vineri, 31 iulie 2015

Francezii revin la ideea de integrare mai puternica

Francezii revin la ideea de integrare mai puternica – 30 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Elisabeth Guigou, presedinta socialista a Comisiei de afaceri externe in Camera Deputatilor considera ca dezbaterile publice nascute spontan in jurul Greciei, extinzand pentru prima data dezbaterile interne ale decidentilor europeni sunt o ocazie buna pentru a pune mai departe in discutie si a aproba o noua forma a UE, o uniune monetara, socialasi politica.

"Pour parvenir à une union monétaire « fédérale par nature » mais actuellement « déséquilibrée », Mme Guigou souhaite que la France, « attendue depuis longtemps », prenne les choses en main aux côtés de « tous ceux qui sont favorables à une meilleure intégration de la zone euro », Allemagne, Italie et Espagne notamment. Sur l'idée renouvelée par le président de la République d'un gouvernement économique de la zone euro, la position de l'ancienne ministre de la justice est claire. Ce dernier ne pourrait voir le jour sans la création d'un parlement de la zone euro, une institution « qui ne soit pas coupée du Parlement Européen mais qui en soit plutôt une partie intégrante : une chambre composée de parlementaires des dix-neuf pays de la monnaie unique ».

Mai departe fostul ministru al afacerilor externe din anii `90 abordeaza usor si problema datoriilor tarilor zonei euro pe care le vede mutualizate.
Elisabeth Giugnou calca pe urmele planului Macron-Gabriel de fapt, dar ezita sa vorbeasca de celelalte 10 tari non-euro. In acelasi timp nu abordeaza problema somajului care ar presupune in teoria sa ajutoare de somaj egale desi tarile au contributii la somaj si rate ale somajului diferite. Parerea mea este ca aceste doua "amanunte" mutualizarea datoriilor (sa ne gandim la Spania, Italia) cat si asigurarile comne de somaj fac imposibila acest fel de uniune, inceput de federalizare europeana. Cel putin deocamdata.

La crise grecque ? Une « opportunité » pour la zone euro, selon Elisabeth Guigou

Dans un entretien au journal espagnol El Pais l'ancienne ministre livre sa vision de l'Europe.

lemonde.fr

  Octavian Lupu Am remarcat din postarile dvs si ale altora ca foarte multi doresc o "refondare" (in sensul frantuzesc al termenului) a UE. Germania insa, in pofida durerilor de cap cu Grecia, prefera status quo-ul. Ei ii convine mai mult statutul de lider de facto al UE decat cel de jure care ar implica, pe langa avantaje, si responsabilitati mai mari.

 

  S.D  Germania e doar un stat cu puteri teoretic egale. Discutia se poarta in Consiliu, cu liderii sau prim ministrii statelor. Nu ma faceti sa ma gandesc ca Donald Tusk ar avea inclinatii intr-o parte sau alta.. emoticon smile

 Draghi Puterity Germania (conducerea ei mai exact) e in acest moment un proxy al capitalului occidental. In UE interesul Germaniei, in sensul de interesul poporului german, nu e reprezentat cu

  Preda Mihailescu Nu numai ca nu este reprezentat - dar poporul german este manipulat sa creada ca vina o poarta popoarele din tarile de sud.

Niciun comentariu: