duminică, 21 septembrie 2014

Theodor Melescanu, candidatura neasteptata



Theodor Melescanu, candidatura neasteptata-18 septembrie 2014
Smaranda Dobrescu  Din blogosfera, zvonuri scrise, soptite de mult pe FB. Macar asa, ca divertisment.
http://www.mihaelaivan.ro/altele/ghici-cine-va-candida-la-prezidentiale-pe-ultima-suta-de-metri-raspuns-soptit-melescanu/
 Alexandru Botu Gura lumii, sloboda! Dar sustinerile mentionate mai sus nu pot darama cartelurile deja constituite. Doar daca unul dintre cele doua carteluri se razgadeste, caz in care nu-i va pica bine. Anul acesta romanii vor mai vota carteluri, dar nu pe acela care se dezice de ce a jucat pana acum.
S.D  Daca am accepta aceasta idee,"Alternativa Nationala" ar fi doar asa, fatada. Ne amintim in acest caz de Miscarea Motivatia: Romania condusa de Calin Georgescu al carei manifest l-am avut afisat parca la grup. Pentru reimprospatare as aminti de Clubul de la Roma, economia civica, distributism, hrana si apa curata, cresterea cailor.
Prospectiv FCh Daca ne gandim la rece, azi, Ponta i-ar bate intr-o confruntare electorala pe toti ceilalti pretendenti la presidentie--are aparatul celui mai mare partid din Romania si este la putere. Numai ca o *solutie Melescanu* ar putea veni, cum am mai spus, din recunoasterea inclusiv de catre Ponta, si centrul de putere ce-l sustine pe acesta, ca e nevoie de ceva neobisnuit.

Cum ar putea Ponta si ai lui sa fie convinsi? Pai o privire la CVul premierului arata genul de investitie facuta in acesta pe la toate acele stagii in strainatate--asa ca-i prim suspect, alaturi cu MM, al recentei *dezvaluiri* facute de Basescu. Numai ca asa ceva ar fi prea destructiv, ar scade prea mult sansele de succes ale unei candidaturi Melescanu pe modelul Severin--vezi linkul atasat. Deci ramane deschisa optiunea convingerii pontistilor de catre cei din triaj ca-i mai bine sa se mearga pe Melescanu.

Daca va intrebati ce pot gandi cei din triaj si unde se afla acesta, as raspunde recomandandu-va linkul de mai jos unde Adrian Severin face un portret robot al candidatului de tranzitie. Textul d-lui Severin poate fi un bun candidat pentru ce si-ar dori triajul. Mai mult, triajul ar fi efectul sincronizarii temporare, vezi ideea de tranzitie, a intereselor interne cu cele externe.

Acum, intrebarea devine: Ce anume garantii ar fi ca un presedinte de tranzitie, in modelul Severin, ar evolua in parametrii prestabiliti din triaj? La fel de important, care ar fi acei parametri? Din articolasul de mai sus reiese doar ca dl. Melescanu s-ar ocupa de cateva chestioare evidente si fara impact pe masura rocadei...

http://pefacebook.prospectiv.org/.../ne-trebuie-un...
pefacebook.prospectiv.org
Adrian Severin Eu am scris articolul "Ne trebuie un președinte de tranziție" fără să ofer vreun nume ci doar raționamente și un portret-robot. Iată că apare și numele. Față de toți actualii veleitari deja lansați în cursa prezidențială - în vacarmul aiuritor al echipelor de zgomote care au devenit partidele politice de la noi și fără vreun proiect pentru România - dl Meleșcanu pare a avea trei avantaje electorale: nu cere să candideze ci i se cere să candideze de către cei care semnează lista de susținere; nu reprezintă detestatele și credibilizatele partide ci este propulsat de societatea civilă; nu are (datorită vârstei) ambiții și planuri personale pe termen lung.

De aici aproape că se conturează un program: acela al unui președinte care 1. nu se va mai opune modificării Constituției și reducerii puterilor prezidențiale, astfel încât dezechilibrele instituționale care au distrus liniștea și au compromis destinul României să fie înlăturate; 2. să aducă reconcilierea națională și liniștea lăuntrică necesară apariției pe căi naturale a unor alternative politice românești reale; 3. să readucă pe terenul decenței, calmului și rațiunii dialogul României cu străinătatea; 3. să se retragă de îndată ce obiectivele menționate la punctele anterioare vor fi atinse, astfel încât să permită instalarea unei conduceri de stat stabile și pe termen suficent de lung spre a performa.

O asemenea ofertă ar trebui, în mod normal: a) să îi satisfacă pe actorii externi care au atâtea crize regionale și globale de rezolvat (Ucraina nefiind cea mai neglijabilă), și care sunt interesați de încetarea permanentei și destructivei agitații politice din România, oricând susceptibile să genereze un incendiu local cu potențial de extindere regională; b) pe ceilalți candidați (inclusiv Ponta) intrați în luptă sub diverse presiuni, înainte de a fi complet pregătiți pentru asumarea demnității prezidențiale și de a-și fi pregătit o strategie de evadare, necesară deopotrivă în caz de eșec și de succes electoral.

Ca alegători suntem direct interesați în acest proces. Prin urmare, suntem în luptă iar nu doar simpli spectatori ai luptei. De aceea ceea ce trebuie să facem, dacă înțelegem că, în lipsa ofertei acceptabile, singura salvare stă în a "cumpăra timp", este să promovăm ideea "președintelui de tranziție". Cu cât pare mai fantezistă cu atât este mai fezabilă. Căci așa este în politică!
A.S   Scuze, din greșeală am scris "credibilizatele partide", când de fapt voiam să scriu, evident, "decredibilizatele partide". Oricum, toți cititorii de bună credință vor fi înțeles corect mesajul, în ciuda acestei regretabile erori.
P.FCh  In caz ca Melescanu ar satisface portretul robot facut dl. Severin, si acel portret robot ar fi si calea determinata din triaj, iar cetatenii se conving de viabilitatea proiectului, as vrea sa cred ca se vor implementa si mecanisme care sa garanteze evolutia unui asemenea candidat. De exemplu, un *sfat al batranilor* care ar putea declansa o procedura de demitere in Parlament cu o majoritate simpla intr-una din camere... Pareri?
Gradinaru Gheorghe 1. Sunt de acord ca ideile exprimate de dl Adrian Severin privind conturarea unui program politic sunt de natura a a creea o platforma electorala de succes care sa dea sanse reale la castigarea alegerilor de catre dl Melescanu daca se decide sa candideze si sa o imbratiseze.
2.In afara de avantajele electorale mentionate as mai adauga ca in intreaga sa activitate politica si profesionala s-a manifestat ca un lider dotat cu capacitatea de a negocia si implementa obiective ca cele din platforma electorala.
3 Dl Adrian Severin este singurul care ofera o solutie:( daca cumva mai exista si altele imi cer scuze pentru necunoastere) "a "cumpăra timp" si o modalitate "un presedinte de tranzitie" care in opinia mea ar putea rezolva problemele cu care ne confruntam.
Personal intrezaresc urmatoarele obstacole:
- timpul : a ramas mult prea putin timp pentru implementarea ideii( o corelez si cu anuntarea deja a candidaturii lui Ponta)
- posibil Ponta sa accepte o negociere pe aceasta linie dar refuz sa cred ca grupurile de interese din PSD vor renunta la ideea de a da presedintele
-daca legat de acceptarea lui Melescanu pe plan extern nu exista , cred eu ,probleme in plan intern fara sprijinul unei masinarii de partid nu poate emite pretentii
-sunt destul de multe aspecte care odata cu o eventula candidatura a lui Melescanu se pot constitui in tot atatea puncte vulnerabile
Alexandru Botu Cine a propus si promovat termenul de "triaj"? Fantastic, nu? Triajul ( asemanator celui de la CF, nu cel de selectie, de izolare etc) este locul in care se descompun vechile garnituri, se formeaza noi garnituri ce urmeaza sa se duca pe trasee stabilite. Triajul este o intreprindere in care lucreaza operatori si conducatori eminamente anonimi, caci noi spunem triaj doar la locul unde se desfac, se fac si stau in rezerva garnituri si franturi din acestea. Unele combinatii nu vor mai iesi niciodata afara decat ca fier vechi. Triajul rezista, ca intreprindere, peste schimburile, inlocuirile de operatori anonimi. In triaj se introduc in permanenta garnituri vechi, se scot garnituri noi, dar nimeni nu stie daca exista corespondente intre intrari si iesiri si nici de ce rezerve dispune triajul. Imi place mult termenul de triaj, acolo se opereaza in afara curiozitatii si priceperii noastre si intotdeauna pentru triere (de unde ii vine si numele), asta voiam sa spun. Adica triajul este cel care triaza ofertele si le lasa sa iasa pe sine pe acelea care corespund criteriilor de functionare ale triajului.
S.D  Ideea de "a castiga timp" este valoroasa, evident, dar ar trebui ca lumea sa inteleaga ce cuprinde ea. si in al doilea rand ar fi nevoie de un "mediator" unic sau colectiv care sa explice necesitatea si sa armonizeze toate formatiunile politice importante. Imi amintesc ca prin 2000 s-a obtinut un acord total pe un proiect de dezvoltare al tarii care a intrunit adeziunea partidelor, sindicatelor, mediului academic. Cred ca se numea ""Pactul de la Snagov"" Mai departe nu s-a mai intamplat asa ceva in societatea romaneasca. Samanta discordiei generale si pe orice subiect fusese bine infipta in pamant. Evident ca acest acord ar fi pe o perioada limitata, caci nu ne-am putea intoarce in vremea consensului general. Greu, spre imposibil, dar de dorit! Deasupra noastra se aud avioanele!
A.B  Nu spun ca n-ar fi posibil, dar este extrem de putin aplicabil, cu sanse mici. Nu doar orgoliile care dau prosteste pe dinafara, dar si interesele meschine, tribale vor fi greu de stapanit, asa dintr-o data si acum, cu toate avioanele ce trec pe deasupra, cand de 25 de ani ( poate de 25 de secole) s-a cultivat dezmatul fracturarii si egoismului primar.
A.S  Dacă în acest moment este, într-adevăr, târziu pentru ceva, este pentru a identifica vulnerabilitățile proiectului exclusiv pentru satisfacție analitică. Vulnerabilitățile trebuie identificate doar spre a lupta cu ele. În rest, dacă ideea este bună, vulnerabilitățile nu mă interesează atâta timp cât variantele celelalte (toate inclusiv rezultat al colonizării României timp de cel puțin un deceniu) sunt atât de rele încât sunt inacceptabile. Dacă sclavia este inacceptabilă ce contează pentru cel care iubește libertatea cu adevărat, cât de puține șanse are lupta pentru libertate?! Prefer să mor în lupta pentru libertate decât în "confortul sclaviei"! Aceasta este starea de spirit care trebuie să caracterizeze un popor luptător. Fără cruce nu există înviere!

Nu spun că un "președinte de tranziție" sau Teodor Meleșcanu ar însemna decolonizarea României sau resuscitarea /reabilitarea națiunii române. Departe de așa ceva. Aceste formule sunt doar pași către decolonizare și resuscitare. Drumul cel mai lung începe, însă, cu primul pas. Dacă pe acela avem ezitări să îl facem nu avem nici o posibilitate de a-i face pe ceilalți și de a ajunge la destinație.

Admir gândirea structurată a Smarandei. Au trebuit ani pentru a se agrea așa zisa "Strategie de la Snagov" și nici aceea nu a fost cu mult mai mult decât un simbol al unității, menit mai degrabă a oculta fracturile de profunzime. În momentul de față așa ceva nu este fezabil iar pe de altă parte, este insuficient. Acum ne trebuie acțiune.

Noi, cei de pe această pagină nu avem, în principiu, cu cine negocia din punct de vedere tehnic. (Pe undeva, probabil, negocieri se poartă și să fim convinși că singurul lor obiectiv nu poate fi decât "cumpărarea de timp" pentru a pava drumul către o soluție politică justă, fezabilă și durabilă.) Ceea ce putem face noi, dincolo de a lansa idei, este să susțiem formula "președintelui de tranziție" pe rețelele de socializare la care avem acces sau în mediile sociale în care trăim zilnic, nu subliniindu-i vulnerabilitățile ci subliniindu-i necesitatea.
Costel Gilca Am vorbit cu colonelul Dogaru care mi-a spus ca Sindicatul Cadrelor militare ar fi in spatele Alternativei si a propunerii lui dlui Melescanu.
Nu am dezvoltat subiectul pentru ca nu cred in el mi se pare.... nu neaparat o fantezie, cat o joaca fara nicio sansa de castig.
1. Dl Melescanu nu pare interesat sa investeasca timp si energie - tocmai ca ii este indiferenta functia.
2. Dl Melescanu e aproape inexistent in ochii electoratului - de ani buni nu a iesit pe scena si nu a lansat nicio tema care sa il puna in lumina.
3. Ponta nu ar accepta un presedinte de tranzitie.
4. Daca as fi in locul lui Ponta as castiga si apoi as fi tot eu presedintele de tranzitie. Peste 2 ani as avea, probabil, consolidata pozitia si as putea sa recandidez cu modifucarea legislatuva ca mandatul de tranzitie nu intra in notiunea de mandat si atunci si-ar asigura cel putin 6 ani de presedentine, daca nu chiar 10, adica fix 2 mandate de 5 ani.
As aparea in fata electoratului ca un democrat ca un aparator al democratiei etc etc.
Solutia Melescanu cred ca vine pe vechile structuri de securitate in vreme ce ponta pe noile cadre ale securitatii (aici speculez)
A.S  Smaranda dorește ca binele să învingă răul. Toată viața am dorit același lucru și, cândva alături de Smaranda, am căutat binele; iar dacă nu îl găseam încercam să îl construiesc. Am ajuns la concluzia, însă, că dacă, indiferent de motive, binele nu este disponibil, răul trebuie învins prin rău. Aceasta nu în sensul alegerii răului celui mai mic ci al limitării capacității de acțiune a răului printr-un rău la fel de mare. Dacă nu orice se opune răului este bun, atunci înseamnă că există și rău care poate nega răul. De ce "oamenii de bune intenții" să nu îl folosească"?! Aceasta este la îndemâna celor fără de putere politică a căror singură armă, în afara votului sau a rebeliunii (care în izolare este egală cu autosacrificiul), este puterea minții. Să nu subestimăm puterea minții. Prin ea putem muta munții.
C.G   Sunt absolut de acord cu Dvs. Decolonizarea Romaniei este un imperativ.
Primul pas este acela al unui presesinte independent.
Al doilea pas este insa cred cel mai greu: curatarea sistemului de securitate de cartite sau oameni ai altor sisteme, care raspund altor comenzi politice sau de securitate.
Apoi lucrurile se limpezesc daca mai există ceea ce spuneați: inteligenta!
A.S  Dle Gilcă, ce ar trebui să facă sau ar face V. Ponta este problema lui și a cercurilor de interese din spatele lui. Problema mea, a dvs și a altora este dacă ne place Ponta, dacă îl dorim ca președinte al României? Admițând speculația dvs potrivit căreia Meleșcanu ar veni pe linia structurilor vechii securități iar Ponta pe a celor noi, nu ar fi oare bine să îi excludem punându-i cap în cap și gândind că pe Ponta îl vom avea cel puțin zece ani în timp ce pe Meleșcanu cel mult cinci? Ca să nu mai vorbim că vechea securitate a fost setată să lucreze pentru România (în numele unui bizar "național-comunism") în timp ce cea nouă lucrează pentru aliați (în numele unui globalism integral și imperial).
C.G  :)) Din nou de acord total cu Dvs cu atat mai mult cu cat am senzatia ca s-a vandut (a vandut Romania in fapt) ca sa obtina postul (el si socrul lui, sotia lui etc).
Faptul ca admite ca procuratura sa fie cintrolata din SUA prin intermediul oamenilor decorați si ca a vandut neconditionat gazele de sist (iar speculez dar nu fara o umbra a realitatii) este o dovada ca neocolonialismul basescian a primit doar o noua forma de manifestare. Ponta nu este insa Basescu sa ramana fidel unui aliat, ci el va schimba barca in momentul in care interesul lui personal o va cere. Asta e insa alta discutie.
Revenind la dl Melescanu.....are sistemul care ii cere sa candideze..forța necesara astfel incat sa il propulseze in functia de președinte?
Exista in acest moment vreo alternativa intre toti candidatii la functia de presedinte?
A.S  Din informațiile mele, în spatele dlui Meleșcanu sunt mult mai mulți decât Sindicatul Cadrelor Militare. În al doilea rând, atuurile unei eventuale candidaturi Meleșcanu sunt tocmai lipsa de ambiție și încrâncenare. Electoratul s-a săturat de politicienii încrâncenați, de partidele corupte care îi susțin și de voracitatea lupilor tineri. Pentru o candidatură convențională candidatura lui Meleșcanu este vulnerabilă, slabă. De ce nu ne gândim, însă, că poporul urăște candidaturile convienționale și că este posibil să se repeadă exact asupra sngurei candidaturi neconvenționale, ușor de identificat tocmai pentru că este neconvențională. În plus, cadavrele din șifonier ale "oamenilor noii (in)securități" sunt cu mult mai compromițătoare și mai amenințătoare în ochii românului de rând decât legenda "vechii securități" atârnată de coada candidaților ei la 25 de ani de la căderea comunismului.
S.D   Poate ar trebui sa reamintim necesitatile momentului in aceasta perioada post-basista care daca ar fi acceptatesi asumate de unul dintre candidati ar indica si presedintele optim:
1. În acest context se va impune negocierea unui nou „contract social” care să substiutuie actualului „stat opresiv” „statul inclusiv”, mutând, printre altele, accentul în lupta cu corupția de pe metoda represivă aplicată selectiv în cazuri individuale, pe cea a prevenirii cu caracter structural și a reintegrării sociale a persoanelor implicate în acte de corupție.
2. Este absolut necesara adoptarea unei noi Constituții (iar nu doar revizuirea celei actuale) marcând tranziția de la cea de a doua republică (republica post-comunistă cu vulnerabilități neo-feudale) la cea de a treia republică (republica democrației inclusive și a capitalismului social).
3. Trebuie gestionata tranziția de la o societate divizată și aflată în divorț cu puterea politică, la o societate reconciliată și solidară
4.  Este de dorit sa se recurga la „renaționalizarea statului român”. Aceasta ar presupune, printre altele: i. interzicerea multiplei cetățenii în cazul unor demnitari ai statului sau funcționari publici (cum ar fi procurorii sau judecătorii); ii. scoaterea instituțiilor de putere ale statului sau, în general, a acelora care îi constituie sistemul imunitar, de sub controlul unor entități străine (cel puțin în acele cazuri în care procedurile de verificare și „cooperare” nu se aplică tuturor statelor având un statut de drept internațional sau comunitar egal cu al României);
5. Schimbarea statutului de rang secund al României în structurile internaționale sau transnaționale din care face parte (NATO și UE) cu unul de prim rang, egal cu al celorlalți membri
6. Mutarea de la starea de pseudo pace intervenită odată cu armistițiul prin care Războiul rece a fost oprit în anii 1990, la o nouă situație de război activ cu implicații majore pentru ordinea geo-politică globală și regională.
Toate aceste nevoi depistate in materialul lui Adrian Severin "Ne trebuie un presedinte de tranzitie"se adauga la cerinta obiectiva de a avea un presedinte care sa accepte un mandat scurt, de doi ani menit sa readuca prin modificarea Constitutiei alegerile prezidentiale in acelasi ritm cu cele parlamentare pentru economia realizarilor scrutinurilor si pentru neintreruperea perioadelor productive cu campanii electorale suplimentare..
EI, care candidat isi asuma aceasta perioada? Acela sa fie!
C.G  Este electoratul roman pregatit sa aleaga altceva decat ceea ce vede la televizor? Adica o candidatura si o dezbatere normala, rationala?
Televiziunile prin programele pe care le difuzează formeaza auditoriu inclusiv pentru reactii in astfel de situații.
Este el pregatit pentru a vota pe cineva fara ambitii personale, fara zgomot, fara drama, fara adrenalina?
Sunt de acord ca Ponta eate "necopt" ca sa citez. Sunt de acord ca nu e un Presedinte pentru Romania ci mai degrabă pentru orgoliul lui.Dar pare ca a scapat in castigator! Mi-ar placea sa aoara un candidat nou...care sa nu fie afectat de nimic...dar...nu apare:((((
A.S  Este absolut corect ceea ce spuneți dle Gilcă: "Ponta nu este Băsescu să rămână fidel unui singur aliat, ci el va schimba barca în momentul în care interesul lui personal o va cere." Asta o știu și "aliații". Adică aceia care la ultimile alegeri și referendumuri prezidențiale (2004, 2007, 2009, 2012) au înclinat balanța decisiv în favoarea omului lor. Iată, deci, o slăbiciune majoră a prezidențiabilului Ponta. Asta o știe și el. Are Ponta forța să intre într-o asemenea luptă și să învingă? Are destule motive să își asume riscul unei înfrângeri similare celor suferite de Năstase și Geoană? Dacă nu, va căuta și el să câștige timp. Adică va negocia un compromis. Acesta poate fi chiar Meleșcanu. Nu-i exclud loialitatea dar îi exclud aventurismul și mizez pe faptul că pe undeva i-au măi rămas instincte patriotice (alături de abilitățile diplomatice).
A.S  Eu nu cred că Ponta a scăpat în câștigător decât în imaginația intelectualilor care se uită prea mult la televizor. Dacă dvs nu ați crede că a scăpat în câștigător ați vedea multe soluții alternative. Nu le vedeți pentru că televiziunea v-a convins că altă soluție nu există și, desigur, nu vrem să mizăm, nici măcar în teorie, pe ceea ce pare a fi un "cal mort". După pseudo epopeea băsesciană, românii vor liniștea. Orice popor ar dori-o. Ponta & Co nu le-o oferă. După atâtea umilințe, românii vor înapoi demnitatea. Ponta nu le-o sugerează. Cu ceva bani și ceva ordine, toate televiziunile vor sări pe senzaționalul unui candidat atipic opus celorlalți de care nimeni nu este convins. Într-o lună este timp suficient să îl duci în turul doi pe acesta, fără a fi timp suficient să îl "ciuruiești" implicându-l în scandaluri mai mult sau mai puțin contrafăcute.

Dacă nu mă credeți, uitați ce s-a întâmplat recent cu alegerile prezidențiale din Slovacia. Ca să nu mai vorbim de ascensiunea galopantă a lui Berlusconi de acum aprox două decenii.
A.S  Și încă ceva. Chiar dacă loialitatea lui Ponta față de "aliați" ori față de români ar fi fără fisură, nu cred că aliații sau românii vor miza pe încredere și vor accepta ca întreaga putere să fie încredințată unui singur om, unui singur partid sau mai exact, unui singur clan. (Căci, să nu uităm, mult mai importantă decât personalitatea dlui Ponta este agenda cercurile oculte de interese din spatele lui.)
Nedeea Burca Extrem de interesanta aceasta discutie! Trebuie sa marturisesc ca in momentul in care am citit ceea ce scria dl. Severin a propos de nevoia de un "presedinte de tranzitie", m-am gandit la Melescanu ca la o posibila solutie. Zvonul ca s-ar putea sa candideze ajunsese, chiar in acele zile, si la mine. Intr-o prima faza mi s-a parut fantezist, ulterior insa, mi-am dat seama ca ar putea fi, intr-adevar, o alternativa viabila. Cat priveste fidelitatea lui Basescu fata de Marele Aliat, cred ca ea este de data relativ recenta... antecedentele presedintelui imi sunt necunoscute, in sensul ca nu am - nu pot avea, din pozitia in care ma aflu, - informatii sigure care sa imi sprijine supozitiile, dar...ceva imi spune ca unele soapte care se fac auzite in media, privitoare la un posibil angajament anterior al sau, ar putea sa nu fie intru totul fanteziste.
Draghi Puterity Legat de cat de repede poate fi ridicat un candidat la presedentie de specialisti in comunicare (manipulare) recomand un film foarte interesant bazat pe evenimente reale:

http://www.imdb.com/title/tt0324619/

Directed by Roger Spottiswoode. With Jeff Goldblum, Anthony LaPaglia, Liev Schre...
S.D  Poate si cazul din Slovacia ar fi un exemplu.
C.G   Problema majora la Ponta este familia si in apecial socrul sau.
Pare un clan cu ramificatii puternice: lobby (legaturi de vasalitate) in tara prin socru, lobby la Bruxelles prin sotie.
Melescanu pare a fi intr-adevar o solutie (nu neaparat impotriva lui Ponta ci la tot spectrul politic actual).
Daca Melescanu ar fi independent SUA/Rusia/Germania l-ar lasa in pace sa candideze sau in realitate lupta o va purta cu serviciile acestor state?
D.P  SUA/UE nu ar tolera la conducerea serviciilor secrete ale Romaniei persoane care sa nu le reprezinte interesele, sau pe care sa nu le poata controla. De aceea atat Melescanu cat si Maior sunt posibili candidati "surpriza" la presedentia Romaniei.

Cu siguranta ca ei il percep pe Ponta ca fiind capabil sa joace la mai multe capete (spre deosebire de domnul Severin eu cred ca Ponta o face din interes national, si nu de grup), insa nu cred ca au reusit sa sa ii erodeze lui Ponta credibilitatea in fata populatiei atat de mult cat si-ar fi dorit, in consecintza, riscul unei imixtiuni masive "pe fatza" ca in 2012 e major, ei riscand sa piarda complet razboiul pentru "mintile si inimile" romanilor.
C.G  problema alegerii ar fi in turul II.
Nu stiu insa de ce am sentimentul ca dl Melesacanu este calul Troian pentru Pobta sa ia cat mai multe voturi ca eventual sa nu intre in turul II.
eu asa simt. Sa vedem!
A.S  De la cine să ia voturi? Care este contra-candidatul de temut pentru V. Ponta în turul II? Care este candidatul pe care dvs vi-l doriți în turul II și al cărui electorat ar putea trece nedorit la Meleșcanu? Răspunzând acestor întrebări cred că putem limpezi evaluarea și înlătura temerile nefondate.

Cât despre apartenența la "vechea securitate" este greu de crezut că un reprezentant al acesteia ar fi putut ajunge ministru al apărării sau șeful serviciului de informații externe (fie această poziție și numai onorifică) într-o țară membră NATO.
A.S  Dle Draghi, aș vrea să cred că V. Ponta (asemenea vechilor voevozi moldo-valahi urcați pe tron de Înalta Poartă și întorși apoi împotriva acesteia) joacă la mai multe capete din interes național. Cred că sunt mai bine plasat decât dvs spre a o ști. Eu nu cred asta. Nu vă spun că nici dvs nu trebuie să o credeți. Vă îndemn doar să urmați planul rațiunii celei mai prudente și să nu contați pe impresiile create de la distanță. Asta ca să nu aveți apoi deziluzii și încă mai rău, mustrări de conștiință.
D.P  Ratiunea ma indeamna sa fiu de acord cu dvs., domnule Severin. Insa tocmai pentru ca nu am acces la informatiile la care aveti acces dumneavoastra (precum nici mizle dumneavoastra) nu pot sa ma bazez doar pe ratiune, trebuie sa recurg si la instinct. Iar instinctul, pe care eu il percep ca un fel de "inteligenta genetica", imi spune altceva. E posibil ca instinctul sa ma insele? Cu siguranta, insa acelasi lucru e valabil si pentru ratiune in absenta unor informatii complete si nealterate, un lucru dificil de obtinut chiar si (sau mai ales?) in pozitia dumneavoastra. Asa ca nu pot decat sa sa fac o medie ponderata intre ratiune si instinct din perspectiva sincera (si in cazul meu complet dezinteresata) a dorintei de a fi mai bine in Romania. Dorintza de care va "suspectez" si pe dumneavoastra de foarte multi ani, cu mult inainte de a fi avut onarea sa pot discuta direct cu dumneavoastra.

Faptul ca ajungem la concluzii diferite in ce-l priveste pe Victor Ponta (nu doar pe acest thread) ma nelinisteste si ma face sa imi reevaluez mereu ponderea sus-amintita. Sa nu fie Ponta "tanarul voievod" care in urma unui lung si greu "razboi de guerilla" cu "plutocratia globalista" va reda demnitatea si prosperitatea Romaniei? Tot ce se poate... Sa fie insa pragmatismul calm si supus al unui fost conducator de serviciu secret (serviciu pe care multi din interior il vad ca "putred") solutia mai buna? Mi-e greu sa cred asta... Fiti insa sigur ca voi tine cont cu deosebita atentie si deschidere de opiniile dumneavoastra.
 A.S  Nu am răgazul și poate nici dispoziția de a intra cu dvs acum și aici în polemică pe această temă. Ceea ce vreau doar să subliniez, din perspectiva analizei și informației de care dispun, este că nu avem soluții bune. Ba avem soluții la fel de rele. De aceea cei ca noi trebuie să își stabilească o strategice care să conducă prin favorizarea unui rău sau al altuia la punerea lor în echilibru, astfel încât ele să se limiteze reciproc și astfel să ne ofere liniștea necesară apariției unei soluții bune pe cale naturală.

Cât îl privește pe dl Ponta, sunteți sigur că vorbiți despre instinct sau despre autoamăgire (wishful thinking)? Dacă observați că Ponta joacă la două capete, de ce credeți că o face în interes național și nu în interes propriu? Nu aveți nici un criteriu spre a ieși din dilemă. De aceea faceți un gest de minimă prudență: nu-i dați toată puterea. Atât! Nu-l nedreptățiți acuzându-l de rea credință. Nu vă nedreptățiți creditându-l ca fiind onest, fără dovezi și mai ales fără garanții. Așa veți servi mai bine și interesul dvs și interesul național.
A.S  În plus, dle Draghi, nu avem de ce să îl comparăm pe prezidențiabilul Ponta cu prezidențiabilul Meleșcanu. Primul este un eventual președinte (stricto sensu) pentru zece ani în timp ce al doilea este un eventual președinte (de tranziție) pentru 2-5 ani. Chiar de ar dori, vârsta nu-i permite dlui Meleșcanu să rămână mai mult. În acest timp chiar și dl Ponta poate aduna argumente pentru a fi ales președinte pe termen intergral; evident în condițiile unei noi Constituții. Nu cred că aceste diferențe nu pot fi observate. Fanii dlui Ponta nu le observă numai pentru că ele nu corespund sentimentelor lor. Lucru de înțeles dar contraproductiv.
D.P  Imi pun si eu mereu problema daca e vorba de instinct sau wishful thinking. Nu pot decat sa sper ca nu e vorba doar de sperantza.

Principiile pe care le recomandati sunt foarte sanatoase. Credeti insa ca riscul ca Ponta sa aiba "toata puterea" daca e ales presedinte e real in situatia geopolitica a Romaniei de azi? Ce garantii (sau macar sperante) as putea avea ca alti poli de putere existenti in Romania si opusi lui Ponta ii vor modera acestuia puterea intr-o directie buna pentru Romania?

P.S. In ce ma priveste consider discutia noastra ca un schimb constructiv de idei, nu ca polemica. Pentru o polemica sterila nu mi-as permite sa imi consum si sa va rapesc atata timp.
C.G   1. si dl Melescanu si Ponta vin din partea stangii. cel putin teoretic intra pe acelasi segment. asta ar insemna ca electoratul de stanga s-ar diviza. evident ca votanții sunt diversi dar marea masa este de acolo.
Dl Melescanu este (cred) perceput ca fiind de stanga relatia indelungata cu dl Iliescu, chiar daca in 2000 s-a rupt si a creat APR (parca) apoi a trecut la dreapt nu schimba perceptia.
2. Pt Ponta in principiu orice candidat e incomod in turul II insa dk Melescanu eate cel mai puternic deoarece ar atrage si voturile celor de stanga alaturi de cele anti Ponta.
Eu personal nu am nicio optiune politica la acest moment. Nu din indiferenta ci pur si simplu pentru ca niciun candidat nu ofera un minim de decenta!
C.G  nu sunt impotriva dlui Melescanu dar discutam.
eu mereu l-am perceput ca pe un om capabil insa putin slab si fara o viinta proprie puternica. A fost mereu omul de orchestră nu vioara I cu atat mai purtin prim solist (asa l-am perceput eu). Eșecul, major din anul 2000 l-a cam scos de pe prima scena.
Avantajul domniei sale este dat de aceasta caracteristica: lipsa de ambitie personala sau ca sa fim pe pozitiv o ambitie personala rational prudenta.
Insa aceasta este si un avantaj si un dezavantaj.
Asocierea cu dl Iliescu si apartenenta la comunism vor putea fi si atuuri si minusuri. intr-o batalie electorala se vor scoate la bataie aceste lucruri.
Va trebui sa aiba un srawff ff puternic.
Avantajul domniei sale va consta in onestitatea sa (eu l-am perceput ca onest, fin intelectual, fin diplomat, rational, echilibrat).
Pe aceste caracteriatici este candidatul ideal in comparație cu Basescu. Si cu siguranta candidatul ideal pentru presedintele de tranzitie! Dar.......cine accepta un presedinte de tranzitie in clasa politica?
D.P   Nu sunt un "fan" a lui Victor Ponta. Mi-am exprimat de suficiente ori retinerile in ce-l priveste, public si vizibil, pentru a refuza o astfel de etichetare. Am o slabiciune pentru meritocratie, si pentru oameni care fac sa se intample lucruri pozitive, rezultatele fiindu-mi mai importante decat metodele, iar asta m-a dus in preajma lui Adrian Nastase, fara insa a aproba retragerea lui in favoarea lui Ponta la congresul PSD. Apreciez in mod deosebit si pozitia dumneavostra pe care o percep ca patriotica si inteligenta in favoarea Romaniei, cu o usoara retinere data de faptul ca solutiile dumneavostra, perfect argumentate rational, arata mereu catre celalalt mal al Atlanticului (poate fi o eroare a mea de perceptie data de o anumita ideosincrazie fatza de orice forma de putere absoluta) .

Nu am inca suficiente elemente pentru a intelege in ce fel un "presedinte de tranzitie" ar aduce servicii Romaniei in situatia actuala. E nevoie ca Ponta sa mai adune intelepciune de pe postul de prim-ministru, pe care parea sa il prefere chiar si el presedentiei? Sau se prefigureaza mari cataclisme geo-strategice si e important ca Romania sa ramana de partea "corecta" a faliei, chiar ca si colonie, iar acest lucru ar fi garantat de alegerea lui Melescanu ca presedinte? Nu e mai probabil ca tocmai in aceste conditii (ma gandesc de ex. la plata datoriei externe contractate de Basescu incepand cu 2015) popularitatea lui Ponta ca prim-ministru va fi erodata definitv si irevocabil? Sau se mizeaza pe o noua Constitutie care sa limiteze puterile unui presedinte pentru cazul in care va ajunge totusi Ponta la putere?

Nu ar fi mai bine pentru Romania sa existe o faza limitata in timp de "debasescizare accelerata" in care sa se repare stricaciunile facute de Basescu (inversiunea valorilor, politia politica, absolutizarea puterii justitiei si subordonarea ei unor forte oculte probabil externe, etc.) folosind daca e nevoie chiar metodele consacrate de Basescu? Ar fi Melescanu mai bun decat Ponta intr-o astfel de etapa?
S.D   Costel, cred ca discutia noastra a avut la baza premiza unei intelegeri largi, in care mai multi candidati din proprie initiativa sau sfatuiti se vor retrage caci isi asuma necesitatea unui mandat de tranzitie in care acestia nu si-ar putea da intreaga masura a talentului si nu ar putea integra programele proprii propuse. Nu cred ca Ponta fara un argument covarsitor ar renunta la cele 57% procente cu care este creditat pentru turul doi. A fost o discutie ipotetica cu finalitate dorita dar care depinde de foarte multe conditii.
P.FCh
1) Remarc faptul ca doar un interlocutor isi mai pune problema garantiilor ca un presedinte de tranzitie nu s-a transforma in altceva;
2) Convingerea lui Ponta poate sa aiba ceva de-a face cu: http://www.corectnews.com/.../marele-cutremur-din-septembrie
3) Sunt vinovat de introducerea si folosirea termenului 'triaj'.

Marele cutremur din septembrie

Sorin Rosca Stanescu in 09 septembrie 2014  
Va avea loc chiar in aceasta luna. Primele semne se vad. Nu trebuie sa te transformi in seismograf pentru a afla ca probe zdrobitoare au sosit prin curier din Statele Unite si se refera la o uriasa si dubla frauda. Se va numi probabil dosarul Microsoft-EADS. Doua operatiuni in care statul roman a suferit pagube imense. Si, de asemenea, nu trebuie sa ai la dispozitie un sesimograf pentru a descifra semnificatia declansarii anchetei impotriva corifeilor de la Siveco. Cutremurul, atunci cand va cunoaste magnitudinea sa, va insemna aproape 20 de dosare penale, cele mai multe ale unor fosti si actuali ministri.
In afacerea Microsoft, asa cum am mai aratat si in cateva analize anterioare, au fost achizitionate de catre institutiile statului licente de utilizare a unor soft-uri la valori de zeci de ori mai mari decat  preturile reale. Diferenta s-a scurs in cea mai mare parte, cu ajutorul unor intermediari, in buzunarele unor inalti functionari publici. Aceasta operatiune s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, astfel incat si spagile au fost livrate in rate. Anchetatorii din Statele Unite au descoperit si au pus la dispozitia DNA zeci de conturi din paradisuri fiscale, apartinand unor demnitari de la Bucuresti si care au fost create tocmai in scopul de a fi tranformate in pusculite ale mitei. Aceasta in ceea ce priveste Microsoft. Cat despre afacerea EADS, a carei devoalare starneste mare suparare nu numai in Germania, dar si in Franta, si acolo, pana la urma, este vorba tot de o operatiune in mediul electronic, la capatul careia statul roman a fost pagubit cu aproape un miliard de euro. Si in ce domeniu? Culmea, chiar in cel al securizarii frontierelor.
Aceste uriase fraude nu erau la indemana oricui. Deciziile care au condus la amputarea finantelor statului roman nu ar fi putut fi luate de functionari marunti. Monitorizarea derularii fraudelor si toate deciziile adoptate pe parcurs s-au facut la cel mai inalt nivel. Sunt implicati membri ai unor guverne succesive – se va vedea ca si coruptia la nivel inalt este transpartinica –, inalti functionari publici, dar si reprezentantii unor importante societati particulare, specializate in domeniul electronic.
Cum este, de pilda, Siveco. Siveco despre care in special ziarul Ziua a publicat numeroase anchete, semnaland modul absolut uluitor in care castiga, calcandu-si literlamente competitorii in picioare ani de zile, apropape toate licitatiile publice. La fel cum se intampla astazi cu intreaga increngatura Asesoft, detinuta prin interpusi de deputatul Sebastian Ghita, omul de casa al premierului Victor Ponta.
Dar degeaba a facut dezvaluiri ziarul Ziua. Degeaba au facut dezvaluiri si alti jurnalisti. Parchetele de la Bucuresti nu au avut, ani de zile, curajul sa se atinga nici de Siveco, nici de alte societati comerciale si, cu atat mai putin, de inaltii demnitari ai statului.
Acum, anchetele merg aproape pe pilot automat. Pusi in fata unor probe practic inatacabile, procurorii DNA avanseaza rapid in cercetarile penale declansate sub impuls american. Ancheta de la Siveco este practic un semnal ca, foarte curand, luna aceasta, procurorii vor solicita anchetarea, daca nu cumva si arestarea unui mare numar de fosti si actuali ministri. Un veritabil cutremur politic in prag de campanie electorala prezidentiala. Si o uriasa provocare pe adresa Parlamentului, care va trebui sa decida daca va incuviinta sau nu anchetele. Ar fi extrem de grav ca Parlamentul sa faca din nou zid, protejandu-si actualii si fostii ministri. Ei sunt singuri, de fapt, care beneficiaza de imunitate in ceea ce priveste dreptul investigatorilor de a-i ancheta.


_____________________
P.S. Daca la convingerea pontistilor se aplica (numai) mijloace ca cele sugerate de SRS, ma tem ca succesul presedintelui de tranzitie va fi mult diminuat. Aici trebuie considerate foarte serios mecanisme cel putin de 'saving face' daca nu de cointeresare.
A.B  Stiti ce? Ma gandeam si eu ca doar o sfaramare ca cea pomenita de SRS ar mai putea, in zapaceala produsa, sa permita o alta ordine. Dar asta doar asa ca sa nu zic ca stau fara sa cuget. Caci daca as cugeta ar trebui sa dibui simultam cu producerea cutremurului si o avalansa de cautare a oamenilor onesti si corecti cu care s-ar putea instaura noua ordine. Nu prin forta, nu straina organismului, ci naturala, a noastra, Crai nou, cum zicea cineva. Ori asta nu vad deloc, nu vad decat mercenari de schimb, chiar si de tranzitie, ca sa raman la propozitie.
G.G  Apropo de candidatul surpriza din Slovacia :http://ionelnicusava.blogspot.ro/.../lectia-slovaca-prea...
In Slovacia, un candidat din periferia politicii naţionale - andrej kiska - a castigat in martie 2014 cu 59,4 % alegerile prezidenţiale.

kiska a fost ceea ce se numeşte challenger. înaintea alegerilor, primul-ministru era de fapt acreditat de sondaje ca "viitorul preşedinte". o majoritate parlamentară de cca. 60 % asigura garanţia suplimentară că nu va apare nimic neprevăzut.
erodarea la guvernare a prim-ministrului socialist a devenit însă avantajul challengerului.


în opoziţie, de asemenea, nimic spectaculos. la centru-dreapta, politicieni de cursa lunga, erodati si expirati, expusi public cu ocazia unui scandal de corupţie la alegerile din 2012 legat de serviciile secrete.

anemia opoziţiei a fost capitalizată politic tot de kiska. care a sesizat un lucru banal de altfel: iluzia noilor servicii din europa de est ca s-ar afla la butoane de unde se luptă pentru bunăstarea şi siguranţa ţării. ofiteri acoperiti patrioti? se prea poate. scandalul a aratat ca de fapt era vorba de o clică de generali corupţi

in ce priveste societatea civilă - o oglindă fidelă a vieţii politice - lideri de opinie exersati, aflaţi pe baricadele oengiste de peste 10-15 ani, oarecum bine finanţaţi din străinătate şi în mod cert rupţi de agenda locală slovacă. dependenti
de stipendiile din vest. fara impact, adica.

pe acest fundal, al erodării la putere a socialiştilor, al anemiei opoziţiei de centru-dreapta si al societatii civile de carton, de undeva, aparent de nicăieri, a apărut acest andrej kiska, cetatean american, pro-european convins, pro-german, nerusofob, filantrop, care a stricat toate planurile locale.

a devenit noul preşedinte al slovaciei.
să ne înţelegem. nu banii sau americanii l-au făcut preşedinte pe kiska. ci dorinţa slovacilor de a aşeza în fruntea statului o figură de-a lor. unul care a fost şi a văzut ce-i pe dincolo. şi a demonstrat că se poate face şi în slovacia. la slovaci, schema cu presedintele neamt fusese deja consumata. etnicul german rudolf schuster a fost presedinte intre 1999 si 2004.

actualul presedinte andrej kiska foarte probabil va dori ca alegerile din 2016 să confirme rolul său politic - schimbarea adevărată nu mai este la partide, initiativa a fost pierduta de politicieni.

pe romaneşte vorbind, de unde vine acest chişcă? de undeva, din noua clasă de mijloc, formată în ultimii 25 de ani din întreprinzători, intelectuali educati afara dar intorsi in tara, corporatişti locali rodaţi în economia de piaţă şi instituţionalişti exersaţi la guvernare. aici se află de altfel potenţialul de schimbre reală în fostele state socialiste. nu pe la acoperiti sau pe aproape.

poate chiar cate un primar local. asa cum ar fi un emil boc pe la cluj. conditia? acest chişcă să vină la timp

cum stau lucrurile pe la noi? poate apare de undeva, de nicăieri, un chişcă, un "ceva" real diferit?

greu de spus. întreg sistemul politic românesc parcă este centrat şi concentrat pe prevenirea apariţiei unei figuri noi.

si, ma rog, de unde sa apara un candidat-surpriza?

noii capitalisti romani sunt in antecamera dna, intelectualii din "societatea civila" sunt cu capul in vest si c.. in est iar alesii locali sunt prea departe de bucuresti şi de politica naţională. de aici nu poate apare un candidat capabil sa schimbe ierarhiile. si mai ales nu poate veni la timp.

şi totuşi, un chişcă al româniei există. nu aceasta este problema. ci cine şi mai ales ce şi când îl scoate la iveală. pentru că, odata scos la iveala, nu mă îndoiesc că are capacitatea de a schimba ceea ce pare imuabil

asta probabil că se va întâmpla la următorul ciclu electoral. pentru că, în 2014, scoaterea la iveală a unui candidat-surpriză pare a fi prea târziu.

unul dintre candidatii omologati va fi presedintele romaniei.

C.G  am vazut multe analize ieri la televizor! O sa vedem!
Candidatura lui  Klaus Iohannis pentru alegerile prezidențiale va fi respinsă prin acțiunea inițiată de ANI care-l consideră ”incompatibil”. Conform unor surse apropiate conducerii instituției, decizia va fi în curând ”definitivă”. Ar fi a treia trimitere acasă, la Sibiu, a sasului care a fost respins prima oară de Traian Băsescu, atunci când a fost propus premier și avea susținere parlamentară, a doua oară când a fost propus de liberali vicepremier, pe un post care revenea PNL, dar n-a vrut Victor Ponta, moment încheiat cu destrămarea USL. Anularea candidaturii sale ar face posibilă o finală între Victor Ponta și amicul său politic Tăriceanu, sau o finală Ponta – Udrea, dorită de Traian Băsescu, dar și de tabăra PSD.

Directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Teodor Meleșcanu, își va anunța luni candidatura la alegerile prezidențiale, când va expune motivația și strategia care stau la baza dorinței sale de a-l succede pe Traian Băsescu la Cotroceni, spun surse DC News.
Aspirațiile politice enunțate prima oară în aprilie anul acesta de Teodor Meleșcanu se vor materializa la începutul săptămânii viitorare, când directorul Serviciului de Informații Externe își va anunța candidatura la Președinție. 
Potrivit proiectului creionat de Meleșcanu și strategii săi, fostul membru PNL se va angaja în fața alegătorilor că după doi ani petrecuți la Cotroceni demisionează în numele unei reveniri la "normal": organizarea alegerilor parlamentare simultan cu cele 
pentru Președinție. 
Astfel, strategia lui Meleșcanu gravitează în jurul ideii pe care insistă principalii doi candidați la Președinție, Klaus Iohannis și Victor Ponta. Directorul SIE va veni tot cu un proiect de președinte mediator, după 10 ani de război politic stârnit de Băsescu, doar că planul său va include un element foarte concret: demisia după doi ani de mandat și alegeri parlamentare concomitent cu cele pentru Președinție.
Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, că luni tranșează chestiunea candidaturii sale la Președinție, mărturisind că are o problemă cu strângerea celor 200.000 de semnături. 
P.FCh  DIn postarea de mai sus:
1) "Potrivit proiectului creionat de Meleșcanu și strategii săi, fostul membru PNL se va angaja în fața alegătorilor că după doi ani petrecuți la Cotroceni demisionează în numele unei reveniri la "normal": organizarea alegerilor parlamentare simultan cu cele pentru Președinție."

2) "Teodor Meleșcanu, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, că luni tranșează chestiunea candidaturii sale la Președinție, mărturisind că are o problemă cu strângerea celor 200.000 de semnături."

Multumesc, GG! Continutul postarii tale ne ajuta sa intelegem 2 lucruri:

1) Sa observam ca Melescanu e un candidat care va prezida NUMAI 2 ANI, adresand in felul acesta preocuparea noastra cu controlul;

2) Lipsa de priza la mase din moment ce n-are inca cele 200 mii semnaturi.

Cred ca ne datoram o discutie extrem de amanuntita in ceea ce priveste candidatura lui Traian Melescanu, cu toate implicatiile si nevoile pe care le putem schita.
P.FCh  "Nedeea Burca Presupun ca problema cu semnaturile e si din pricina ca lumea n-a stiut nimic despre intentia d-sale de a candida."

Cu siguranta. Insa are destula recunoastere sa estimez ca nu va fi o problema. Ideea este ca trebuie gandit ce rezolva Melescanu mai bine ca altii, in ce conditii, cu ce pret?

Faptul ca vine si spune ca in 2 ani isi va da demisa atarna foarte greu. E ca si cum romanii in sfarsit vad natura solutiei, un presedinte de tranzitie care sa desbaseasca Romania. Mi se pare interesant cum Ponta isi anunta candidatura, dar la acest eveniment se pare ca d-nii Iliescu si Nastase nu-s prezenti...
C.G  Insa sunt prezenti multi invitati de marca din familia socialistilor europeni!
P.FCh La faza asta nu socialistii europeni conteaza, dupa cum n-au vrut sa conteze nici la reinstaurarea lui Basescu. E normal ca ei sa-l vrea pe Ponta caci nu-i intereseaza decat sa le vina numere mari din Romania.

Asa ca discutia va fi probabil una de genul: Pe care candidat l-ati alege dintre Ponta si Melescanu si de ce? Asta in cazul in care pontistii s-ar baga in fatza, indiferent de ce li se spune chiar din interiorul pesedeului, exceptand cercul Sarbu.
C.G  Sincer? Eu nu am nicio preferinta. Nici unul nu imi inspira mare incredere. Este clar ca dl melescanu reprezinta anumite interese si nu ale domniei sale. Daca sunt ale Romaniei.....asta este foarte greu de spus. Pare a fi un fel de Al. I. Cuza...care dupa 7 ani sa demisioneze, iar daca nu demisioneaza cercul care il numise in functia de domnitor il demite!
Nu imi inspira incredere nici unul nici celalalt! Sincer!
Aparitia brusca in politica....indepartarea lui Iohannis (ca si aparitia lui Iohannis, bizara si brusca) imi pare a fi jocul unor papusari de deasupra capetelor noastre!
S.D  Discutia s-ar putea continua in acest punct cu explicatiei declaratiei lui Ponta ca el devenit Presedinte nu va propune un prim ministru psd-ist. . Cum va obtine o mobilizare maxima a membrilor de partid, cunoscuti ca fiind dintre cei mai zelosi in campanii? Ce urmari ar putea aparea in PSD? De fapt, daca-mi aduc bine aminte chiar in urma cu un an, Ponta a facut aceeasi declaratie oarecum inexplicabila, si atunci si acum.
G.G   Prospectiv FCh de acord cu observatiile dar pt 2 ani trebuie majoritate parlamentara pnetru schimbare lege si daca nu o gaseste se poate sacrifica pt alti cinci ani. O analiza serioasa se poate face dupa ce isi anunta candidatura si programul
S.D   Dar Ponta cum considera oare sa numeasca un PM non PSD cu actuala majoritate parlamentara? Cred ca ne scapa unele amanunte
P.FCh Cred ca inteleg exact ce spui, Costel. Este frustrant ca pe de-o parte sa ti se vorbeasca de democratie si se merge cu convingerea pana acolo incat mor oameni, iar pe de alta parte, sa vezi ca tot la aranjamente se ajunge.

Dintr-o perspectiva putin schimbata, se poate argumenta ca *de vina* pentru nevoia pentru un candidat Melescanu ar fi romanii care s-au lasat divizati--in minciuna cum ca numai romanii ar fi divizati nici nu catadicsesc sa intru de voie. Divizarea romanilor, dupa cum spun, nimic exceptional in sine, accelereaza insa caderea Romaniei in colaps--economicul fiind cel mai la vedere. Asta atrage dupa sine vulnerabilizarea structurilor suprastatale din care Romania face parte.

GG, ridici problema foarte bine, este nevoie de anunt oficial si program. As vrea sa fiu original, dar sa-mi fie permis sa intreb inca odata daca portretul robot facut de Adrian Severin pentru presedintele de tranzitie nu s-ar putea constitui intr-o schita de program. Ar trebui stabilite si comunicate in clar mai multe detalii, suficient cat sa nu credem ca romani ca am fi cei mai mari fraieri. Ma rog, nu stiu ce au Melescanu si cei din triaj in gand, dar o schema de tranzitie pe tiparul Severin parca nu ar expune cetatenii romani la ridicol.

Despre Melescanu as mai intreba doar daca e OK cu romanii sa fie condusi de un om din servicii? Bush I sau Putin sunt exemple in sensul acesta--desi Melescanu, cel putin din ce stim, nu e cu grad.

O alta directie de prospectat ar fi relatia dintre un presedinte de tranzitie si guvern. In fond, guvernul are cele mai multe parghii pe economie, iar economia face si desface cel mai mult viata oamenilor.
 


           


           





           


                         

Niciun comentariu: