duminică, 22 martie 2015

Winston Churchill despre solutiile romanilor



Winston Churchill despre solutiile romanilor – 2 martie 2015
Octavian Lupu
Mie partea cea mai absurda a ceea ce s-a hotarat la finele WWII mi se pare a fi soarta Poloniei. Deci, oficial, pornesti razboiul ca rezultat al invaziei naziste in Polonia, dupa care Roosevelt cedeaza tara lui Stalin in schimbul unui ajutor de care nu a mai avut nevoie pentru a infrange Japonia. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca premierul guvernului polonez in exil, care s-a opus din rasputeri acestui lucru, a pierit in urma unui straniu accident de avion pe care un film documentar britanic i-l prezenta ca pe un asasinat politic. Ar trebui sa invatam de aici ca numai diamantele sunt pentru totdeauna, mai ales in contextul a ceea ce se intampla nu foarte departe de granitele noastre.
Atât din memorialistica rămasă în urmă, cât şi memoria colectivă ne-a rămas dorinţa românilor de a fi salvaţi de forţele anglo-americane de sub teroarea...
activenews.ro
  Viorel Straoanu Eu stiam ca,citez : ,,Uniunea Sovietică primea în cantităţi mari mijloace auto, în special camioane, echipament şi hrană conservată. Potrivit datelor procurate, tot acest material furnizat Uniunii Sovietice, sosea prin Iran în oraşul Ordjonikidze (actualmente Vladikavkaz, capitala Osetiei de nord, Federaţia Rusă), unde exista „un fel de Centru de adunare şi de îndrumare a materialului spre front”, fiind direcţionat spre oraş pe două itinerare: 1. Calea de coastă – Mahacikala – Gudermes – Ordjonikidze; 2. Kirovobad (actualmente oraşul Gheangea, Azerbaigean) – Tiflis (actualmente Tbilisi, capitala Gruziei) – Calea militară gruzină – Ordjonikidze.
De asemenea, şi la Krasnodar prin Iran soseau avioane, camioane, echipament (mai ales bocanci şi mantale), conserve, etc. La graniţă, personalul sovietic prelua ajutorul anglo-american şi nu avea voie să discute nimic cu însoţitorii englezi sau americani, care erau consideraţi, neoficial, inamicii Statului sovietic, dar de ajutorul cărora era mare nevoie " . Asadar Roosevelt nu avea nevoie de ajutorul lui Stalin ca sa infringa Japonia.Stalin oricum nu ar fi putut deschide un alt front spre Est,resursele sale fiind dupa cum se stie dirijate catre Vest,lucru binecunoscut de americani.Pentru a apăra interesele Marii Britanii în Mediterana, W. Churchill se va deplasa la Moscova şi la 9 octombrie 1944 îi va propune lui Stalin celebrul Acord al procentajelor, prin care, în schimbul unei influenţe de 90 % în Grecia, ceda practic Europa centrală şi de sud est U.R.S.S.Polonia a facut parte din aceasta intelegere.Incurcate sint cararile istoriei.

  Viorel Straoanu Polonia a avut soarta Ucrainei sau ma rog,invers.Cineva ii garanteaza securitatea si promite ca-i va sari in ajutor dar la nevoie acelasi ,,cineva" isi lasa protejata de izbeliste in fata primului agresor.De obicei rus sau neamt.
  Mihai Ion Turcu Nu poti retine sau ceda decat ce ai ocupat. Polonia a fost invadata de germania si apoi de URSS. URSS s-a retras cand a vrut de unde a vrut, cand a considerat avantajor sa se retraga si a revenit unde a crezut avantajos sa revina, cum ar fi Crimea. Tratatele care garanteaza ceva sunt conventii valabile pina la proba contrara. Germania a avut tratat de neagresiune cu URSS....
  Octavian Lupu Ceea ce am scris in comentariul meu provine in cea mai mare parte de la niste documentare produse intr-o tara baltica (nu mai tin minte care). Tot aici am aflat ca NKVD-istii au fost trainerii GESTAPO-ului, ca Stalin lua fasolea si cartofii de la gura rusilor si-i trimitea cu titlu de ajutor germaniei naziste, am vazut de asemeni ofiteri de marina de rang inalt rusi germani petrecand revelionul impreuna intr-o tara nordica, etc. Polonia era sub ocupatie sovietica la data incheierii razboiului pentru ca aliatii occidentali au permis asta. Tot cu acordul lor tacit armata sovietica nu a intervenit in luptele din Varsovia intre armata poloneza si nazisti. Rusii au asteptat ca armata poloneza sa fie macelarita dupa care au inceput si ei sa macelareasca nemti (a propos de doctrina americana cu interventia la spartul targului). In orice circumstante mi se pare inacceptabil faptul ca aliatii au lasat Polonia sa cada din lac in put, de sub stapanire nazista sub stapanire sovietica. Cel putin in cazul nostru, fortati de aranjamente de aparare neonorate, luasem optiunea de a ne altura lui Hitler. asa ca sa zicem ca nu aveau cine stie ce obligatii morale fata de noi.
  Alexandru Botu Chestia cu "imi place" sta cam asa: imi place argumentul domnului Octavian Lupu, nu imi plac faptele la care se refera. Cinism mai criminal decat cel politic nu cred ca exista, deoarece acesta are ca urmare decimarea, distrugerea populatiilor pana la nivel de neam.
  Costel Gilca Au romanii o vorba: nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste!
Noi romanii am fost mereu naivi cu privire la interesele marilor puteri si mereu am crezut ca, buricul lumii fiind, ne vor ajuta pe motive pur principiale.
Or, in relatiile dintre stata pragmatismul si imperialismul sunt cele ce conteaza. Restul...pentru copii asa ca Romania!
  Stefan Kovacs Ei, aici ar fi multe de discutat- de la faptul că polonezii au ucis în fașă orice fel de alianță Vest- Rusia- după care au făcut precum gândacii când au început să fie striviți de talpa germană- și până la faptul că au luat suficient de mult din Prusia Orientală ca să nu mai plângă după Lvov...ce-au avut ei și n-avem noi e tupeul. În primul război mondial au luptat un pic de partea nemților- și după aia s-au mâțâit pe lângă francezi că vine marele Roșu cel rău...
  O.L  Domnule Stefan Kovacs nu m-am omorat niciodata de dragul polonezilor din diverse motive care au legatura directa cu Romania si pe care nu vreau sa le pomenesc aici ca cine stie ce mai iese. Am evocat situatia lor din timpul si de dupa WWII, strict cu gandul la Romania si la ceea ce i s-a intamplat si i se poate intampla.
  S.K   Fericirea lor a constat în propagandă- plus mita corespunzătoare (spun gurile rele că Foch care i-a sprijinit în lupta cu rușii a primit nu știu câte hectare la Varșovia...).

Niciun comentariu: