luni, 29 septembrie 2014

ONG-urile anti-fracking in solda ruseasca?-




ONG-urile anti-fracking in solda ruseasca?-22 septembrie 2014

Smaranda Dobrescu  Continua  manipularile si propaganda pe toate fronturile.Totusi, stirea provine de la unul din oamenii seriosi! Sau??!! Refuz sa-mi pierd increderea in grupurile anti fracking!
http://activenews.ro/rusia-bagat-82-de-milioane-de-euro-manifestarile-impotriva-gazelor-de-sist-si-pentru-blocarea-gazoductului-nabucco_1861632.html
Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a afirmat  că Rusia a finanțat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, inclusiv România.  Deputatul susține că Rusia a blocat proiecte mari de infrastructură, precum gazoductul Nabucco, al cărui beneficiar era și România, transmite Agerpres.
Această reacţie a Rusiei se observă cel mai bine acum, când ţara este afectată de sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană i le-a impus, ca urmare a implicării sale în conflictul din estul Ucrainei, a precizat Iancu. El spune că Rusia îşi asigură o treime din PIB din exporturile de materii prime energetice, astfel că este interesată să-şi menţină piaţa europeană, motiv pentru care a recurs la blocarea accesului europene la resurse precum sunt gazele de şist.
“În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce“, a spus Iulian Iancu, citat de Agerpres.
Octavian Lupu Acum ceva timp in Adevarul era reprodus un articol din presa occidentala in care se spunea ca niste cercecetatori americani care lucrasera cred ca in principal in Ucraina pentru explorarea gazelor de sist, au descoperit nu stiu cum ca multe NGO-uri anti-fracking (n-am inteles de unde) ar fi finantate de rusi. E foarte plauzibil faptul ca rusii ar putea finanta cateva dintre aceste organizatii. Dar ma indoiesc ca le finanteaza pe toate. Iar faptul ca rusii sunt deranjati de o eventuala independenta energetica a Romaniei nu face fracking-ul mai respectabil si mai lipsit de pericole. Trebuie studiat foarte clar impactul asupra mediului pentru ca sa nu ajungem in situatia ca e mai mare daraua decat ocaua. Tot in acest context: Exxon continua colaborarea cu Rofsnet (sau ma rog cum s-o numi) pentru exploatarea gazelor de sist in zona arctica a Rusiei, in ciuda sanctiunilor aplicate de patria muma. In rest numai de bine.
Draghi Puterity Asadar rusii, care vor sa faca si ei fracking in Romania, finanteaza manifestarile anti-fracking? Unde sunt banii, campaniile de presa, s.a.m.d.? Cine are de castigat din diversiunea asta? Nu cred ca e atat de greu de ghicit.
S.D  O ghicitoare cu doua raspunsuri posibile! E totusi un sef de Comisie parlamentara!
D.P   Presupunand pana la proba contrarie ca e de buna credintza, intrebarea e si de unde isi primeste el informatiile. Banuiesc ca respectiva comisie parlamentara nu are propriul ei serviciu de informatii.

E clar ca rusii ar prefera sa nu existe frackingul ca sa exporte ei gaz extras prin metode conventionale. Insa frackingul exista, e fortat de SUA si in Europa, iar cum banii din energie sunt mai importanti decat sanatatea oamenilor si amediului, vor merge si ei pe linia asta. Lucru pe care l-au si inceput in Romania, din cate am retinut in partea de vest a tarii.

Deci daca rusii ar fi investit astfel de sume in asa ceva, ar fi avut sens sa o faca inainte de "a se da drumul" la fracking, nu dupa.

Si mai e un aspect, imi aduc aminte de o conf. de presa a lui Maior in care spunea ca activistii anti-fracking din Romania (anarho-ecologisti parca ii numea) nu ar fi sub influentza straina. Probabil Moshu Google poate da mai multe detalii.
Prospectiv FCh  Daca rusii ar fi bagat bani in campanii anti-fracking, sa'nteleg ca le-am datora multumiri?
D.P   Cred ca nu e nevoie de bani rusesti pentru a ne mobiliza si a manifesta impotriva unei tehnologii care, foarte probabil, e daunatoare sanatatii oamenilor si a mediului. Chiar daca rusii sunt impotriva frackingului, ei sunt din alte motive. Solutia trebuie cautata cu totul altudeva, in energiile regenerative, in special in energia fotovoltaica. Insa aceasta e sbotata in UE de lobby-ul energiilor conventionale (inclusiv de cel rusesc). E asadar o lupta pe mai multe fronturi, in care potentiali aliati pe un front sunt adversari pe alt front.
S.D  Draghi, mai glumim acum, desi e atat de grava problema. Luni de zile am tot protestat la grup impotriva tehnologiilor poluante si mancatoare de resurse precum apa .Energiile neconventionale si automobilul electric ieftin le sprijinim ca idee, cat de diversificati si personali in idei om fi noi.
D.P   De aceea cred ca e important sa demontam diversiunea ca energiile regenerative (prefer termenul celui de neconventionale) sunt sponzorizate de "noul imperiu al raului".
S.D   Poate vom vorbi cu D-nul Iancu. ideea este destul de raspandita, desi si zvonurile circula la fel de eficient...
D.P   Daca doresti argumente pentru energia fotovoltatica, poti urmarii la comentarii o dezbatere pe tema asta aici:

1. http://nastase.wordpress.com/.../09/15/nevoia-decolonizarii/
….Draghi Puterity septembrie 16, 2012  Legat de gazele de sist – ratiunea e probabil mai complexa, si cred ca a fost determinata primordial de faptul ca Franta nu (mai) vrea sa se supuna dictatului energetic al gazodolarilor (sau gazorublelor). Cum energia nucleara pe care miza pana acum devine din ce in ce mai greu de sustinut public, trecerea la energii regenerative e singura optiune rationala. Deci pana la urma decizia e una corecta.
Ce nu inteleg eu e de ce in Romania energia fotovoltaica nu e promovata de guvern. Pretul panourilor solare a scazut dramatic in ultimii ani, tehnologia e simpla si sigura, iar Romania dispune de multa radiatie solara, mai ales in sud si sud-vest de peste 1300 KWh / KWp(eak) / an. Acesta reprezinta in medie cu peste 35% mai mult decat in Germania, unde intre timp peste 30% din energia electrica e deja produsa de panouri fotovoltaice, multe dintre ele instalate pe acoperisurile caselor. ( Puteti vedea date in timp real de la bursa de curent electric din Leipzig http://www.transparency.eex.com/de/ . Remarcati mai ales cum varful de sarcina e complet acoperit de energia electrica obtinuta prin panouri fotovoltaice).
Guvernul roman nu ar trebui decat (sa fie lasat) sa garanteze un pretz fix pentru energia electrica pe care distribuitorii de energie sa il plateasca fiecarui cetatean sau firma care pompeaza surplusul de energie electrica obtinuta prin celule fotovoltaice sau alte tipuri de energie regenerativa in sistemul energetic un timp suficient de mare pentru a amortiza investitia, iar lumea ar incepe sa isi puna singura panouri fotovoltaice pe acoperis. Niste date concrete: pe 70 mp de acoperis se pot instala cam 10 KWhp care costa in momentul de fata sub 10000€ inclusiv invertorul pentru trnsformarea curentului continuu in curent alternativ si racordarea la retea. La nivelul mediu de radiatie solara din romania si la un pretz garantat de livrare de 20 eurocenti pe KWh, investitia s-ar amortiza in mai putin de 5 ani.
Daca gandim putin si in perspectiva, e evident ca odata cu productia in masa a automobilelor electrice, va scadea semnificativ si pretul bateriilor si astfel, in conditiile de mai sus, se va renta si inmagazinarea locala a energiei electrice si folosirea ei noaptea. De asemenea, randamentul panourilor solare va creste. In prezent el este de 10-15%, in laborator insa s-a ajuns si la peste 45%. Asta pe langa o multime de efecte colaterale pozitive, cum ar fi: stabilizarea locala a retelei de energie, un mediu mai curat si mai sanatos, mai putine taxe pentru CO2, s.a.m.d.
P.S. Am calculat la un moment dat cata energie produce 1ha acoperit cu panouri fotovoltaice in comparatie cu 1ha plantat cu plante energetice. Diferenta e de cel putin (!) 50 ori mai mare in favoarea panourilor fotovoltaice.
P.P.S. Un mare consumator de energie electrica e un combinat de aluminiu. Acesta are insa flexibilitatea tehnologica de a varia consumul chiar la nivel de mai multe ore. Ar putea fi folosit pentru stabilizarea macro a sistemului energetic in cazul marilor variatii de energie solara.
Productia de panouri solare nu e subventionata in vest. Singura “subventie” e garantarea unui pretz la energia electrica produsa prin panouri solare. In Germania, a unui pretz mai mic decat cel la care cumpara energia electrica consumatorii casnici.
Se zice ca in China ar fi subventionata, insa gurile rele spun ca asta e un pretext pentru a intoduce masuri protectioniste si a mentine anumite dependente energetice si strategice.
Si eu am fost sceptic initial, eram pentru energia nucleara, dar de cand am facut niste calcule si m-am informat, mi-am dat seama ca panourile fotovoltaice sunt o chestie extraordinar de pozitiva. Intre timp am si eu asa ceva pe acoperis, si rezultatele sunt chiar mai bune decat ce calculasem. Chiar si privit strict ca investitie pe 20 de ani, se ajunge la o dobanda efectiva de 9% pe an, un nivel imposibil de atins in ziua de azi pe pietele financiare. Daca mai punem si alti factori cum ar fi o crestere (previzibila) a pretului la energie, peak-oil, automobilul electric, s.a.m.d. efectul pozitiv ajunge la nivelul “too good to be true”.
Doar aparitia unei tehnologii disruptive de genul fuziunii la rece ar mai putea scadea din atractivitatea energie fotovoltaice. Dar aceea ar creea alte probleme, gen accelerarea incalzirii globale.
Recomand tutor prietenilor si celor care au puterea de a face ceva in acest sens sa ia in calcul in modul cel mai serios aceasta tehnologie.
P.S. Desigur si micii producatori platesc TVA pe energia pe care o vand.
P.P.S. Polonia, care are si mai mult carbune decat noi, si mai putina radiatie solara, schimba si ea macazul de pe carbune pe energie fotovoltaica:
Ce sa mai zic… Poate ma insel eu si inca un milion de nemtzi care si-au pus panouri pe acoperis si care in loc sa plateasca cateva mii pe an pe curent, primesc acum cateva mii. Nici nu mai pomenesc de zecile de mii de fermierii care au umplut campurile cu asa ceva. Daca ajungi prin Germania te poti convinge si singur uita-te pe margine autostrazilor.
Legat de motorina – daca e folosita pentru incalzire, dintr-un litru obtii cam 10KWh energie. In momentul de fata, in Germania, pretul unui litru de motorina pentru incalzire este de 0.95€. Daca calculezi intr-un mod foarte dezavantajos, pretul unui KWh produs prin panouri fotovoltaice e de 0.12€. Deci daca pretul motorinei ajunge la 1.2 €/l deja esti la paritate.
Acum referitor la automobile – randamentul unui motor electric e de peste 95%. Cel al unui motor diesel e pe la 35%. Cred ca nu e nevoie sa explic mai mult.
Panourile solare se mai curata si singure daca inclinarea lor e de 30° sau mai mult. Daca e nevoie exista si roboti care pot face asta. Iarna productia e desigur mai mica.
Intre timp costurile panourilor au scazut cu 25-30% fata de cele luate in considerare in studiu. Si cum spuneam, energia provenita de la radiatia solara in Romania e anual cam cu 30% mai mare decat in Germania. De ce atunci toata treaba merita la nemti si la polonezi si nu merita in Romania?
Un sistem energetic in care ponderea energiei solare ar fi de sa zicem 60-80% ar fi probabil un pas important in directia “decolonizarii” Romaniei. Si pe langa asta, ne-ar ramane si mai multi bani pentru a cumpara mai multe harburi de avioane militare inutilizabile de la
Legat de standardizare, da e necesara. Singurul element care trebuie insa standardizat e invertorul, cel care transforma curentul continuu generat de panourile solare in curent alternativ sincronizat cu parametrii retelei (in special frecventza si faza). Ai aici o lista a catorva (!) invertoare omologate in Germania si care pot fi legate direct la retea:
De remarcat ca randamentul unui invertor modern e de 99%! In rest e pur si simplu o problema de contorizare (un contor destept care stie asa ceva e disponibil pe la 100-150€).
Desigur, daca s-ar specifica si obligativitatea ca fiecare instalatie sa trimita date cu productia in timp real, s-ar putea gandi niste aplicatii foarte interesante, bazate pe un pretz variabil al energiei electrice. De ex. i-as putea spune masinii mele de spalat – spala cand e curentul cel mai ieftin (sau cel mai ecologic, in cazul energiei solare e cam acelasi lucru) dar sa fii gata nu mai tarziu de ziua si ora x. Sau s-ar putea “reincarca” lacurile din hidrocentrale.
In plus, Romania ar putea deveni si un producator de panouri solare ieftine, tehnologia respectiva e si ea la randul ei relativ simpla, iar asta ar fi in interesul UE care vrea sa opreasca concurentza din China.
Dupa cum vezi, piedicile nu sunt in primul rand de ordin tehnic, tehnologia e matura si verificata pe scara larga in cel putin o tara puternic industrializata, ci de ordin politic. Toti “baietzii destepti” care fac bani grei din sistemul de acum, incearca sa impiedice o solutie sustenabila, curata si in care castigurile sunt distribuite masiv.
Putem sa gandim si mai departe – un surpuls de energie electrica ieftina, ar face rentabila hidroliza apei. Se pot pompa pana la 10% hidrogen in conductele de gaz natural fara a fi nevoie de modificari in tehnologia actuala. Sau un surplus de hidrogen al puta reactiona cu bioxidul de carbon si produce gaz metan. Astfel s-ar rezolva intr-un mod ieftin si problema stocarii energiei solare. S.a.m.d.
Mai devreme sau mai tarziu tehnologia asta va functiona si in Romania, sunt absolut sigur de asta. Daca insa ar exista in guvern cineva cu o viziune si cu cojones care sa ne dea un head-start acum, am putea recupera ceva din anii pierduti sub Basescu.
Panourile termice nu produc energie electrica ci apa calda. Intre timp, datorita scaderii pretului panourilor fotovoltaice, cele termice nu se mai renteaza.
Exista si solutii mixte, dar ideea de baza in cazul lor e autarhia. Un alt efect pozitiv folosit in cazul combinarii panourilor fotovoltaice cu panouri termice e dat de faptul ca panourile fotovoltaice cristaline au un randament mai bun cand sunt racite. Solutii de genul acesta sunt mai interesante in zonele mai sudice si izolate.
Legat de asta, panourile fotovoltaice organice (inca in stadiu de prototip) nu au acest dezavantaj al scaderii randamentului cu cresterea temeraturii, si desi pentru moment au un randament cu cca. 5% mai mic decat cele cristaline dar si datorita faptului ca produc energie electrica si la nivele foarte mici a iradiatiei solare, au in conditii tipice de utilizare rezultate foarte bune. In plus sunt mult mai usoare, fabricarea lor e mult mai ieftina, si cu un consum de energie mai mic. Probabil asta va fi urmatoarea etapa in dezvoltarea energiei fotovoltaice.
250 KWh pe luna inseamna 3000 KWh pe an. Energia solara disponibila in Romania e in medie de 1300 KWh/KWp/an. Deci i-ai putea produce cu o instaltie de 2.4 KWp adica cu 10 module standard de 240 Wp. Astea costa 3000 € (daca iei module chinezesti sunt si mai ieftine) si ocupa o suprafata de 16.5 m² (asta e un pic mai putin decat un hectar ;) ). Un invertor pentru puterea asta costa sub 1000 € si banuiesc ca montatul in Romania se poate rezolva cu max. 1000€, ca nu e mare lucru.
Nu stiu cat platesti tu pe KWh in Romania, sa zicem rotund 0.20 € / Kwh, deci 600€ pe an. Daca pretul la curent ramane neschimbat, ti-ai amortizat investitia in 8 ani si ceva. Dupa aceea faci castig, cel putin inca 12 ani. In realitate pretul la energia electrica creste de cativa ani cam cu 3% pe an si nu sunt semne ca o sa se opreasca.
Desigur daca ai disponibila o suprafata mai mare, e si mai avantajos pentru ca se reduce ponderea costurilor fixe (invertor, montaj, cablu, etc) iar castigul creste proportional cu suprafatza instalata.
Deci daca ai un acoperis spre sud de cel putin 16.5 m² si cam 5000 € o poti face. Daca o faci pentru firma, poti deduce si TVA-ul si iesi si mai bine, mai ales ca am auzit ca in Romania firmele platesc mai scump energia electrica decat consumatorii casnici.
Bil Goodbil ...pentru antifracturistii care adora sa se lase sufocati de
manipularea impecabila a nevazutelor interese rusesti...
http://inliniedreapta.net/fracturarea-hidraulica-nu.../
Ce este ILD? Inainte de a raspunde, cateva cautari pe Google despre fracking ne-ar putea aduce mai aproape de miezul problemei.
Zoe Petre Dl Iulian Iancu nu e sursa cea mai credibila, dar ca Rusia a finantat tot timpul miscarile ecologiste si finanteaza aproape fatzis manifestatiile anti-fracking e pefect acdevarat: cu ce-si mai tine armata daca nu mai vinde gaze?
D.P   Mai nou se pare ca ii finantzeaza si pe Rockefelleri

http://www.independent.co.uk/.../rockefellers-go-green...
Octavian Lupu Daca Rockfellerii se retrag din business-ul cu combustibili fosili, acesta e un semn ca sfarsitul e aproape... Ma refer la sfarsitul combustibililor fosili ca sursa de energie
O.L  Mie mi se pare un lucru foarte exceptional de bun...
S.D  Daca tot vorbim in cadrul acestei postari despre parerea diferitilor candidati privind exploatarile de diferite feluri, nu putem pierde din vedere si actiunile intreprinse de Victor Ponta in Texas pe linia obtinerii independentei energetice a tarii. E bine sa se stie a cui bunavointa o cauta inainte de alegeri (!De altfel pana in prezent nici un candidat nu a spus NU hotarat gazelor de sist.)
http://www.agerpres.ro/.../ponta-spune-ca-s-ar-putea...
D.P    Ma tem ca lupta impotriva frackingului e pierduta Nu doar in Romania. Am aflat recent ca Siemens a cumparat o firma americana pentru echipament de fracking cu aproape 6 miliarde €. Cu banii jos, nu schimburi de actiuni si povesti. Evenimentele din Ucraina "ajuta" si ele ( hony soit qui mal y pense).
P.FCh Carpatii sunti plini de minerale, Alpii sunt arhiplini. Abia astept sa vad tehnologiile Siemens fracturand, cat mai aproape de casele shtabilor Siemens.
D.P  Elvetia nu e in UE
P.FCh Dupa cum nici Alpii nu-s numai in Elvetia.

Oricum, Germania fiind probabil unul din cei mai mari consumatori de energie, sper sa nu forteze EUropa intr-o diviziune a muncii prin care periferia produce doar comoditatile de intrare, iar economia germana adauga valoare, chiar si cand consuma.

Ma rog, chestiuni europene pe care germanii sper, pentru binele TUTUROR, sa nu le ignore cum au facut-o de cel putin 2 ori in sec XX.

________

Intr-o nota adiacenta, se vorbeste doar de cazul ecologic asociat cu fracturarea. Prea putin de cazul economic, care in ciuda comunicatelor pe aceasta tema este mai mult aer cald decat profit.
D.P  Alpii nu sunt numai in Elvetia, Prospectiv A-z, insa casele (de vacantza) a shtabilor de la Siemens... (in sensul asta se voia comentariul meu malitzios)
P.FCh  Ei, da!

Ma intreb, n-ar trebui sa-i auzim cel mai tare si activ pe cei care demonstreaza impotriva abuzurilor ecologice in Romania acum ca-i campanie electorala? Daca Ponta le-ar arata celor dela Houston bunavointa sa in pofida catorva sute bune de mii de demonstranti n-ar putea sa fie si mai convingator?
S.D  Ntz! Cel mai convingator ar fi sa dovedeasca linistea asternuta urmare a puterii proprii de convingere. Daca reusesti sa induci oamenilor avantajul frackingului, se cheama ca poti sa-i convingi de orice! Asta-i omul, vor zice texanii!
D.P  Iar cand/daca Ponta nu mai presteaza corespunzator, le spui oamenilor ca totusi sunt ceva probleme cu frackingul, si il linseaza ei singuri. Dupa ce ajunge vataful preferat la putere, se va dovedi ca problemele respective fusesera exagerate. Chiar de Ponta. Cam asta e mecanismul.
S.D  E un mecanism in curs de erodare daca se poate descifra lesne. Ar trebui sa avem mecanismul si evenimentul. Mai multa inventivitate, baieti!
O.L  Fracking-ul va invinge in cele din urma. Mai ales daca dl. Maior va ajunge prim-ministru. Asta nu inseamna ca trebuie sa invinga usor. Daca se vor contamina apele freatice Chevron o sa aduca cateva camioane cu apa Evian ca sa poata localnicii sa-si faca un spritz iar copii primarului vor fi dusi la Disneyland
S.D  Mai lipseste sa privatizam apa!

Niciun comentariu: