luni, 15 ianuarie 2018

thinking about 'subordinate elites'...

Prospectiv A-z is thinking about 'subordinate elites'.
Britannia may have ruled the waves, but when it came ashore for either formal or informal rule it needed local allies who could serve as intermediaries in controlling complex, often volatile populations. These “subordinate elites”—so essential to the rise of any empire—can also precipitate its decline if they move into opposition. With its contradictory motto “Imperium et Libertas,” the British Empire necessarily became, as the London Times said in 1942, “a self-liquidating concern.” Indeed, historian Ronald Robinson has famously argued that British imperial rule ended “when colonial rulers had run out of indigenous collaborators,” with the result that the “inversion of collaboration into noncooperation largely determined the timing of decolonization.” The support of these local elites sustained the steady expansion of the British Empire for two hundred years, just as their later opposition assured its rapid retreat in just twenty more. (A.W. McCoy, In the Shadows of the American Century, 2017)

Comments
Smaranda Dobrescu O observatie valabila peste veacuri in masura in care orice putere reuseste sa -si faca protectorate sau colonii state mai mici, mai putin dezvoltate cu ajutorul colaborarii elitelor locale.. De aici tragem si cele doua concluzii pentru Romania: Am ajuns in situatia de colonie datorita pactizarii elitelor noastre cu puterea coloniala si totodata, invatam ca se poate iesi din aceasta situatie daca elitele respective, reunite in prezent in demers tefelist isi vor schimba sustinerea si vor trece in opozitie coloniala...

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu, nu cred ca cei care astazi demonstreaza, nu conteaza sub flamura cui si cu ce obiective (mesajele oculteaza totdeauna obiectivele) ar putea sa se reorienteze si sa sustina altceva. Daca va fi cazul de altceva, va garantez ca exista alte resurse bine inventariate si in stand-by pentru a demonstra si impune acel altceva. Ce rol au elitele in aceste agregari? Cred ca nu mai au rolul principal, ci doar pe cel de marionete. Se poate demonstra cu usurinta acest lucru, plecand de la gandirea lui Cratius.

Smaranda Dobrescu Eu am senzatia ca atata vreme cat exista imperii factuale, teoria e valabila more or less cu orice "colonie". La ceea ce se cheama elite uzual, la noi se adauga si o masa importanta dar laxa in principii care este manevrata material. La ei e mai simplu sa evaluezi pozitionarea: cat timp vor fi arginti in calea lor, nu este sansa de reorientare.

Smaranda Dobrescu Si apoi, ca sa marcam elitele de la care se asteapta bascularea, nu trebuie sa ne uitam in piata la strigaturi. Acolo e plin de paiate, nu de elite. Cheia e in alte parti .

Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu Cratius l-a intrebat pe ilustrul sclav care pusese totul la cale: Ce veti face dupa ce veti fi liberi? Si sclavul a spus ca la asta nu s-a gandit, nu avea nimic pregatit. Dar elitele, marionete imbracate in costume potrivite rolului prevazut, vor putea conduce. Asa a fost totdeauna. Numai cand nu s-a luat puterea in nume personal. Si asta nu s-a prea intamplat vreodata. Cand nu s-a invocat puterea divina, s-a invocat poporul...Dar nu s-a divulgat niciodata numele real al celui care a ordonat.

Gavrila Ch rule by proxy/merge si in Romania/si numai pentru consolare

Motto Bettermann pe zona romaneasca, multi nu observa cum SUA preda treptat din atributii intelligence-ului britanic.

Prospectiv A-z .
Cand vine vorba de humint, SUA contracteaza britanici. Scoala imperiala britanica, cu tot ce implica, e de domeniul fratilor Strugatsky pe malul drept al Atlanticului.

Niciun comentariu: