marți, 7 octombrie 2014

Radio Europa Libera. Aprecieri dupa 25 ani



Radio Europa Libera. Aprecieri dupa 25 ani-4.10.2014
 
Va mai amintiti de RADIO EUROPA LIBERA ? Uitati ce am devenit in 2013
Ne-am intalnit cu aceeasi dragoste si dor, la o berarie din Munchen in vara lui 2013. Superba zi pentru toti. Din pacate au lipsiti multi ( vacanta, stramutati, decedati) O vom repeta !
Randul intai:
- Emil SZABO (redactor stiri)
- Constantin CARADJA ( producer )
- Stefan CARABIN (crainic)
- Mircea IOANID (redactor stiri)
- Mircea CARP (Programul Politic si Director Adjunct)
- Bebe DUMITRESCU (sotul Ioanei Crisan - adoptat si asimilat redactiei romane ) Ne-a hranit si adapat in studiou in timpul revolutiei.
- N.C.MUNTEANU - Actualitatea romaneasca - Redactor-Star - 5 stele
- Gelu IONESCU - Literatura si nu numai.
- Dan STANCU - Institutul de Cercetari al Europei Libere
- Ion DUMITRU - Monitoring si nu numai, "Poetul neamului" + Editura etc
"FETELE" din randul doi - in picioare:
- Mary GEORGESCU - Radiomagazin ( Vaduva regretatului nostru Vlad)
- Rodica DINULESCU - crainica si redactor stiri
- Ioana CRISAN - Crainic si Sef de Productie
- Carmen POMPEY - Institutul de cercetari si redactor colaborator
- Magda MUGUR - de fapt sectia maghiara, dar apropiata noua, vaduva regretatului nostru VLAD MUGUR.
Prospectiv FCh a distribuit o fotografie  a echipei Radio Europa Libera postată de Gertrud Dumitrescu.

Iata-i pe cei care au reusit sa ne educe intr-atat incat STIAM NIMIC in 1990. Sa aiba pe constiinte greutatea naivitatii/rautatii care ne-au plantat-o in gand si suflet!

 Alexandru Cosmin Codreanu Europa Liberă, respectiv eficientizarea Vocii Americii, o redutabilă armă de propagandă a CIA dedicată țările aflate sub influență comunistă ... Apropos, știați că recent s-a înființat Radio Europa Liberă pentru Republica Moldova?

Discuția responsabilității celor care au lucrat în exil cu zel pentru Vocea Americii, respectiv Europa Liberă nu este trivială. În marea lor majoritate angajații în propaganda pro-americană, pe lângă salariul venit pe căi ocolite de la CIA, erau animați și de convingeri sincere că fac un serviciu României.

Fugiți din țară, au purtat în memorie, asemeni oricărui exilat, imaginea și contextul politic al țării în momentul începerii pribegiei. Au fost incapabili să înțeleagă evoluțiile ulterioare al României și ale contextului regional în care aceasta a evoluat. Ca și noi, cei „arestați la domiciliu”, au fost niște simple ciuperci, ținute în întuneric și hrănite cu rahat. Diferența între tipul de ciuperci a ținut strict de alimentație, adică de rahatul pe care l-am digerat fiecare, acolo unde ne-am aflat.

Eram prea mic să înțeleg ce se vorbea la Europa Liberă. Știam însă că se putea asculta exclusiv noapte, în surdină, și niciodată nu trebuia să vorbesc despre asta la școală. Socrul meu, la cum, la 25 de ani distanță de la „eliberare”, își amintește un singur mesaj emis de Europa Liberă, respectiv că un angajat în Occident câștigă până la de zece ori mai bine decât un omolog român. Privește în jur și se întreabă nedumerit de ce Europa Liberă nu i-a spus că în Occident școala și sănătatea se plătesc, iar pensiile nu sunt sigure, la fel ca și locul de muncă.

Este greu de stabilit o linie de demarcație între jurnalism și servicii de propagandă în favoarea serviciilor secrete când vine vorba de Europa Liberă. Un lucru este cert însă: toți membrii echipei Europa Liberă au sentimentul unei lupte utile pentru România, război care a fost câștigat. Faptul că această victorie ne-a transformat pe toți în expați la noi acasă nu are importanță pentru acești soldați în prezent pensionați.
P.FCh
Au fost si oameni buni printre ei, dar aceia au fost in minoritate. Mai mult, spre deosebire de VoA, RFE se dadea independenta.

Nu le-as fi cerut cine stie ce, doar sa nu minta--cateodata chiar facand agenda vecinilor hulpavi. Minteau relativ la TONELE de informatie la care aveau acces, dar pe care nu le canalizau si spre noi. Securistii/politrucii cizmarului ne tineau in bezna, RFE tot la fel, In 1990 aveam ZERO anticorpi la democratia liberala, am inghitit pe nemestecate TOATE deseurile ideologice. Si, din pacate, urmele se vad inca.
A.C.C  Prospectiv FCh, comentariul tău precedent presupune faptul ca Europa Liberă acționa filantropic, o armată de documentariști colectând informații pentru secțiunea română a radioului, iar ceea ce se dădea pe post era exclusiv alegerea reporterilor. Ori așa ceva, mai ales într-o societate „democratică și liberă”, adică animată de profit, nu se prea întâmplă.

Responsabilitatea pentru că s-au complăcut nu are scuze. Ceea ce mi mi se pare cel mai interesant la acești oameni este confortul psihic al lucrului bine făcut, al luptei pentru un bine național. Până la urmă este de înțeles: acum nu mai trebuie să trimită cafea în România la rude, iar rudele pot veni să-i vadă cu banii puși deoparte pe un an de zile.
P.FCh "comentariul tău precedent presupune faptul ca Europa Liberă acționa filantropic, o armată de documentariști colectând informații pentru secțiunea română a radioului" ma bucur sa in 25 de ani romanii s-au vaccinat la cele legate de RFE. Nu mi-e clar ca la fel ar fi pe alte subiecte.
Octavian Lupu Acum cativa ani o parte dintre ei (eu mi-aduc aminte de Hurezeanu si Munteanu) au participat la o emisiune TV de comemorare a postului. Cu aceasta ocazie au recunoscut controlul la care erau supusi indirect. Cred ca N.C. Munteanu a spus ca ei, redactorii romani, doreau materiale mai dure la adresa lui Ceausescu insa Whasingtonul le-a interzis acest lucru pentru ca nu dorea o deterioare si mai mare a relatiilor cu Bucurestiul. Pentru mine atat EL cat si VoA au reprezentat in principal posturi de informare muzicala. De aici aflam ce muzica imi doream sa comand de la producatorii de casete piratate. Imaginea despre cum functiona societatea occidentala mi-am format-o in principal din fime (Serpico, Principiul dominoului, etc) si romane, Si tind sa cred ca era una relativ corecta. In anii comunismului se organiza la Costinesti un festival al filmului pentru tineret. Intr-o zi am avut ocazia impreuna cu mai multi prieteni sa ne inalnim pe plaja cu Ecaterina Oproiu. Eu am intrebat-o cum de este posibil ca America sa dea drumul pe piata la astfel de filme extrem de critice cu establishment-ul. La care ea mi-a raspuns simplu: pentru ca nu le pasa, se simt foarte puternici.
O.L  Eu unul mi-as dori ca sectia romana a EL sa se redeschida pentru ca in acest fel as putea sa stiu ce gandeste cu adevarat SUA despre Romania pe o varietate de teme mult mai mare decat acuma la adapostul precizarii "acest material nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al guvernului SUA". Pe de alta parte eu cred ca ar trebui sa fim mai suparati pe main stream media actuala care o forta manipulatorie mult mai mare.
P.FCh "Pe de alta parte eu cred ca ar trebui sa fim mai suparati pe main stream media actuala care o forta manipulatorie mult mai mare." Nu-i neaparat asa. Atunci nu exista concurenta, acum o persoana poate sa se informeze din multiple surse si, cel putin in teorie, poate oferi alternativa sa de pe un... blog.

Observatie: Nici macar necunoasterea unei limbi straine nu mai e handicapul de odinioara, cu google translate se obtine o varianta decenta.
Costel Gilca Cati din ei se afla in Romania?
P.FCh Nu stiu. Banuiesc ca cei putini care s-ar afla stau numai temporar in Romania.
C.G  pentru ca soldatul urmeaza mereu linia frontului. Hurezeanu, Munteanu...si ceilalti necunoscuti! De asta eram curios cati au fost lasati la vatra, cati au fost trimisi pe noul front!
C.G  de fapt nu pe noul front, ci pe noua linie a frontului!
P.FCh
Aia tineri, fara pensie federala, au trebuit sa se mute la Praga si Bucuresti/alte azimuturi... De dragul drs-informarii, desigur.
C.G  Exact. Eu fost mutati pe alte linii ale frontului. Nu cred ca e nimeni naivi sa creada ca cei din fotografie sunt curati la cuget si au actionat numai din cugetul lor cristalin!
O.L  Pai Hurezeanu nu l-a insotit pe Friedman si Dungaciu la Chisinau. Ca sa nu mai vorbim de prestatia "echilibrata" de la DIGI 24
C.G  Hureazeanu e clar soldat pe noua linie a frontului. Cand ma uit la el....ascult o portavoce americana!
O.L  Eu unul nu ma consider o victima a propagandei EL si VoA. Ma gandesc cu groaza ca unica sursa de informare a mea in timpul comunismului ar fi putut fi doar massmedia romaneasca. Cele dou posturi reprezentatu o ferestruica spre occident peste care se aplicase un filtru de un roz intens, totusi de acolo venea putina lumina. Ca azi exista mai multe alternative de informare care teoretic ar trebui sa te faca mai putin vulnerabil la manipulare sunt de acord. Dar as vrea sa va intreb cati dintre tinerii utilizatori de internet il folosesc pentru asi da seama what the hell is going on si nu-l folosesc mai degraba pentru loisir pentru socializare virtuala sau pentru a gasi sfaturi despre cum ar putea sa se integreze mai bine in sistem? Ca sa nu mai vorbim de cei care nu folosesc de loc internetul iar principala sursa de informare , pe langa televizor, o reprezinta Click si Libertatea.
Nedeea Burca Ceea ce doream sa scriu in momentul in care mi-a alunecat mana era ca traiectoriile multora dintre ei au fost presarate cu destule ciudatenii... fara sa am dovezi, ci doar argumente logice, cred ca unii erau "dubli"... Desigur, la sfarsit au ramas in tabara castigatoare.
O.L  Si eu cred acest lucru (agenti dubli) si mi-aduc aminte ca ma intrebam cum au putut unii dintre ei sa "aleaga libertatea" si ce compromisuri au trebuit sa faca pentru a putea face aceasta alegere. Insa cand vine vorba de servicii secrete si spionaj mi-aduc aminte de un film pe care l-am vazut la un amic becher in ultimii ani de comunism, care avea video-player si in care unul dintr personaje, CIA-ist batran ii spune unui mai tanar confrate: "in meseria asta nu exista baieti sau baieti rai, e ca in jocul de Monopoly, important este sa nu iesi din joc".
N.B  Dadadada.... Ratesh, pe care l-am cunoscut bine, era de fapt un om de stanga. Ca provenienta, ca formatie, ca tot ce vrei. Mi-a fost dat sa-l vad/aud in plina era Basescu, facand eforturi formidabile si patetice, încercând (si, de cele mai multe ori, reusind)sa se sincronizeze cu vremurile cele noi... Ma enerva cumplit dar imi era si mila. Pentru ca asa cum ati spus, incerca doar "sa nu iasa din joc".
O.L  Pe mine un personaj din aceasta categorie care ma scoate din minti la ora actuala este un ipochimen pe nume Petru M. Iancu de la DW.
A.C.C  @ dl. Octavian Lupu
Nu e nevoie sa se deschida EL ca sa stim ce gandeste SUA. Avem pe Statfor, Nuland, Ambasada SUA in RO, intalniri cu usile inchise ale prezidentiabililor nostri in ajun de alegeri, avem un matelot cu preferinte sexuale clare, etc
A.C.C  Am incercat sa gasesc azi linkul cartii "Aici Mircea Carp, sa auzim numai de bine!" publicata de Polirom in 2012. Ciudat, linkul are probleme. O carte foarte instructiva vis-a-vis de Vocea Americii si Europa Libera. Relevanta subiectului.
O.L   Alexandru Cosmin Codreanu Imi pare rau ca v-am produs disconfort dar EL nu se va redeschide niciodata intr-o tara membra NATO. Era wishfull thinking.
A.C.C   Niciun disconfort dl. Octavian Lupu.
Gavila Ch. Hei, acum ca Europa e Libera, spre noi victorii maidanezilor!
Sorin Faur Alexandru Cosmin Codreanu (& friends), spui prostii, repeţi neadevăruri şi clişee fîsîite încă de pe vremea lui Ceauşescu, eşti complet defazat, pe scurt - habar n-ai despre ce vorbeşti. Exemplu: susţii că "recent" s-a înfiinţat Europa Liberă pentru Republica Moldova. Departamentul pentru Moldova de la Radio Europa Liberă are 10 (zece) ani de existenţă. E atît de „recent”, deci bună dimineaţa, pătrăţel!!! Cît despre Europa Liberă ca "instrument de propagandă CIA" şi alte asemenea platitudini, eu m-am plictisit încă de acum vreo 30 de ani, cînd auzeam pîrţurile astea exact de la propagandiştii PCR. Aşa că, măcar în 2014, mai schimbaţi dracului placa asta de patefon scîrţîită că e vai de măcuţa ei. Şi-a voastră. Şi încă ceva: ca unul care a lucrat zi de zi în redacţia Europei Libere aproape doisprezece ani, te asigur că nu am fost plătit niciodată de CIA. Nu numai că aş fi recunoscut fără probleme, ba m-aş fi şi mîndrit cu asta, Dar din păcate nu era aşa. Deci: flit!
A.C.C  Cine v-a platit atunci dl. Sorin Faur?
S.F  Senatul SUA, domnnule Codreanu. Mai citiţi cîte ceva înainte de-a debita mărunţişuri culese prin tramvai, Dar pe dumneavoastră cine vă plăteşte acum?
P.FCh "Funding[edit]
RFE/RL received funds from the CIA until 1972.[48] The CIA's relationship with the radio stations began to break down in 1967, when Ramparts magazine published an exposé claiming that the CIA was channeling funds to civilian organizations. Further investigation into the CIA's funding activities revealed its connection to both RFE and RL, sparking significant media outrage[49]
In 1971 the radio stations came under public spotlight once again when prominent U.S. Senator Clifford Case introduced Senate Bill 18, which would have removed funding for RFE and RL from the CIA's budget, appropriated $30 million to pay for fiscal year 1972 activities, and required the State Department to temporarily oversee the radio stations.[50] This was only a temporary solution, however, as the State Department was reluctant to take on such a significant long-term responsibility.
In May 1972 President Richard Nixon appointed a special commission to deliberate RFE/RL's future.[51] The commission proposed that funding come from the United States Congress and that a new organization, the Board for International Broadcasting (BIB) would simultaneously link the stations and the federal government, and serve as an editorial buffer between them.[52]
Although both radio stations initially received most of their funding from the CIA, RFE maintained a strong sense of autonomy. Under Cord Meyer, the CIA officer in charge of overseeing broadcast services from 1954 to 1971, the CIA took a position of minimal government interference in radio affairs and programming.[53]
The CIA stopped funding Radio Free Europe and Radio Liberty in 1972.[50] In 1974 they came under the control of an organization called the Board for International Broadcasting (BIB). The BIB was designed to receive appropriations from Congress, give them to radio managements, and oversee the appropriation of funds.[54] In 1976, the two radios merged to form Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) and added the three Baltic language services to their repertoire."

 O.L  Sursa Wikipedia:" (National Committee for a Free Europe) a fost înființat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York. [1] Radio Free Europe a fost ramura responsabilă cu radiodifuziunea în numele acestei organizații. Sediul principal a fost stabilit la München. Prima transmisiune pe unde scurte a avut loc la 4 iulie 1950, către Cehoslovacia.


Organizația a fost ajutată financiar de Congresul Statelor Unite, iar până în 1972 fondurile pentru finanțarea RFE au fost alocate în cadrul bugetului destinat Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite. CIA a stabilit îndrumări generale și se implica zilnic în activitatea redacțională a secției centrale de știri. Fondurile alocate prin intermediul CIA au fost aduse la cunoștința opiniei publice abia în 1971, când organizația a fost mutată în statul Delaware, sub forma unei instituții non-profit, subordonată Oficiului pentru Radiodifuziunea peste Hotare (Bureau for International Broadcasting, abreviat BIB), for tutelar similar instituției USIA, căreia îi era subordonat postul de radio Vocea Americii (VoA). Controlul asupra bugetului pentru RFG a fost preluat direct de Congresul Statelor Unite."
A.C.C  Puteti gasi Informatiile despre angajatorul meu pe profilul meu de facebook - CGG Internation. Insa un abil jurnalist ca dumneavoastra probabil ca a verificat aceasta informatie deja. Sau poate am sarit eu la niste concluzii pripite. Ce ati facut mai exact in sediul EL timp de 12 ani dl. Sorin Faur?
Stefan Kovacs Ei, aici ar fi interesant să aflăm ai cui acoperiți au fost distinșii . Nu de alta dar sunt anumiți cetățeni- de exemplu ungurii ăia anticomuniști care au fost mințiți la 1956 că vine Amrika să-i sprijine- care și-ar dori să căsăpească în viu niște alde Europa Liberă. Îmi pare rău dar radio-ul pe care-l aveam era groaznic de bruiat- așa că ori de câte ori încercau ai mei să asculte- se auzeau mai mult bârâituri. Așa că n-am o educație Europa Liberă, am înțeles că am pierdut foarte mult, sunt disperat. Dar o să-mi revin...
S.F  În sediile EL, am făcut programe de radio, apoi exclusiv ştiri. Şi, desigur, am spionat pentru CIA, domnule Codreanu Nu mă interesează angajatorul domniei voastre. V-am întrebat retoric, adică obraznic, cine vă plăteşte doar pentru a vă ajuta să intuiţi cît de subţire şi impudic este "argumentul" bolşevic de tip "te plăteşte cutare." Ca să încheiem: pe tema asta, domnia voastră aveţi păreri despre..., în vreme ce eu se întîmplă că ştiu. Ştiu nu din sediu, ci din sedii, domnule Codreanu. Din toate cele 3. Vă doresc o noapte bună!
S.K  Ce mi s-ar părea cu adevărat interesant- dacă ne mai poate spune cineva de la EL- ar fi imaginea pe care o aveau cei de acolo despre România- după Ceaușescu. Asta ar fi istorie adevărată. Pentru că vrem sau nu- EL a fost poate singurul opozant direct- și cu posibilități de expresie.
S.F  Există deja suficientă memorialistică pe tema asta, domnule Kovacs. Jurnalele Monicăi Lovinescu sînt doar un bun început de lectură, dar clarificator. Un singur lucru pot să garantez, ca martor direct: toţi oamenii cu care am lucrat la Europa Liberă îşi iubeau şi îşi iubesc ţara. Stiu, formula sună pompos şi gol, dar ăsta e adevărul. E chiar atît de simplu.
A.C.C  Dl. Stefan Kovacs, cartea dlui. Carp este elocventa in acest sens. Evident ca sunt lucruri care nu se pot spune cu voce tare, insa se pot citi printre randuri. Poate intr-o zi voi face niste interviuri pe acest subiect, important este sa am cu cine vorbi.
A.C.C  Revin dl. Stefan Kovacs cu un raspuns si mai concret la intrebarea dumneavoastra. Exista o serie de articole legate de Gertrud Dumitrescu care venise din Germania sa-l intervieveze pe Corneliu Coposu. Vizite de curtoazie ale diasporei care vedea realitatea de la Bucuresti in vechii termeni ai razboiului rece. Celor 3 muschetari: Coposu, Campeanu si Ratiu li se opunea (cu succes) cardinalul Iliescu.
Viorel Straoanu Dle Prospectiv FCh , va rog nu mai generalizati : ,, Iata-i pe cei care au reusit sa ne educe intr-atat incat STIAM NIMIC in 1990. Sa aiba pe constiinte greutatea naivitatii/rautatii care ne-au plantat-o in cuget si simtiri! " Nu stiu ce v-a plantat dvs REL in cuget si simtiri .Stiu doar ca mie nu mi-a plantat nimic,ma rog ,nimic de care sa ma faca sa ma rusinez.Pt mine era destul ca puteam asculta ALTCEVA.Radio Europa Liberă a furnizat popoarelor din lagarul comunist, informația obiectivă, corectă și nepărtinitoare de care aceste popoare erau private de către cenzura comunistă. Și pentru români, REL a devenit substitutul presei libere, al opiniei necenzurate de care erau privați. Totodată, REL a dat glas protestatarilor și disidenților care nu se puteau exprima liber la ei acasă. La apelurile pentru respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale, regimul comunist a răspuns cu bruiaj, cu persecutarea celor care ascultau Europa Liberă, și cu atentate. Sa auzim numai de bine ! ...Vorba contaranului meu Neculai Constantin Munteanu. p.s. nu spuneti ca sint subiectiv caci o stiu
P.FCh Domnule Viorel Straoanu, pe baza informatiilor RFE de pana la 1990, care au fost deciziile acelea care v-au detasat de restul romanilor care s-au priceput DOAR la a dezasambla economia nationala pe motiv ca era ceausista/comunista/ruginita/etc?

Sa ne amintim ca exemple: RFE critica ORICE era in Romania ca fiind expresia culmii ineptitudinii comunistilor/lui Ceausescu. Mi-aduc aminte de productia pe stoc sau nivelul birocratiei. Aici in SUA, vad ca se produce pe stock bine mersi, iar birocratia post-industriala e ceva luat direct din Kafka. RFE sustinea ca Ceausescu distrugea satele si persecuta cel mai tare minoritatea maghiara etc. Am aflat intre timp ca relativ la ce se intampla in realitate, acestea erau relatari cu mult exagerate. In fine, RFE a fost responsabila si pentru raspandirea zvonurilor panicarde in decembrie 1989--60 mii morti, securistii lui Ceausescu trageau in populatie cu foc deschis/din elicoptere etc.

"REL a dat glas protestatarilor și disidenților care nu se puteau exprima liber la ei acasă" Cati din acestia cereau mai mult de pasaport pentru rude? In alte cuvinte, cati din acestia au facut LUMEA mai buna, in Romania sau de unde vorbeau?
S.F  Domnule Prospectiv FCh, utilizaţi pur şi simplu greşit informaţie distorsionată de opinii, păreri, zvonuri. Scrieţi fără să ştiţi, ci doar pentru că aşa aţi auzit, cum că “RFE a fost responsabila si pentru raspandirea zvonurilor panicarde in decembrie 1989--60 mii morti, securistii lui Ceausescu trageau in populatie cu foc deschis/din elicoptere etc”. 1. Resposabilitatea pentru informaţia celor 60 de mii de morţi nu aparţine Europei Libere. Dacă aţi fi avut curiozitatea să vă informaţi, aţi fi aflat că despre 60 de mii de morţi vorbeşte senţinta prin care a fost condamnat la moarte Nicolae Ceauşescu. Sentinţa cu pricina a fost citită ca atare la Europa Liberă, ceea ce presupun că e normal, nu?, dar n-a fost opera Radioului, ci este documentul oficial în baza căruia au fost împuşcaţi la Tîrgovişte Nicolae şi Elena Ceauşescu. Aceeaşi sentinţă a fost citită de nenumărate ori şi la postul public de radio de la Bucureşti, cu tot cu 60 de mii de victime, dar pe vremea aceea mai nimeni nu asculta altceva decît Radio Europa Liberă. De aici confuzia, perpetuată ca legenda supremă a intoxicării mediatice, marca REL, legendă falsă, dar vie, iată, pînă azi. 2. Pe saitul Europei Libere găsiţi in integralitate emisiunile Europei Libere din zilele Revolutiei din decembrie 1989. Ascultati-le, iar după aceea discutăm despre acurateţea informaţiilor difuzate către România de la mii de kilometri distanţă, în condiţiile în care, mai ales în acele zile, barajul informaţional din ţară era redutabil. Emisiunile acelea sînt nişte lectii de jurnalism şi deontologie, chiar şi în condiţiile acelea, foarte complicate. Aşa că, repet, înainte de a avea păreri, e util “să consumaţi” informaţie corectă despre orice fenomen, cu atît mai mult cu cît “marfa” e la liber şi poate fi uşor accesată.
P.FCh Domnule Faur, nu stiu cand v-ati alaturat colectivului de redactie la RFE; eu, ca ascultator al postului pe zeci de ani, pot sa spun cu oarcare certitudine despre emisiunile postului de pana in 1990: din perspectiva celor pe care le tot aflu in acesti 25 de ani care au trecut, RFE a DEZINFORMAT. Iata ce spun altii, inclusiv comentariile dela Marius Mioc; sa judece fiecare:

http://mariusmioc.wordpress.com/.../radio-europa-libera.../

https://www.google.com/search...

http://www.memoria.ro/.../decembrie_1989_dot.../1028/

P.S. RFE n-a procedat cu nimic diferit de cum procedeaza mass-media oficiale pe care le-am putut verifica: Ucraina, Irak, Iugoslavia etc. Pe chestii pur romanesti: tiganii din Europa, Mures 1990 etc.
S.F  Ion Iliescu pur şi simplu minte. Acesta a fost comunicatul oficial de imediat după executia Ceauşeştilor, difuzat prima oara de postul public de televiziune de la Bucuresti în 25 decemrbie. Desigur că Ion Iliescu in 25 decembrie nu controla Televiziunea Română Liberă, iar comunicatul ăsta s-a difuzat fără ştirea SA!!!
"Luni, 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu, în fața Tribunalului Militar Excepțional.
Capete de acuzare:

Genocid -- peste 60.000 de victime;
Subminarea puterii de stat prin organizare de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;
Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în oraș etc;
Subminarea economiei naționale;
Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în bănci străine;

Pentru aceste crime grave împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată."
P.FCh Nu stiu de ce ne cramponam pe dezinformarile din decembrie 1989, ideea pe fond este aceea a rolului in dezinformarea romanilor pe care l-a avut acest post de radio.

Cert este ca pana pe 25 decembrie, se vehicula aceasta cifra, preluata de bazbuzucii care au instrumentat procesul ca o lozinca--RFE impreuna cu alte posturi straine erau principalii vectori de dezinformare.
S.K  Fără nici un fel de problemă- RFE sau EL a fost un post de propagandă. În respectiva perioadă aveam acces la Time și Newsweek- la Biblioteca Americană- și sincer n-am prea văzut ce povestea RFE. Mai mult de-atât- am avut în Noiembrie 1989 o delegație de serviciu la Timișoara- și era un oraș mult mai calm, mai bine aprovizionat și mai puțin tensionat decât Bucureștiul. Problema- pentru mine personal- a fost o falie clară între ce era înainte de 1989 și ideile cu care au venit partidele istorice la începutul lui 1990. Această falie a condus- din păcate- la mineriadă. Și la scoaterea României din circuitul normal al valorilor din Europa pentru mai mult de 16 ani. Și aici ar fi interesant să avem părerile dlui. Faur- mai degrabă decât vreun articol sau niște memorii- despre cum vedea domnia sa viitorul României în 1990.
S.F  Ne cramponăm de această ştire, pentru că realitatea şi faptele sînt încăpăţînate. Nu numai că NU e cert ceea spuneţi, ci cert e că dimpotrivă. Cert că n-a vorbit nimeni, dar nimeni despre 60 de mii de morţi înaintea executorilor de la Bucureşti ai lui Ceauşescu. Dar, nu vă necăjiţi prea tare. Ştiu, e greu să acceptaţi că n-aveţi dreptate. Ştiu că în toată povestea astea faptele omoară fengşuiu unor ficţiuni de genul curentei... Noapte bună!
S.K  Domnule Faur- exact aici văd rolul dvs.- apropo de istoria trăită- ca fiind unul imens. Eu- și probabil că majoritatea din cei care priveam TV-ul în 1989- am luat de bune toate mizeriile turnate de dl.Bratu (parcă dacă mai țin bine minte numele) și compania . Dvs. aveați informații din surse neviciate. Poate că n-ar fi rău- dacă îmi aduc aminte și cartea francezilor - despre minciuna mai mare decât veacul- dacă îmi citez bine memoria- să ne oferiți plus-valoarea care ne lipsește. Pentru că noi- ăștia mai vechii- vom dispărea mai curând sau mai târziu. Iar generațiile de după 1989 vor vedea evenimentele de atunci ca pe Star Wars - undeva, într-o galaxie îndepărtată. Și, din păcate- e istoria noastră recentă.
P.FCh  Domnule Faur & coprospectivi, iata aici o mostra a climatului de dezinformare din decembrie 1989:

"La ora 17.00, Europa Liberă informează despre o conferinţă a ministrului de externe ungar, la care acesta a declarat că potrivit unor informatii credibile, în vestul României au loc ciocniri între forţele armate şi cele ale Securităţii. Se pare că unii soldaţi au refuzat să execute ordinele de a trage în demonstratii şi s-au alăturat manifestanţilor. Horn a informat totodată că potrivit informaţiilor deţinute, între 1000-2000 de persoane au fost ucise la Timişoara şi în împrejurimi, ca urmare a ciocnirilor dintre forţele Securităţii şi demonstranţi".
În dimineaţa zilei de 22 decembrie, Europa Liberă difuzează o ştire primita de N. C. Munteanu, de la cineva, cu o voce gâtuită de emotie, care a spus că la Timişoara ar fi fost "4632 morti, 1282 de raniti în spitale, unii în judete apropiate". „Cifra ni se pare foarte mica [comentariu Emil Hurezeanu -n.n.]. 13214 arestări şi 7613 condamnari la moarte! Deci la Timisoara! Cifrele respective ar fi fost discutate într-o sedinta cu usile închise a Cabinetului 2 a Comitetului Executiv, miercuri seara"."

http://www.edituracasaradio.ro/art.htm?id=27

Intrebare de sfarsit si din partea-mi: Nu am dreptate ca RFE a fost un post de dezinformare?
S.F   În ’90, domnulle Kovacs, eram convins că viitorul României va fi roz. Azi, am certitudinea culorii maro a aceluiaşi viitor. Dar de ce nu m-aş înşela şi a doua oară...?
Gavrila Ch. Cred ca sunteti de acord ca EL difuza materiale ce ii parveneau pe canalele de informatii americane si care urmareau promovarea intereselor americane. Imi vin in minte cele 6000 de victime dela atacul terorist din New York si armele de distrugere in masa vazute in Irak dela inaltimea satelitilor de nimeni altul decat Colin Powell.
S.K  Făceam și eu pe undeva paradă de cunoștințele mele - apropo de faptul că cine nu învață din istorie e condamnat să o repete. Dacă nu putem să învățăm ceva din ultimii ani ai comunismului- noi ăștia care l-am trăit pe propria piele- tare mi-e teamă că la un moment dat se va găsi o mișcare populistă- nu comunismul că ăla e mort și îngropat din 1989- să reia niște cântece pe corzile sensibile- în condițiile în care nivelul de trai din păcate nu crește. De aceea chiar sunt foarte curios- apropo de respectiva perioadă- când ceea ce vedeam noi- din România- era un gorbaciovism despre care eram convinși că era culmea la care ne puteam aștepta. La momentul în care Sputnik-ul sau New Times erau niște materiale rare- pentru care trebuia să duc bătălii la Poștă pentru abonament- nu cred că era cineva pregătit pentru 1990.
S.F  Prospectiv FCh, văd că ţineţi morţiş 1. să aveţi neapărat dreptate.2 să nu trimiteţi cumva la fapte si la dovezile directe ( necomentate sau editate de pildă de magazine istorice) pe care vi le-am sugerat. Foarte bine, dacă vă simţiţi dumneavoastră aşa bine cu credinţele dumneavoastră, ok aveţi dreptate integral, tot timpul, mereu samd. Încă o dată, definitiv şi doar la figurat: Noapte Bună!
G.C  Se sting luminile.
P.FCh  Domnule Faur, din moment ce insistati, va intreb ca pe cineva care pare a fi lucrat in domeniu dupa 1990: Cu ce este mass media de expresie romaneasca responsabila pentru cum e Romnania acum? Personal ati avut vreo contributie?
Viorel Straoanu Dle Prospectiv FCh,urmaresc discutia...m-a ajutat dl.Faur sa va raspund prin comentariul ,, utilizaţi pur şi simplu greşit informaţie distorsionată de opinii, păreri, zvonuri. " Mai am de adaugat ca observ ca faceti trimitere la tot felul de surse,link-uri etc.E stiut ca internetul e alcatuit din foaaaarte mult gunoi informatic.Eu mi-am exprimat parerea si am expus ce am simtit ascultind si as adauga ,cum mi-a destupat mintea REL .Cum spuneam ,ascultam si ALTCEVA in afara de cit eram noi de fericiti si cit de destept era tovarasul.Am fi bucurosi sa citim si cum v-a influentat ,daca s-a intimplat asta,REL fara sa ne trimiteti sa citim ce spun altii despre REL.
P.FCh  "utilizaţi pur şi simplu greşit informaţie distorsionată de opinii, păreri, zvonuri" In afara de instanta celor 60 mii de victime, pe care mi-e greu s-o localizez acum si despre care s-ar putea sa fiu partial in eroare, ce altceva va face domnilor sa spuneti una ca asta?

Altceva va deranjeaza, fondul problemei este altul. Ma bucur ca RFE v-a ajutat, tzara este dupa chipul si asemenarea dvs.
V.S   Normal.Ca doara n-o fi dupa chipul si asemanarea vreunui somalez care asculta REL....Dupa chipul meu,al altuia.
V.S  Incerc o intrebare obraznica : inteleg ca chipul tarii din momentul de fata nu va place .Ce nu v-a convenit la celalalt chip ,acela al tarii cu suprastocuri ? Ca musai nu v-a convenit ceva la chipul aceala.Sau v-a convenit ?!
P.FCh  N-am zis ceva despre chipul tarii de acum sau de altadata in termeni de placut sau nu. Este doar vorba ca omul sfinteste locul, dupa chipul si asemanarea sa.
N.B  In ceea ce ma priveste, eu am incercat sa-mi explic de ce toti cei care au avut tangente cu Europa Libera se regasesc astazi inrolati sub acelasi stindard? Ce s-a intamplat cu dragostea lor pentru valorile democratice? Cum se poate ca reeditarea, in ultimii zece ani, a unor practici profund staliniste, sa nu-i deranjeze deloc? Este întrebarea care m-a obligat sa-mi resetez opiniile privitoare la dansii (dar nu numai), un adevarat test cu hartie de turnesol.
O.L  Europa Libera a fost un post de propaganda aticomunista. De aia s-au bagat bani in el. Obiectivul sau a fost sa lupte impotriva comunismului nu sa-i informeze cat mai corect pe romani. Ca in subsidiar au existat si niste avantaje extracuriculare pentru ascultatori (muzica de exemplu, sau stiri cenzurate in Romania), de acord. Succesul propagandistic al Europei Libere in perioada comunista este supraevaluat. Dovada: Succesul zdrobitor al lui Iliescu in primele alegeri. Nu regret ca acest post a existat. Dar nici nu-mi fac icoana sfintita din efigia lui.
P.FCh Propaganda agentilor de influenta in mass-media a lui Basescu era anti-coruptie sau anti-Romania?
O.L  Nu prea inteleg "era". Este anti-romaneasca.
Smaranda Dobrescu Imi pare rau ca nu imi amintesc cum a tratat REL fuga lui Pacepa. Ar fi un indiciu despre corectitudinea informatiilor de atunci, pe care noi cu totii eram deja pregatiti cum sa le interpretam Chiar de catre REL

S.D  In trusa anti romaneasca a mass media aservita lui Basescu principala arma de depresie in masa este coruptia.
  P.FCh Atunci n-ar putea careva spune ca propaganda anticomunista a RFE era si anti-romaneasca? Intreb doar.

N.B  Smaranda, "Orizonturile rosii" au fost difuzate in intregime, capitol dupa capitol, intr-un serial care a durat destul de mult. Erau considerate revelatia ultima.
O.L  L-au ridicat in slavi. Singurul care l-a pocnit peste bot a fost Dorin Tudoran(pe vremea aceea lucra la VoA) in cadrul unui interviu conspirativ luat intr-o cafenea din New York. Mi-amintesc ca si-a inceput interviul cam asa: "Nu prea inteleg de ce trebuie sa va iau dvs un interviu cand mi-as fi dorit ca in fata mea sa se afle un dizident autentic precum Doina Cornea...." Nu mai stiu ce i-a raspuns Pacepa dar am tinut minte cele de mai sus pentru ca m-a socat spiritul de fronda al lui DT fata de angajatorii sai.
N.B  In rest, nu stiu... in perioada aceea Goma si alti nationalisti romani erau tratati cu multa deferenta la "Europa Libera"...
S.D  Daca avem in vedere cartile recente ale lui Larry Watts, bazate pe date de arhive, am putea sa o consideram si asa. Perceptia noastra, hai sa spun a mea indusa de REL era ca aveam parte de un comunism acerb, nemilos, sustinut de un aparat represiv mai puternic decat in alte parti, de sorginte sovietica. Acum, ulltimul aspect nu mai este atat de clar.
N.B  Propaganda era îndeajuns de subtila, nu devenise inca antiromaneasca pe fata.. imi amintesc ca se vorbea mult despre sate, despre demolarea bisericilor.... Probabil ca si redactorii beneficiau de o anumita autonomie, existau diferente ideologice si intre dansii... asa ca erau abordate destul de multe teme pe care unii le-ar considera azi chiar nationaliste. Dar, pe de alta parte, cum altfel ar fi putut reusi seducerea ascultatorilor?
S.D  Un dizident, era un dizident, nu putea fi ignorat. Paul Goma era haituit de securitatea lui Ceausescu Dupa ce a semnat Carta 77 Paul Goma trimitea o scrisoare, CSCE de la Belgrad, în care denunţa încălcările drepturilor omului în România, Securitatea nu a mai stat deoparte. A fost dat afară din Uniunea Scriitorilor după o campanie de presă denigratoare şi a fost arestat, anchetat şi torturat în închisoarea de la Rahova. Peste câteva luni, în noiembrie, avea să fie privat de cetăţenie şi expulzat, împreună cu familia sa, în Franţa.REL nici nu putea sa trateze altfel cazul Goma decat in termenii realitatii.
P.FCh  "Propaganda era îndeajuns de subtila, nu devenise inca antiromaneasca pe fata..."

Dar acum ca am aflat ca 'Orizonturile' lui Pacepa erau fabricate, propaganda nesubtila n-a devenit anti-romaneasca?
S.D  Unghiul mai mare sub care privim si apreciem activitatea REL dupa un sfert de veac ne confirma si bune si rele despre aceasta. Noi credeam orbeste tot ce ni se spunea de catre Europa LIbera. Faptul ca recunosteau aparatul represiv, frigul din case si foamea din stomac le dadea credibilitate deplina in ochii nostri. In acelasi timp pe acest fond de incredere a populatiei REL putea si chiar a facut-o sa manipuleze cu acelasi succes. Doua din aceste incercari-reusite la vremea lor au fost prezentarea patriotului Pacepa in aceeasi lumina in care Volodea Tismaneanu ni-l prezinta azi, si momentul revolutiei cand impreuna cu media din Ungaria au reusit sa scoata lumea in strada Si daca memoria nu ma insala, cei 60000 despre care REL a vorbit prima data a constituit pentru noi mobilul puternic de a iesi in strada.
C.G  1. Am ascultat de 2 ori REL si nu am crezut-o (eram prea mic si nu aveam nevoie de o alta lume/realitate).
2. Dincolo de elementele concrete, dar secundare, REL a urmarit o politica antiromaneasca si de imperialism american.
3. Stiu ca in 89/90 militau oentru desfiintarea CAP-urilor spunand ca dragistea micilor proprietari va duce agricultura pe cele mai inalte culmi. Toate teoriile lor economice pe care ni le vindeau s-au dovedit catastrofale.
4. Revolutia din RO a fost facuta de securitate REL a avut doar rolul de a ambala media internationala si a pune presiune pe cea interna, controlata de securitate.
5. Privind retrospectiv: REL a fost un inatrument de propaganda antiromanesc creand doar impresia unei oaze de libertate. Doar impresia. Ca un bec pentru fluturii de noapte!
O.L  Pentru mine cel mai important lucru este reprezentat de faptul ca, pentru prima asist la o dezbatere in care Europa Libera nu mai este tratata ca o vaca sacra.
A.C.C  Concluzii
1) Mai mulți membrii ai grupului GP au citat „păreri” conform cărora RFE a fost aparat de propagandă anti-comunistă finanțat de CIA.

2) Dragostea de patrie nu este incompatibilă cu fluturașul de plată de la CIA / Congresul SUA. Imediat după 1945 aceste lucruri erau chiar sinonime.

3) Persoanele din interiorul RFE nu au niciun sentiment de culpabilitate vis-a-vis de o realitate prezentată subiectiv: Occident = roz, România = maro. În opinia dumnealor nu există nicio problemă etică în subminarea regimului Ceaușescu prin emisiuni radio finanțate de CIA, fără însă a propune în loc soluții de redresare națională „in house”.

3) Suntem invitati să privim angajații RFE ca pe niște stareți chemați să păstorească poporul prin puterea liturghiei. Ceea ce se spune în biserică (RFE) este sfânt și trebuie luat ca atare. Crede și nu cerceta. Trebuie să îmbrățișăm necondiționat credința în patriotismul angajaților RFE. Să facem ce spune popa, nu ce face popa.

4) Discuția privind RFE este deosebit de importantă și reprezintă o altă restituire istorică necesară a acelor vremuri tulburi. Persoane ca dl. Sorin Faur trebuie să aducă mai multe argumente când susțin o libertate necondiționată a presei la RFE. Trebuie să probeze veridicitatea surselor de informare folosite de-a lungul timpului. Trebuie să înteleagă că nu este suficient să distrugi; este mult mai important (și mai greu) să construiești.

5) Schimbările produse de RFE în societatea româească au fost majore. Responsabilitatea RFE este pe măsură. Ușor, ușor, nu vom mai putea evita asumarea responsabilității în spatele bunelor intenții.
S.F   Prospectiv FCh,, din moment ce dumneavoastră insistaţi, vă rspund exact ca unuia care crede că, pînă în ’90, el a fost educat să ŞTIE NIMICA de către foştii mei colegi de la Europa Liberă: ca de obicei, aveţi dreptate! “ştiaţi nimica” numai pentru că eraţi victima educaţiei în acest sens a Europei Libere. Mass-media (cum adică „de expresie românească”?) sînt unicele resposnabile pentru cum e România acum. Iar eu am avut mereu, am şi azi o contribuţie covîrşitoare la educarea dumneavoastră în a şti în continuare nimica. Admit, fără modestie, că am nişte rezultate remarcabile.
Zoe Petre Sa scrii de la Boston contra Europei Libere e o dovada pregnanta de filo-ceausism?
S.F  Doamnă Smaranda Dobrescu, vă înşală memoria: despre cele 60 de mii de victime n-a vorbit prima oară Europa Libera, ci Televiziunea Publică de la Bucuresti în comunicatul oficial din 25 decembrie ‘89 referitor la împuşcarea Ceauşeştilor. Dacă nu mă înşală pe mine memoria, la putere era atunci domnul Ion Iliescu. Deşi am clarificat acest aspect chiar în comentariile anterioare, iată cît de puternice sînt falsele mitologii. În decembrie 89, altceva aţi auzit însă la Europa Liberă, în exclsuivitate: focurile de armă trase pe străzile Timişoarei şi înjurăturile de mamă ale celor în care s-a tras către cei care trăgeau în ei! Ăia care trăgeau nu apărau România, iar acelea nu erau nici propaganda anticomunistă, nici manipulare. Acelea erau gloanţe adevărate, doamnă. Există cimitire pline, care depun mărturie în acest sens!
S.F  Doamnă Petre, răspunsul este DA. Dar e şi dovada unei tonice troglodeli
O.L  Mutatis mutandis: cand Winston Churchill a pierdut alegerile imediat dupa ce castigase razboiul a fost intrebat daca nu este dezamagit. "Pentru asta am luptat", a replicat el. Si fostii de la EL trebuie sa inteleaga ca au luptat pentru dreptul de a fi criticati. Si slava domnului pe acolo nu au lucrat doar amazoane virgine.
C.G  Sa fii pe statul de plata a CIA este fundamental incompatibil cu iubirea de tara.
Este chiar haioasa aceasta credinta.
Este ca si cum am spune ca un soldat in armata romana care a luptat la cotul Donului i-a urat fundamental pe rusi astfel incat oeste 2 anu luptau cot la cot pe strazile Budapestei.
Dragii meu: un soldat nu are mama nu are tata. Un sildat executa ce i se spune.
Cei de la REL (mi se pare de bun simt sa ii rostim numele in limba materna......si nu in limba angajatorului) au fost atent selectati si antrenati sa creada ca luota impotriva lui Ceausescu. In realutate ei reprezentau interesele grupurilor de inyeres americane. Care numai iubire de România nu au.
Nu suntem naivi si nici nu avrm a apara poziti. Sunt prea tanar si neimplicat in polituca sa fiu acuzat de orice are a face cu acea perioada. Dar.....
REL a fist finantata de CIA
cei care lucrau la REL au fost selectionati atent
Nimeni de la REL nu avea dreptul sa spuna ceva pozituv fata de RO (ar fi fost concediat).
Cei de la REL au fost la fel dr spalati pe creier (sub rezerva credintei sincere si naive ca fac bine RO) ca si romanii din Romania ceausista.
Sper ca nu sunt prea dur. Am recitit emisiunile lui Munteanu (sunt publicate pe la inceputul anilor 90) - naivitati fata de ce este acum in RO -colonie americana.
Daca acesta era scopul celor de la REL ca RO sa devina colonie americana si nu sovietica: au reusit.
PS: ceausismul a murit in noi toti. A ramas insa imaginea unei Romani distruse la care au cibtribuit agentii CIA de la REL.
Note: Some of the Operation Prospero” material in this article was used, with permission, in the Brian Kannard...
psywarrior.com
S.D  Domnule Sorin Faur, ar fi absolut incorect sa acreditati ideea ca nu am pretuit revolutia la justa valoare si nu am recunoscut jertfa tinerilor si mai putini tineri care au crezut in necesitatea gestului sublim. Cele 1100 victime recunoscute oficial sunt vii sper in memoria tuturor cu respectul cuvenit. Accept ca ma inseala si memoria si de aceea m-am apucat sa citesc. In cele cateva documente parcurse, REL este exemplificat alaturi de alte posturi straine (maghiare, britanice, franceze) de a fi anuntat cifre chiar mai mari de 60.000 inaintea executiei.. La nevoie dau linkuri. Redau un fragment : "In fine, si o ştire prezentata de E. Hurezeanu, la Europa Libera, în jurul prânzului: „Se ofera un numar al victimilor care, as spune, deja cprespunde cu cel transmit astazi dimineata - dar pentru care nu aveam o confirmare - la ora 6.00 de colegii britanici de la serviciul mondial al BBC, peste 60 000 de victime". Comunicatul executiei era dat in jurul orei 16.
http://www.edituracasaradio.ro/art.htm?id=27

Sunt sigura ca au lucrat pentru REL destui jurnalisti de buna calitate, reprezentati in primul rand de Nicolae Stroescu Stanisoara.

In privinta dovezii de filo-ceausism si a "tonicii troglodeli" atribuite colegului Prospectiv FCh va da el explicatii. Eu pot doar sa constat un limbaj neasteptat in discutiile grupului, cat de aprinse ar fi ele.
[…] Când, la 22 decembrie 1989, dictatura comunistă s-a prăbuşit, radioul, la fel ca televiziunea, la fel ca presa, la fel ca întreaga ţară, şi-a redobândit dreptul la liberă exprimare. În zilele Revoluţiei din decembrie 1989, înfruntând pericolele – s-a tras asupra clădirii, aşa cum s-a tras şi asu…
edituracasaradio.ro
S.F  Doamnă Dobrescu., de-abia acum înţeleg că tribunalul de la Tîrgovişte l-a condamnat la moarte pe Ceauşescu pentru genocid din cauză că a auzit de la BBC şi de la Europa Liberă despre cele cel puţin 60000 de victime!!! În sfîrşit, s-a stabilit Adevărul. Era şi timpul…
S.D  Apreciez ca intotdeauna ironia D-voastra. Executia era cine stie de cand pusa la cale. Incadrarea trebuia sa fie genocid, adica fapta cea mai grava. O ultima cronologie a nenorocitelor de evenimente a aratat ca la ora 21,30,Petru Popescu a anuntat la TV procesul si executia. In 25, la ora pranzului, materialele de pe internet arata ca D-l Emil Hurezeanu a anuntat cifra de 60000. Este doar o cronologie din care eu nu trag concluzii.
S.F  Din stenograma completa a procesului sotilor Ceausescu , 25.12.1989: (...) "Judecatorul: 64.000 de victime sunt astazi ca urmare a dispozitiilor date de dumneata, in toate orasele, ai auzit, in toate muncipiile tarii, cum le pronuntai dumneata, in toate municipiile pe care te laudai ca le-ai construit. S-au construit cu sudoarea poporului, indobitocit, sleit. Toti oamenii de cultura, toate inteligentele le-ai persecutat, ca sa nu fuga din tara, sa ne lase pe mana dumitale. Aveti de pus intrebari?"
luju.ro|De Copyright (c) luju.ro
G.G  September 19, 1972
CIA ENDS ALL INVOLVEMENT WITH RADIO FREE EUROPE AND RADIO LIBERTY : http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/115135
G.G  The RFE/RL collection of documents is among the many fascinating collections posted by the Wilson Center on its website: “Digital Archive: International History Declassified.” It is a treasure trove of information. Memorandums, reports, and letters, all declassified by the Central Intelligence Agency, giving us an unseen history of the station. You can see the beginnings of the program, when George Kennan (one of the architects of containment policy) stressed the need to inspire “continuing popular resistance within the countries of the Soviet World,” to its founding mission statement to “engage in efforts by radio, press and other means to keep alive among their fellow citizens in Europe the ideals of individual and national freedom.” The documents give us insight into uncertainties about the program as well. Several statesmen had doubts, like Richard Arens, who claimed RFE was harboring Marxists and broadcasting socialist propaganda. West Germany, where RFE was based, also felt a lack of control over the station and a sense of being used by the U.S.:http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/115135
S.D Daca as continua aceasta discutie care are ca traiectorie un cerc, as lasa poate impresia ca am vreo ambitie sa dau prioritate REL in emiterea acelui anunt cu numarul mortilor. Am spus de la bun inceput ca am doua nelamuriri privind activitatea radioului. Fata de a doua am continuat discutia intrucat D-voastra, Domnule Faur ati enuntat mai sus: " Sentinţa cu pricina a fost citită ca atare la Europa Liberă, ceea ce presupun că e normal, nu?, dar n-a fost opera Radioului, ci este documentul oficial în baza căruia au fost împuşcaţi la Tîrgovişte Nicolae şi Elena Ceauşescu."Cronologia din presa este diferita si acesta e motivul pentru care am persistat intr-o idee care doar impreuna cu cea legata de Pacepa ar putea da o masura a invinuirilor. Cele bune sunt in amintirea noastra.
G.G 1. Summary
The aims of this paper are three-fold. It offers (a) a review of ef-
forts made to resolve the status of the Radios since the press disclo-
sures of CIA covert funding activities in 1967; (b) it describes the ac-
tivities and effectiveness of Free Europe, Inc., and Radio Liberty
Committee, Inc.; and (c) it discusses three basic alternatives for the Ra-
dios, and the consequences of each.
This paper concludes that the only realistic hope of retaining the
present benefits of the Radios is in continuing their status quo, and
therefore recommends that the Committee endorse and recommend to
higher authority their continued operation as CIA proprietary covert
action projects, to be funded in amounts sufficient to keep them tech-
nologically competitive with comparable broadcasters :http://2001-2009.state.gov/documents/organization/97929.pdf
V.S  Presupunind si nu prin absurd,ca REL ar fi difuzat la comanda cuiva stirea ca au fost 60 mii de victime,ca Ceausescu ar fi fost impuscat din aceasta cauza ,ii pare cuiva rau ?!?! Pina la urma el a semanat furtuna 24 de ani si a cules uragan.Daca ar fi fost DOAR un singur om impuscat din ordinul lui si tot si-ar fi meritat soarta.Bineinteles ca ar fi fost un proces greoi sa fie eliminat fizic ,ba chiar nu ar fi putut sa fie eliminat.La revolutii nu se petrec lucrurile ca la carte.Abia atunci intervine ,,demos " si ,,cratos" si lucrurile se intimpla ca atare.D-le Sorin Faur ma bucur ca a existat REL si ca am fost manipulat in asa hal incit sa nu-mi para rau dupa Ceausescu si vremurile lui.
S.K  Ar fi de discutat aici despre corectitudinea relativă a informației (poate că cifra de 60.000 de morți poate fi considerată ca o corectitudine relativă- idem rarmele lui Saddam,elatările despre Ucraina, etc.- informația este corectă relativ dacă îndeplinește obiectivul urmărit) și valoarea adăugată a informației (aici ne referim la valoarea reală- adică 0), calitatea transmițătorului informației (de la clară- vezi un buletin TF I- la isterică- 1989 sau decapitările prezentate live), calitatea canalului de transmitere (la 1989 toate canalele- erau în mod obiectiv- canale de propagandă- pentru că toată lumea își dorea un dictator mai puțin- fie că discutăm de RFE, radio Beograd sau orice mass-media care a păstrat mărturii).
N.B  Eu as zice ca marea problema a Romaniei tocmai asta este - faptul ca inlaturarea lui Ceausescu a fost urmata de acel asasinat oribil a carui menire nu a fost nicidecum justitiara. Prin evitarea unui proces cat de cat corect s-a dorit si s-a reusit pastrarea "infiltratilor" de toate soiurile. Imensa majoritate a elitei conducatoare a Romaniei de dupa 1990 s-a ales din aceasta fauna, binecunoscuta de serviciile secrete si de Ceausescu insusi. De asta nu trebuiau sa vorbeasca nici profesionistii Serviciilor si nici Ceausescu. Oamenii astia, "anticomunistii" de tip Tismaneanu & comp. continua sa ocupe pozitii importante de influenta si putere pana in ziua de astazi.Acesta este motivul fundamental pentru care am ajuns unde am ajuns.
N.B  (Si, absolut din intamplare, unii dintre dansii au trecut si pe la Europa Libera. Cu o treaba. Sau cu alta. )
V.S  Mde,la guerre comme a la guerre
P.FCh "Sa scrii de la Boston contra Europei Libere e o dovada pregnanta de filo-ceausism?"

Doamna Zoe Petre,  Sa puneti o asemenea intrebare este o explicatie, chiar si fara cunoasterea detaliilor biografice anti-ceausiste/comuniste ale interlocutorului, ca ati fost prim consilier al presedintelui Constantinescu intre anii 1996 si 2000?


Doamna Petre, lasati va rog macar noile generatii sa vada adevarul, printr-un proces firesc de intrebari ca cel de mai sus. Si procesul si rezultatele sunt mult mai nuantate decat ar lasa chiar si numai intrebarea dumneavoastra sa se inteleaga. Sunt sigur ca sunteti o persoana a nuantelor, de ce (vi) le refuzati tocmai acum?

Acum, revenind la intrebarea dumneavoastra:
1) Raspunsul este NU;
2) Pot fi de acord ca RFE era si anti-ceausista, dar a spune ca DEZINFORMA nu te face automat filo-ceausist;
3) RFE este o institutie publica sprijinita acum SI CU BANII mei care a contribuit la istoriile tarilor mele, Romania si SUA. Eu imi pun problema ca romanul-american care incearca sa vada cum s-a facut ca relatia organica dintre tarile mele a ramas atat de problematica multi ani dupa disparitia lui Ceausescu.
P.FCh "Sorin Faur: Alexandru Cosmin Codreanu (& friends), spui prostii, repeţi neadevăruri şi clişee fîsîite încă de pe vremea lui Ceauşescu, eşti complet defazat, pe scurt - habar n-ai despre ce vorbeşti.[...] Deci: flit!

"Sorin Faur: Doamnă Petre, răspunsul este DA. Dar e şi dovada unei tonice troglodeli."

Domnule Sorin Faur, observ sI eu ca atunci cand va aprindeti, in lipsa contra/argumentelor, limbajul va releva ceva din caracter/educatie, in sensul unor carente. Daca nu va cereti scuze, nu putem continua conversatia la Grup. Va multumesc pentru intelegere.
V.S  Mie imi miroase a altceva indemnul dvs dle Prospectiv : ati tinut aceasta gaselnita pt atunci cind chiar nu o sa mai aveti argumente rezonabile ca sa-l ( ne ) combateti eficient,ati vazut mesajele asa zis incriminatoare de cind au fost postate dar nu credeati ca dl Faur ( si altii ) va fi asa virulent ,pe buna dreptate de altfel si in limite decente pt cineva care a fost in interiorul REL.Cum spuneam imi miroase a ,,cine nu-i cu noi...."
P.FCh  Domnule Viorel Straoanu, puteti deschide o postare pe tema regulilor Grupului separat, ocazie de re/citire a acestora. "Aceasta gaselnita" s-a aplicat de cateva ori deja in anul trecut, este o minima conditie a acestui condominium ideatic.
S.D Viorel, a fi complet un fan REL , a recunoaste suportul acordat romanului in trecut si a aprecia ca unele lucruri nu au fost in ordine nu sunt idei nici antagonice nici capabile sa opreasca dialoguri pe diverse teme fierbinti ale momentului. Important cred, este sa ne respectam indiferent ce pareri avem. Asa ca, avem de mers la un razboi actuali! A la guerre, comme a la guerre! (cu accentele necesare!)
C.G  Revenind la topicul discutiei.
Eu cred ca REL este parte integranta a mecanismului care a adus Romania in aceasta situatie.
Restul, lupta anti ceausista/ comunista...e doar teorie.
Practic Romania este distrusa, generatii distruse iar postul platit de americani a militat pentru aceasta stare.
Restul...discutii in cismigiu!
V.S   Dna Dobrrescu,cind pleci din capul locului cu un titlu ca al acestui subicet, punind o eticheta clara si fara echivoc unor oameni,mai inainte de a argumenta,nu te poti astepta sa nu existe polemici.Ar putea sa mi se para si mie lipsa de respect sa spui in cuvinte frumos ambalate ca realizatorii REL au fost tradatori,caci asta ar trebui sa fie cei care sint in slujba SUA,dupa parerea unora.Poate fi neplacut chiar frustrant sa sponsorizezi leafa realizatorilor REL din banii tai asa cum este neplacut si frustrant sa sponsorizezi leafa dlui Basescu,in cazul meu.Dar ce pot eu face ? Sa-l dau afara din tara? Asa cum poate dl Prospectiv sa-l dea afara din grup pe dl Faur ?
V.S Dle Gilca ,mecanismul care spuneti ca a adus Romania in starea in care este,nu a fost in stare sa anticipeze nici macar ca le va cade WTC si ca vor pleca cu coada intre picioare din Irak,daramite sa aduca Roamina unde este astazi.Sintem acolo unde am votat ca vrem sa fim. Cu scuzele de rigoare, imi permit aceasta generalizare.Acesta a fost mecanismul.REL a dat cu gura cum se spune neaos.N-a pus trenuri la dispozitia minerilor.
P.FCh  Domnule Straoanu, titlul acestei postari este aidoma unui loc geometric, pe care mi-l asum.

"Ar putea sa mi se para si mie lipsa de respect sa spui in cuvinte frumos ambalate ca realizatorii REL au fost tradatori"

Sa ramanem la text, nu la deductii. Pastrati pentru dvs. rezultatul celor din urma cand nu pot fi urmarite si de interlocutor.

"Poate fi neplacut chiar frustrant sa sponsorizezi leafa realizatorilor REL din banii tai asa cum este neplacut si frustrant sa sponsorizezi leafa dlui Basescu,in cazul meu."

Nu-i frustrant sa suporti RFE plecand dela premizele de informare ale institutiei. Cand dezinformeaza si destinatarii se prind, sunt bani irositi. Basescu e ales direct, nu-i cazul cu RFE. In plus, Congresul SUA a votat sa finanteze si prostii.

Eu nu l-am dat afara pe dl. Faur, ba mai mult, i-am oferit o sansa in plus de a ramane desi penultima regula a Grupului este:
"* Nu este permis atacul la persoana membrilor Grupului. Discuţiile trebuie să fie despre argumente şi contra-argumente."
V.S
1. Deductiile mele se bazeaza pe text.Fara sa vreau m-am incadrat in ,,cerinte " 2.Congresul SUA voteaza prostii ?! V-as ruga sa definiti atacul la persona dar ar insemna sa polemizam steril.
N.B  Sprijinul pe care fostii anajati ai Europei Libere l-au dat si il dau lui Basescu, cum vi se pare? Printre cei care l-au votat (nu ma numar printre acestia) se gasesc o gramada de oameni de buna credinta care au crezut ca in felul acesta lupta impotriva comunismului.
C.G  sa va spun eu cateva prostii ireparabile votate de congresul SUA (ma refer la polituca externa)?

Citeam in Dio Cassius ca romanii trimiteau cu sageti in cetățile asediate scrisori de propaganda.
Propaganda ideologica face parte din război fiind pregătirea aperceptiva a populatiei pentru razboiul soldatilor!
C.G  Soldatii trag cu gloante, propaganda cu cuvinte. REL ne-a promis o lume a libertatii, fericirii fara ceausescu/comunism.
Si? Unde suntem? Sclavi cu tara cu tot!
V.S  Dna Burca sa fim sinceri si sa recunoastem ca dl Basescu e un geniu in sensul rau al cuvintului si a pacalit multa lume de buna credinta,asa cum spuneti.Sa fii realizator de programe la REl nu te impiedica sa fii naiv.
N.B  O naivitate in corpore, ca sa zic asa, nu ?
V.S  Dle Gilca suna cam bombastic ,,REL ne-a promis "
P.FCh  Domnule Viorel Straoanu, am scris "Congresul SUA a votat sa finanteze si prostii." Ati rastalmacit "2.Congresul SUA voteaza prostii ?!"

Daca deductiile nu va sunt impartasite de interlocutor, nu insistati sa faceti si atribuiri in sensul concluziilor dvs. E ca si cum ati ofensa inteligenta celorlalti.

In final, simulacrul jertfei e trufie fara glorie.
V.S Ei si ce ? nu mai sint posturi de radio si tv care in corpore fac partizanat pro Basescu ?
N.B  Si o fac din naivitate?
V.S  Erata : Congresul SUA voteaza SI prostii ?
C.G  De acord ca poate fi bombastic (ca varianta de lucru).
Dar ce a facut? Cand vinzi/creezi iluzii nu se cheamă ca promiti o lume mai buna?
V.S  Nu d-na Burca ,astia ,,locali" si actuali o fac din interes.Am inteles gluma .
N.B  Cei de la Europa Libera n-au nici un interes, sunt pur si simplu naivi.
V.S Sa admitem ca REL a promis o lume mai buna.Dar a facut-o pe baza analizei vremurilor,politicilor si estimarilor vremii.Daca ma intrebati pe mine e o lume mai buna cel putin din doua motive care mi-au venit acum in minte : nu-mi mai ia Militia nevasta de pe strada sa o duca la control ginecologic obligatoriu si pot face polemica cu cineva din SUA in direct si fara oprelisti.
P.FCh  Viorel Straoanu: Erata : Congresul SUA voteaza SI prostii ?

Da, istoria voturilor acestei institutii ne arata ca nu este o masura infailibila. In SUA, a fi cetatean inseamna, printre altele, a vedea si discuta limitarile oricarei instutitii. Se pleaca dela premiza imperfectiunii institutiilor, motiv pentru care fondatorii au creat un anume echilibru intre ele (checks and balances).

C.G  Fara indoiala sunt aspecte pozitive. La fel cum fara indoiala sunt multe aspecte negative.
totusi situatia actuala este departe de cea pe care RELne-o primitea.
Senzatia mea ca CIA stia de oe atunci, in liniile fundamentale distrugerea polituca si economica a Romaniei!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


           


           





           

Un comentariu:

peromaneste spunea...

https://intelart.blogspot.com/2018/04/paul-cernat-despre-monica-lovinescu.html