vineri, 3 octombrie 2014

O idee din istoria coloniala



O idee din istoria coloniala-27 septembrie-2014
Prospectiv FCh  Cum sa mai deslusesti un sens in hatisul castronului cu spaghetti care a devenit lumea? Chris Hedges, un ziarist american cu o constiinta in ton cu timpul, ofera cateva idei despre rezonanta prezentului cu trecutul. Articolul lui sfarseste cu o citatie dintr-un istoric al imperiului roman: Edward Gibbon observed about the Roman Empire’s own lust for endless war: ” ... [T]he decline of Rome was the natural and inevitable effect of immoderate greatness. Prosperity ripened the principle of decay; the cause of the destruction multiplied with the extent of conquest; and, as soon as time or accident had removed the artificial supports, the stupendous fabric yielded to the pressure of its own weight. The story of the ruin is simple and obvious: and instead of inquiring why the Roman Empire was destroyed we should rather be surprised that it had subsisted for so long.”
http://www.truthdig.com/report/print/becoming_hezbollahs_air_force_20140928
Care este citatia dvs. preferata din acest text?

Alexandru Botu Acumulurea luxurianta de bunuri prin putere, sub toate aspectele ei, este nefireasca si nu rezista in istorie. Din pacate, acumularile sunt urmate de perioade de destramari si mai paguboase astfel ca nici nu mai sti cand ai trecut/stat prin punctele de inflexiune, singurele nepurtatoare de excese.
Dar nici perioadele de degradare nu pot continua la nesfarsit, asta as remarca eu cu optimism din cele citate de Prospectiv FCh.
P.FCh  Depinde de care parte a Tisei/Atlanticului ne uitam la problema
A.B  Apele, cu cat mai largi, au aparat cetatile, insularii. Au functionat ca Zidul chinezesc, nimeni nu a intrat decat prin portile de control. dar cei intrati, selectati strict au adus mereu un plus de valoare, ceea ce a intensificat imigrarea spre Eldorado si a generat comportamentul elitist al celor inconjurati de ape/ziduri/protectii. Acestia au inceput sa dea lectii altora si pentru asta au iesit din cetate. Fatala greseala, caci nu vor avea niciodata puterea sa faca si in afara ceea ce au reusit inauntru. Vor risipi resursele si puterea de pomana. Asa ca parca n-ar trebui sa fiu prea preocupat de cei de peste ape: Tisa/Atlantic...
P.FCh  Asa este.

Cat priveste nepreocuparea de ce vine de peste ape sa nu fie gestul strutului! Un vapor in deriva poate acrosa in mod fatal o barcuta care pluteste in raza sa de... inclinare.

Nu stiu de ce dar imi vine in minte exprimarea situatiei de catre Adrian Severin si analogia acestuia cu targurile repetate facute in detrimentul Romaniei. Celor care privesc lejer o asemenea posibilitate nu le este probabil clar ce inseamna sa ti se tot ia caimacul de catre straini. Istoria coloniala, neinvatate sau uitata, se razbuna ca repetabila povara. E mai usor sa-ti pastrezi ce ai decat sa ceri inapoi ce ti s-a luat.
A.B  Nu cei de jos vand tara, o ofera ca pe o colonie, ci cei de sus, venitii si sprijiniti acolo tocmai pentru ca sunt santajabili (dosarele si scheletele din dulapuri probeaza!). Si poate nici acestia nu ar fi pericolul maxim, daca n-ar fi armata de dedesupt a tradatorilor, sperjurilor, mercenarilor de ocazie care inlocuiesc des, in delir santajabilii uzati cu altii odihniti, marind viteza de inrobire. Oamenii obisnuiti sunt derutati, uluiti de explozia de cinism si desconsiderare.
Campaniile implica multi bani, marea majoritate negrii, oamenii seriosi, cinstiti nu au bani si nu pot intra in campanii. De geaba egalitate de sanse daca nu este si una de acces la resurse. Banii negrii au tot interesul sa produca altii si nu o pot face decat daca isi cumpara operatorii. Ceea ce se bazeaza doar pe bani promoveaza o singura valoare: banul.
P.FCh
Ma bucura foarte mult repunerea binelui si implicit a moralei/eticii in discutie ca premize, respectiv axiome, ale mai bunului mers al societatii.
Octavian Lupu Desi am trait aproape 40 de ani sub comunism si nu credeam ca voi apuca sa traiesc vreodata sub preceptele democratiei occidentale (eram cat pe ce sa pun ghilimele la cuvantul democratie) si fara a crede ca in occident sunt caini cu colaci in coada, totusi nu mi-am imaginat ca democratia occidentala, atata cata a fost, se va degrada atat de rapid in acesti ultimi 20 de ani si mai mult ca liderii acestei lumi vor considera acest fapt ca normal. Si atunci cand am aderat la UE si la NATO am avut senzatia ca aceste lucruri s-au intamplat cumva la spartul targului. Neoliberalismul victorios strange cate putin, in fiecare an latul in jurul gatului a ceea ce numim democratie mai mult din inertie si se pare ca nimic nu poate opri acest proces.
Draghi Puterity Nu cumva a avut de a face si cu faptul ca armata imperiala a ajuns sa fie exclusiv formata din fostii "barbari"?
D.P  Octavian, comentariul tau imi aduce aminte de un reportaj cu un dizident DDR-ist pe care la vazut in anii '90. Protagonistul spunea la un moment dat ceva de genul "Toate lucrurile urate pe care le spunea vestul despre noi, erau adevarate. Insa, dupa reunificarea Germaniei, spre surprinderea mea, a trebuit sa constat ca si toate lucrurile urate pe care le spunea estul despre vest sunt la fel de adevarate". Iar asta se intampla in anii '90 cand occident inca domnea o stare de nemultumire suportabila...

Niciun comentariu: