luni, 11 mai 2015

La vremuri noi, oameni noi la ICR:
„Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban (81 de ani) va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane. În aceeaşi conferinţă, Breban a adus acuzaţii grave fostei direcţiuni a ICR, condusă de preşedintele Horia-Roman Patapievici, în perioada 2005-2012”.
Concluzia de la finalul discursului dlui. Breban a fost:
„Noi ar trebui să nu mai lingem în fund pe şef, să nu mai furăm banul străin, să facem lucrul bine făcut, cum ne îndeamnă domnul preşedinte Iohanis, să respectăm comunitatea în care ne-am născut, să respectăm cutumele, obieciurile, credinţa, Biserica, să respectăm cuvântul scris, care vine din Pslatire, din Biblie. În loc să ne repezim ca nişte haimanale, ca nişte şobolani la grămada aceea de miliarde şi, sub patronajul instituţiilor Statului, care se pare că şi astăzi încă funcţionează în inerţia veche, n-au respect pentru ce e de valoare”.
În timp ce unele idei vehiculate de dl. Breban merită atenție, atitudinea dumnealui îmi amintește de un alt ilustru ICR-ist, respectiv dl. Andrei Marga.
Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban (81 de...
ADEVARUL.RO

  • Alexandru Botu Fara revolutionari si fara reactionari am duce-o greu, adica nu ne-am dezvolta. Societatile incearca sa se descotoroseasca ori "sa-i puna repede la punct" pe acestia, desi n-ar trebui sa o faca nici asa otova, cu maturoiul si nici fara respect. Nu-mi permit sa incadrez pe nimeni in vreuna din categoriile de mai sus, nici macar la categoria "oameni normali", deoarece fiecare poate avea momente si perioade bine justificate sa fie in oricare din categoriile mentionate, fara ca aceasta sa-i afecteze statutul si prestanta.
    Dar cand este vorba de exercitiul desfasurat in institutiile publice, nu conteaza atitudinile, nici macar ideologiile, ci profesionalismul persoanelor in cauza. Acestia ori si-au facut cu credinta, cinste si eficienta ceea ce li s-a stabilit prin fisa postului, ori nu. Ultimii ar trebui demisi si pecetati cu incompetenta, reavointa, servilism etc.

  • Mihai Ion Turcu Exact nu stiu ca "magarii" a comis Patapievici. Am retinut critica privind poneiul roz cu semnul soarelui indo-european si chinez, din pacate si nazist, de pe crumpa. Am urmarit discutiile moderate de Patapievici in Casa Minovovici (moderare avizata foarte eleganta).Am in casa o carpeta persana autentica, cu zvastici tesute in bordura ....

  • Alexandru Botu Nicolae Breban:
    "Eu m-am dedicat romanului, (Augustin n.r.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. 

    Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri. (...) 

    La fel a făcut şi un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în ţările din Est. Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul român nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticălos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune, a declarat Nicolae Breban, la conferinţa de presă.

  • Calalb George Lasati cearta,apucati-va de treaba,aduceti-l pe Goma langa noi,de-ocamdata n-aveti altceva de facut..

  • Alexandru Botu Domnule Calalb George eu nu ma cert cu nimeni, fac doar schimburi de opinii, unele (putine si foarte probabil asemanatoare cu ale altora) ale mele. Noi, in cultura si in orice alt domeniu avem nevoie de competitie corecta, nu de blocarea celor ce au alta opinie pentru a ne consolida astfel vreo pozitie (oricand contestabila, mai ales cu astfel de practici, inclusiv revansardismul). Dupa cum ati observat, deoarece nici nu am competente in vreo judecata culturala, am accentuat doar partea responsabilitatii sociale, morale in exercitarea unei functii intr-o institutie publica. De restul se vor ocupa, daca considera ca trebuie, cei indreptatiti.

  • Mihai Ion Turcu Raposatul Brucan, sotul "comisarei poporului" Sirdorovici, nu cred ca face parte din istroria Romanilor, mai mult din sfera ocultei sovietice. A avut un rol nefast cu urmari pina astazi in momentul 1989. Hi hi hi... cumse prefacea a rade.

  • Viorel Straoanu La vremuri noi tot noi.Toti au schelete in dulapuri.Dar sa ignoram ca au ,,colaborat" sau ca au ,,turnat" ,se mai iarta se mai prescrie,se mai uita ,na, aproape toti am facut cite ceva nu prea moral in viata noastra.Mi se pare totusi de prost gust ,cel putin, sa se apuce de dat cu pietre in conditiile in care nici nu li s-a uscat cerneala pe numirile in functie.Pt niste somitati care se pretind domniilor lor,ar fi fost de bonton sa fie moderati si sa nu inceapa cu ,, greaua mostenire " Dar nu s-au putut abtine,deh ,e in cultura nostra miritica.O sa vedem cu totii la anul,dupa alegeri maretele realizari ale noii conduceri a ICR.Zic dupa alegeri,pt ca sa nu credeti ca ICR se apuca de organizat simpozioane si seminarii pt romanii din contructii si pt menajerele din Italia sau aiurea.M-as fi bucurat sa fie adusi niste tineri,cu virsta in jumatatea astora,baieti cit mai apolitici .Cu siguranta cunoastem cu totii cel putin o duzina de oameni de cultura care sint tineri,si care pe deasupra stiu se cu ce maninca managementul unei institutii.

  • Gavrila Ch era nevoie de interventia unui scriitor de calibrul lui N. Breban pentru a pune la punct leprele mercenare basiste care au facut atat de mult rau Romaniei - in primul rand lipsa de patriotism autentic ce ar fi insemnat respect pentru marile valori ale culturii nationale. Ar fi imbucurator daca aceasta activitate de salubrizare a vietii publice va continua sub actuala conducere.

  • Mihai Ion Turcu Daca Ludwig vanBeethoven ar fi numit seful unei agentii de tipul si cu sarcinile (?) ICR rezultatul ar fi catastrofal, nu pentru ca Beethoven n-ar fi genial ci tocmai din acest motiv.

  • Viorel Straoanu Salubrizam,cum sa nu.Schimbam cosurile de gunoi de tabla, ruginite cu unele din plastic care vor fi sparte .

  • Prospectiv A-z .
    " Nicolae Breban (81 de ani) " OK, am tot mers cu tineri si frumosi, poate trebuia sa dam si pagina asta. Sa vedem ce-o sa fie. Inclin sa-i dau votul de incredere acestui domn--mult mai inchis la nasturi decat cele mai multe nume asociate cu institutia respectiva dela Buzura incoace.

Niciun comentariu: