marți, 18 noiembrie 2014

Despre licurici. Geo-politica pentru incepatori



Despre licurici. Geo-politica pentru incepatori – 9 noiembrie 2014
Adrian Severin
Iată o analiză interesantă, semnată de dl Petru Romoșan, ale cărei argumente și concluzii le împărtășesc pe deplin. Cu mențiunea că "susținerea americană" a dlui Ponta pentru președinția României, este, totuși, o soluție mai degrabă de ultimă oră și de nevoie mai mult decât de plăcere. Altminteri SUA ar fi riscat să piardă masiv influența sa în România.
Garantul înțelegerilor Ponta-SUA pare a fi dl Teodor Meleșcanu. Aceasta ar explica și non combatul celui din urmă în campania electorală.
Cât de sigură este această formulă? Rămâne de văzut. Tocmai de aceea, dincolo de garanțiile personale, ea reclamă și garanții reale. În limbajului dlui Romoșan, "nu e deloc exclus ca locuitorii României să fie numiţi, într-un viitor previzibil, din nou iobagi, rumâni, moşneni, vecini şi să fie tranzacţionaţi, ca număr de suflete, împreună cu câte o bucată de pământ fertil…"
Mai jos găsiți textul integral al articolului:
"Despre licurici. Geo-politică pentru începători
Pentru cei care urmăresc semnele şi semnalele de la Washington, Victor Ponta are susţinere americană (Joe Biden, Wesley Clark etc.). Şi asta nu de azi- de ieri. Vladimir Tismăneanu şi grupul său, cu snoavele şi pamfletele lor de la Washington şi de la Bucureşti, nu reprezintă în nici un fel administraţia democrată americană. Tismăneanu şi echipa sa de zgomote îi reprezintă dintotdeauna doar pe neoconservatori. Volodea este un neoconservator fanatic de foarte multă vreme, la fel cum tatăl său a fost un bolşevic fanatic. Ce evită să ne spună Tismăneanu e că el însuşi are un trecut corespunzător de bun neoconservator, căci a fost în tinereţe un „menşevic” şi un „troţkist” foarte productiv. Nici măcar doamna Victoria Nuland, o reprezentantă de frunte a neoconservatorilor în administraţia democrată la Departamentul de Stat, nu şi-a mai permis, după cum ne-a obișnuit, să-l tragă de urechi sau să-i pună tălpi candidatului socialist (sau social-democrat ?) de la Bucureşti.
Klaus Iohannis are susţinerea totală a Germaniei. Chiar dacă e relativ discretă şi cancelarul Angela Merkel nu vine la Sibiu ca să-l sprijine pe faţă. În timpul următor e posibil să aflăm sumele impresionante investite de diverşi întreprinzători germani în campania lui Klaus Iohannis. La Bucureşti, în multe cartiere, Klaus Iohannis l-a depăşit în panouri publicitare pe Victor Ponta. Asta înseamnă bani mulţi. Dar Klaus Iohannis, împotriva tuturor pronosticurilor optimiste, a pierdut alegerile în Bucureşti şi nu le-a câştigat decât la mustaţă în cea mai mare parte a Transilvaniei. Mai puţin în Hunedoara (Petroşaniul familiei Iacob Ritzi, trecută spectaculos în tabăra PSD-UNPR, şi municipiul Hunedoara, zone foarte sărace, defavorizate, au votat masiv Ponta) şi în Caraş-Severin. Şi, desigur, primarul sibian a câştigat alegerile în diaspora, dar acestea nu reprezintă mai multe voturi decât cele date de un oraş de mărimea Sibiului. Handicapul cu care pleacă Iohannis în turul doi e enorm şi, practic, imposibil de surmontat.
Dar Victor Ponta nu are doar susţinere americană. Primul-ministru în funcţie are de-o bună bucată de vreme şi susţinerea a trei servicii secrete româneşti. Pe lângă serviciul său de la Ministerul de Interne, DGIPI, SRI şi SIE l-au abandonat de ceva vreme pe Traian Băsescu (aşa se şopteşte) şi s-au aliniat în spatele noului şef. Argumente în acest sens sunt şi pomenirea lui George Maior pentru postul de prim-ministru, şi nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru foarte importantul post de consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională. Meleşcanu va cumula, vrând-nevrând, din pricina experienţei, şi postul de consilier pe politică externă. Cu toată zdroaba doamnei Monica Macovei şi autobăgarea în seamă a doamnei Elena Udrea, în ciuda răsfumatelor liste de susţinători şi a declaraţiilor patetice ale GDS, a manifestelor şi profesiunilor de credinţă ale autointitulatei societăţi civile, în frunte cu trompetiştii şi tromboniştii ei atitraţi Tismăneanu, Liiceanu, Pleşu, Cărtărescu etc., Victor Ponta poate câştiga, şi încă de-o manieră prea categorică, turul doi al prezidenţialelor.
Ce face Rusia în aceste jocuri fanariote de la Bucureşti ? Rusia, cu o diplomaţie întotdeauna mai sofisticată, mai bizantină decât cea a Occidentului, joacă la două capete şi va fi, în oricare variantă, parţial câştigătoare. Iar inţelegerile dintre SUA şi Rusia sunt oricum mai importante decât mai recentele înţelegeri dintre Germania şi Rusia. Chiar şi în condiţiile de astăzi, cu războiul asimetric, neconvenţional din Ucraina şi cu sancţiunile dictate de SUA şi UE Rusiei.
Faimosul grup de la Cluj, cu Virgil Ardelean (Vulpea), Ion Ţiriac, Ioan Rus, Vasile Dâncu etc., e mai mult decât filogerman. Clujenii informaţi ştiu deja că burgul lor e mai întâi german, ca putere economică şi influenţă politică, şi abia apoi, în ordine, maghiar şi, în fine, român, deşi românii sunt majoritari. Ce se ştie mai puţin, pentru că schimbarea e destul de recentă, e poziţionarea DNA, care e mai mult decât un parchet obşinuit. Deşi DNA era cunoscută mai degrabă ca fiind de obedienţă americană, acţiunile acestui parchet cu puteri speciale din ultimele luni îl trec net în tabăra germanofilă. Să fie doar datorită originii transilvănene a doamnei Laura Codruta Kövesi şi apropierii ei personale de sibieni şi de clujeni ? Rămâne foarte suspectă amânarea dosarului EADS. Cui îi foloseşte această amânare ?
Să remarcăm aici şi că Traian Băsescu a anunţat că va cere cetăţenia Republicii Moldova. Aparent, dar numai aparent, e un act patriotic. În fapt, e o recunoaştere totală din partea unui fost preşedinte român a statalităţii imuabile a Republicii Moldova. Şi, dacă ne mai întrebăm cine controlează, de fapt, terenul acolo, înţelegem că Băsescu se întoarce la licuriciul tinereţii sale, probabil adevăratul său licurici.
Pentru a ocupa temeinic scena românească, Germania va fi nevoită să mai aştepte şi, oricum, să-şi caute un candidat mai carismatic, mai convingător, mai antrenat pentru prestaţia publică. În primul rând din cauza personalităţii lui, e aproape exclus ca în zilele, puţine, care au mai rămas până la vot, Klaus Iohannis să reuşească să stârnească entuziasmul şi să scoată din casă un procent mai mare de alegători decât cel din primul tur. Pentru că se înţelege că o prezenţă masivă la vot ar fi în favoarea lui.
În secolele trecute, Principatele Române şi Voievodatul Transilvaniei erau aprig disputate de cele trei imperii vecine, care-şi aflau la noi răspântia : Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Austriac. Astăzi lucrurile s-au schimbat, dar nu chiar atât de mult. Ne găsim între Imperiul American global, Imperiul German (numit în mod eronat „european”) şi acelaşi Imperiu Rus. Şi nu e deloc exclus ca locuitorii României să fie numiţi, într-un viitor previzibil, din nou iobagi, rumâni, moşneni, vecini şi să fie tranzacţionaţi, ca număr de suflete, împreună cu câte o bucată de pământ fertil…"(Petru Romoşan)
Octavian Lupu Interesante analizele d-lui Romosan ca intodeauna doar ca eu cred ca adevaratii garanti ai "preteniei" noastre cu SUA sunt petrolistii texani. Da, ce sa-i faci, trebuie sa ne impacam cu gandul ca fracking is good.
Mihaila Augustiniu Din spusele de seara ale lu'musiu Ponta, se pare ca arrividerci fracking, ne inregimentam cat de curand pe South Stream
Cristi Pantelimon Aseară, d-nul Ponta declara că nu prea avem gaze de şist...
O.L  Da si pe mine m-a surprins aceasta declaratie. Pe de alta parte Taubman declara ca avem rezerve pentru 100 de ani. Sa nu uitam ca nici Friedman nu a venit in Romania pentru conferinte (cu banii primiti si-a mai diminuat costul voiajului) ci pentru afaceri in domeniul "energiei", conform propriilor declaratii.
C.P  Friedman, da, a fost patetic în apărarea democraţiei la pachet cu gazele de şist. Undeva, în fundal, pândea Rusia, gata să ne înghită... Am înţeles mesajul.

Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

“Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista” este declarația-șoc făcută de prim-ministrul (pro-fracturare), deputatul (anti-fracturare) și candidatul la președinție (nimic-despre-fracturare) Victor Ponta, la Antena 3. Cum așa, de unde? “Nu poate spune”
E greu de intuit ceva exact din atât de puțină informație, însă cheia de rezolvare s-ar putea găsi analizând din care din cele trei posturi a vorbit Victor Ponta:
Candidatul la președinție
În acest caz, ar putea fi doar o petardă de campanie. Pentru că tema este fierbinte și potențial pierzătoare de voturi, nu ne răzgândim (că tot ar exista blowback) ci minimalizăm importanța temei cu o jumătate de minciună. Pentru că dacă ar fi adevărat, ar trebui să se oprească și explorările imediat – de ce mai îngroapă banii companiile de prospecțiuni și explorări?
Concluzia – există gaz de șist și se va exploata!
Prim-ministrul
Din postura în care s-ar presupune că Victor Ponta are informații corecte și le folosește în mod responsabil, rezultă scenariul că prospecțiunile și explorările de până acum au fost dezamăgitoare, iar investitorii dau semne că s-ar putea retrage. Totuși, dacă această postură era cea reală, ar fi trebuit să urmeze în mod obligatoriu detaliile.
Concluzia – nu există destul gaz de șist în România deci nu se poate exploata!
Deputatul
Gazele de șist chiar există, dar Victor Ponta pregătește ușor-ușor terenul pentru a-și retrage susținerea după ce ar fi ales, pentru a-și reconcilia în sfârșit identitățile politice.
Concluzia – există gaz de șist dar nu se va exploata!
Totuși, este posibil să mai existe și alte variante, câte una pentru fiecare altă calitate, știută sau nu, a lui Victor Ponta. Exemplu ipotetic:
Agentul acoperit
Geologii români au știut tot timpul că potențialul este slab, dar factorul politic a cedat totuși de fațadă, pentru a obține bunăvoința partenerilor diplomatici și militari. Acum că mizele sunt și mai mari iar acoperitul ar urma oricum să avanseze în funcție, secretul a fost puțin declasificat. Prospecțiunile și explorările continuă.
Concluzia – nu există gaz de șist dar tot se va exploata!
Alexandru Botu "Mişu St. Popescu vrea să divorţeze. Lung prilej de vorbe şi de ipoteze ! ..." Toparceanu a fost primul si inegalabil. Cel putin in "discursul" lui despre ...ipoteze.
M.A  In absenta unui comunicat public, eventual cu niscai date tehnice, din partea companiilor care au executat exploararea si cu calendarul lucrarilor de retragere din Romania, cel mai plauzibil ramane South-Stream - ul , care e pe gustul / inima si ratiunea tovarasului Ponta si a PSD -ului.
Smaranda Dobrescu Realitatea a mers chiar mai departe decat presupunerile lui Adrian Severin. Iata-l pe Theodor Melescanu propus ministru de externe.
Prospectiv FCh .
Cred ca-i un fel al lui Ponta sa admita ca-i... junior.
O.L In ipoteza ca Ponta ar iesi presedinte cred ca era preferabil ca Melescanu sa fie consilier prezidential.
M.A   Nu-l numeste Basluc. Va motiva ca fiinca nu accepta sa-i faca tov. Monta programu' si pe motiv ca sa-si asume W Ponta responsabilitatea pe balamuc si pe motiv ca Melescanul ca fiind fost catindat care a tranzactionat voatele, nu e deontologic potrivit sa se ocupe acum de numararea prin urne.
P.FCh A admite junioratul de catre cel care socotea ca pe o virtute a guvernarii sale varsta de ~40 ani poate fi un pas in directia buna. Emanatia de sistem Ponta n-a avut pana acum botezul focului, i s-a facut partie pana in 2012, cand a coabitat. Acum s-o gasi baiatul in mijlocul focului incrucisat...
A.B  Degeaba Octavian Lupu, un consilier ca Melescanu se va topi repede (sper de rusine) de gafele (puteam sa spun neelegant altceva) manzului care deja se considera Pegasus si se da in stamba fara jena. Caci fara logica, cand exista o logica personala, nu pot sa spun. Sunt mari sanse sa o ia tare si nemeritat (decat fiindca a acceptat), de dl.M vorbesc, inca rapid cu votul din strainatate, de altii aranjat si prevazut ca altul sa plateasca, poate.
O.L  Dle Alexandru Botu pe mine ma framanta eventuala cariera de presedinte a d-lui Ponta din perspectiva strict personala. Tinand cont de faptul ca e echipat la fel de putin ca si dl Iohannis pentru aceasta functie, atunci singura mea speranta pentru a se evita gafe majore care pot avea consecinte asupra vietii mele de zi cu zi, este ca acest/acesti neofiti sa aiba niste sfatuitori cat de cat competenti.
A.B  De acord, Domnule Octavian Lupu. Dar acesti consilieri pot fi doar niste tablouri te pe perete si care, nu stiu daca sunt dintre aceia care isi dau imediat demisia, constatand acest lucru (adica iau si bani de pomana), lasandu-l astfel neconsiliat permanent pe "neofit" si sa vedem ce va face acesta, atunci!...
Andrei Țurcanu De acord 100%:„Să remarcăm aici şi că Traian Băsescu a anunţat că va cere cetăţenia Republicii Moldova. Aparent, dar numai aparent, e un act patriotic. În fapt, e o recunoaştere totală din partea unui fost preşedinte român a statalităţii imuabile a Republicii Moldova.”
S.D  Exista destula ipocrizie si in materie de unionism!
M.A   Absolut, dna Dobrescu ! Si la ei ca si la noi, unionismul e in functie de cantitatea de valuta-forte din pungile politicienilor !
Ionel Iani Velciov Eh, Melescanu nu se da lovit ca sa iasa la pensie !

Niciun comentariu: