luni, 11 mai 2015

"„După 1989 s-a dezvoltat, în România, un foarte puternic şi agresiv curent antinaţional, promovat de o seamă de intelectuali de o valoare cu totul relativă – ei se laudă între ei, se socotesc mari învăţaţi, mari savanţi – care, după opinia mea, sunt mituiţi ca să aibă o asemenea atitudine, să susţină, spre exemplu, că istoria românilor este o succesiune de mituri, că ea nu are nimic pozitiv şi demn de valorificat, că istoricii, chiar dacă este vorba de Xenopol, de Iorga, de ...
See More
Unul dintre cei mai apreciaţi istorici români, el conducând pentru mulţi ani Arhivele Naționale şi Institutul de Istorie "N. Iorga" al Academiei Romane, Ioan Scurtu este...
ACTIVENEWS.RO

  • Viorel Straoanu Se vede ca nu ati gustat din putul intelepciunii celui mai iubit dintre matrozi.Pai asa cum facea mnea'lui vorbire trebuie si tinichigii si ospatari iin tara asta ,nu numai absolventi de drept si ASE.Si la ce le trbuie unor tinichigii ,ospatari,petrolisti,multinationalisti chiar si marinari sa stie istorie ? Creste productia de titei? Merg vapoarele mai repede? Ori sintem pragmatici ori nu mai sintem !

  • Alexandru Cosmin Codreanu Selectul grup de intelectuali se deosebeste de plebe prin burse primite de la Colegiul Noua Europa - http://www.nec.ro/

    Nucleul de la Dilema Veche si Humanitas este un veritabil club alumni a acestei institutii de formare a elitelor (auto)promovate in Romania.

  • Ionel Iani Velciov cel mai zeu dintre zei este BANUL ......

  • Alexandru Botu Spre deosebire de vremurile de dinainte cand toti trebuiau sa ajunga "oameni noi" , acum doar unii, strict selectati se bucura de acest privilegiu. Am si o explicatie: experienta a aratat ca in vechea oranduire cam nimeni nu a reusit sa ajunga "om nou", ceea ce actuala oranduire nu-si permite sa repete. Probabil ca s-a gandit sa se coboare mult si stacheta, ba chiar sa se acorde si subventii celor ce s-au bucurat sa fie selectati.

  • Alexandru Botu Tatal lui Emil Boc, fudul tare cu fiul sau ajuns Prim-ministru, venit in sat la cea mai mare sarbatoare crestina, i-a trantit fiului ilustru un ou in cap, ca sa vada care cedeaza primul. Nu a fost nicio surpriza pentru nimeni, si de data asta cel mai destept a cedat primul, toti cei de fata razand bucurosi ca nu li s-a infirmat stiinta si traditia.
    Ma intreb, insa, ce ar raspunde cei care isi bat joc de neamul romanesc parintilor lor, bunicilor lor cand acestia i-ar intreba: -De ce,....? La ....nu am mai pus in mod special nume.
  • Calalb George Desfiintati ? De catre Ioan Scurtu ?

  • Calalb George Cititi cu atentie comentariul lui Stefan si nu va mai umflati atat in pene . . . .

  • Gabi Cretu Nu "antinationalismul" este pacatul celor mentionati. Cel mai mare pacat al unora (vezi rolul cultural al lui Liiceanu si Humanitas in ultimii 25 de ani) este ca înlocuie niste mituri cu niste fantose, cu niste falsuri. Fiecare națiune are nevoie si-si construiește miturile proprii. Problema reala este daca miturile pe care le cultivam sunt cele adecvate, daca isi ating ținta, aceea de a a construi coeziunea naționala, problema e daca nu cumva sunt mitizate evenimentul sau persoana inadecvate...

  • Alexandru Botu Doamna Gabi Cretu eu nu as separa asa de brutal "antinationalismul" de "înlocuirea unor mituri cu niste fantose, cu niste falsuri". Caci chiar Dumneavoastra spuneti ca "Problema reala este daca miturile pe care le cultivam sunt cele adecvate, daca isi ating ținta, aceea de a a construi coeziunea naționala", ori eu constat ca zazania bagata in natiune de catre unii nu mai poate fi potolita de catre altii, conducand la distrugerea coeziunii nationale prin antinationalism.

  • Gabi Cretu Națiunea e ceva ce se construiește asumând diferențele dintre persoanele care o alcătuiesc; e ceva care evoluează... Ipostazierea, intruchiparea națiunii intr-un fel de spirit hegelian e marea eroare. Important nu e ceea ce credem ca suntem ci ceea ce reușim sa facem din ceea ce chiar suntem...

  • Gabi Cretu In plus, cred ca traim rezultatul combinat al faptului ca nu s-a realizat niciodata denazificarea, dupa razboi, iar comunismul s-a prăbușit in national-comunism... inlocuim patriotismul si implicarea afectiva si activa in progresul societatii/comunitații cu un naționalism abstract si absolut păgubos! Nu putem sa iubim tara si sa nu-i iubim oamenii.. . Caci patria e norodul...

  • Alexandru Botu Stiti, Doamna Gabi Cretu, si marii savanti romani specialisti in istorie au crezut "idealistic" (hegelian spuneti Dumneavoastra) ca nu trebuie sa vina cu contraargumente faptice la unele declaratii privind etnogeneza poporului roman si (in paranteza) a natiunii romane, deoarece "Important nu e ceea ce credem ca suntem ci ceea ce reușim sa facem din ceea ce chiar suntem...", astfel percepandu-ne ceilalti. S-a dovedit ca nu este chiar asa si nu trebuie sa va aduc eu argumente. 
    In ceea ce priveste afirmatia Dumneavoastra ca "traim rezultatul combinat al faptului ca nu s-a realizat niciodata denazificarea, dupa razboi, iar comunismul s-a prăbușit in national-comunism... Confundam patritia", mie imi vine extrem de greu sa ma pronunt, chiar si in plan pur individual, in cel colectiv, neaventurandu-ma in niciun fel. Nu am pregatirea si nici nu sunt in masura sa ma pronunt.

  • Daniela Iuliana Gabi Cretu, fara suparare, vorbesti vorbe... denazificarea este un conceput total impropriu pentru Romania postbelica, cita vreme la noi n-a existat nazificare, ci doar grupuri ultranationaliste... in al doilea rind, in Romania comunismul, ca ideologie insufletitoare, a murit la momentul asasinarii lu' Foris, adica practic n-a existat ulterior decit declarativ... a existat o forma declarat socialista de regim autoritar, transformat in dictatura, care a spalat creierele mai bine decit orice demers de denazificare facut de Consiliul Aliat dupa '46 in Germania... iar dovada sta in teancurile de dosare de la CNSAS, bunaoara, sau la ceea ce vedem pina azi in jurul nostru...nu in ultimul rind, "implicarea afectiva si activa" despre care vorbesti se numeste simt civic, iar asta se cistiga prin educatie, ceea ce nu s-a facut niciodata in tara asta....cit priveste patriotismul, asta-i o alta calitate colectiva si individuala care se educa, iar mecanismele educationale nu stau la nivelul cetateanului de rind.... iar "nationalismul abstract" la care faci referire e un nationalism al dracului de real, crescut pe mesajele antimaghiare si antitiganesti care colcaie in toata media si pe net.... e frumos cu vorbele din carti, da' uneori e bine sa le umplem si cu ceva substanta.... PS- si vezi ca national-comunismul ala la care faci referire a inceput prin liberalizare si relaxare dupa dementa anilor "50...:))))))))

  • Gabi Cretu Daniela Iuliana, orice polemica sterila poti sa o porți dar fara mine. Nici nu te contrazic. Nu as avea de ce. E corect, in mare, ceea ce spui dar nu are nicio legatura cu ceea ce spuneam eu; era vorba despre altceva. Cat despre evaluări ale persoanelor si rațiunilor dupa care ele fac afirmatii in baza unui comentariu de cateva rânduri pe Facebook si fara a cunoaște sau citi ceea ce persoana a scris mi se pare...putin mai mult decat a vorbi vorbe... Evit insa sa folosesc figura de stil adecvată. 

  • Mihai Ion Turcu Daniela Iuliana @ Ruropa natiunilor s-a format in conditii de razboi cu adevrsitatile specifice belgerantelor care cer inversunare atat in arac cat si in aparare ( eroizate deopotriva).Nationalismul nu presupune doar adversitatea cu ura fata de inamic, de regula devalorizat pentru a asigura lip[sa de scrupul ina-l ataca, aservi sau distruge ci si incredere in sine ca entitate colectiva. Increderea in sine creste odata cu "victoriile" obtinute in diferitrele confruntari si opere de constructie nationala. Mai poate fi si maladiva si revansarda in cazul zdrobitoarelor infrangeri. Nu enumar exemple istorice pentru ca am aduce in discutie consorti ai nostri din UE impreuna alcatuind o confederatie in fapt de neprieteni care s-au hotarat sa coopereze intr-o entitate careia trebuie sa i se constituie coeziunea, si alta decat crestina si culturala, plus cativa inamici potentiali comuni. Romanii trec acuma printr-o depresie si sunt derutati, dupa zdruncinarile suferite de doua ori in 100 de ani, sunt fara elita conducatoare definita , fara figuri publice carsimatice consistente, nu le prinde bine nici sa afle ca n-a fost vreodata mare lucru de capul lor ca de faptul ca nu insemneaza mare lucru acuma sunt convinsi. Suntem intr-un moment critic in care trebuie sa alegem intre a subzista ca entitate sau a ne lasa absorbiti. Popoarele si natiunile nu sunt eterne, nici imepriile.

  • Preda Mihailescu Calalb George @ "Desfiintati ? De catre Ioan Scurtu ?" - Nu domnul Calalb, desfiintati de ei insisi, pentru oricine are cuget prin care sa cearna ce ei scriu. Singuri ...!

  • Daniela Iuliana nici n-am negat dimensiunea constientizarii identitare si ponderea acesteia in definirea nationalismului, insa raspunsul meu era adresat strict celor scrise de Gabi Cretu care nu vrea sa polemizeze cu mine :)))....de altfel, daca regimul ceausist a facut ceva bun, acel lucru a fost, bunaoara, redefinirea noastra istorica, pe cale propagandistica, didactica si de care mai vrei, drept fundament pentru coeziune si apartenenta..... e drept, la astea au mai contribuit si presiunile regimului, dar asta-i alta discutie ...pe de alta parte, nu sint de acord cu faptul ca romanii trec printr-o perioada de deruta... comparativ cu alte state mult mai avansate, SUA, Franta, Spania etc, noi sintem totusi asezati si adunati intr-o matca de constienta, constiinta si unitate nationala, insa ne lipsesc mecanismele si instrumentele de autoaparare impotriva colonizarii si absorbtiei... da, ai dreptate, fara simboluri, fara traditii si cultura, fara lideri si fara educatie civica sintem teoretic supusi exterminarii istorice, insa am convingerea ca in fiecare natiune, si a noastra implicit, exista instinctul de conservare care isi va gasi, intr-o forma sau alta, calea de manifestare... sau cine stie, poate sint prea optimista :)))

  • Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ "Suntem intr-un moment critic in care trebuie sa alegem intre a subzista ca entitate sau a ne lasa absorbiti. Popoarele si natiunile nu sunt eterne, nici imepriile." - Poate multor romani trebuie sa li se spuna mai pe sleau: indivizi ca cei in cauza au facut deja alegerea pentru voi. Intrebarea este daca sunteti satisfacuti cu ceea ce aceasta alegere inseamna, in perspectiva timpului!

  • Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu@ Cineva cine ? Nu ca n-ar exista cine ci in sensul ca exista o ordine de autoritate si valoare a impactului. In Transilvania parte a Regatului Ungariei a existat ASTRA, o oreganizatie civila de mare forta (desfiintata imediat dupa 1948). Fiind batran, am intregistrat momente in care statul, pe masura emanciparii de presiunea COMINTERN COMINFOR sovietica in esenta, a re[us in circulatie momente si simboluri cu rezonanta nationala. A fost serbat centenarul unirii principatelor, cu mare fast, prima data dupa 1948. Eram elev. In holul de onoare al liceului domina un portret autentic in ulei a lui Ioan Alexandru Cuza , imprumutat de la familia Cuza. Corul a intonat Hora Unirii, cantec pentru intonarea caruia ante erai arestat.Am participat ca student la festivitatile centenarului Universitatii Bucuresti, magnific, cu invitati universitari din toata lumea, in deschidere C.Daicoviciu, in roba de rector (istorica si autentica) a tinut un discurs in latina. Participa G.G.-Dej . Timid si inadevcvat corul universitatii a introdus in interventii undeva "Gaude amus" Toate delegatiile straine s-au ridicat inpicioare, si asa am aflat si noi ca este imn, pentru acest cantec ante, erai arsetat. Eram in armata, soldat. Ceausescu era sef de stat. De azi pe maine au fost scoase din uz cantecele cu muzica ruseasca ( foarte buna), si am avut program de invatare de cantece ostasesti traditionale romanesti, printre ele "Treceti batalioane Carpatii" cantec pentru care ante erai arestat.A fost schimbat imnul national (Republica mareata vatra in care o strofa era " Infratit fie vesnic al nostru popor/Cu poporul sovietic eliberator/Leninismul ni-e far si tarie si avant ....) cu Tricolor etc.Linga Sibiu este un mic sat sasesc, Csnadioara, zona de mica excursie pentru sibieni, mica excursie de 1 Mai, in care am observat un lucru inedit. Inafara de primarie si scoala, casele si turla bisericii evanghelice, arborau doar steagul national tricolor (interzis, putea fi arborat numai impreuna cu steagul rosu al partidului). etc. Ca simbolurile nationale au fost apoi treptat ostentativ asociate cu regimul Ceausescu, de ce este o poveste in sine, si ca in acest fel au pierdut din substanta, este adevarat.In 1989, in momentul de maxima incertitudine si tensiune, in armata fiind, toti militarii de o zi si o noapte in dispozitiv de aparare a incintei, am luat din sala festiva un tricolor pe care l-am infipt pe peluza centrala a unitatii. "Asa Domn Profesor, pe asta-l aparam !" a spus apasat un elev.Doamna Iuliana are dreptate, exista un ethos national care poate fi aecvat si cu bun simt animat dar trebuie si cultivat in mod inteligent.

  • Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ La intreabarea "cineva cine" nu pot raspunde in situatia actuala decat "oricine mai simt in inima inscris acel etos de care vorbiti, sau, cu vorbe si mai modeste - ori cine simte in sine ca ceva se calca in picioare cu mitul demitificarii , si simte si cam ce se calca. Nu avem mai mult astazi - nu avem martiri sau figuri intelectuale unanim recunoscute si care sa fie si morale. Deci cine - cine este in masura. Si facand, se gasesc, caci nevoia creaza functia.

  • Mihai Ion Turcu "Cine" acestia care sa strapunga incercuirea ar trebui sa aiba intre 40 si 50 de ani, oameni maturi, stabilizati, in cea perioada de maxima creativitate a vietii. Oamenii acestia exista, Putini sunt cei detasati de sistemul care se reproduce, sa-i adune.Partidele reproduc sistemul. Ponta este intre 40 si 50 de ani, ilustreaza felul in care sistemul se reproduce.Riscul "fractalizarii".

  • Preda Mihailescu Fractalizarea este oarba - sau mai frumos spus, neutra. Asta inseamna ca poate functiona in orice sens. Rezultatele in reproducerea sistemului de putere sunt mai vizibile. Dar si nevoia de trezire poate in principiu sa se produca in avalanse. Ar fi interesant de precizat mai bine aceste considerente - recunosc ca nu este usor.

  • Prospectiv A-z .
    "Punctul meu de vedere este că aceşti intelectuali sunt plătiţi!" Analitic as ajunge si eu la aceeasi concluzie. Numai ca nu la astfel de contre ma astept dela un om de stiinta--oricat ar fi acesta (si eu) de excedat de similitudinea efectelor acti
    vitatii celor in discutie cu acelea ale unei haite.

    Stiintific, ma rog, cat permite stiinta istoriei, toate natiile pornesc dela mituri fondatoare, ca sunt Rusia, SUA, Italia, Franta sau Israel. Daca Boia&co releva miturile Romaniei moderne, alti istorici ar trebui sa spune, 'Ei si?!' Dupa care sa explice cum tot pe mituri (similare cateodata) s-au format si altii si au prosperat pe masura increderii natiilor respective in acele mituri.

    Oameni buni, cum am mai scris aici, lupta cu haitele trebuie data in parametrii discursivi ai zilei de azi, nu ai celor din anii 1960-1980. Este speranta mea ca noi, ca Grup, putem explora si impinge discutia in ziua de azi; la faza asta am avea nevoie de implicarea unor istorici mai tineri care-s deja bagati in priza discursiva a momentului--iar grupul are cativa astfel de membri, desi nu par foarte activi aici, sper totusi sa fie activi inclusiv si in sensul aceste pe zonele lor sociale.

Niciun comentariu: