joi, 2 octombrie 2014

Ce viitor are energia fotovoltaica in Romania?



Ce viitor are energia fotovoltaica in Romania?-30 septembrie 2014
Draghi Puterity  Despre viitorul energiei fotovoltaice, un roadmap interesant al IEA (surprinzator, Romania nu face parte din aceasta organizatie)
http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/TechnologyRoadmapSolarPhotovoltaicEnergy_2014edition.pdf
Smaranda Dobrescu S-au facut si la noi gramezi de studii privind introducerea pe scara larga a energiei fotovoltaice. Concluziile, chiar pozitive nu au fost insa urmate de o campanie sustinuta si de determinarea Ministerului Economiei (energiei electrice) sa propuna facilitati, sa emita norme, sa importe sau sa produca panouri, invertoare, etc. Dupa cum vad Draghi, te cam pricepi. Lamureste-ma te rog si pe mine cu cate ceva:
S.D Enterul, asta!!
1. Se poate stoca energia astfel obtinuta pentru alimentarea altor utilizatori decat cei casnici?
2. Iarna, cand energia solara este diminuata se poate asigura si caldura unei case sau doar apa calda?
3 Mare utilitate ar avea folosirea acestui tip de energie la blocuri. Pot asigura panourile intinse pe toata terasa blocului energia electrica necesara unui numar corespunzator de apartamente proportional cu suprafata? Macar la blocuri de 4 etaje.
4. In cazul blocurilor actuale unde s-ar putea depozita motorina? IEA solicita o cantitate de motorina pentru 90 zile
5. Pretul energiei livrate in sistem poate fi variabil functie de gradul de sarcina al sistemului?
6 Mi s-ar parea o excelenta optimizare a pretului si a economiei de energie daca alimentarea s-ar cupla cu un sistem propriu de SMART ENERGY care sa aibe posibilitatea de mica actionare electrica in sensul cuplarii/decuplarii unor aparate electrice in functie de perioadele de pret mai mic al energiei
7 Despre amortizare este prematur sa vorbim..
Cornelius Scipio o fi roadmap-ul interesant, dar cu fotovoltaica oricum o dai tot nu iese la socoteala. Cu cat dai pe panou, pe acumulatori si toata instalatia de echilibrare nu iesi de nici un fel, macar pe aproape, pe langa Kw-ul produs din carbune/gaz/hidro sau nuclear. Subventiile nu sunt o solutie (iei de la unii si dai la altii/intrari false in sistemul financiar/etc) daca tot vorbim de kapitalism...imi spunea un amic montator de panouri foto ca eficienta unui panou fv e pe la 10-20%....
S.D  Nu cred in asa un randament slab. La noi in tara si in special in sudul tarii, randamentul trebuie sa fie mult mai mare. Aud ca tari reci cum ar fi Polonia, Germania ating un randament superior cu panourile. Amicul Draghi poate ne va spune. Fara sa cunosc prea bine tehnologia, cred ca mica ta instalatie poate introduce energie in sistemul national in anumite perioade fara consum propriu si cu lumina/soare suficiente. In acest caz banuiesc ca exista posibilitatea ca sistemul sa-ti ramburseze ceva bani. Oricum, daca am putea construi destul de repede suficiente astfel de unitati energetice, poate am putea sa mai renuntam la hidrocarburi, spre fericirea tuturor, inclusiv a nepotilor si stranepotilor!
Cred ca e nevoie la inceput de o subventionare din partea statului pusa de acord cu beneficiile sistemului national care-si mareste capacitatea.
Fogarassy Paul Doamna Dobrescu, m-a interesat subiectul si am studiat destul de mult. Ceea ce va pot spune este ca suntem probabil singura tara din UE in care producatorul individual de energie nu o poate "stoca in retea". Asta inseamna ca atunci cand produci mai mult decat consumi, contorul sa se roteasca invers. In unele tari, pentru ceea ce ai produs si livrat in retea primesti mai mult decat pentru ceea ce consumi de la aceeasi retea (desigur, contorul trebuie sa stie asa ceva). In Germania, draghi are un sistem care il incurajeaza sa isi consume propria energie produsa, deci nu il incurjeaza sa o stocheze in retea. In Canada, poti stoca in retea la acelasi pret, dar daca la sfarsitul lunii ai produs mai mult decat ai consumat nu primesti nici un ban. Intre aceste abordari exista o gramada de nuante.

Exista o diferenta fundamentala intre producerea energiei de catre micii rpoducatori, pe acoperisuri sau pe fatade si marea productie in parcuri eoliene sau fotovoltaice. In primul caz, productia nu incarca reteaua, deoarece aceasta este distribuita: ce nu consum eu, consuma vecinul. In al doilea caz, trebuie asigurata linia de transport dimensionata astfel incat aceasta sa poata transporta intreaga cantitate de enrgie, maxim teoretic posibil a fi produsa, plus un coeficient de siguranta. Aceasta este o cheltuiala semnificativa care este aruncata ne-transaprent in spinarea consumatorului.

Din pacate, inca nu exista o metoda de stocare a energiei mai eficienta decat "in retea".

Vorbiti despre incalzirea apei ... Sistemele fotovoltaice produc curent, nu apa calda. Exista si panouri solare care produc apa calda, dar acestea nu produc curent. Desi este mai eficienta incalzirea apai direct de la soare, decat oricum altfel, totusi (desi atunci cand Draghi mi-a spus nu am vrut sa cred) per total este mai bine sa produci curent cu panouri fotovoltaice cu care eventual sa incalzesti apa. Panourile solare dupa ce au incalzit apa din boiler stau, sau pot chiar sa si fiarba (eventual pot incalzi apa dintr-o piscina). Panourile solare produc energie atata timp cat este suficienta lumina, deci nu "pierd vremea".

In legatura cu amenajarea acoperisului blocului ca si ferma solara, sunt sigur ca merita. Cu siguranta necesarul nu este acoperit de suprafata disponibila, dar este vorba de o scadere a facturii de energie.

In sfarsit, rentabilitatea economica a sistemului poate fi calculata in mai multe feluri. Ca si idee, puteti inmulti pretul cantitatatii medii de energie produsa cu numarul de ani de functionare prevazuta de producator (20-25 de ani). Daca diferenta dintre investitia initiala si acest venit prezumtiv acopera o eventuala dobanda la banca pentru investitie, atunci probabil ca merita. Daca insa o familie cu greu face fata chletuielilor zilnice, este putin probabil ca merita sa faca un credit la banca cu gandul ca vor castiga mai mult lunar din economie decat ceea ce platesc la banca ca si rata. Oricum, calculul de rentabilitate trebuie facut.
D.P  Raspund mai telegrafic, din lipsa de timp, dar daca e interes real o sa revin asupra problemei cu detalii:

1. Se poate stoca in acumulatori, insa, cel putin la nivelul pretzurilor din Germania, inca nu se renteza. Datorita scaderii mari a preturilor la acumulatoare de mare putere, de genul celor folosite in automobilele electrice, se va renta in foarte putin timp. Exista si alte solutii de stocare - pomparea inversa intr-un lac de acumulare (sau "reincarcarea" unui astfel de lac, prin oprirea hidrocentralei), electroliza apei (10% hidrogen poate fi pompat in reteaua de gaz natural fara a fi nevoie de nici o modeficare tehnica), eliberarea de energie la schimbari de faza, s.a.m.d. Totusi, cum spune si Paul, cea mai buna stocare e "in retea", cu alte cuvinte sa poata si altii sa consume surplusul de energie pe care il produc. De regula acest lucru duce si la stabilizarea retelei electrice, ceea ce reduce mult pierderile in retea (am intels ca in RO sunt foarte mari, dar si n Germania unde reteaua e mult mai deasa si mai bine optimizata sunt pe la 8%).

2. Vorbeam de panouri fotovoltaice care produc energie electrica. Cele termice care incalzesc apa calda functioneaza bine doar cand straluceste soarele. Cele fotovoltaice finctioneaza si cand e innorat. Din experientza proprie - cam trei luni pe an (noiembrie-ianuarie) energia fotovoltatica nu e suficienta pentru a acoperi necesarul energetic al unei case. Ar putea fi eventual in cazul unei cladiri reabilitate termic.

3. Probabil acoperisurile blocurilor ar fi mai adecvate decat terasele, eventual cu panouri car eurmaresc soarele (cu 20% mai eficace decat cele care nu o fac). Acoperisurile inclinate, la 30° si orintate spre sud sunt optime. In rest, depinde de consum, si de profilul consumului. Materialul prezentat discuta problema asta. De ex. daca e folosit mult crent pentru instalatiile de climatizarea, e f. rentabil.

Trebuie sa ma intrerup, revin...
D.P 4. In "boxa" (asa ii spuneam noi in Arad pivnitei blocului), sau luand ceva spatiu din spalatorie? Daca nu nu a fost prevazut asa ceva, probabil nu exista o solutie prea buna.

Eventual, avand in vedere ca maj. blocurilor din Romania au gaz metan, s-ar putea folosi generatoare electrice bazate pe gaz care ar produce si apa calda.
S.D  Poate e o solutie, caci apa calda din reteaua de termoficare pierde destule grade pe drum dar factura o platesti conform datelor de la iesirea din centrala. Ar ramane doar pentru incalzire si aceea cu un randament scazut. Despartirea in cadrul apartamentelor de bloc a retelei de apa calda si caldura, desi nu foarte complicata mai adauga si ea costuri. Nu stii, Draghi ca la noi totul este complicat? Totusi, pe mine ma incanta ideea energiei fv.
D.P  5. Da, daca exista contoare electrice "destepte" (smart meters, exista deja, costa pe la 100$ pretz cu amanuntul), e doar o problema de contorizare. Insa asta ar face lucrurile mai putin atractive pentru cei care investesc in asa ceva. Succesul energie fotovoltaice in Germania a fost dat tocmai de legea care obliga transportatorii de energie sa achizitioneze energia fotovoltaica de la micii producatorii la o suma fixa (mai mica decat ca de livrare a curentului la consumatori!). In 2012 cand mi-am montat eu instalatia fotovoltaica acesta er de 24 €ct / kWh, iar asta imi permit sa imi amortizez investitia in cca 7 ani. "Pretzul meu de productie" e pe la 12 €ct. O instalatie fotovoltaica e planificata sa functioneze cel putin 20 de ani. In momentul de fatza pretzul garantat de livrare a scazut la 13 €ct insa si cel de productie datorita ieftinirii cu zeci de procente a panourilor fotovoltaice. Pretul de livrare la consumatori casnici e in prezent de cca 26 €ct/kwh.
D.P  6. Exact. The next "big thing" al epocii noastre va fi IoT-ul (Internet of Things), adica fiecare aparat electric va putea comunica in reteaua de date a casei, respectiv in internet. De ex. ii voi putea spune masinii mele de spalat, porneste doar cand consumi energia produsa de mine, dar sa nu fii gata mai tarziu de maine seara. Sau ii voi putea spune boilerului meu, daca vezi ca am surplus de energie incalzeste apa la 80°C in loc de 60°C. Si multe alte lucruri de genul asta.
D.P  7. Nu cred. Din experientza personala pot sa spun ca realizarile sunt mult peste plan (o sa fac "cincinalu' in patru ani si jumatate"). Uite situatia mea la zi pe anul acesta:

Doar in luna iulie sunt putin sub energia planificata (estimata). Si in anii trecuti a fost la fel. Iar Romania are cu cca 30% mai multa energie solara decat Germania.


S.D  Multumesc, Draghi. Am cui povesti toate astea!
D.P  Cornelius, in functie de cat de insorita e o tzara, randamentul panourilor fotovoltaice poate fi mai bun decat cel al energiilor conventionale (carbune, petrol, gaz). Spania e cel mai bun exemplu. Doar energia nucleara e in prezent mai ieftina, insa asta pentru ca nu se iau in calcul costurile cu depozitarea sigura a deseurilor radioactive. Toate formele de energie fosila vor deveni pe termen lung mai scumpe, pentru ca resursele sunt limitate. Am trecut si de peak-oil si de peak-uraniu, resursele usor (ieftin) de exploatat sunt epuizate, ieftiniri a energiei fosile nu pot sa apara decat daca scade masiv cererea, dar si astea doar temporar. Iar despre aspectele ecologice inca nici nu am deschis discutia.

Aici un grafic cu pretzurile actuale si cele prognozate ale diferitelor tipuri de energie:

http://www.ise.fraunhofer.de/.../grafik...

De observat ca doar energia eoliana (cea de la sol, nu cea maritima) va mai putea face concurentza celei fotovoltaice. Iar graficul inca nu ia in considerare cresterea randamentului panourilor fotovoltaice care in ultimii ani, in laboratoare a ajuns si de 300%. Documentul de la care am pornit sustine ca anul 2017 va fi cel in care aceste progrese vor fi disponibile in masa pe piatza.
D.P  Aici un grafic cu energia solara in Europa (comparati Romania cu Germania!). In momentul de fatza Germania isi produce cca. 23% din necesarul de energie electrica prin energie regenerativa. Puterea instalata fotovoltaica e de cca 36 GW (spre comparatie, un reactor de la Cernavoda are 0.7 GW).
http://angebot-photovoltaik.eu/.../strahlungskarte-ganz...
D.P  Pentru cine stie germana, un studiu recent al prestigiosului Institut Fraunhofer despre energia fotovoltaica in Germania. Chiar si fara a intelege bine limba, graficele sunt foarte elocvente:

http://www.ise.fraunhofer.de/.../aktuelle-fakten-zur...
D.P  Apropo, Paul, daca produci mai mult decat consumi, contorul tau "clasic" chiar se va invarti invers (mi-a demonstrat asta un amic in DE). Insa probabil asa ceva desi e corect nu e perfect legal. Oricum, am citit recent ca guvernul vrea sa introduca contoare destepte. Ma intreb de ce...
Alexandru Botu Deja la noi sursele de energie eoliene si solare au depasit procentul angajat. Sunt destul de scumpe si in parte investitiile sunt suportate de cetateni la modul impus (vrei nu vrei, platesti pe cei care promoveaza noul). Numai ca nu orice instalatie regenerativa, cum zice Domnul Draghi se justifica din toate punctele de vedere. In primul rand puterile instalate sunt supradimensionate (se stie de ce), in al doilea rand nu functioneaza tot timpul si nici cu putere constanta, in al treilea rand necesita depozitarea energiei pentru perioadele de consum care nu se suprapun cu cele de productie. Un calcul facut pe ciclul de viata al produselor ar putea sa conduca la surprize de proportii raportat la dezvoltarea durabila, si ca este posibil ca ele sa fie promovate tocmai pentru eliminarea de pe piata a producatorilor mici si mijlocii, incapabili sa opereze cu sume mari pentru investitii.Ce este de facut? Pai se zice ca solutiile ar exista demult, dar chiar sa dai energie gratuit la toti nu se face...Unde ar mai fi profitul?...
Cornelius Scipio Draghi Puterity Perfect de acord cu perspectiva "sumbra" a hidrocarburilor si celorlalte surse de energie. Stiu ca in GER functioneaza bine sistemul, dar nu stiu daca in ROU se poate impune solutia in conditiile actuale. Am facut un exercitiu matematic si la 10000 eur necesari pt 4 kwh/zi nu prea imi scot banii in 10 de ani, cand va trebui sa inlocuiesc cea mai mare parte din instalatie (panourile, acumulatorii). o sa mai incerc exercitiul la anul, poate se mai schimba lucrurile.
D.P  Cornelius Scipio Cu 10000€ in momentul de fatza in Germania poti sa primesti o instalatie fotovoltaica de cca 5-6 kWp (p vine de la peak, puterea de varf) livrata "la cheie", inclusiv invertor, si gata instalata pe acoperis. Costurile cu instalatorii sunt in Germania cu sigurantza mai mari decat in Romania (50-60€ / ora si iti trebuie 3-4 oameni care lucreaza cam 2 zile), deci banuiesc ca la 10000€ poate poti ajunge si la 6-7 kWp in Romania (depinde de panouri, cele chinezesti sunt mai ieftine si nu neaparat de proasta calitate, si de invertor - daca nu ai umbra, poti folosi un invertor mai simplu, fara tracker).

Panourile solare sunt garantate pe 20 de ani, insa tin de regula 25-30 ani. Se calculeaza ca isi pierd 0.5% din randament pe an, insa nici eu nici altii cu care am vorbit nu au constatat acest efect. Am auzit ca invertoarele se mai strica, insa daca o fac, se intampla de regula in perioada de garantie, care e tipic 5 ani, asa ca daca aegi o firma mai longeviva nu ar trebui sa fie o problema.

Poti compara cu instalatia mea, care are 8.8 kWp. Mai jos un grafic consum/productie al zilei de azi, o zi relativ ploiasa (galben productie, rosu consum).
D.P   Aici datele "istorice" (doar productie) ale instalatiei mele:

http://www.pv-log.com/photovoltaikanlage-meine-pv-analge
C.S  Multumesc Draghi Puterity o sa reiau serios problema la primavara.

Niciun comentariu: