luni, 9 octombrie 2017

Despre"pocaiti si Coalitia pentru Familie"

Despre "pocaiti si Coalitia pentru Familie" – 13 septembrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

O teorie interesanta a lui Vasile Ernu, pare-se menita a ne familiariza cu ideea ca cei care alcatuiesc CpF nu sunt in principal ortodocsii nostri sau enoriasi animati de spirit pravoslavnic, ci sunt in special pocaitii.

"Aşa că nu e deloc întîmplător că CpF are focarele în Oradea, Arad, Timişoara şi Cluj. Da, ideologic asta vine cumva pe filiera conservatorismului religios american prin intermediul comunităţilor din Transilvania cuplate la SUA. Cînd acest lucru se cuplează sau se va cupla mai serios cu misticismul şi conservatorismul pravoslavnic, cu siguranţă ca vor apărea mutaţii periculoase."

 

 

Vasile Ernu, despre 'pocăiţi' şi Coaliţia pentru Familie: 'Cînd se va întoarce roata va fi dur'

Scriitorul Vasile Ernu, autorul volumelor

STIRIPESURSE.RO

 

Ovidiu Stoica "Misticismul pravoslavnic" ?...Ce inseamna asta mai exact ? ..Eu sunt ortodox dar nu stiu sa fiu si "mistic"..la ce se refera mai exact ?

 

Anna Zelinski Nu este nimic îngrijorător, dimpotrivă. Considerând credința ca pe o îndeplinire rațională și voluntară a obligațiilor cerute de Biserică, misticismul presupune integrarea unor elemente afective.

Fogarassy Paul Pentru atei, credincioșii sunt mistici (un mod mai elegant de a spune iraționali).

· 

Smaranda Dobrescu Pravoslavnic, desi este un arhaism, inseamna de fapt a fi ortodox, drept-credincios, smerit, religios. Asocierea cu misticismul nu mi se pare potrivita, misticismul putand excede ortodoxismul fiind posibil sa atinga si zone mai oculte.


Avicenna Secundo Simplifici mult. Ortodoxia a fost salvata de ramura rasariteana a ei prin Metodiu si Chiril. Numiti si apostolii slavilor. Subiectul este mult prea complex.

 

Smaranda Dobrescu De acord. Da te rog tu un raspuns complex la intrebarea D-lui Ovidiu Stoica. M-ar ajuta si pe mine sa inteleg ce inseamna "misticism pravoslavnic"

 

Avicenna Secundo De obicei nu ma bag in "borsul" jurnalistilor. Cine este Ernu asta? Am mai scris...le stiu aluatul. Pentru un ban, ban bun, o vand si pe ma-sa. Legat de ceea ce a spus domnul Stoica si de asocierea facuta aleg din cuvantul "mistic" doar taina. Tainele ortodoxiei si dreptei credinte. Nu extind! Nu mi-am propus sa fac istoria religiilor. A facut-o altul. Iar eu nu castig nimic.

 

Eugénia Paraschiv Ce ajunge scriitura versus scriitorul astăzi, Smaranda Dobrescu de vreme ce se supune trendului politicilor lingvistice capitaliste, care uzează nu doar de schimbarea semnificației conceptelor, dar și de devierile sensului. Cînd voi termina romanul meupoate voi oferi și un răspuns și-o lămurire vizavi de falsificarea sau instrumentalizarea politică a literaturii. Aici, în articol/interviu bine ați sesizat semnificația pravoslavnicului, însă alăturarea de tip adjectival a misticismului deschide jocul manipulării și atacurilor demantelatoare a unor practici și ritualuri ortodoxe.Utilizarea morfo-sintactică substantivală a pravoslavnicului trimite la semnificația ideatică și practică a celui care se conformează practicilor religiei ortodoxe.La ce bună asocierea cu misticismul cînd pravoslavnic e înțeles ca prea-credincios, pios sau habotnic?

 

Prospectiv A-z .
Dl. Ernu ne arata un drob de sare. 

As adauga ca daca neoprotestantii romani n-aveau spate, nu erau. Asa ca strategia lor de pana la 1990 e de fapt planul altora, ei erau utilii din teren, n-aveau strategie.

 

Eugénia Paraschiv Domnul Ernu e ortodox saj renăscut, penticostal șamd....?....

 

Smaranda Dobrescu ???

 

Anna Zelinski ... traseist.

 

Eugénia Paraschiv Smaranda Dobrescu am tastat greșit nu e saj, ci sau Cînd e vorba de credințá subiectivitatea nu poate fi evitată. În rest , să auzim de bine de la toți pentru toți.

 

Eugénia Paraschiv Doamnă Smaranda Dobrescu, cu toată stima pentru scriitorul Vasile Ernu dar schimbarea semnificației conceptelor(conservator) în trendul interpretativ al capitalismului actual nu pare a fi inocentă....

 

Eugénia Paraschiv Textul e marcat de aceleași greșeli logice fácute de Ch Darwin, vizavi de schimbare, mutație etc.

 

Smaranda Dobrescu Eugénia Paraschiv Daca nu mi se parea ca ceva e schimbat in stilul cu care ne-a obisnuit D-l Ernu, nu as fi publicat articolul.


Eugénia Paraschiv Cu cîtă nonșalanță vorbește de ghetoizarea morții, Vasile Ernu, e de-a dreptul hilar, dar pentru mine e o stranie tehnică de a îngloba metafizica/transcendentul în imanența dată de trendul marfarizării și obiectualității.O strategie de care uzează toate organizările de tip sectar, și nu doar ele, dar de asta ne spune sau o fi scris prin cărțile despre secte? Cine le-a citit, doamnă Smaranda Dobrescu să mă lămurească și pe mine. Vizavi de strategia amintită, cine se mai ocupă de ghetoizarea statisticilor în scopul manipulării, Bunăoară, de prin șaituri adunate hoitnuștiucare citează arcagneție cu date despre consumuri, venituri, cheltuielile gospodăriilor(pe scurt bugetul menajelor) și ne spune că ele-au fost cerute, adică au cumpărat una din statisticile INS. De vrei documentul să vezi și implicit corelațile interpretative făcute de jurnaliști plecând de la niște cifre nu poți.Ai bani poți să vezi cine pe cine manipulează.....hai noroace lume nouă/sapă-ne memoria, trecutul cu foc.....:))))))

Niciun comentariu: