duminică, 22 aprilie 2018

despre cooperative

Se pare ca sunt din ce in ce mai multe dovezi ca patronatul, idolatrizat de mai tot segmentul neoliberal al dreptei politice, nu doar ca nu sunt eroii economiei si aparatorii virtutilor civice, ci chiar lumea tinde sa o duca mai bine fara ei. S-a tot vorbit despre cooperativele astea in trecut ca fiind niste vise utopice produse de creiere imbibate in comunism. Dar se pare ca devin din ce in ce mai frecvente.
About this article
When maximizing profits isn’t the only goal, companies can actually work better.
thenation.com
Comments
Prospectiv A-z .
Cand nivelul de complexitate este atat de redus, ca la o brutarie, trebuie sa fii foarte limitat sa (crezi ca) ai nevoie de un patron. Este adevarat, multi oameni (cred ca) sunt limitati, insa nu despre acestia ESTE VORBA.


Cand nivelul de complexitate creste, nu cred ca o cooperativa ar mai corespunde.

Atentie, pana si Goldman Sachs pana acum cca. 20 ani era un fel de cooperativa! Asa ca nivelul de complexitate trebuie definit.
Buciu Petre
Buciu Petre Nu am studiat problema, dar nu ma convinge nici actualul sistem care ar coordona corporatiile-gigant. Pentru un sistem atat de complex, managerii si actionarii isi iau o groaza de bani, dar nu par sa faca mare diferenta in productivitatea sau performanta firmei. Se pare ca si aia prost platiti se descurca relativ la fel de bine ca aia platiti regeste. Aia cu experienta, ca aia fara multa experienta si tot asa. Una peste alta, nu cred ca nu s-ar putea organiza un sistem care sa remunereze mai bine muncitorul sau chiar sa-i lase cateva decizii-cheie pe mana. Ca e cooperativa sau altceva, putin conteaza, important e ca (eu cred ca) se poate. De fapt, pana si cu actualul sistem ai putea rezolva multe probleme cu cateva interventii tintite. Evident ca opozitia e mare.
 
Prospectiv A-z .
Si cu jmekerii ce faceti, ii puneti la treaba?
 
Buciu Petre
Buciu Petre Asa ar fi normal, ca prea pretind ei ca admira etica muncii si prea vorbesc mereu de productivitate !
 
Buciu Petre
Buciu Petre Contrary to stereotype, the European co-op sector is generally as diverse as any other type of ownership structure, including full-scale factories. - Iata, articolul spune ca sunt si cooperative mari.
 
Prospectiv A-z .
Normal, avem furnicare, stupi etc. Numai ca si aceste structuri cooperatiste prin excelenta au o regina.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu  În cazul societăţilor coperative, o parte din profit rămâne în cadrul societăţii şi o altă parte este distribuită membrilor cooperatori.
(Legea 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei cu
modificările şi completările ulterioare) Limitarea
distribuţiei profitului se regăseşte şi în mecanismele de dizolvare şi lichidare, cazuri în care patrimoniul nu se întoarce către membrii ci urmează o distribuţie dezinteresată către alte entităţi similare. Multiplicarea acestor forme de cooperatie sunt specifice unei economii sociale de piata. Asta nu inseamna ca nu ar putea exista cat mai multe si in prezent cu conditia existentei unei forme de institutii financiare de credit specifice.
Buciu Petre
Buciu Petre Aia e durerea, institutia financiara specifica ! Nu degeaba lupta pentru sufletul capitalismului se duce mai ales pe tema asta. Ca nu vor accepta niciodata bancile de investitii sa crediteze cooperative. Doar nu-si vor taia craca de sub picioare ! :)
Precar Roman
Precar Roman Cultura cooperarii din Catalonia este un exemplu viu, demn de luat in seama.
Prospectiv A-z .
Aveti detalii?
 
Precar Roman
Precar Roman Orice turist atent din zona poate observa asta in domeniul turismului, si nu numai. Intamplator, am citit intr-un material promavat de Adbuster Magazine despre cooperatiile din zona. Rezultatele par incredibile.

Niciun comentariu: