marți, 18 noiembrie 2014

Razboi civil pentru cauza politrucilor?



Razboi civil pentru cauza politrucilor?  10 noiembrie 2014
Alexandru Cosmin Codreanu  Teoria lui Patrick Andre de Hillerin incepe sa se contureze: pasi concreti catre un razboi civil din cauza si pentru niste politruci.
Iata ce spune Paul Maior in fata imaginilor demonstratiilor de strada de la Cluj si Timisoara: „Imi place ce vad. Azi la Cluj, maine in toata tara! Daca tot se gasesc cretini care sa voteze cu Ponta, sper sa iasa prapad”
Unii membri ai PDL din birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate nu s-au mai dus să-și îndeplinească îndatoririle. Ne-a explicat Viorel Badea, senator PDL (acum PNL, după fuziune) de disapora de ce nu s-ar mai fi dus oamenii lor la secțiile de votare: “Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare”.
E foarte probabil ca nu doar cei de la PDL să nu se fi prezentat la secțiile de votare. Au fost secții de votare unde nu s-a prezentat niciun membru al vreunui partid. Asta practic blochează procesul de vot, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din trei aoemni fără afileire politică și restul reprezentanți ai partidelor sau ONG-urilor. Ca să poată funcționa legal, un birou electoral al unei secții de votare trebui să fie format din minim 5 persoane. Atucni când sunt doar 3 oaemni, teoretic, secția respectivă nu poate funcționa. S-a întâmplat asta la mai multe secții de votare din străinătate, iar în aceste cazuri s-a cerut dispensă de la BEC pentru a putea asigura, totuși, dreptul la vot al cetățenilor români.
Când aceste absențe au loc la o singură secție sau la două, eventual din aceeași țară, e un accident. Când, însă, lipsesc 136 de mebri ai secțiilor de votare în mai multe țări, e dubios. Când se întâmplă acest lucru la New York, la Londra, la Paris și când aceste absențe duc la scăderea numărului de ștampile, pentru că nu pot fi mai multe ștampile decât membri ai secției de votare, indiferent câte cabine de vot sunt, atunci e foarte, da’ foarte dubios.
Să spunem că ești un partid cu vaste cunoștințe despre alegerile prezidențiale. Doar le-ai câștigat pe ultimele două și le-ai organizat pe ultimele câștigate. Știi, așadar, ce se poate întâmpla în anumite orașe din Europa și SUA, la un aflux mai mare de alegători și cu secțiile aproape paralizate de o eventuală absență a oamenilor tăi. Așa că ți-i retragi strategic. Și întemeiat: “noi vrem binele țării, da’ nu pentru doar 12 euro!”.
Pe seară – când strategia, cumulată cu proverbiala incompetență a oamenilor din diplomația românească indiferent de guvernare, dă roade – obții ceea ce ți-ai dorit. Cozi imense la unele secții, oameni care realizează că nu mai pot vota. Da’ la orele dimineții (secțiile s-au deschis la ora 7:00, totuși) se putea vota destul de lejer, dar acum cozile sunt imense și e clar că mulți nu vor mai intra în secție până la ora 21:00. Poze, filmulețe, totul trimis rapid către media din România. Eventual unul-doi simpatizanți pot începe să agite spiritele, căci la nervozitatea prezentă la acele cozi nici nu-i nevoie de mai mult.
Se închid secțiile de votare, la ora 21:00, deși cu alte coazii s-a prelungit programul. Începe scandalul. Atât afară, cât și în țară. La Cluj, de exemplu, cei care protestează sunt membri de partid. Așa zice Adevărul, așa se și vede în poze. E și Papahagi pe acolo, dar e și senatorul PDL Alin Tișe, mai sunt și consilieri locali ai PDL, sunt și susținătorii lui Macovei și cei ai Elenei Udrea.  Este, cum s-ar zice, un protest al societății civile. (Foto Adevărul)
Oameni scoși în stradă în fața MAE, informații puține, dar multă indignare. Vârf de lance al întregii campanii devine, brusc, Gândul lui Adrian Sârbu. Un om care știe ce este aia datorie civică, dar știe și mai abitir ce-s alea datorii la stat. Cum știe și că Ponta a amenințat de nenumărate ori că de data asta nu i le va șterge.
Subiectul este amplificat și rostogolit fără încetare. Prostia lui Corlățean e mană cerească. Contracandiatul lui Ponta atacă din primul minut pe tema asta. Dacă n-ar fi fost îmipedicați să voteze românii din străinătate, Johannis spune că-i “rupea din primul tur”. Iar fedainii lui îl cred, deși numărul celor care au votat în străinătate reprezintă cam 1,5-1,8% din totalul votanților. Chiar dacă toți ar fi votat cu el (ceea ce nu s-a întâmplat), această rupere din primul tur ar fi însemnat doar că Iohannis ar fi avut 32% în loc de 30 și ceva.
Și vine week-endul, când oamenii dedicați democrației pot ieși în stradă. Se umplu piețele publice în câteva orașe: mii la Timișoara, Sibiu, Cluj, Arad și Oradea, sute la București. În funcție de numărătoare, manifestanții au fost cel puțin în număr egal sau chiar mai mare decât numărul voturilor din străinătate pentru Iohannis. Mult mai mulți dcât cei care n-au apucat să voteze în mod cert. Iar asta e OK. Mai mulți aomeni se luptă pentru drepturile a mai puțini oameni. Asta este chintesența unei democrații bine înțelese.
Ar fi și mai OK dacă astea n-ar fi, de fapt, mitinguri electorale. De aici și tăcerea multor televiziuni: nu au voie să transmită mitinguri electorale decât în emisiunile specifice . Oricum, prosteste spontane nu sunt, fiind anunțate cu multă vreme înainte. Dar, revin, sunt mitinguri electorale. Cei care au făcut mobilizarea sunt susținătorii lui Iohannis. Nu e, cum glumeam înainte, o acțiune a societății civile, ci, aproape, o muncă de partid. Nici asta nu e greșit. Și nici n-ar avea cum să fie greșit, dacă nu s-ar vorbi deja despre violențe. De la bannerele care spun “Vino la vot să i-o dai în bot!” până la mesaje propagate de inconștienți precum ăsta, care bântuie rețelele de socializare.
Când am scris, pe 22 octombrie, că orice scânteie prost tratată (acolo era vorba despre o decizie a ÎCCJ în defavoarea lui Iohannis, pe 18 noiembrie) poate duce la situații precum cele din Ucraina, Georgia, Serbia, țările arabe, de-a lungul timpului, am fost taxat, de unii, drept nebun. Aș fi preferat să fie așa decât să citesc, cu o săptămână și ceva mai devreme decât mă așteptam, îndemnuri la prăpăd și măcel.
Despre asta să fie aceste alegeri, până la urmă? Despre a ne bate între noi de dragul unor politruci? Asta e democrația pe care pretind că o sprijină unii? Asta este unirea pe care o clamează ceilalți?
Oricum, nu s-a terminat. Pe fondul manifestațiilor de săptămâna asta și al rostogolirii în continuare a subiectului, după alegeri se va clama fraudarea scrutinului iar lumea va fi din nou chemată în stradă.
Mulți spuneau că Blaga e cam absent, că nu-l sprijină cu adevărat pe Iohannis, că e blat cu PSD. S-au înșelat. Uitați-vă la ce subiect principal avem de o săptămână, uitați-vă la pozele din stradă de la Tmișoara, Cluj, Sibiu etc. Bulldogul a livrat.
Smaranda Dobrescu Ceva nu se potriveste: Un protest civic al diasporei justificat dar deosebit de vocal, preluat de manifestantii din orasele Transilvaniei majoritar votante cu Johannis presupune atat dorinta legitima de a vota cat si aceea de a se inregistra corectitudine in timpul votului. Daca motivul dezordinii a fost absenta delegatiilor partidelor in sectiile de votare din cauza sumei simbolice remuneratoare, ceva nu se potriveste: Ori simtul civic este mai presus de orice si pentru o diferenta de 18 euro neacordati inchizi ochii, ori dezinteresul diasporei respective este cauzat de cei cativa firfirei. Nu tine!
Viorel Straoanu Si in diaspora sint majoritari cei care nu stiu unde sa puna stampila decit dirijati.M-am uitat la citeva ,,pareri" ale unora care pareau coboriti din copaci...dar voiau ,,vot liber".
V.S  Blaga e sef de campanie dar nu-i opera lui.E o minte mult mai perversa in spatele lui Iohannis de a putut sa faca asta.Trucul cu psihologia inversa se vede ca inca functioneaza.Membrii PNL din comisiile de votare nu se prezinta la sectii,votarea merge incet iar diasporezii au impresia ca nu-s lasati sa voteze.Basca printre ei se afla si agitatorii care pun paie pe foc.Americanii din spatele lui Ponta se vede ca inca nu stiu cu ce se maninca alegerile Sud-Est europene.Struto-camila festivismului pe tipar american combinat cu steaguri rosii Nord Coreene, ce inca au efect vizual negativ in mentalul colectiv si glumitele din timpul speack-ului de la lansarea lui candidaturii d-lui Ponta,m-a facut de atunci sa inteleg ca acesta s-a dat pe mina cui nu trebuie.Unde esti nea Viorele? Unde esti nea Nelule ?
Alexandru Botu Cred ca firfireii aceia erau multumitori aici, acolo trebuia sa fie o suma mai mare. Simtul civic este o chestie, banii alta. Daca doar se intalnesc este bine, altfel iata ce poate sa apara. Si este regretabil ca Guvernul nu gandeste preventiv.
Mihaila Augustiniu Daca per ansamblu si per centre de vot, vom vedea undeva la 500 000 de romani din diaspora manifestand in ziua alegerilor, atunci da, se va putea pune problema incorectitudinii / manipularii alegerilor si premiza anularii scrutinului aproape indifferent de votul din tzara. Oricare ar castiga ar fi ilegitim. Daca nu vor fi fi sesizate astfel de miscari de strada, oricum va plana umbra incorectitudinii alegerilor iar dl. Ponta in eventualitatea castigarii acestora va intra in mandat cu o imagine atat de shifonata incat mai bine si-ar da demisia inainte de investitura. Este o capcana din care Victor Ponta pierde fie pe termen scurt si definitiv, fie pe termen lung.
V.S  Cei de afara sint pro-contra din principiu :indiferent cine-i presedinte au un dinte impotriva lui atita timp cit nu sint conditii multumitoare pt ei sa se intoarca in Romania.
M.A  =)) Culmea e ca imaginea romanilor de-afara care vor sa voteze, spala in ochii "opiniei publice " international imaginea cam shifonata a "romanilor "...
V.S  Ei as ! Spala in ochii unor Cristoi sau CTPei,aza zisi analisti care stau cu ochii pe telexuri ,faxuri si televizoare.Ceilalti care-i au nemijlocit in atingere pe romani ii trateaza ca si pina acum.
P.FCh .
"pasi concreti catrevun razboi civil din cauza si pentru niste politruci"

Niciodata din cauza si pentru politrucii la'ndemana! Cel mult, pentru un politruc dintre acestia. Cauzele si beneficiarii trebuiesc cautati in alta parte.
M.A  ... si se va desfasura pe baza de balacareli in public, pus poale in cap, poshete dupa ceafa, scuipituri si blesteme, ura pe viatza care va dura pana a doua zi dimineatza. Pentru cei interesati recomand lectura nuvelei referitoare la marea revolutie din insula Pitcairn, a lui Samuel Clemens =))
P.FCh  "balacareli in public, pus poale in cap, poshete dupa ceafa, scuipituri si blesteme, ura pe viatza care va dura pana"... cand de pe niste acoperisuri se trage.
M.A  Poate in alte zari ale lumii . La noi la romanica mai salcam. Teic it izi cu spaima, nu mai shuiera glontzu pe strazile Bucurestilor , decat eventual in rafuieli dintre ... minoritari pe teme de fetitze si buruiana =))

Niciun comentariu: