vineri, 15 decembrie 2017

Romania mare sarbatorita prin Romania mica

Romania mare sarbatorita prin Romania mica – 19 noiembrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared Petrisor Peiu's post.

November 19 at 1:17pm

 

Petrisor Peiu

November 19 at 7:38am

Peste 158 miliarde de USD este suma PIB-ului produs de romanii emigranti in Vest, ceea ce reprezinta 85% din PIB-ul Romaniei de "acasa", de 187 miliarde de USD (2016). Tinand cont de diferenta de performanta economica dintre noi si statele mentionate, cei 158 miliarde USD de "afara" ar reprezenta acasa probabil 90-100 miliarde USD, adica jumatate din PIB-ul nostru nominal.
Practic, Romania pierde inca o jumatate de PIB din cauza celor 3,5-4 milioane de locuitori care au plecat de acasa. Numai contributiile sociale si de sanatate platite de romanii din Italia ar fi de ajuns pentru a echilibra bugetele de pensii si de sanatate ale tarii noastre.

 

 

Romania Mare sarbatorita prin Romania mica

In anul 2018, noi, cei care vom sarbatori cu mare pompa centenarul ''Romaniei Mari'', vom trai, de fapt, in Romania mica, o tara pe care numai politicienii o mai vad mare, dar doar atunci cand…

ZIARE.COM

 

Smaranda Dobrescu Daca in Italia si Spania, romanii sunt eterogeni din punct de vedere al educatiei, In SUA, Australia, Noua Zeelanda situatia e diferita. Asa putem evalua mai just pierderile potentiale ale tarii, vizibile fiind nu neaparat cele materiale...

"Statele Unite si Canada sunt cazuri speciale, nu pentru ca acolo ar fi plecat multi romani, ci pentru ca acolo au plecat cei mai buni dintre cei buni: incepand cu anii '90, mii de ingineri automatisti, de aeronave, electronisti, fizicieni, intr-un cuvant "crema" "generatiilor decreteilor" a parasit tara pentru America de Nord. "

 

Eugénia Paraschiv Smaranda Dobrescu știați că nici un membru al guvernului japonez nu folosește termenul de imigrație, el fiind asimilat celui de„politica internațională în domeniul resurselor umane": Mai mult decît atît el e văzut a genera fisurarea țesutului social. Ce metodologie stă la baza calculării PIB produs de românii de dincolo, o spune autorul articolului?

 

Smaranda Dobrescu Mai mult decat se poate citi, nu stiu. E un analist economic care a facut Politehnica si banuiesc ca are un model validat de calcul. Cel mai simplu, nu stiu daca si corect ar fi sa imparti PIB-ul tarii respective la numarul oficial de contracte de munca de 8 ore, de exemplu la care se adauga proportional numarul de contracte part-time.
Banuiesc ca japonezii din dorinta mentinerii tesutului social nu vor adera la ideea metisarii populatiei native cu alte rase,etc. Ei nu au auzit de Soros

 

Eugénia Paraschiv Am văzut că domnia sa folosește statistica Băncii Mondiale, deci fluxul capitalului e pe mîini bune https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:) Oricum plus/valoarea produsă de firmele străine nu stă, circulă https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ff6/2/16/1f609.png😉 Oare ce-o mai face domnul Petru, primul șef al departamentului sociologie al BM ? nu i-am reținut numele de familie și de la decernarea titlului de honoris cauza la universitatea din Klausenburg trecut-au anii....

 

Eugénia Paraschiv Smaranda Dobrescu și sosul poate fi ros pe bețigașele de orez...))))))))))))))))

 

Smaranda Dobrescu In scurtul rastimp petrecut de mine la Comisia de Statistica pentru documentare am vazut cum se calculeaza PIB-ul. Pe la sfarsitul anului urmator se gasesc in conturile nationale toate inregistrarile de valoare marfa intrata si iesita, se cunoaste deflatorul PIB, se ajusteaza cifrele cu inflatia, etc. 
Adica, sunt doua metode de calcul:
1. Metoda calculului originar – PIB-ul se calculeaza scazand valoarea materialelor folosite in productie din valoarea productiei brute. Adaugand acestui calcul taxele de import si cele de productie si scazand subventiile se obtine Produsul Intern Brut.

2. Metoda calcularii PIB-ului in functie de intrebuintare – PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodariilor private si a organizatiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investitii, a cheltuielilor statului, a investitiilor in scopul depozitarii, a castigurilor din export, din care se scad cheltuielile pentru importuri.

PIB = Consum + Investitii + Exporturi – Importuri

 

Eugénia Paraschiv Mulțumesc, doamná Smaranda Dobrescu! Oare ce-or schimba statisticieni-sociologi ai BM în metodologia lor? O întrebare ce vine întru emergența unei economii politice internaționale și pledoria lui Cornel Ban. Deh, japonezii nu-și pun întrebarea ce e defăcut cu politica internaționalá în domeniul resurselor umane.Ei o fac fără nici o revoluție...de-aș avea la îndemîná aș posta poemul unirii transilvănene cu Japonia- Augustin Pop, poate așa ar fi de înțeles sensul uniunii dincolo de regionalismele folosite din depărtare ca divide et impera. La cît de știintifică e economia risc sá-mi fie cotată prostia la bursa șirului fibonaccian........)))))))))))

 

Smaranda Dobrescu Eugénia nu stiu la care idee din cele exprimate de Cornel Ban faci apel. Din ce am citit eu, mi s-a parut atitudinea cea mai corecta cea exprimata in Critic Atac in 2012 in care trata ocuparea si folosirea fortei de munca in cadrul teoriei lui Keynes, adica chiar in ciuda stabilitatii macroeconomice (inflatia, de exemplu) ocuparea deplina trebuie sa ramana un scop permanent. 
"Principalul obiectiv al politicii economice trebuie să fie deplina ocupare a forţei de muncă, în condiţiile efortului de asigurare a stabilităţii financiare şi a preţurilor."
http://www.criticatac.ro/cum-iesim-din-neoliberalism/

 

 

Cum ieşim din neoliberalism? | CriticAtac

În România a început să apară pentru prima…

CRITICATAC.RO

 

Eugénia Paraschiv Am văzut pe un site conferința lui la UBB-Cluj, și, dincolo de prezentarea cărții sesizam eforturile de a schița scheletul teoretic ale unei economii politice internaționale.Din păcate nu am salvat-o îmi pare rău. Dacă o găsesc o postez...

 

Smaranda Dobrescu Multumesc, Eugenia!

 

Eugénia Paraschiv Smaranda Dobrescu cu prețuire!

 

Eugénia Paraschiv https://www.privesc.eu/.../Conferinta-organizata-de...

 

 

Conferința organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung Romania cu tema…

PRIVESC.EU

 

Alexandru Stanescu O întrebare de om prost : cei plecați la muncă în lumea "mare", dacă ar fi rămas acasă , ar fi avut ce munci pentru a produce ce produce acolo ?

 

Smaranda Dobrescu Plecati in "lumea mare" si-au incercat foarte multi calitatile antreprenoriale si cei mai multi au reusit. Doar ca atunci cand au plecat, acolo se muncea pe bani, nu pe boabe de fasole.. Acum daca li s-ar propune ceva facilitati de reintegrare, prin know-how-ul ce-l detin, castigul ar fi net superior pierderii inregistrate la PIB prin lipsa lor.

 

Alexandru Stanescu Cumplit pentru țară !

 

Prospectiv A-z .
" O întrebare de om prost : cei plecați la muncă în lumea "mare", dacă ar fi rămas acasă , ar fi avut ce munci pentru a produce ce produce acolo ?"

Domnule Alexandru Stanescu, nu-i deloc o intrebare de om prost, stiti foarte bine asta! Este prima intrebare la care ar trebui sa raspunda dl. Petrisor Peiu. Si gandindu-ma si eu la un raspuns, cred ca se poate face un argument atat pentru o suma mai mare decat cea avansata, cat si pentru una mai mica. Nu glumesc. O suma mai mare in caz ca luam in calcul observatia ca randamentul investitiilor in Romania e mult mai mare decat al investitiilor cam oriunde in lumea occidentala. O suma mai mica daca e sa aplicam un coeficient de discount--in sensul in care o face chiar dl. Peia cand spune ca 158 de dolari 'afara' ar corespunde numai la 100 de dolari in Romania.

 

Eduard Virgiliu Pai hai sa ne mutam toti in America si sa facem un PIB de 500 de miliarde.
Are asta o logica de poate sa si-o bage in cur!

 

Smaranda Dobrescu Calculele nu stim cum sunt facute. Ideea ca o tara e cu atat mai puternica cu cat populatia e mai numeroasa o putem pastra ca o idee valabila. Noi de ce plangem ca inrautatirea factorului demografic este o cauza majora a lipsei dezvoltarii viitoare a lumii, a UE, a noastra..?

 

Eduard Virgiliu Problema este de infrastructura si nu de faptul ca romanii din alte tari muncesc mai mult sau mai putin.
Un tractorist in America conduce un tractor legat la satelit care face 1000 de hectare in acelasi timp in care acelasi tractorist in Romania face 10 hectare.
Deci compari mere cu cartofi si poti sa tragi orice fel de concluzii.
Infrastructura pe care o ai la dispozitie intr-o tara dezvoltata costa sute de miliarde si a fost pusa la punct in zeci de ani.
Deocamdata la noi nu exista posibilitatea de a utiliza acesti 2-3 milioane de romani. Daca stau aici, stau degeaba, ca nu vor gasi locuri de munca.

 

Smaranda Dobrescu Asa e: romanii din vest poate au un aport de 158 mld pe baza lor tehnologica. La noi nu se stie cat ar aduce la PIB cu gradul nostru de industrializare , automatizare si informatizare (desi informatizarea prin componenta soft e tare) Ma gandesc insa ca azi pe un singur site de joburi oferta era de 38.368 din absolut toate categoriile (ejobs.ro). Suntem intr-o perioada cand piata fortei de munca are solicitari si daca patronii au nevoie vor negocia. Si mai suntem intr-o perioada in care tara are nevoie de economisti, finantisti, ingineri, medici, etc, cu cat sunt mai scoliti in tari dezvoltate si sunt mai romani, cu atat mai bine

 

Prospectiv A-z .
Domnule Eduard Virgiliu, nu-i decat o estimare, nu va enervati caci va irositi energia. De fapt, haideti sa gandim la o alternativa!

 

Prospectiv A-z .
De urmarit discutia si dela pagina d-lui Petrisor Peiu:
https://www.facebook.com/petrisor.peiu/posts/1947419358840033

Niciun comentariu: