marți, 18 noiembrie 2014

Vom avea miscari de strada?



Vom avea miscari de strada?   9 noiembrie 2014
Prospectiv FCh  Mi se pare mie sau partida Johannis pregateste niste miscari de strada? Adica in loc de dezbateri, pe fondul problemei, se pregateste cumva o maidanizare cu focare multiple?
Cred ca cel mai intelept la momentul acesta este abtinerea dela orice element de campanie electorala la Grup. S-a discutat mult in sensul acesta inainte de primul tur, chiar pana la testarea limitelor Grupului. Sa respectam inteligenta si interesele electorale ale coprospectivilor!
Draghi Puterity Si eu am aceeasi impresie. Se reia planul lui Basescu pentru 2004, pentru cazul in care ar fi pierdut alegerile.
Costel Gilca da. asa pare!

Bătălia pentru Cotroceni s-a transformat dintr-una politică în una geo-politică

În acest moment, în mai toate orasele mari din Transilvania au lor meetinguri importante anti-Ponta. La unele dintre ele se pot auzi chemări cu caracter separatist. Presa relatează asemenea episoade, de pildă, la Brașov. Pe rețele sociale / de socializare virtuale abundă incitările la luptă. Diaspora strigă că a fost obstrucționată la vot.
Protestatarii par a susține candidatura dlui Johannis dar aceasta este doar o perdea de fum. În spatele ei poate foarte bine sta un aranjament extern cu privire la maidanizarea României, preambul la o mișcare de segregrare teritorială.
Avem de a face cu o ultimă bătălie între puterile europene, euro-atlantice și euro-asiatice pentru controlul conducerii statului român. Cum nici una nu mai este sigură de succes, cu toate contribuie la aplicarea tacticii “pământului pârjolit” pentru ca în final, în condiții de remiză, să se poată înțelege asupra unui partaj geo-politic convenabil.
Dl Ponta, amator al luptei la mai multe capete, a promis probabil ascultare tuturor. Americanii, din câte se poate vedea, au cerut ca garanție personală prezența lui Teodor Meleșcanu în poziția de responsabil pentru securitate națională, apărare și politică externă în administrația prezidențială. Ei speră, probabil, că așa vor avea măcar o sursă de informare și un mecanism de avertizare timpurie în proximitatea conducerii României, dacă nu și o pârghie pentru influențarea deciziei ei. Aceasta până la realizarea unei înțelegeri cu rușii care se dovedește a fi tot mai urgentă.
Germania este silită, astfel, să mizeze mai mult pe cartea Iohannis. Fie pentru că varianta Ponta a devenit mai nesigură fie pentru că nemții doresc să acopere faptul că Ponta este adevăratul cal pe care mizează Berlinul. În acest scop se face uz de strategia americană prin care Băsescu a câștigat alegerile din 2004; respectiv se provoacă agitații de stradă sub pretextul fraudării alegerilor (cel puțin în diaspora).
Evident că nici unul dintre actorii regionali și globali care doresc să controleze jocul românesc nu este sigur pe vreuna dintre formulele la care s-a ajuns. De aceea slăbirea României în contextul alegerilor, pentru ca în final, alături de garanțiile personale să poată fi obținute și garnații reale constând în controlul uneia sau alteia dintre puterile rivale asupra unor regiuni istorice sau unor resurse strategice ale României, astfel destructurată, nu este un obiectiv de exclus.
Probabil că cel mai bun lucru de făcut ar fi să se liniștească spiritele și să se promită rezolvarea problemelor logistice referitoare la votul diasporei. Apoi se va vedea ce rezultă din urne.
Cred, însă, că este prea târziu pentru o formulă pașnică. “Războiul” a început. Dintr-o luptă politică internă el s-a transformat într-o confruntare geo-politică la scară globală. Vom vedea cine o va câștiga. În orice caz nu românii. Ei doar vor plăti costurile confruntării, precum și pe cele ale unei eventuale “păci” convenite fără luarea în calcul a intereselor lor.
Alexandru Cosmin Codreanu  Articolul dumneavoastră punctați câteva aspecte foarte importante precum:
– proteste tot mai bine organizate cu fiecare zi care ne apropie de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, posibil preambul al încercărilor de segregare teritorială;
– abandonarea încercării extinderii sferelor de influență de „de la distanța” și implicarea directă a principalilor actori globali și locali în lupta pentru controlul Statului român (puterile europene, euro-atlantice și euro-asiatice).
Pe fondul mizei geo-strategice a acestor alegeri prezidențiale putem specula că toți jucătorii descriși mai sus negociază intens cu ambii candidați.
Prima întrebare care îmi vine în minte este cui i-ar servi cu adevărat maidanizarea României? Cel mai probabil răspuns ar fi o reîmpărțiere „neoficială” între Berlin și Moscova. Însă o astfel de reașezare a graniței de est a Europei nu poate decât să afecteze interesele euro-atlantice în zonă. O Românie redusă teritorial și ca populație înseamnă slăbirea celui de-al doilea mare actor de la granița cu Rusia după Polonia și atragerea în sfera de influență rusească, prin efect de domino, a Bulgariei, Serbiei și a Ucrainei. Nici Turcia va trebui să fie mai deschisă la dialog cu Rusia pe fondul întăririi controlului rusesc la Marea Neagră. Nu în ultimul rând, nici Polonia nu poate rămâne indiferentă la o astfel de reașezare a graniței, aceasta aruncând-o practic în brațele Germaniei care deja o domină economic.
Bineînțeles, interesele americane în zonă se mulează perfect pe dorința românilor de a-și păstra granițele firești și de a integra etnicii maghiari din România folosiți de mai multă vreme ca masă de manevră în folosul intereselor revizioniste ale Budapestei.
Din acest motiv, orice încercare de inflamare a unor conflicte etnice cu argumente electorale va fi privită cu multă atenție de serviciile secrete românești și de peste ocean. De asemenea, o înțelegere americano-rusă „care se dovedește a fi tot mai urgentă” va trebui să țină cont de interesele americane în zonă.
Pe fondul acestei instabilități, teoria „pământului pârjolit”, foarte asemănătoare cu cea a „tranșeei evacuabile” aparținând dlui. Raul Weiss, începe să devină mai puțin probabilă. Interesului de a avea o zonă tampon „sterilă” i se va opune interesului tuturor părților de a întări România și de a o atrage de partea lor, variantă a cărei succes depinde bineînțeles de existența unui leadership adecvat la București.
În acest echilibru atât de precar, sunt sigur că interesele românilor, dacă acestea vor fi reprezentate de corect de clasa politică, vor conta.
La final, mi se pare foarte interesantă afirmația dumneavoastră conform căreia „Americanii au cerut ca garanție personală prezența lui Teodor Meleșcanu în poziția de responsabil pentru securitate națională, apărare și politică externă în administrația prezidențială. Ei speră, probabil, că așa vor avea măcar o sursă de informare și un mecanism de avertizare timpurie în proximitatea conducerii României, dacă nu și o pârghie pentru influențarea deciziei ei.” Putem înțelege de aici ca încercarea dlui. Meleșcanu de a candida la Președinție a fost numai un pretext pentru a justifica părăsirea conducerii SIE, dumnealui având deja în buzunar suportul american pentru a se implica în securitatea și apărarea națională?
Nedeea Burca Iar atmosfera mi se pare extrem de asemanatoare cu aceea de dinaintea mineriadei.
P.FCh .Si cu ce suntem mai intelepti/pregatiti?
Merita amintit ca Adrian Severin a fost printre victimele politice ale celei de-a doua mineriada.
N.B  Unii dintre noi intelegem mai bine. Mie mi-e teama ca unele "obiective" urmarite atunci, s-ar putea implini acum....
P.FCh  Atunci, ce s-a dorit cu Mineriada s-a implinit. Romania a ramas divizata (Rep Moldova), lucrurile s-au amanat (pierzandu-se oportunitati), actorii principali sunt din ce in ce mai noi si dispusi sa sfasie...
Smaranda Dobrescu Bine ca le-a ramas tuturor reperul mineriadelor ca sa justifice la nesfarsit pacatele noastre, ale tuturor, la gramada, cei batuti sau cei implicati.
Mihaila Augustiniu ... Si daca actualele alegeri ajung sa nu poata fi validate iar CCR - ul vine cu o decizie de repetare .... Iar intre timp, dupa cum s-au si exprimat, cpt. Basescu vine cu o initiativa sprijinita si de tov. Ponta privitor la un referendum pe tema monarhiei?

P.FCh .Ponta a gresit cu Corlatean. Din strada se vrea mult mai mult.

http://www.cotidianul.ro/romanca-din-marea-britanie-nu.../
Nemulțumirile în diaspora continuă
Româncă din Marea Britanie: "Nu vedem o rezolvare prin simpla demisie a lui Corlățean"

Oana Cotiușcă, o româncă stabilită în Marea Britanie, a declarat la Digi24 că, prin depunerea demisiei, ministrul de Externe, Titus Corlățean, „se spală pe mâini”.
„Faptul acesta nu ne bucură, pentru că pe de o parte ne bucurăm că presiunea creată de proteste funcţionează, dar nu vedem o rezolvare prin simplă demisie a domnului Corlățean. Trebuie rezolvată situația dezastruoasă din diaspora şi mi se pare că ministrul Corlățean prin depunerea demisiei de azi se spală pe mâini de toată situaţia asta”, a apreciat românca.
„Mi se pare rea voinţă şi din partea MAE şi din partea ambasadelor române la Londra. Pierdem timp preţios cu această demisie, până va fi numit un interimar. Noi dorim rezolvarea situaţiei şi apoi demisia. Aşa ar fi trebuit, o demisie de onoare vine după rezolvarea unei situații, asta e doar o fugă de responsabilitate”, a mai spus Oana Cotiușcă la Digi24.
Aceasta a mai declarat că în fiecare zi în Londra, începând de luni se vor organiza flashmob-uri la cele trei secţii de votare. „Mulţumim foarte mult, simţim iubirea fraţilor de acasă şi mulţumim pentru sprijinul pe care ni-l acordă. Cu siguranţă fiecare avem dreptul la propria opinie. Ce s-a întâmplat pe doi noiembrie nu trebuie să se mai întâmple. Și atâta timp cât există un singur român care îşi doreşte să voteze, noi considerăm că acel român trebuie să aibă această posibilitate”, a mai spus Oana Cotiușcă la Digi24.
N.B Va fi inlocuit, se pare, cu Melescanu, in al carui profesionalism eu cred.
Smaranda Dobrescu A fost nominalizat in urma cu o ora.Urmeaza investirea la Cotroceni in seara asta
P.FCh .Scuze, nu cred ca m-am facut inteles. Crezand ca demisia astuia poate rezolva ceva e utopic; in plus, admite vina Guvernului. A fost asta strabilita cu adevarat?
S.D  Cred ca demisia a fost un motiv pentru numirea lui TM si accentuarea unei anume orientari. Vina Guvernului nici nu intra in discutie, din ce am ascultat eu.
S.D  "Ministrul Titus Corlăţean a anunţat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-şi depună mandatul de ministru, menţionând că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea."
Ambasadele nu au inscrisi pe listele uzuale nici un alegator. Istoria celorlalte voturi si aceasta incertitudine nu-i ofera ministrului temeiul legal sa cheltuiasca pentru infiintarea altor sectii. In felul acesta nimeni nu e vinovat iar excesul de zel al unora de a infiinta noi sectii se pare ca este doar fatada intrucat formularele descarcate din timp si prezenta celor nominalizati ca membri in sectiile de votare sunt elemente suficiente pentru rezolvare corecta.
Draghi Puterity Cine nu cunoaste istoria, e condamnat sa o repete:

http://nastase.wordpress.com/.../tema-emotionala-a.../

Tema emotionala a fraudei, in alegerile din Romania

Published noiembrie 10, 2014
La alegerile prezidentiale, in principiu, departajarea intre candidati ar trebui sa se faca in baza confruntarilor de programe. In Romania, in special la ultimile alegeri prezidentiale, departajarea s-a facut insa in baza unor elemente emotionale. Spre exemplu, in 2004, pentru a se obtine un rezultat favorabil si a se schimba trendul de la primul tur, Traian Basescu a folosit, in siajul revolutiei portocalii de la Kiev, tema fraudei electorale. In 2009, momentul emotional a fost construit in jurul vizitei lui Geoana la Vântu acasă. Si 1996, CDR l-a folosit pe “calugărul Vasile” in confruntarea electorală finală. Scopul dimensiunii emotionale este antrenarea, in turul doi, a voturilor anti-sistem si de a mari prezenta la vot, prin presiune mediatica si crearea unei stări de spirit ostile la adresa unui candidat (de obicei, candidatul “guvernamental”). Spre exemplu, in 2004, sub presiune mediatică, au fost schimbate regulile in timpul jocului, in sensul in care pentru turul al doilea au fost eliminate listele suplimentare, ceea ce a impiedicat in jur de un milion de persoane să voteze. In marea lor majoritate persoane in varsta, aflate in vizita la copiii lor, etc.
Aceeasi metodă se incearcă si acum. Presiune mediatică si politica pentru schimbarea regulilor in al doilea tur de scrutin, in conditiile unei mari diferente de vot intre principalii candidati, la primul tur. Nu vreau sa apăr erorile de organizare de la primul tur, dar este normal ca regulile sa fie schimbate in repriza a doua a meciului? Nu ar putea fi acesta un temei pentru anularea rezultatului final si chiar pentru o cerere de arestare a BEC-ului din partea lui Traian Basescu – asa cum a cerut in 2004?
Sigur, demisia lui Corlatean incurcă putin jocurile opozitiei. Am ascultat voci care cereau ca demisia să fie amanată…
M-am gandit sa public, oricum, mai multe fragmente dintr-un amplu capitol pe care l-am inclus in volumul “Cele Două Romanii”:
“Minciuna Fraudei în campania pentru Dreptate și Adevăr (I)

Un factor care a afectat comportamentul electoratului în turul doi a fost acuzaţia nefondată, a Alianței, privind “frauda electorală” săvârşită de PSD. Alianţa PNL – PD s-a folosit de subiectul aşa-zisei „fraude” pentru a atrage cât mai mult capital electoral în perspectiva turului doi.
Chiar dacă nu au fost aduse dovezi pentru susţinerea acuzaţiei de fraudă, subiectul a rămas în atenţia electoratului, afectând rezultatul final al alegerilor prezidenţiale. Lansarea teoriei fraudării alegerilor prin soft şi vot multiplu de către Traian Băsescu şi prin „voci” ale „societăţii civile” (înregimentate politic), a reuşit să contrabalanseze efectul psihologic creat de câştigarea alegerilor parlamentare de către Uniunea PSD+PUR. În aceste condiţii (emoţionale), votul electoratului din mediul urban mare a dobândit valoarea unui act de pedeapsă împotriva preşedintelui unui partid perceput ca incorect. Acest lucru a fost posibil şi pentru că PSD nu a reuşit să demonstreze, într-un mod convingător, că alegerile au fost corecte şi că teoria fraudării alegerilor nu se susţine.
În mod normal, contestaţiile lui Traian Băsescu ar fi trebuit să scandalizeze electoratul cu reproşul că nu ştie să piardă elegant. în fapt, însă, s-a ajuns la situaţia în care cuvântul meu să nu conteze contra cuvântului lui Băsescu. Tot ce spuneam eu era pus sub semnul îndoielii, în timp ce toate afirmațiie lui Băsescu erau, dacă nu totdeauna crezute, cel puţin scuzate sau luate drept credibile.
Acuzaţiile de fraudă electorală emise de Alianţa PNL-PD şi de Traian Băsescu cu mult înainte de 28 noiembrie 2004 au fost principalul mesaj politic după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. Aceste acuzaţii au creat o presiune mediatică asupra echipei de campanie a PSD, care a acceptat cu uşurinţă, pe temeiuri eronate, restrictionarea dreptului la vot pe liste suplimentare, în special a populaţiei din mediul rural.
Am toate motivele să cred că încercarea PNL-PD de a cere anularea alegerilor a fost parte a unei strategii de tip diversionist pregătită din timp şi menită:
  • de a abate atenția de la propriile fraude;
  • de a atrage simpatiile electoratului pentru turul doi al alegerilor prezidențiale prin autovictimizare;
  • de a delegitima PSD de propria sa victorie electorală.
Pe fondul acestei delegitimări, punerea PSD în defensivă a legitimat acţiunea abuzivă a preşedintelui ales, Traian Băsescu, de a ameninţa cu recurgerea la alegeri anticipate în cazul în care nu va fi susţinut un guvern format în jurul PNL-PD, în condiţiile în care Alianţa nu obţinuse cel mai bun scor electoral.
Lipsa unui suport electoral suficient a făcut ca victoria candidatului PSD să fie condiţionată de atragerea masivă a voturilor altor formaţiuni politice : UDMR şi PRM. Din păcate electoratul UDMR a fost scindat şi a oferit mai puţin suport decât era necesar, iar cel al PRM s-a comportat ca un electorat de opoziţie şi a votat masiv, la indicația lui Corneliu Vadim Tudor, pentru Băsescu. PSD nu a avut o strategie în privinţa atragerii electoratului PRM, astfel încât acesta s-a îndreptat, în proporţie de 2/3 spre Traian Băsescu, ceea ce până la urmă a determinat rezultatul votului. În acelaşi context, suportul UDMR a fost mai mic decât s-a sperat.
În plus, între cele două tururi de scrutin au existat o serie de erori de comunicare publică, care s-au contabilizat în defavoarea mea:
  • Restrângerea întâlnirilor televizate directe între cei doi candidaţi la una singură nu a permis candidatului Uniunii Naţionale PSD+PUR să-şi pună în valoare avantajele competitive ale unei bune guvernări. Confruntarea din 8 decembrie s-a încheiat mai degrabă indecis, conform cercetărilor de opinie din zilele următoare. Ilustrarea în presă a acestei unice confruntări dintre cele două tururi a fost însă negativă. Prezentarea presei a fost bazată pe o evaluare parțială și nu îndeajuns de neutră, realizată de una dintre televiziuni (Realitatea TV).
  • Incertitudinea privind numele viitorului Prim Ministru al Uniunii PSD + PUR, o serie de declaraţii pe această temă, au indus confuzie în rândul militanţilor partidului şi electoratului, în condiţiile în care campania fusese construită pe tandemul Năstase – Geoană.
Eliminarea secţiilor speciale de vot de la sate pentru turul al doilea al alegerilor ne-a creat un imens deserviciu electoral, în condiţiile în care aceste secţii au fost menţinute în oraşe unde majoritar era electoratul Alianţei. Practic, un număr important de votanţi PSD din mediul rural s-au aflat în imposibilitatea de a-şi exercita votul, în timp ce electoratul lui Traian Băsescu nu a fost afectat de această situație. În România existau, conform recensământului locuinţelor realizat în 2002, cel puţin 800.000 de locuinţe neutilizate, case de vacanţă sau locuinţe care nu au trecut pe nimeni ca locatar aflat în evidenţa populaţiei gestionate de poliţie, după care s-au elaborat listele de alegatori. Asta însemna că, ţinând cont de mărimea medie a unei gospodării, circa 2,5 milioane persoane locuiam în altă parte decât la adresa înregistrată la evidenţa populaţiei. În aceste condiţii, un milion de persoane înregistrate pe listele suplimentare este un minim.
O realitate pe care am observat-o chiar înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale a fost încrederea prea mare în victorie. Acest lucru a dus la demobilizarea unora dintre organizaţiile noastre care nu au reuşit să aducă într-o proporţie satisfăcătoare simpatizanţii noştri la vot. Situaţia a contrastat cu ceea ce se întâmpla în cadrul Alianţei, ale cărei structuri au funcţionat în foc continuu până în momentul încheierii procesului de vot.”
Octavian Lupu Acest mesaj al d-lui Iohannis pare sa-i dea dreptate lui Prospectiv FCh. Eu interprez mesajul ca fiind un

refuz de a mai participa la o dezbatere televizata, dezbaterea mutandu-se in strada. Daca asa stau lucrurile atunci e o miscare desteapta pentru ca pana si unul ca Ponta chiar si cu Robert Turcescu moderator ar fi capabil sa-l faca tandari. Este suficient sa te uiti la acest videoclip a carui calitate si mesaj nu vreau sa le comentez pentru a nu rani anumite sensibilitati. Oricum, in eventualitatea unei dezbateri, Ponta va trebui sa raspunda foarte clar la intrebarea daca sprijina sau nu justitia, sau mai pe romaneste spus, daca-i va scapa de puscarie pe colegii si simpatizantii sai aflati la anaghie.
Prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, a ținut să transmită un mesaj electoratului și le spune că astăzi s-a încheiat campania electorală și începe săptămâna oamenilor.
Klaus Iohannis i-a îndemnat pe toți cei care sunt împotriva sistemului să vină alături de el și le-a promis că va asigura independența justiției și a statului de drept.
"Astăzi s-a terminat campania electorală, s-a terminat cu politica. A început săptămâna oamenilor!", susține Iohannis.
P.FCh . In alte cuvinte, domnule Lupu, ajungem tot la vorbele unui prospectiv din 4 noiembrie:

______________

In timp ce kilometri de cerneala digitala se scurg electoral pe toate cele, cred ca se evita urmataorele directii de discutie:

1) Ce planuri au despre reforma constitutionala? De exemplu, regionalizare, separatie atributiuni ale puterilor in stat, reforma statului/administratiei samd.
2) Ce planuri au despre justitie, va ramane ca pana acum sau... ?
3) Ce planuri au despre reasezarea lumii din zona Romaniei? Dpdv al securitatii, economiei etc.

Pentru cei mai inclinati practic, considerand ca majoritatea parlamentara se va reface in chipul si asemanarea presedintelui, as recomanda o analiza dpdv al guvernului girat de fiecare (nume in pozitii cheie etc.).
_______________

Mama ei de treaba, oricum o sucesti, tot la fundamentale ajungi.
S.D  Si eu inteleg cam la fel mesajul lui Johannis. Cel putin refuzul de a participa la dezbateri pare clar. Nu cred ca o masa de manifestanti fanatizati pe o idee pot fi intorsi de o promisiune de a nu proceda la nicio gratiere/amnistie. Ideile de forta induse electoratului lui Johannis sunt: mentinerea statului de drept si a liderilor justitiei precum si aceea ca avand o majoritate atat de larga in Parlament, PSD-ul va avea toata puterea in stat si va instala o dictatura.
S.D  iata ideea principala "O victorie a lui Ponta poate aduce mai multă stabilitate ţării cu 20 de milioane de locuitori, după o recesiune dureroasă şi ani de gâlceavă între el şi Băsescu, dar mulţi afirmă că sunt îngrijoraţi în legătură cu independenţa sistemului judiciar", comentează Reuters.
"Alegerile prezidenţiale din România sunt considerate cruciale pentru această fostă ţară din blocul comunist, în care există temeri puternice cu privire la o acaparare a justiţiei de către puterile politice, în cazul unei victorii a lui Ponta", mai scrie AFP.
O.L  O incercare subtila de a-l implica pe Crin Antonescu in campanie. Pe finalul stirii se spune: "Tudor Chirilă a mai fost amintit în lumea politică. Într-o declarație, Crin Antonescu recunoștea că modelul său moral este artistul Tudor Chirilă." http://www.stiripesurse.ro/tudor-chirila-atac-nea-teptat...

Tudor Chirilă, atac neașteptat la Victor Ponta: ”Este un flagel! Întunericul Moral”

Description: http://www.stiripesurse.ro/images/user.pngLucian Negrea, Reporter
Artistul Tudor Chirilă transmite un mesaj extrem de dur în această campanie electorală. Chirilă îl atacă pe Victor Ponta și îndeamnă lumea să iasă la vot împotriva ”Întunericului Moral” pe care îl reprezintă Victor Ponta și PSD.
”Campania jegoasa a PSD trebuie anihilata altfel ne vom trezi in intunericul care se va aseza dupa ce acest individ imoral si amoral numit Victor Ponta ar iesi presedinte. Trebuie sa iesim la vot impotriva acestui flagel numit PSD. Acest moment dramatic pe care il traim are ceva din claritatea epica a unui basm. Fortele Raului si Intunericului Moral trebuie spulberate. O putem face doar prin vot. Iesiti la vot si va rog scoateti-va prietenii la vot. Este ceasul al doisprezecelea. Nu mai e timp sa vedem unde am gresit. important e sa nu gresim acum. Lehamitea, indiferenta, scarba nu au ce cauta aici. Iesim la vot”, susține Tudor Chirilă.
Tudor Chirilă a mai fost amintit în lumea politică. Într-o declarație, Crin Antonescu recunoștea că modelul său moral este artistul Tudor Chirilă.
S.D  Cred ca doar o declaratie clara de sprijin a lui Antonescu in acest moment in favoarea unuia sau altuia dintre candidati ar mai putea avea vreun ecou. Antonescu, asa deceptionat, tradat, nedreptatit, pacalit cum s-o fi simtind, isi datoreaza lui acest lucru. Si celor care se considera liberali.
O.L  D-na Smaranda Dobrescu ati atins o tema pe care doream sa o dezbat si eu, anume "dictatura" PSD de dupa alegeri castigate. Dl. Iohannis a afirmat foarte clar ca in caz de victorie vrea sa schimbe majoritatea parlamentara si primul-ministru. Deci si domnia sa isi doreste o "dictatura". Si atunci vin si va intreb cu ce e mai morala si mai de incredere "dictatura" ACL fata de cea a PSD? Daca ne uitam la SUA si la ultima carte a lui Fukuyama in care spune ca in America s-a instaurat o vetocratie unde diversele puteri isi dau in cap una alteia dintr-o pura logica a infruntarii, si nu datorita unei lupte de idei in folosul cetateanului, atunci vom constata, poate, ca e preferabila o "dictatura" de o culoare sau alta pentru ca o administratie sa duca la bun sfarsit niste proiecte. Asta implica si un nivel mai ridicat de civism din partea alegatorilor care trebuie sa protesteze la orice deraiere de pe sinele democratiei.
Alexandru Botu Nu sunt in totalitate de acord cu ceea ce spune Domnul Octavian Lupu, dar daca si in America exista astfel de impingeri spre fortarea limitelor, atunci de ce n-ar fi si la noi astfel de manifestari, tocmai pentru a demonstra rationalitatea echilibrului fortelor, opiniilor, solutiilor, cu basculari normale spre cei care sunt mai credibili la anumite momente. Nici dictatura guvernarii, nici rascoalele celor guvernati nu sunt solutii si s-a vazut ca la noi s-au produs schimbari inainte de a fi prea tarziu, sa se produca "deraiere de pe sinele democratiei", cum zicea Domnul Lupu..
S.D Temerea unora fata de o eventuala dictatura a majoritatii PSD nu este valabila intrucat e nevoie sa tinem seama de un amanunt: cu cat mai disipat, cu atat mai contestabil: chiar marimea si eterogenitatea marelui partid ii creaza propria opozitie interna care in conjunctie cu interesele baronilor se tin intr-un echilibru nu din motive morale neaparat ci mai degraba practice Eventuala schimbare a majoritatii parlamentare si numirea unui nou prim ministru este o manevra neconstitutionala, contrara statului de drept bazat pe respectarea legilor si a legii de baza in special, ar fi reeditarea acelei solutii imorale promovate de Basescu. Isi permite cel care promoveaza in principal respectarea statului de drept?In privinta preferintei unei dictaturi sau a alteia, sper ca nu aveti indoieli in ce ma priveste, Domnule Octavian Lupu.
A.B  In ceea ce-l priveste pe Domnul Antonescu numai daca ramane in aceiasi stare de neatingere politica va fi pastrat in memorie ca ceva mai aparte in politica romaneasca. O singura afirmatie in sprijinul cuiva si ar fi terminat nu ca politician (asta s-a intamolat), ci si ca om...
S.D  Intr-un fel, Sandule eu vad o anumita marturisire intarziata din partea lui Crin ca o usurare a lui, deci el ca om va putea sa se linisteasca si poate sa se uite clar la imaginea lui din oglinda
P.FCh .Dictatura n-ar putea face decat cei care au suportul hegemonului, ca si Basescu: Neoliberalism pe paine. Dar si astea sunt secundare in balanta cu miza principala: Daca nu-i ca noi, aruncam TOTUL in incivilitate ce poate duce la si mai grav. Asta in numele unei false griji pentru votul diasporei--ha, ma face sa rad!
A.B  Da, aveti dreptate! S-ar putea chiar sa se poata privi in oglinda, ceea ce cred ca nu ar mai fi fost valabil altfel...Facuse deja unele compromisuri de care nu se putea vindeca fara penitenta. Nu politica, nu despre asta este vorba....
P.FCh Mesaj lasat unei senatoare pesede, cu ocazia deplangerii de catre dumneaei a lipsei unei Stangi puternice etc.:

._________________
Nu-i momentul acum, e prea tarziu deja, dar e greu sa intaresti Stanga din Stanga in pesedeul lui Geoana & Ponta, acesti *modernizatori* auto-declarati. Macar instinctele de conservare politica ale celor veritabili de Stanga din pesede trebuiau sa le spuna acestora ca a-l vota pe Ponta cu o majoritate coreeana nu poate sa-l determine pe Ponta sa fie altfel decat ce este, emanatie de sistem.

P.S. http://blog.prospectiv.org/.../dialoguri-prospective-v.html

_________________
Adica nu mai vad problema imediata ca Stanga vs. Dreapta--la noi sunt cam totuna, ci unitate vs. destramare.
S.D  Sandule, ce spun eu nu e neaparat politic sau diplomatic. Crin nu trebuie sa ia apararea nimanui, sa nu sprijine pe niciunul, caci pe amandoi i-a negat la timpul respectiv. El ar putea doar sa marturiseasca ce s-a intamplat atunci...
A.B  Domnule Prospectiv FCh sunteti foarte ingrijorat de posibile reactii violente pentru gestionarea proasta a votului din strainatate. recunosc, s-ar putea ca pentru prima oara sa conteze si romanii care muncesc afara si care trimit in tara banii cu care supravietuim. Romanii de care s-au spalat prea usor pe maini guvernantii nostri, nu numai cei de azi. Dar, veti vedea, nu "in numele unei false griji pentru votul diasporei" al celor de aici, ci chiar prin actiunile celor din strainatate, care vor fi vazute de cetatenii tarilor respective si care nu vor intelege tratamentul la care sunt supusi acesti romani de catre guvern si de catre cetatenii din tara. De ce nu se voteaza electronic? Dumneavoastra puteti raspunde?
P.FCh  Domnule Botu, plecand de la pana 35mii votanti in tari cu cate un milion de romani fiecare nu mi se pare sa fie o problema. As vrea sa spun ca romanii diasporei sunt asa si pe dincolo, nu pot face lucrul acesta, suntem ca si cei ramasi in Romania, diferiti, antagonizabili etc. Doar ca e o sansa ca intr-o generatie, copii ai diasporei sa vrea sa-si intoarca gandul si fapta si catre Romania.

Acum, va rog sa nu intelegeti ceva din cele scrise de mine ca suport pentru un candidat sau altul, ci preocuparea celui care nu numai ca are inca proaspat pe retina ecoul evenimentelor din 'primaverile arabe' si Ucraina, ci si analiza in gand despre costurile si beneficiile celor de rand din toate aceste locuri. Chiar nu se merita sa iei ostatic procesul democratic la numai cateva zile de vot, amenintand cu miscari de strada.

E parerea unuia dela distanta, pot respecta TOATE optiunile celor din teren, dar nu pot ramane indiferent la umbra amenintarii asupra Romaniei. Cand asta se desfasoara sub pretextul apararii dreptului de vot al diasporei, consider toata povestea o cacialma in pregatire. Macar despre diaspora poate imi este permis sa ma pronunt
P.FCh  Votul electronic poate fi atat o solutie, cat si o problema. Nu stiu care-s consideratiile ne/implementarii acestuia, insa nu m-as pronunta fara o discutie pe tema lui.
Mihaila Augustiniu Puteti vorbi despre orice , cate in lume si in stele, etc etc etc . Dar ...... daca onor Guvern (oricare ar fi el ) e sufficient de stupid sa nu stie sa adapteze legislatia electorala la realitatile obiective, atunci e deplin raspunzator si trebuie sa dea socoteala daca UN singur roman, cetatean, fie ca e in Alaska sau in desertul Victoria , avand dreptul sa voteze este impiedicat de cause obiective pentru el dar a caror rezolvare , confor legii, ar trece in sarcina guvernului, atunci trebuie sa raspunda individual si colectiv atat civic cat si penal !! Sa raspunda, daca- s prosti !
P.FCh  Cum a platit Basescu pentru neadecvarile electorale din 2004, 2007, 2009 si 2012?
M.A  Votul electronic e periculos ! Permite verificarea real-time a CNP - ului si atunci soacra-mea (D-zeu s-o ierte) care a decedat acum 3 ani, n-ar mai putea vota ! Nici in Bailesti, nici in Buhusi nici in Balta -Alba , Bucuresti !
M.A  Plateste el, si Basescu, dar deja ati trecut la un alt tip de subiect, sugerand posibile (si probabile) ilegalitati in procesul de vot. Eu m-am referit doar la partea de organizare.
P.FCh  Da, votul electronic a fost periculos si aici. Dupa victoria lui Bush II in Curtea Suprema (masa verde), s-a crezut ca ar fi o solutie. Acea solutie l-ar fi costat pe Kerry presidentia in 2004. Acum vad ca nu mai vorbeste nimeni de el...

Ca sa parafrazez: digit volant, scripta manent!
M.A  In ceea ce priveste organizarea votului in diaspora , as face o comparative de gen : Guvernul isi asuma raspunderea si civic si legal sa construiasca o autostrada pe Luna, pe urma se plange ca nu are suficiente rachete sa care asfaltu..... Asadar, daca-s stupizi, sa raspunda !
A.B  Domnule Prospectiv FCh, incep prin a spune direct ca nici eu nu am intervenit "in campanie' fatis pentru un candidat sau altul, asta pentru ca eu nu sunt de acord cu "prozelitismul" (scuzati brutalitatea transferului de semnificatie!) politic de conjunctura...
P.FCh Numai istoria le va putea preciza; deocamdata tot istoria ne spune ca in ultimii 2,5 ani, lume multa a iesit de multe ori in strada, pentru chestiuni grave/cu miza, dar lucrurile s-au fasait.
M.A  ....... in dulcele stil ro-mioritic.....

Niciun comentariu: