000 singing Beethoven - Ode an die Freude _ Ode to...

youtube.com

  S.D  Ne-ar prinde bine tuturor sa o ascultam! emoticon smile

 O.L  Absolutely!

Y.F  Intr-adevar o propunere salvatoare, D-le Octavian Lupu! emoticon smile Ar fi trebuit ca propunerea sa vina de la mine, dar m-au ravasit atitea comentare politice,personale si din presa din toate partile... Dupa cum am spus, deoarece eu nu sunt un om politic, ma intorc la batrinul Beethoven, acolo sunt in siguranta! Totusi, cred ca am putea ciocni cu totii eventual un pahar de sampanie, pupindu-ne cu totii in "Piata Independentei" ?! emoticon smile Recunosc ca schimbul de pareri a fost inviorator ! Asa ca. Noapte buna si pe data viitoare! emoticon smile

O.L  Pentru a largi spectrul dezbaterii: Joschka Fischer, the former German foreign minister, has been closer to the mark as an historian than Wolfgang Schäuble in claiming that it would be a tragedy if Germany, which twice destroyed Europe in the 20th century, now were to do the same again through punitive solutions rather than resolve the Eurozone crisis by solidarity. While claims for 'finite solutions' to redeem debt and guilt through the imposition of austerity on national governments risk that Europe, which had been the cradle of democracy, under a new German hegemony, shortly could prove to be its grave. ""http://yanisvaroufakis.eu/.../debt-guilt-and-german.../

Debt, Guilt and German History: A Reply to Wolfgang Schäuble, by Stuart Holland

On 19th July Mr Wolfgang Schäuble, Germany's finance minister, published an article in The Guardian entitled We Germans don't want a German Europe. Two days later I responded by annotating his arti...

yanisvaroufakis.eu



Niciun comentariu: