Teodor Meleșcanu – un candidat al timpului. Adrian Severin-25 septembrie-2014
Adrian Severin Ca orice alegător român adus de criza democrației la un nivel incomensurabil de scepticism, nu sunt interesat de promisiunile candidaților la președinția României, de ceea ce ei vor să îmi transmită prin discursul lor. Nu sunt interesat nici măcar de ceea ce ei vor să facă – admițând că aș putea afla aceasta. Drumul spre iad este pavat și el cu intenții bune. Aș putea fi, eventual, interesat de ceea ce prezidențiabilii ar putea face dar nu sunt sigur că au și dorința sau interesul de a face ceea ce pot. (Experiența dezamăgitoare până la deprimare a Guvernului Ponta este edificatoare în acest sens.) Iată de ce, spre a opta pentru unul sau altul, mă preocupă să stabilesc ceea ce nu pot face cei care îmi cer să le încredințez destinul țării mele și, implicit, al meu.
Cei mai mulți dintre români caută printre candidați unul care să fie un președinte „bun”; adică o personalitate înzestrată cu calitățile necesare unui ideal șef de stat. De aici coborâm treaptă cu treaptă spre realitatea ofertei electorale, urmând să ne oprim la primul nivel la care descoperim un candidat. (Sub acest aspect, la prima vedere, singurii dotați cu „prezidențiabilitate” – adică, în limbaj popular, „au față” sau „au călcătură” de șef de stat – sunt Călin Popescu-Tăriceanu și Teodor Meleșcanu.) Abordarea aceasta este greșită în contextul actual!
Ceea ce trebuie făcut nu este să distingem între prezidențiabilii „buni” și cei „răi” ci între prezidențiabilii „adecvați” și cei „inadecvați” în raport cu sfidările timpului istoric în care trăiește România. Dintr-un atare punct de vedere singurul candidat potrivit cu timpul actual al neamului românesc este Teodor Meleșcanu. O să încerc a demonstra în continuare această ipoteză, pornind nu de la promisiuni și intenții de nimeni și de nimic garantate, ci de acolo de unde nimeni nu pornește, respectiv de la neputințe, fie ele și relative. Răul (sau binele) care nu poate fi făcut îmi pare mai relevant decât binele promis (sau așteptat).
Domnul Meleșcanu poate câștiga prin contrast cu ceilalți candidați iar nu prin confruntare cu ei. Ar fi o eroare – atât pentru dânsul cât și pentru noi – să se încerce a se arăta că, ori a se verifica dacă Teodor Meleșcanu are calități sau defecte mai mari decât concurenții săi. Nu dimensiunile însușirilor asemănătoare sau echivalente contează ci natura lor, precum și legătura dintre ele și proiectul de țară în serviciul căruia sunt puse. Semnificativ nu este dacă domnul Meleșcanu are o viziune economică mai sigură sau un proiect social mai slab, ci că el este în mod obiectiv un alt tip de Președinte decât ce întruchipat de Traian Băsescu dar și de ceilalți prezidențiabili aliniați la startul actualelor alegeri.
Din motive de ordin biologic domnul Meleșcanu nu are cum planifica pe termen lung și de aceea nu-și poate permite să se compromită pe termen scurt. Din același tip de motive, toți ceilalți candidați nu pot planifica decât pe termen lung și de aceea trăiesc cu sentimentul că au suficient răgaz să corecteze efectele greșelilor comise pe termen scurt. Domnul Meleșcanu este, deci, un potențial președinte pentru problemele certe ale timpului prezent al României în vreme ce ceilalți sunt candidați pentru un viitor incert.
Nu știu dacă domnii Ponta sau Iohannis, doamnele Udrea sau Macovei intenționează să se cramponeze de putere (tind să cred că da); știu însă că domnul Meleșcanu nu o poate face pentru că îi lipsește și timpul necesar pentru consolidarea legăturilor sale cu puterea și necesitatea temporală a cramponării. De ce să te cramponezi de puterea prezidențială astfel cum este ea definită de prezenta Constituție, precum și de practicile excesive născute din intrepretarea abuzivă a acesteia, când ai 73 de ani și gândul tău nu bate dincolo de maximum un singur mandat? Cu totul altfel stau lucrurile când ai 45 de ani. Nu pentru că ești rău ci pentru că nu te poți autoelimina din jocul puterii înainte de a-l fi jucat, acceptând rolul unei plase de siguranță naționale; rol, într-adevăr, strategic în situații de criză dar pe care s-ar putea să nu îl joci cu adevărat niciodată.
Regimul neo-cezarist băsescian, născut în prelungirea regimurilor semi-prezidențiale de facto precedente, a concentrat puteri mari, necorelate cu mecanismele de control și răspundere, în mâna șefului statului, stricând echilibrul puterilor și al instituțiilor. Toți prezidențiabilii ne vorbesc de felul „înțelept” în care vor exercita actualele pârghii de putere prezidențială. Toți, cu excepția domnului Meleșcanu. Promisiunile referitoare la o reformă constituțională care să împuțineze puterile președintelui – rare și de obicei făcute la modul foarte vag – nu pot fi luate în serios câtă vreme nici un om politic nu acceptă să lepede puterea executivă la o vârstă tânără. Domnul Meleșcanu nu mai are velitățile anxioase specifice acestei vârste. În mod normal, domnia sa va părăsi postul în maximum cinci ani și știe că: 1. nu are rost să apere prezentele puteri pentru un interval atât de scurt; 2. dacă vrea să prezideze asupra unei reforme trebuie să o facă imediat; 3. numai refăcând echilibrele constituționale prin facilitarea reducerii puterilor sale (și asta fără a pierde nimic pe plan personal) va intra în istorie.
O reformă constituțională care presupune reducerea puterilor Președintelui în raport cu celelalte instituții ale statului nu poate fi realizată decât cu cooperarea unui Președinte fără ambiții personale. Or, nici un Președinte nu este mai lipsit de ambiții personale decât acela care după o carieră respectabilă nu mai are timpul biologic spre a-și planifica și exercita asemenea ambiții. Cu excepția, poate, a ambiției de a intra în istorie printr-un gest dramatic care să îi definească și încununeze opera. Nici unul din ceilalți candidați nu-și poate permite un asemenea gest. Ceea ce pentru Teodor Meleșcanu înseamnă apogeul, pentru ceilalți înseamnă abisul.
Adepții întârziați ai neo-liberalismului așteaptă de la prezidențiabilul Meleșcanu să promită că nu va renunța la cota unică de impozitare, că va micșora fiscalitatea, că va flexibiliza piața muncii, că va încuraja competiția și va reduce supravegherea statului asupra economiei. Susținătorii statului bunăstării vor să îl audă spunând că pentru el munca este mai importantă decât capitalul, societatea mai importantă decât individul și statul mai important decât piața. Sub presiunea tuturor și ca să îi împace pe toți bietul candidat își proclamă convingeri ordo-liberale; ordo-liberalismul sau liberalismul temperat prin reguli stabilite și păzite de stat fiind pentru dreapta conservatore, în condițiile eșecului neo-liberal, cam ceea ce era a treia cale blairistă pentru stânga reformistă, la apusul „statului providențial”.
Toate aceste discuții nu valorează doi bani. Viitorul Președinte Meleșcanu nu va avea timpul dar nici competențele / puterile spre a modifica politica fiscală sau bugetară a statului. El nu va decide nici asupra construcției de infrastructuri nici asupra reabilitării industriei românești. Nu el va hotărâ asupra exploatării gazelor de șist sau a renaționalizării sistemului bancar. De aceea tot ce spune pe asemenea teme, că ne place sau nu, nu prezintă nici un interes.
Problema actuală a României nu este aceea a opțiunii între „statul minimal” și „statul providențial” ci aceea că statul român este un „stat eșuat”, un stat care nu mai funcționează de fel. Prioritatea este, deci, repunerea în funcțiune a statului – de preferință ca stat suveran și independent – după care, abia, se va vedea ce fel de ideologie au la bază politicile de guvernare ale acestuia, în funcție de caracterul majorității parlamentare. Or, reabilitarea statului presupune reforma constituțională, resetarea mecanismelor de limitare și control reciproc al instituțiilor statului, refacerea echilibrului între puteri, restartarea competiției democratice inclusiv prin readucerea tuturor jucătorilor (președinte, parlament, guvern, judecători) la linia de plecare spre a porni într-o nouă cursă cu reguli mai clare și pe un teren mai solid. Toate aceste măsuri sau schimbări implică redistribuția puterii ceea ce, așa cum am arătat mai sus, nu se poate realiza decât cu concursul unui președinte lipsit de ambiții persoanle și de o agendă proprie vizând păstrarea și exercitarea puterii pe termen lung.
Domnului Meleșcanu i s-a cerut deja să se poziționeze la dreapta sau la stânga spectrului politic. Calculul unora dintre consilierii săi de campanie este clar. Așa zisa „dreaptă” românească este divizată și totodată reprezentată de candidați slabi, vulnerabili și fără alură prezidențială. Cel mai redutabil dintre ei, domnul Klaus Iohannis, poate fi scos din joc pe motive de incompatibilitate tocmai în timp ce încearcă saltul acrobatic de la nivelul de primar al unui oraș de provincie (fie el și fostă capitală culturală europeană) la cel de președinte al unui stat membru NATO și UE. Dacă s-ar identifica cu „dreapta” domnul Meleșcanu ar putea-o coagula și s-ar putea pune în fruntea ei, după care, odată ajuns în turul doi al prezidențialelor, ar beneficia de faptul că bazinul electoral al „dreptei” este potențial mai mare decât cel al contracandidatului de „stânga”, epuizat din primul tur.
Un calcul pe cât de seducător pe atât de greșit. Nu numai că aceste alegeri nu se vor desfășura pe teren ideologic într-o țară în care „stânga” și „dreapta” nici nu există, ci pentru că electoratul conservator român este la fel de divizat la bază ca și la vârf iar o asemenea fărâmițare se exprimă prin scepticism, cinism, melancolie și, în cele din urmă, prin absenteism la vot. Astfel, degeaba sunt alegătorii ACL (PNL plus PDL) și PMP mai mulți decât cei ai PSD dacă nu votează.
Problema reală este cu totul alta. După zece ani de bătălie a tuturor împotriva tuturor, de voluntarism administrativ, autoritarism politic teroare justițiaristă, de abuzuri constituționale și impredictibilitate economico-socială, de criză economică, socială, democratică și geo-politică, românii doresc normalitatea. Asta înseamnă liniște, legalitate autentică, predictibilitate, atitudine politică rațională și pozitivă, trecerea de la absurd la rezonabil. Or, normalitatea nu este de dreapta sau de stânga. Normalitatea se referă la un context în care dreapta și stânga coexistă pașnic și se întrec loial spre binele tuturor cetățenilor.
Nici un popor nu poate suporta să trăiască la infinit în tensiune epopeică. Aceasta cu atât mai mult cu cât epopeea a avut față sub-urbană și deznodământ tragic. După un Președinte-jucător românii au nevoie de un Președinte-moderator; după un lider-erou (mai ales erou negativ) au nevoie de un lider-rezonabil, un lider potolit, un lider-tranchilizant. Cu excepția lui Teodor Meleșcanu toți candidații principali – formați și afirmați în perioada neo-cezarsimului băsescian, inclusiv în luptă cu el – sunt și se prezintă tot ca lideri-eroi – chair dacă, evident, pretind că ei sunt eroii pozitivi. Asemenea lideri, indiferent de ce ar spune, nu pot aduce pacea ci numai continuarea luptei. În confruntare cu Traian Băsescu ei au devenit – dacă nu erau prin naștere – „războinici din profesie” care cu armele smulse Președintelui-jucător și cu aceleași metode, promit să ducă o „luptă pentru pace” ce nu va mai lăsa piatră pe piatră.
Nimeni nu are nevoie de așa ceva. Dimpotrivă, este nevoie de o perioadă de liniște în care să se poată afirma în mod natural și crește în mod organic adevărați lideri de pace, capabili a-și asuma conducerea pe termen lung a unei Românii normalizate. Numai un lider fără apetit pentru luptele și jocurile de putere poate oferi un asemenea răgaz indispensabil de liniște, „armistițiul” în timpul căruia se pot pune bazele unei păci interne durabile.
Dacă în alte părți coabitarea în conducerea statului a funcționat mai mult sau mai puțin bine, în România aceasta a fost un dezastru. Nimeni nu o poate nega. Iată de ce sunt necesare modificări constituționale care să asigure pe cât posibil coincidența între culoarea politică a guvernului și cea a președintelui. Printre alte proceduri mai sofisticate, cea mai simplă constă în revenirea la mandate parlamentare și prezidențiale de durată egală. O asemenea reformă este necesară dar nu și suficientă. Pentru ca ea să aibă eficiență este indispensabil ca alegerile parlamentare și cele prezidențiale să aibă loc la aceeași dată; iar aceasta cât mai repede cu putință. Numai așa se va restarta jocul politic.
Lucrul presupune disponibilitatea viitorului Președinte de a se retrage la jumătatea mandatului, în 2016. Dacă promisiunea de a o face este credibilă pentru un om de 75 de ani care astfel își încununează cariera, pentru toți ceilalți o asemenea retragere este de neimaginat. Or, fără ea, haosul și hărțuiala politică vinovate de prăbușirea statului, nevroza socială și dispariția liderilor de calitate, vor continua. Chiar dacă Teodor Meleșcanu nu ne va da nimic altceva decât un răgaz de liniște spre a găsi noi lideri valabili și o șansă pentru a ieși din capcana coabitării, este destul. Mai departe nu mă interesează ce face și spune, câtă vreme nimeni altul nu ne poate oferi aceasta.
La toate cele de mai sus poate fi adăugată sfidarea externă într-o perioadă de criză geo-strategică regională și globală. Aici nu mai este vorba despre vârstă ci de experiență, chiar dacă nici una nici alta, venind cu timpul, nu sunt un merit. Mai ales într-o lume a confruntărilor complicate, diplomația și arta negocierii nu pot fi lăsate spre învățare la locul de muncă. Deși responsabilitaea politicii externe este a Guvernului, capacitățile diplomatice ale celui care reprezintă România în relațiile externe sunt esențiale. În acest domeniu nici unul dintre candidați nu se compară cu Teodor Meleșcanu. După cum în domeniul politicilor economice și sociale, ori în cel al admnistrației curente, Teodor Meleșcanu nu se compară cu ei. Pentru cele din urmă este nevoie de un Guvern bun; iar acesta nu va putea exista sau nu va putea performa decât dacă Președintele va rezolva problemele geo-strategice dintâi.
Este adevărat că recursul la un veteran semnifică întoarcerea în trecut, în timp ce, în mod normal, viitorul se clădește prin implicarea în proiectarea și executarea lui a tineretului. Absența ofertei politice tinere este o vulnerabilitate istorică indicând o viață politică în criză. Aceasta este o realitate ce nu poate fi negată. România trăiește o criză politică gravă. Lipsa unor candidați valabili pentru președinția Republicii este unul dintre simptomele ei. Spre a o depăși este obligatorie recurgerea la oamenii politici ai trecutului. Altfel România riscă să plonjeze în trecut și să rămână o simplă amintire istorică.
Așadar, un președinte al timpului prezent. Nu un
președinte ideal ori unul pentru toate timpurile ci unul al timpului românesc
actual cu toate specificitățile sale și unul care să ne ofere timpul spre a ne
trezi din coșmarul neo-cezarist, a ne reculege, ridica, aduna și merge mai
departe.
Adrian Rusu Ar fi mai degraba un presedinte instant. Desfaci pliculetul, il pui in apa si iese ceva cu aroma de presedinte. Nu stii daca e facut din orz sau din petrol, dar aduce cel mai bine a ceai.
Adrian Rusu Ar fi mai degraba un presedinte instant. Desfaci pliculetul, il pui in apa si iese ceva cu aroma de presedinte. Nu stii daca e facut din orz sau din petrol, dar aduce cel mai bine a ceai.
Octavian Lupu Argumentatia dvs. mi-a anesteziat pentru moment
pornirile contra unei astfel de idei. Daca Johannis va ramane in cursa cred ca
va fi imposibil ca dl. Melescanu sa se califice in turul 2. Oricum cu tot
trecutul roz/tulbure al d-lui Melescanu l-as prefera ca si candidat al dreptei.
A.R (Scriu de pe tableta). Deci. Prima problema d-lui M, este
ca nu stie nimeni unde sa-l plaseze. Apoi ca nu a jucat fair. Nimeni nu a vazut
strangandu-se semnaturi. Strangera trebuie sa fie transparenta, nu un joc de culise
confidential. Samd. (SCRIU GREU). bon. Altfel spus, desi seamana cel mai bine a
presedinte, e suspect ca e nechezol.
Adrian Severin
Dle Rusu, eu m-am chinuit să fac o analiză rațională
căreia dvs îi răspundeți printr-o metaforă impresionistă cu un mesaj criptic.
Nu cred că ne ajută prea mult să progresăm.
A.S Cine a văzut cum
s-au strâns semnăturile pentru alți candidați? Eu nu am văzut? În schimb știu
de câteva luni că se strâng semnături pt Meleșcanu. Asta este problema? Să fim
serioși! Semnăturile sunt ale unor cetățeni români culeși de pe stradă. De unde
atâta emoție? Emoția a fost indusă de maeștrii manipulării.
Nedeea Burca
Da.Toate argumentele dvs. mi se par extrem de
rationale. Pe mine m-ati convins. Nu de azi, de mai demult.
Cristi
Pantelimon Candidatul
Teodor Meleşcanu nu mi se pare bătrân, ca să spun lucrurilor pe nume. Pledoaria
din prima parte, care accentuează calmul şi seninătatea asociate unei senectuţi
echilibrate s-ar putea să nu fie în avantajul celui despre care e vorba. Dar
aici e poate o nuanţă prea fină, care nu se observă. Adevărata problemă cred că
este alta: România pare un bolid pornit într-o direcţie cu toată viteza. E
nevoie de o capacitate de frânare foarte mare pentru a învinge inerţia
maşinăriei. Iar maşinăria poate fi sinonimă cu aparatul statului, cu toate
camerele sale de ardere. Întrebarea este dacă se mai poate face ceva la acest
nivel. Şi, imediat, vine întrebarea: de ce a apărut aşa târziu omul timpului
nostru? (Una dintre umbrele care planează asupra lui TM şi care va fi
exploatată şi răsucită pe toate părţile este chiar aceasta: nu cumva a sosit
"la ordin" la acest start?). Suspiciunea va fi alimentată de toţi cei
care şi-au făcut deja bagajele pentru o călătorie lungă alături de Victor Ponta.
A.S Dacă doriți să sugerați că semnăturile au fost strânse de
SIE, sunt în măsură să vă spun că din informațiile mele nu este așa. Neavând
partid Meleșcanu nu a vrut să candideze decât dacă i se prezintă semnăturile
strânse de cei în măsură și doritori să o facă. Aceștia au fost unele partide
mici și multe ong-uri. Pe baza lor s-a depus candidatura. Nu strângerea
semnăturilor trebuie să ne preocupe ci ceea ce aduce candidatul.
N.B
Pe de alta
parte, zic si eu asa, cu riscul de capata cateva "scatoalce": atata
timp cat semnaturile alea nu sunt inventate, putin imi pasa cine le-a strans!
(dar, tot atat de adevarat e ca eu, care am un cerc foarte redus de apropiati
si nicio legatura cu SIE, stiu de mai multa vreme ca Melescanu intentioneaza sa
candideze, daca izbuteste sa stranga semnaturile. Iata ca a izbutit.)
A.S La ordinul cui, de
pildă, dle Pantelimon? Este posibil oare să fie ordinul cuiva deștept și
responsabil care încearcă să salveze România de o alegere nepotrivită dintr-o
listă de candidați dezastroasă? Pe de altă parte, mai cunoașteți cazul vreunui
candidat care să fie suspectat pentru că a intrat târziu în cursă? Cu Băsescu
în 2004 cum a fost?
C.P
Absolut de acord. Eu doar am redat ceea ce murmură
mulţimea credincioasă candidatului sărbătorit pe stadion (de fapt, partidului,
dar nu contează). Nu mă interesează cine a adunat semnăturile şi nu m-ar
deranja nicio variantă instituţională, atâta vreme cât e în slujba unui interes
naţional.
O.L Aparitia d-lui Melescanu pe campia luptei prezidentiale
ca un alien venind dintr-o alta dimensiune va fi speculata fara indoiala atat
de dreapta cat si de stanga in defavoarea domniei sale. Mi-e foarte usor sa-mi
imaginez ca va fi acuzat ca e omul rusilor si ca vor aparea dovezi mai mult sau
mai putin convingatoare ale colaborarii sale cu Securitatea, vor mai aparea
auto-descoperiti care sa depuna marturie in acest sens etc, etc, etc. Aici cred
eu ca este punctul nevralgic al candidaturii sale.
N.B Probabil. Dar mi se
pare greu de crezut ca dl. Melescanu nu a anticipat si d-lui toate astea, ca nu
si-a pregatit o strategie capabila sa contracareze acest tip de acuze.
A.R E metaf. doar
nechezolul. (Scuze!)Sigur ca si alti candidati au strans semnaturile
"discret". dar nu e elegant indiferent de cine in cauza. Dar niciunul
n-a ajuns pana acolo incat sa fie sustinut de personaje...zicem
"incerte" ...ca nu jignim, ca col. Dogaru. Ieri a aparut si un
milionar bizar care ii cere nu stiu cati bani inapoi...Pare deja un aranjament
de culise in stil basescu. Nimeni nu
mai vrea asta. Le spun
ca alegator de baza, care mai umbla prin tara. Toata lumea crede ca a fost
securist "dupa mutra", pur si simplu. Dezolat, dar asa se judeca
lucrurile la nivelul alegatorului lambda, cel majoritar.
C.P
D-le Adrian Rusu,
doar nu credeţi că în jurul doamnei Monica Macovei plutesc numai seraficele
mămici cu copilaşi în braţe cu care a făcut fotografii de campanie? La fel cu
ceilalţi candidaţi... Un istoric protocronist şi un afacerist mai puţin de
"succes" nu reprezintă răul cel mai mare.
A.R
(Nu inteleg despre cine vb in ultima). Nu
cred... despre MM....aveti dreptate. Totusi a fost mai transparenta. Azi am
vorbit in Sibiu cu mai multi oameni. Se duc cu gandul la Campeanu-Ratiu, cand
vorbesc despre TM. Sentimentele par aceleasi ca in 1991 (90 ? ). Le cam dai
dreptate....
Smaranda Dobrescu
Cu formatia mea profesionala simt nevoia sa am un
criteriu de optimizare (eroare zero). In cazul nostru mi se pare esential sa am
un presedinte care sa rezolve in primul rand disparitia sistemului basist.
Acest lucru se manifesta in doua directii: institutional si ideologic.
Institutional as vrea sa vad ca institutiile de forta, justitia, apararea,
securitatea, CCR, sunt complet scoase in afara politicului iar pentru asta
trebuie modificari facute in cateva puncte fixe. ideologic, ar insemna ca cei
10 ani de neoliberalism salbatic insotiti de austeritate si indatorare masiva,
necesitati care nu erau neaparat ale romanilor vor lua sfarsit. Chiar daca as
prefera un Presedinte atasat stangii as putea sa accept si un alt Presedinte
care sa reinscrie in atributiile sale statul social. Sau macar sa stie prin ce
se dimensioneaza statul social. In absenta lui romanii se vor sufoca in
continuare intr-o calitate a vietii deplorabila, numai buna sa distruga fibra
existentei. Asadar, nu am nimic impotriva D-lui Melescanu . cu conditia ca
D-lui sa ofere asigurari in aceste doua directii. Varsta nu cred ca este nici
un impediment, nici o calitate avand in vedere firea pacifista, concilianta a
D-lui, As prefera insa ca tranzitia sa fie de doi ani, suficienta pentru
elaborarea unei noi Constitutii. Sper ca perioada campaniei ne va aduce aceste
clarificari.
O.L
Daca dl.
Melescanu, indiferent de meritele si/sau pacatele domniei sale, vrea sa castige
alegerile nu o va putea face cu un discurs bazat pe logica si rationalitate ci
pe baza unuia emotional. Nici la capitolul carisma nu este printre fruntasi.
Domnia sa are ceva din aroganta si atitudinea teapana a unui ofiter de stat
major. Ramane de vazut daca dl. Rece este dispus sa mai deburseze nisti bani
pentru a-i plati niste consilieri care sa-l ajute in acest sens. Nu cu un
discurs axat pe reforma constitutionala va castiga inimile multimii.
A.R Da, d-le Octavian
Lupu! (Din nefericire, aveti dreptate peste tot).
D-na Smaranda Dobrescu: constat ca, dupa 8 ani de liberalism romanesc, vorba "socialist" nu ma mai enerveaza. Cum schimba, Romania, oamenii.
D-na Smaranda Dobrescu: constat ca, dupa 8 ani de liberalism romanesc, vorba "socialist" nu ma mai enerveaza. Cum schimba, Romania, oamenii.
O.L D-le Rusu, va
multumesc pentru aprecieri desi nu sunt convins ca am 100% dreptate. In ceea ce
priveste "socialismul" si "liberalismul" din perspectiva
mea de neofit liberalismul este noul socialism. Si nu o spun la modul
peiorativ.
S.D Reforma
constitutionala ar avea avantajul ca pune in discutie redimensionarea
Parlamentului si toate acele puncte fixe despre care am vorbit la reforma
constitutionala, lucruri placute electoratului. Si noi, membrii grupului suntem
electorat, banuiesc ca putem sa adresam intrebari. In plus poate ca noi avem
clarificate in urma atator discutii niste repere fundamentale ale perioadei,
niste pericole iminente, constrangeri strategice, vulnerabilitati ale economiei
. Si mai stim ca perioada actuala este oarecum asemanatoare celei din 90`
datorita infinitelor directii ce ni se deschid spre a fi rezolvate, dar acum,
stim unde s-a gresit, unde am gresit chiar noi, ca electorat.
N.B In ceea ce ma
priveste, si eu astept din partea d-lui Melescanu o delimitare fara echivoc de
tot ceea ce a insemnat si mai inseamna inca sistemul basist, precum si
promisiunea ferma ca, odata ajuns presedinte, va face tot ce ii vor ingadui atributiile
pentru a readuce Romania pe linia normala de plutire. Cat priveste formatia
d-sale, nu ma deranjeaza deloc, ba tocmai dimpotriva. Prefer un profesionist de
scoala veche, setat pe niste valori care inseamna ceva si pentru mine, decat pe
unii naimiti ai serviciilor straine.Anatema de "securist" sau de
"fost securist" nu cred ca mai impresioneaza pe nimeni, cu atat mai
putin pe alegatorul obisnuit care e satul de-acum pana-n gat de gargara
anticomunista si antisecurista, precum si de "sperietoarea" cu rusii
- a observat ca toate astea nu-i tin nici de foame si nici de sete. Imi doresc
un presedinte care sa lupte pentru recapatarea demnitatii Romaniei ca stat
suveran si independent si imi limpede ca Ponta tocmai asta nu poate sau nu vrea
sa faca, el avand la ora asta alte socoteli.
S.D Nota bene: Nu am
facut o opozitie intre capitalism si socialism (stanga) ci intre acesta din
urma si neoliberalismul care a adancit inegalitatea sociala si care printre
altele a fortat cresterea competitivitatii prin reduceri salariale pana la
limita imposibila. Acel neoliberalism care nu se simte responsabil fata de
cetatenii sai si carora le cere responsabilitate maxima in a-si asigura cele
necesare, inclusiv sanatate, educatie, caci inconvenientele lor in adaptare
sunt doar o problema de lene si rea vointa.
A.S Dlor, și Harap Alb a avut avut ajutoare dubioase dar fără
ele nu ar fi ajuns la performanțele care i-au adus jumătate de împărăție și pe
fata împăratului de soție. Nu aceasta este problema. Mă surprinde, însă, cum
nimeni nu observă că apariția dlui Rece - o persoane cu probleme de factură
penală și de ordin psihologic - este o diversiune patentă. Acest domn nu este
ceea ce pretinde, respectiv președintele unui partid care, într-adevăr, a
ajutat la strângerea semnăturilor. El spune tot felul de povești care nu au
nici o legătură cu alegerile dar pe care mulți se pare că le cred. În această
campanie murdară o persoană detestabilă ca dl Rece - pe care Smaranda și cu
mine îl cunoaștem de ani buni și știm ce îi poate pielea - nu este decât un alt
exemplu de lovitură sub centură. Cred că trebuie să ne concetrăm asupra
principalului iar nu asupra accesoriului.
O.L D-le Severin, imi
puteti recomanda vreo declaratie a d-lui Melescanu in care acesta se dezice de
dl. Rece care va lasa rece? Va multumesc anticipat.
A.S Dle Lupu, nu am urmărit în aceste zile activitatea dlui
Meleșcanu ca să știu dacă s-a dezis sau nu în mod public. (Cu excepția
interviului de la Realitatea Tv) Știu, însă, că Partidul Dreptății Sociale, al
cărui președinte dl Rece pretinde a fi a dat publicității un comunicat în care
pune lucrurile la punct și o decizie a BEC prin care încercările dlui Rece de a
trece drept altcineva decât este sunt amendate. Mi-e greu să cred că dl
Meleșcanu nu știa de asta. Pe de altă parte, dacă aș fi fost consilierul dlui
Meleșcanu - ceea ce nu sunt - i-aș fi recomandat să nu intre în troaca dlui
Rece cu nici un fel de deziceri. Nu te apuci să polemizezi oricând, oricum și
cu oricine. Mulți nebuni și diversioniști sunt pe lume. Ce facem? Întrăm în
discuție cu ei sau despre ei numai pentru că elucubrează în legătură cu noi? De
minimis non curat praetor!
O.L Ce inseamna De
minimis curat praetor? Eu ma vorbit frumos cu dvs. pana acum
S.D O parere dintr-o
directie neasteptata: "marea şansă a lui Meleşcanu apare abia odată cu
îngroparea candidaturii lui Klaus Iohannis, dacă Înalta Curte îl va declara pe
neamţ incompatibil înainte de alegeri."
http://www.reportervirtual.ro/.../l-ati-vazut-pe...
http://www.reportervirtual.ro/.../l-ati-vazut-pe...
L-ati vazut pe Melescanu? Merita..
M-am uitat atent la primele două interviuri ale lui
Teodor Meleşcanu, de la Realitatea TV şi B 1 TV&EVZ. Eram curios cum mai
vorbeşte fostul lider politic liberal şi fost preşedinte al eşuatului partid
Alianţa pentru România (ApR), formaţiune ruptă din sânul PSD şi finanţată cu
banii faimosului Adrian Costea (apropo, mai ştie cineva ceva de el, după
scandalul din anii 90?).
Atunci a fost momentul de vârf mediatic în politică al lui Teodor Meleşcanu.
Ulterior, a intrat în penumbră şi a ieşit la lumină odată cu propulsarea sa ca
şef al Serviciului de Informaţi Externe (SIE), direct din rândurile PNL, partid
aflat la cuţite cu Traian Băsescu.În ciuda murmurului liberal bine controlat de Crin Antonescu, Meleşcanu s-a dus la SIE, de unde a plecat prin demisie zilele trecute pentru a candida surprinzător la preşedinţia României.
Să revenim la interviuri amintite mai sus. M-a surprins candidatul şi politicianul Meleşcanu. De ce spun asta: mă aşteptam la un discurs plat, de diplomat, care nu spune de fapt mare lucru, cumva opus stilului direct, clar şi captivant al lui Traian Băsescu. N-a fost aşa! Meleşcanu a câştigat în acurateţe şi în profunzime. Nu evită să spună ce i-ar deranja pe alţii, chiar dacă o face mai “camuflat”, mai cu perdea. Adică, loveşte, dar fără să nimicească. Surd, însă ţintit. A lăsat în urmă limbajul de diplomat, de ministru de Externe. A învăţat să vorbească “mai politic”, cu alte cuvinte.
Apoi, discursul său a demontat speculaţii iniţiale potrivit cărora este “iepuraşul” care candidează pentru a-l ajuta pe Victor Ponta în turul doi. Meleşcanu l-a tăvălit decent pe candidatul baronimii PSD, despre care a spus ce-l doare mai tare: să nu mai mintă! N-a zis-o direct, dar asta s-a înţeles. Ideea e că i-a reproşat lui Victor Ponta viaţa dublă. “Nu poţi spune în opoziţie că eşti împotriva Roşia Montană, iar când ai ajuns la putere să susţii Roşia Montană. Ponta poate fi un om politic adevărat doar dacă renunţă la dublul discurs”. Ei, ce spuneţi?!
În plus, Meleşcanu a fost categoric în privinţa conservării liniei pro-SUA şi pro-Justiţie. N-a lăsat niciun dubiu în această privinţă şi nici nu e de mirare de vreme ce în ultimii ani el a fost piesă importantă în angrenajul axei Bucureşti-Londra-Washington, ca şef al SIE, care a uns acest mecanism de cooperare euroatlantic atât de lăudat de toată lumea.
Concluzii: 1 – Teodor Meleşcanu atrage atenţia. Vorbeşte altfel decât Băsescu şi Ponta, fără plesneală peste bot, dar tăios în ceea ce priveşte chestiunile majore, de interes naţional, vezi de pildă continuarea luptei anticorupţie. 2 – Meleşcanu are potenţial, este singurul care poate îndeplini rolul de candidat-surpriză de care tot vorbea atâta popor înainte. Se vede asta în primele sale prestaţii televizate şi în percepţia pozitivă din media. 3 – Meleşcanu nu va fi preşedintele baronimii penale, dacă luăm de bune vorbele sale. 4 – Meleşcanu poate atrage votanţi din toate zonele spectrului politic, de la stânga la dreapta. Are şi profil de pesedist discret, dar face şi cu ochiul “băsiştilor” de prin toate colţurile dreptei.
Dar marea şansă a lui Meleşcanu apare abia odată cu îngroparea candidaturii lui Klaus Iohannis, dacă Înalta Curte îl va declara pe neamţ incompatibil înainte de alegeri. În privinţa dosarului său, lucrurile sunt destul de clare. Nu ştiu ce-a fost în capul judecătorilor de la Curtea de Apel Alba-Iulia, dar în lege scrie negru pe alb că un primar nu are voie să fie în acelaşi timp şi primar şi membru în consiliul de administraţie al unei regii de interes local. Iohannis şi judecătorii s-au agăţat de motivul că respectiva companie de apă în care a fost membru CA era “de interes regional”, dar România nu are regiuni, deci e vorba de un interes local, scurt! În fine, bine că există instanţe superioare, că la ce nenorociri se întâmplă prin provincie, te iei cu mâinile de păr! Gândiţi-vă doar la numele de Craiova şi-o să înţelegeţi ce vreau să spun. Nu generalizăm, dar să admitem că mai e mult de curăţat în instanţele din afara Capitalei.
Aşadar, sunt şanse mari ca Înalta Curte să-l declare incompatibil pe Iohannis, caz în care candidatura sa e compromisă. Chiar şi aşa, cu toată tevatura privind situaţia delicată în care a adus ACL, alianţa care îl susţine, Iohannis a pierdut enorm la imagine, ca urmare a nesiguranţei generate, şi cred că asta influenţează puternic negativ opţiunile alegătorilor săi actuali.
Revenind, dacă Iohannis iese din schemă (ar fi preferabil să avem un verdict înainte de alegeri, ar fi o tragedie după!), PNL şi PDL au nevoie urgentă de repoziţionare. Nu pot să-şi lase armatele de partid fără un favorit în alegeri. Meleşcanu devine astfel un foarte posibil candidat la postul şi de candidat al ACL. Există destule motive de compatibilitate. Ei, abia în acel moment Teodor Meleşcanu se profilează în candidatul cu cele mai mari şanse! Turul doi între Victor Ponta şi Teodor Meleşcanu nu-i dă nicio şansă primului. Mai ales că Meleşcanu poate rupe vîrtos şi din voturile pesediştilor de rând, care nu merg orbeşte pe mâna lui Victor Ponta.
Dar până atunci să aşteptăm decizia Înaltei Curţi în cazul Iohannis. Chiar şi în absenţa ei, pedeliştii lui Vasile Blaga au de ce să-şi tragă singuri palme. Cine i-a pus să-l blocheze pe Cătălin Predoiu, care avea deja semnăturile strânse pentru candidatura sa? Dar liberalii? Câtă minte au avut când l-au desemnat pe Iohannis, şi nu pe Crin Antonescu, cu toate bubele lui? Nu prea multă, se vede treaba…
În fine, să nu facem un capăt de ţară. Şi nici să nu-l facem erou pe Meleşcanu. Mai ales că are şi el trecutul său şi, pe deasupra, vine pe valul securismului de ţară, care nu ne mai lasă, iată, să respirăm, nici în politică, nici în presă, decât printre fiinţe cu dublă comandă. Doar să rămânem cu picioarele pe pământ şi să remarcăm că Teodor Meleşcanu contează. Poate chiar mai mult decât ne putem imagina….
Laurenţiu Ciocăzanu
O.L D-le Severin nu doream sa insist pe tema d-lui Rece dar
daca in vremuri de pace pretorul nu se ocupa de maruntisuri, in vremuri de
razboi, asa cum sunt alegerile, detaliile neglijate s-ar putea sa-l doboare.
Daca lupta politica ar fi doar una de idei v-as da dreptate.
George Serban Analiza, desprinsa de teoria pe care se bazeaza,
aceea a orizontului biologic al candidatului, este o analiza logica, excelenta.
Analiza fiind bazata pe teoria orizontului biologic al candidatului, devine
vulnerabila. Teoria orizontului biologic al candidatului are doua fatete sau,
cum se spune in matematica, are si o "reciproca". Este la fel de
posibil ca, avand in vedere orizontul biologic, lipsa perspectivei si a
interesului pe termen lung, sa nu conteze ceea ce se intampla, pe termen scurt.
In acest caz, intreaga analiza poate fi pusa sub semnul intrebarii. Din alta
perspectiva, analiza poate recapata soliditate. Intr-o viata politica normala,
m-as baza pe prezumtia de bunacredinta a candidatului. Din pacate, viata
politica romaneasca nu este normala, sa nu spun compromisa, iar candidatul are
cateva "discontinuitati" care ma determina sa fiu circumspect in ceea
ce priveste prezumtia de bunacredinta, pentru a inlocui reversul teoriei
orizontului biologic al candidatului.
Oricum, analiza poarta brand-ul "Adrian Severin" si am citit-o cu placere.
Oricum, analiza poarta brand-ul "Adrian Severin" si am citit-o cu placere.
Alexandru
Cosmin Codreanu Miracolul
celor 400.000 de semnaturi pentru candidatura la Presedentie a dlui. Melescanu
in conditiile in care dunmealui nici macar nu isi manifestase dorinta de a
candida este unul din subiectele atinse de un articol "neortodox" la
care lucreaza unul din colaboratorii IPDR-ului (Institutul Pro Diaspora
Romana). Il vom publica in curand.
A.C.C Mai jos cateva
evaluari electorale pe marginea dinamicii "dreptei" romanesti:
http://sociollogica.blogspot.ro/.../intentia-de-vot-la...
http://sociollogica.blogspot.ro/.../ce-ar-insemna...
http://sociollogica.blogspot.ro/.../intentia-de-vot-la...
http://sociollogica.blogspot.ro/.../ce-ar-insemna...
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii
statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se
servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
A.C.C
PS: Ultima observatie personala in miez de noapte.
Un titlu care mie, la ora asta mi se pare si mai potrivit unui articol dedicat
dlui. Melescanu este "Teodor Melescanu - un candidat contra-timp".
Lansarea neortodoxa a dlui. Melescanu, pe ultima suta de metrii, denota o lipsa crasa de viziune si de intelegere a preferintelor electorale romanesti a celor care "consiliaza" politica interna si externa a Romaniei. Este rezultatul lipsei pregatirii adecvate a unui succesor al actualelor politici pro-europene si pro-americane in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Cu alte cuvinte, desi vidul lasat de dl. Basescu pe frontul formarii viitoarelor cadre de conducere era si este evident, singura exceptie notabila aici (care ulterior a esuat lamentabil) fiind MRU, nimeni nu pare sa fi vazul termenul limita a alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, cand in cursa pentru a fi carmaciul tarii era necesar un alt lider carismatic, care sa se adreseze unui electorat multilateral frustat.
Nu in ultimul rand, candidatura obtinuta din pix a dlui. Melescanu arata cat de usor este pentru cei aflati la butoane sa penetreze un sistem electoral prohibitiv pentru miscarii politice "la firul ierbii".
Gasesc in istoria recenta o singura similitudine cu lipsa de profesionalism a celor care au senzatia ca inteleg si controleaza de la distanta Romania - Iranul anului 1979. Revolutia iraniana din 1979 a scos la iveala amatorismul CIA cand vine vorba de evaluarea unor culturi si societati diferite de spatiul american.
Lipsa de adresabilitate a tensiunilor sociale latente din Romania celor 25 de ani de tranzitie au atins pragul combustiei. Un candidat contra-timp ca dl. Melescanu, desi este o solutie preferabila fostei oferte electorale, nu va putea stinge pe termen scurt o reactie chimica care mie mi se pare ireversibila in prezent.
Astfel, Romaniei, dupa ce a depasit cei 20 de ani profetici anuntati de dl. Brucan "pentru a deprinde democrația", nu ii mai sunt suficiente improvizatiile, scurtaturile, carpiturile, cosmetizarile, reciclarile, etc. Romania are nevoie de schimbari fundamentale, la care actuala clasa politica nu numai ca nu are niciun raspuns, dar, si mai grav, nici macar nu isi pune problema unei repozitionari pe aceasta realitate.
Tot ce pot spera eu, ca cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti, este ca aceste schimbari fundamentale la nivel politic care se preconizeaza la orizont vor fi cat mai putin violente, cu o noua perioada de tranzitie cat mai scurta si cat mai putin dureroasa.
Sfarsitul istoriei anuntat de dl. Fukuyama nu a sosit in cazul nostru. Noi am ajuns abia la sfarsitul unei istorii si suntem gata in prezent sa incepem o alta.
Lansarea neortodoxa a dlui. Melescanu, pe ultima suta de metrii, denota o lipsa crasa de viziune si de intelegere a preferintelor electorale romanesti a celor care "consiliaza" politica interna si externa a Romaniei. Este rezultatul lipsei pregatirii adecvate a unui succesor al actualelor politici pro-europene si pro-americane in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic.
Cu alte cuvinte, desi vidul lasat de dl. Basescu pe frontul formarii viitoarelor cadre de conducere era si este evident, singura exceptie notabila aici (care ulterior a esuat lamentabil) fiind MRU, nimeni nu pare sa fi vazul termenul limita a alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, cand in cursa pentru a fi carmaciul tarii era necesar un alt lider carismatic, care sa se adreseze unui electorat multilateral frustat.
Nu in ultimul rand, candidatura obtinuta din pix a dlui. Melescanu arata cat de usor este pentru cei aflati la butoane sa penetreze un sistem electoral prohibitiv pentru miscarii politice "la firul ierbii".
Gasesc in istoria recenta o singura similitudine cu lipsa de profesionalism a celor care au senzatia ca inteleg si controleaza de la distanta Romania - Iranul anului 1979. Revolutia iraniana din 1979 a scos la iveala amatorismul CIA cand vine vorba de evaluarea unor culturi si societati diferite de spatiul american.
Lipsa de adresabilitate a tensiunilor sociale latente din Romania celor 25 de ani de tranzitie au atins pragul combustiei. Un candidat contra-timp ca dl. Melescanu, desi este o solutie preferabila fostei oferte electorale, nu va putea stinge pe termen scurt o reactie chimica care mie mi se pare ireversibila in prezent.
Astfel, Romaniei, dupa ce a depasit cei 20 de ani profetici anuntati de dl. Brucan "pentru a deprinde democrația", nu ii mai sunt suficiente improvizatiile, scurtaturile, carpiturile, cosmetizarile, reciclarile, etc. Romania are nevoie de schimbari fundamentale, la care actuala clasa politica nu numai ca nu are niciun raspuns, dar, si mai grav, nici macar nu isi pune problema unei repozitionari pe aceasta realitate.
Tot ce pot spera eu, ca cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti, este ca aceste schimbari fundamentale la nivel politic care se preconizeaza la orizont vor fi cat mai putin violente, cu o noua perioada de tranzitie cat mai scurta si cat mai putin dureroasa.
Sfarsitul istoriei anuntat de dl. Fukuyama nu a sosit in cazul nostru. Noi am ajuns abia la sfarsitul unei istorii si suntem gata in prezent sa incepem o alta.
A.S Dle
George Șerban, continui să cred că în lume există și bună credință. Multe din
experiențele prin care am trecut mă fac, însă, să nu mai contez pe ea. Nu
contez pe ea nici în acest caz. Prefer să mă încred în rațiunea mea și în
ordinea naturii. Pe aceste baze am analizat "candidatura Meleșcanu".
Nici una dintre concluzii nu este sigură dar toate sunt extrem de probabile.
Veți fi de acord că, indiferent de intenții, în mod obiectiv într-un fel se
comportă un om de 75 de ani cu o calificare profesională solidă, cu o carieră
onorabilă și fără neliniști existențiale și altfel unul de 45 de ani fără o
profesie reală (nu vorbim de diplome și titluri fără nimic în spate), care nu a
construit nimic în viață (fiind doar câștigătorul unor concursuri de
împrejurări, și acelea măsluite) și care are ambiții personale nemăsurate (de
înțeles pentru cineva aflat mai aproape de începutul vieții decât de sfârșitul
ei). Nu asociez aceste caracteristici unui nume specific. Dacă putem fi, însă,
de acord că aceste enunțuri generale sunt corecte, înseamnă că analiza mea stă
în picioare. Rolul ei nu este de a face chip cioplit cuiva (nimeni nu merită)
ci de a ne ajuta să alegem locul în care vom pune ștampila pe buletinul de vot.
O.L Zarurile au fost
fost aruncate. Ramane de vazut ce au rezervat zeii candidatilor inscrisi in
cursa prezidentiala. Napoleon spunea ca intr-o batalie Dumnezeu este intodeauna
de partea batalionului celui mai puternic. Nu neaparat a celui mai bun.
A.S Dle Codreanu, dacă
aș citi cele scrise de dvs de pe poziția unui critic al realităților politice
românești de astăzi, aș putea fi de acord cu cea mai mare parte a afirmațiilor.
Problema noastră în acest moment este, însă, nu aceea de a ne dovedi virtuțile
analitice ci aceea de a stabili cum să votăm în așa fel încât să nu dăm țara pe
mâna unui cartel mafiotic care să o înrobească și mai tare în afară spre a o
prăda și mai mult înăuntru.
Vorbiți despre "lipsa pregătirii adecvate a unui succesor al actualelor politici...". Nu este așa. Pregătirea nu este inadecvată ci nu este deloc iar asta nu din "lipsă crasă de viziune și de înțelegere" ci dimpotrivă, pe baza înțelegerii perfecte a felului în care o oligarhie coruptă se poate perpetua la conducerea României sau poate fi succedată de o altă oligarhie coruptă. De aceea nu numai politicile actuale nu au succesori dar nici oamenii politici români apăruți pe scenă în anii 1990 și eliminați apoi prin diverse metode mai mult sau mai puțin perverse, nu au succesori (MRU nu este o excepție). Iată definiția corectă a problemei pe care o avem de rezolvat.
Pornind de la această definiție înțelegem de ce este necesară recurgerea la un veteran al politicii și diplomației românești (mă refer, evident, la dl Meleșcanu) în locul recurgerii la personalități tinere care nu ar avea de purtat povara unui trecut în care, după fericita observație a lui Vaclav Havel, cu toții am fost în același timp și victime și opresori. Este într-adevăr tragic că în trecutul rău găsim personalități mai utile cauzei naționale decât putem găsi în prezentul și mai rău. Este tragic dar inevitabil. De aceea am spus că Teodor Meleșcanu este un candidat atipic. Votându-l nu alegem un președinte propriu zis ci cumpărăm timpul necesar spre a permite unor prezidențiabili autentici să crească organic.
"Lipsa de profesionalism" pe care o reproșați în legătură cu felul în care candidatura lui Teodor Meleșcanu a fost lansată este dovada că nu serviciile sau corporațiile specializate în fabricarea de personalități publice și în mobilizarea electoratului prin manipulare au lucrat în acest caz. Ne plângem mereu că ni se impun candidați și că ni se smulg voturile prin înșelăciune, pentru ca după aceea să descoperim că am votat aiurea. Iată că atunci când de la "firul ierbii" apare un candidat, îl respingem fără a judeca meritele candidaturii, pe motiv că nu este ambalat cu măiestria înșelătoare cu care sunt lansați pe piață agenții marilor cercuri de interese oculte. Semenele care indică absența minciunii ne par mai suspecte decât minciuna însăși.
Pot depune mărturie că de aproape doi ani mai multe personalități române (printre care și eu), constatând decredibilizarea partidelor dar mai ales incapacitatea lor de a propune candidați valabili pentru șefia statului român, am pornit la căutarea unor asemenea prezidențiabili în afara camarilelor și clanurilor politice instituționalizate. Toți cei abordați (inclusiv dl Meleșcanu) au refuzat. În cele din urmă, din câte știu, dl Meleșcanu a acceptat de principiu sub condiția ca să i se garanteze că are cel puțin un sprijin rezonabil. Acesta urma să fie concretizat prin strângerea semnăturilor necesare depunerii candidaturii. Neexistând nici un partid important care să o facă, au fost acceptate orice soluții tehnice (unele implicând personaje bizare) pentru adunarea semnăturilor, singura condiție fiind ca semnăturile să fie autentice și să exprime voința liberă și reală a semnatarilor.
Nu am fost implicat în acest proces dar cunosc multe despre odiseea lui. Întrucât prin "bunăvoința" misterioasă a unor forțe invizibile, semnăturile strânse ziua dispăreau noaptea, a trebuit ca voluntari din București să plece în țară spre a prelua și a transporta personal tabelele cu semnături pe care apoi le-au depozitat în ascuns. De îndată ce această muncă s-a terminat și când s-a constatat că într-adevăr numărul semnăturilor este suficient, s-a trecut la depunerea candidaturii. Ultimele tabele au sosit cu o zi înainte de termenul limită al înscrierii. La o zi după a izbucnit "diversiunea Traian Rece"...
România are nevoie de altceva. "Nu îi mai sunt suficiente improvizațiile, scurtăturile, cârpiturile, cosmetizările, reciclările etc. România are nevoie de schimbări fundamentale, la care actuala clasă politică nu numai că nu are nici un răspuns dar, și mai grav, nici nu își pune problema unei repoziționări." Așa este. Haideți să ne cumpărăm printr-un vot inteligent timpul necesar apariției unei noi clase politice sau cel puțin a unei mase critice de lideri politici noi care să dea răspunsurile necesare problemelor românești. Este vorba nu despre un timp neutru ci despre timpul generator al unui context favorabil fără de care nu vom face decât să reciclăm gunoiul și să vânturăm vântul.
Ca să stingem reacția chimică care vi se pare ireversibilă și care anunță un deznodământ electoral cu consecințe tragice, depinde de noi. Pentru asta trebuie să părăsim masa de lucru a analistului detașat și să ne urcăm pe baricade. Deocamdată este vorba doar de baricadele electorale care presupun acțiuni non violente. Mai încolo nu se știe.
PS Apropo de baricade, în 1989 eroii baricadelor au semănat mai mult cu odiosul domn Traian Rece decât cu membrii Grupului Prospectiv.
Vorbiți despre "lipsa pregătirii adecvate a unui succesor al actualelor politici...". Nu este așa. Pregătirea nu este inadecvată ci nu este deloc iar asta nu din "lipsă crasă de viziune și de înțelegere" ci dimpotrivă, pe baza înțelegerii perfecte a felului în care o oligarhie coruptă se poate perpetua la conducerea României sau poate fi succedată de o altă oligarhie coruptă. De aceea nu numai politicile actuale nu au succesori dar nici oamenii politici români apăruți pe scenă în anii 1990 și eliminați apoi prin diverse metode mai mult sau mai puțin perverse, nu au succesori (MRU nu este o excepție). Iată definiția corectă a problemei pe care o avem de rezolvat.
Pornind de la această definiție înțelegem de ce este necesară recurgerea la un veteran al politicii și diplomației românești (mă refer, evident, la dl Meleșcanu) în locul recurgerii la personalități tinere care nu ar avea de purtat povara unui trecut în care, după fericita observație a lui Vaclav Havel, cu toții am fost în același timp și victime și opresori. Este într-adevăr tragic că în trecutul rău găsim personalități mai utile cauzei naționale decât putem găsi în prezentul și mai rău. Este tragic dar inevitabil. De aceea am spus că Teodor Meleșcanu este un candidat atipic. Votându-l nu alegem un președinte propriu zis ci cumpărăm timpul necesar spre a permite unor prezidențiabili autentici să crească organic.
"Lipsa de profesionalism" pe care o reproșați în legătură cu felul în care candidatura lui Teodor Meleșcanu a fost lansată este dovada că nu serviciile sau corporațiile specializate în fabricarea de personalități publice și în mobilizarea electoratului prin manipulare au lucrat în acest caz. Ne plângem mereu că ni se impun candidați și că ni se smulg voturile prin înșelăciune, pentru ca după aceea să descoperim că am votat aiurea. Iată că atunci când de la "firul ierbii" apare un candidat, îl respingem fără a judeca meritele candidaturii, pe motiv că nu este ambalat cu măiestria înșelătoare cu care sunt lansați pe piață agenții marilor cercuri de interese oculte. Semenele care indică absența minciunii ne par mai suspecte decât minciuna însăși.
Pot depune mărturie că de aproape doi ani mai multe personalități române (printre care și eu), constatând decredibilizarea partidelor dar mai ales incapacitatea lor de a propune candidați valabili pentru șefia statului român, am pornit la căutarea unor asemenea prezidențiabili în afara camarilelor și clanurilor politice instituționalizate. Toți cei abordați (inclusiv dl Meleșcanu) au refuzat. În cele din urmă, din câte știu, dl Meleșcanu a acceptat de principiu sub condiția ca să i se garanteze că are cel puțin un sprijin rezonabil. Acesta urma să fie concretizat prin strângerea semnăturilor necesare depunerii candidaturii. Neexistând nici un partid important care să o facă, au fost acceptate orice soluții tehnice (unele implicând personaje bizare) pentru adunarea semnăturilor, singura condiție fiind ca semnăturile să fie autentice și să exprime voința liberă și reală a semnatarilor.
Nu am fost implicat în acest proces dar cunosc multe despre odiseea lui. Întrucât prin "bunăvoința" misterioasă a unor forțe invizibile, semnăturile strânse ziua dispăreau noaptea, a trebuit ca voluntari din București să plece în țară spre a prelua și a transporta personal tabelele cu semnături pe care apoi le-au depozitat în ascuns. De îndată ce această muncă s-a terminat și când s-a constatat că într-adevăr numărul semnăturilor este suficient, s-a trecut la depunerea candidaturii. Ultimele tabele au sosit cu o zi înainte de termenul limită al înscrierii. La o zi după a izbucnit "diversiunea Traian Rece"...
România are nevoie de altceva. "Nu îi mai sunt suficiente improvizațiile, scurtăturile, cârpiturile, cosmetizările, reciclările etc. România are nevoie de schimbări fundamentale, la care actuala clasă politică nu numai că nu are nici un răspuns dar, și mai grav, nici nu își pune problema unei repoziționări." Așa este. Haideți să ne cumpărăm printr-un vot inteligent timpul necesar apariției unei noi clase politice sau cel puțin a unei mase critice de lideri politici noi care să dea răspunsurile necesare problemelor românești. Este vorba nu despre un timp neutru ci despre timpul generator al unui context favorabil fără de care nu vom face decât să reciclăm gunoiul și să vânturăm vântul.
Ca să stingem reacția chimică care vi se pare ireversibilă și care anunță un deznodământ electoral cu consecințe tragice, depinde de noi. Pentru asta trebuie să părăsim masa de lucru a analistului detașat și să ne urcăm pe baricade. Deocamdată este vorba doar de baricadele electorale care presupun acțiuni non violente. Mai încolo nu se știe.
PS Apropo de baricade, în 1989 eroii baricadelor au semănat mai mult cu odiosul domn Traian Rece decât cu membrii Grupului Prospectiv.
A.S Dle Lupu, zarurile
sunt în mâna noastră iar Dumnezeu trăiește în noi. Suntem făuritorii propriului
nostru destin întrucât la rându-ne trăim în Dumnezeu. De aceea suntem primii
vinovați de tot ceea ce nu ne place în viața noastră.
Draghi Puterity
Pe langa problema "debasescizarii" adusa
in discutie de Smaranda Dobrescu, la care subscriu in totalitate, ce as
mai dori eu sa aflu e in ce masura domnul Melescanu e mai mult sau mai putin
sensibil fata de interesele SUA in raport cu ceilalti candidati (cei care
conteaza - Ponta, Johanis). Nu ma refer doar la TTIP (pe care eu il percep ca o
forma de dictatura corporatista) ci si la noul val al revolutiilor portocalii
in curs de derulare in zona. Ce indicii exista ca in cazul lui Melescanu vor
prima interesele romanesti si nu e totul doar o schimbare cosmetica
orchestratza din afara, ceva de genul: ii inlocuim pe "oamenii
nostrii" din armata cu cei de la externe?
O.L Domnul Melescanu declara cu putin timp in urma la RFI ca
in afara votului nehotatratilor l-ar bucura sprijinul ACL. Asadar tema
debasescizarii evocata de d-na Dobrescu si dl. Puterity e o tema importanta de
campanie. De asemenea am inteles ca dl. Melescanu estimeaza ca in procentul de
40% al nehotarartilor, majoritatea ar fi reprezentata de oameni cu viziuni
liberale neinregimentati politic. Nu stiu pe ce se bazeaza. Dar daca asa stau
lucrurile inseamna ca si pentru acestia tema antibasesciana este importanat. A
mai declarat ca nu intentioneaza sa sa schimbe majoritatile parlamentare si-l
va mentine in functie pe Ponta.
N.B Draghi, senzatia
mea e ca sanse mari ca dl. Melescanu sa fie mai putin sensibil la interesele
SUA decat Victor Ponta in buna credinta caruia eu am crezut exact pana in
momentul in care s-a pronuntat in privinta exploatarilor prin fracturare
hidraulica. Chestie care s-a adaugat deciziei de a o mentine pe Kovesi
&clica la butoanele justitiei. Si altele, fireste, mai marunte, dar nu mai
putin semnificative.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu