miercuri, 29 iulie 2015

Neoliberalii il ataca pe Piketty

Neoliberalii il ataca pe Piketty – 26 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Nu se putea! Capitalul in secolul 21 a lui Piketty a avut prea mare ecou, mult prea mult succes atat in Franta cat si in State, in general la toti cei care considera ca traim intr-o lume care nu mai poate progresa nici din punct de vedere uman nici economic obstructionata de atatea inegalitati de venit. Replica nu a intarziat sa apara, prin cartea Anti-Piketty scrisa de Jean Philippe Delsol si Nicolas Lecaussin si aplaudata de toti bogatii lumii:
"C'est toute la vision politique de Thomas Piketty qui fait problème. Si l'auteur se défend d'être un marxiste ou un anticapitaliste, le système qu'il propose vise à instaurer un système mondial avec un véritable supra-État policier. Sous des airs « démocratiques » son programme est dangereusement liberticide. Il annonce une dictature fiscale dont nous connaissons déjà les prémisses. Dans la lignée de Keynes, avec son obsession du « pouvoir oppressif cumulatif » du « rentier » qu'il faudrait « euthanasier » au nom de l'intérêt général, le système de Piketty mènerait à l'effritement de l'épargne."

Anti Piketty Vive le Capital au XXIe siècle !

Paru le: 10-06-2015 Editeur: Les éditions Libre Echange Isbn: 979-10-93166-06-3 Ean: 9791093166063 Prix: 22 € Caractéristiques: 384 pages Genre: Economie Thème: Sciences économiques Thèmes associés: Commandez Anti Piketty Vive le Capital au XXIe siècle ! Jean-Philippe Delsol Anti-Piketty es…

leseditionslibrechange.com|De Ovadia

  S.D  Piketty impreuna cu Stiglitz,  Krugman si alti economisti si politicieni vor gasi argumente clare pentru a-i combate pe detractori. Trebuie insa sa se stie ca in teoriile sale Piketty a tinut cont cel putin de rezultatele cercetarilor lui David Ricardo, Adam Smith si Kuznet. El a mers mai departe si a analizat istoricul manifestării inegalităților tragand urmatoarele concluzii:
1. Reducerea inegalităților observată în țările dezvoltate între anii 1900-1910 și 1950-1960 este înainte de toate produsul războaielor și politicilor publice puse în practică după șocuri. La fel, creșterea inegalităților, din anii 1970-1980 se datorează cotiturilor politice din ultimele decenii, în special în materie fiscală și financiară.
2. Dinamica repartiției bogăției pune în joc mecanisme puternice împingând alternativ în sensul convergenței și al divergenței și nu există niciun proces natural și spontan care să permită evitarea tendințelor destabilizatoare și inegalitare de durată.

 

  Octavian Lupu Eu cred ca e bine ca apar astfel de carti anti. Se relanseaza dezbarerea. Thomas Piketty poate sa-si rafineze punctul de vedere, noi cei de pe margine sa intelegem mai bine anumite aspecte, etc. Se ajunsee la un moment dat la un soi de acceptare tacita, aproape quasiunanima, a celor expuse in Capitalul secolului XXI in sensul ca, da, fenomenul descris este real dar nu exista tratament pentru boala. Partea proasta consta in faptul ca la fel ca si in cazul modificarilor climatice, nu se va face nimic serios pentru a rezolva dezechilibrele sociale fapt ce va duce la turbulente si fenomene generatoare de anarhie si autoritarism la niveluri incontrolabile. Dar ce putem face, asta e istoria omenirii, o suita de catastrofe.

S.D  E corect! De mai bine de un an de cand a aparut cartea lui Piketty si s-au organuzat simpozioane, s-au scris carti, s-au elaborat studii erudite, nimeni, nicio tara nu s-a miscat in sensul impozitarii averilor. Exceptie o face Franta care nu-l asteptase pe Piketty sa emita verdictele sale ci intr-o forma mai modesta deja aplicase aceasta impozitare de s-au mutat artistii mai spre rasarit...

  S.D  Este evident ca nu doar noi gazduim pareri contrare, Exista peste tot in lume tabere opuse care recurg unele la apelativul de "marxisti" adresat celor care sustin diminuarea inegalitatilor din societate prin metoda Piketty, respectiv cealalta tabara , in mod special sustinuta de laureatii Nbel in economie care vad in accentuarea fenomenbului inegalitar din societate o viitoare implozie a capitalismului.
Redau doua pareri de pe forumul de discutii relativ la noua carte, doua pareri conbtrare:
"Malheureusement pour Piketty, les articles écrits et réunis par Nicolas Lecaussin, Jean-Philippe Delsol et Emmanuel Martin sont probants. Ils démontrent en long et en large que les thèses de Piketty sont fabriquées pour livrer une conclusion qui s'avère désormais erronée. La démonstration est implacable et c'est sans doute ce qui gêne ceux qui ont cru trouver en Piketty le nouveau gourou de leur obsession égalisatrice. Il paraît utile sinon nécessaire que tous ceux qui sont intéressés par le sujet lisent ce livre dont la qualité scientifique paraît incontestable. Ils seront convaincus de l'inanité des thèses de cette gauche intellectuelle qui voudrait que tous soient égaux dans la pauvreté. Clavel

"On pouvait dire... oh ! Dieu ! ... bien des choses en somme... En variant le ton, par exemple, tenez" : Piketty ne fait pas une thèse, mais a fait un travail scientifique. Encore faut-il le lire pour en juger. Il n'a pas d'obsession égalisatrice contrairement à vos affirmations d'idéologue, mais constate, preuves à l'appui et au terme d'un travail remarquable salué par tous les économistes que les riches ne font que s'enrichir, d'autant plus que la croissance économique est faible, ce que tout le monde constate et admet maintenant... sauf vous. De surcroît comme vient de le montrer le FMI, cet enrichissement s'effectue au détriment de la croissance économique. A chacun dans tirer les conclusions qu'il veut. Mais les données scientifiques sont toujours préférables pour juger d'un phénomène.
L'ouvrage "Anti-Piketty" ne démontre rigoureusement rien puisqu'il n'existe rigoureusement aucun travail. Il ne s'agit que de bêtises d'idéologues prébendés défendant leur petit commerce, de façon particulièrement grossière. Quant à vos affirmations sur " l'inanité des thèses de cette gauche intellectuelle (sic) qui voudrait que tous soient égaux dans la pauvreté", elles confirment au moins votre stupidité et votre incompétence d'ajouter vos opinions de concierge à des ouvrages que vous n'avez même pas lus. "

Ca sa fiu inca odata clara, Piketty nu sustine egalitarismul ci reducerea inegalitatilor. De aceea averile acumulate in timp sunt respectate dar impozitate cu procente cuprinse intre 0,5% si 7%. Acest fapt nu ar duce in nici un caz la venituri egale asa cum se tem toti anti marxistii. Acestia nu vor gasi pe pagina mea prea multe semne de marxism nici evidente nici ascunse. Pur si simplu nu marxistii sunt cei care fac rau in acest moment societatii.

  Mihai Ion Turcu Faptul de a ajunge sa fii bogat decurge din niste conventii. In momentul in care conventiile nu mai sunt urmate, bogatia devine fum (la propriu - si falacari). Am in minte, descrierea groazei si mizeriei marilor magnati in timpul rascoalei lui Horea, care nu era impotriva statului ci a magnatilor.

  Costel Grig Reducerea inegalitatilor reprezinta un obiectiv mai mult decat dezirabil, este un obiectiv puternic si o conditie a asigurarii securitatii sociale, dar acest lucru nu trebuie sa conduca la solutii precum etatismul.

  O.L  Nimeni nu a vorbit de egalitate/egalitarism. Piketty ca și alții ca el vorbesc de echitate. Dacă echitatea este redusă la cote nesemnificative atunci singura cale de menține societatea sub control o reprezintă apelul la forțele represive. În treacăt fie spus într-un articol din Foreign Affairs apărut cu un an doi înainte de publicarea cărții lui Piketty în engleză se susținea teza ca modul capitalist generează în mod fatal inegalitate indiferent de ce paleative am utiliza. Cine știe al cui organ de presă este Foreign Affairs își dă rapid seama că rolul articolului era acela de a ne obișnui cu ideea și nu de a ne îndemna la revoltă. Oricum cei din servicii care se tem că adevărul despre sistemul în care funcționam ar putea genera altceva decât pasivitate civică nu au se teme.

S.D  In cartea Anti-Piketty se vorbeste de dorinta stangii de a avea o societate egalitara precum in comunism. Asta-i smecheria: transforma reversul inegalitatii (inechitatii) in egalitate.

  Preda Mihailescu Efritement de ... l'epargne. Mai sa fie. Dar oare din ce munca sunt economisite adevarate averi la care banuiesc ca se refera si dl Piketty?

  P.M  Smaranda Dobrescu @ " ci intr-o forma mai modesta deja aplicase aceasta impozitare de s-au mutat artistii mai spre rasarit..." ... sunt intrebari! Bani germani din Elvetia echivaleaza undeva intre 1.5 si 2 datoria publica a tarii! Deci, impozitati corect, ar putea reduce datoria cumva pe la jumatate! In schimb ce se petrece? Germania cumpara la negru CD-uri cu nume, si negociaza cu Elvetia acorduri de recuperare en bloc a ... tantieme pe castigul depozitelor, si nu pe valoarea depozitelor. Cum chiar si aceste tantieme se ridica la cateva miliarde, bat trambitele a "succes". Si sa nu uitam faptul ca troika s-a impotrivit pana in ultimul moment proiectelor lui Varoufakis de impozitare a averilor. Iar dupa ce a plecat si l-au putin ingenuncheat pe Tsipras ... au "acceptat la pachet", acuzand prin medii ca "in sfarsit promit si Grecii si impoziteze averile, mult le-a trebuit". Intre a fi manipulati si controlati, si a banui ca undeva au si ei de pierdut, macherii nu prea iubesc impozitarea marilor averi. Ce nevoie mai are un om care are peste cinci sau zece milioane, sa isi cureze fiecare sfantz?

Niciun comentariu: