luni, 28 noiembrie 2016

Schimbarea fortata a clasei politice - o forma toxica de avort social

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social – 28 octombrie 2016

 

 
Smaranda Dobrescu

Am citit destule comentarii pe FB prin care votul universal era incriminat. Contele il explica in contextul mai larg al "necesitatii schimbarii clasei politice."
"Așa zișii politicieni noi, onești, patrioți. Băgați pe gât poporului prost și fără viziune, pentru a-i face lui, și implicit țării, binele cu forța!
Oare a fost concepută o astfel de generație nouă de politicieni? Și dacă a fost concepută, a parcurs ea timpul de gestație necesar pentru a fi scoasă acum la lumină matură, normală, fără malformații?"

 

 

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social

Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort social Contele de Saint Germain 28/10/2016 Schimbarea forțată a clasei politice – o formă toxică de avort…

CONTELEDESAINTGERMAIN.RO

 

Doina Nicolescu O analiza lucida. Dar tot sunt furioasa ca am ajuns in aceasta situatie. Oare vom mai supravietui ca natie?

 

Smaranda Dobrescu Daca recunoastem ca existam intr-o natie..

 

Claudia Giurca ..."Conducătorii oculți ai României dețin în acest moment o putere de decizie aproape discreționară. Îmbătați de efluviile ei, singura lor preocupare este cum s-o păstreze și s-o consolideze." Acesti conducatori oculti, s-au folosit asadar si de alti presedinti, vor conduce prin presedinti interpusi, Romania? O "pastreaza si o consolideaza" (puterea)?

 

Prospectiv A-z .
Da, pana se reaseaza lucrurile.

 

Dinica Roman Ciprian Şiulea: "Anticorupţia a fost lansată şi gândită, şi este în continuare promovată astăzi, ca instrument fundamental de reformare a clasei politice, ceea ce este o aberaţie. Modalitatea logică şi firească de a reforma clasa politică, de a obţine una care să nu fure, ci să reprezinte interesele cetăţenilor (ce pretindeau susţinătorii mişcării că vor să realizeze) e ameliorarea mecanismului democratic. Asta presupune, în mare, un set de legi referitoare la procesul electoral (partipare la alegeri, corectitudine a alegerilor, finanţare etc.), dar şi partea mai grea de a constitui un electorat suficient de informat, emancipat şi integrat social încât să vrea să participe în mod real la alegeri – ceea ce se face simplu, prin a da, treptat, sens şi valoare acestor alegeri. Oamenii nu-şi vând votul pe un kil de orez pentru că sunt proşti, cum cred tot felul de deştepţi, ci pentru că asta e estimarea lor raţională pentru valoarea votului."

http://baricada.org/de-ce-miscarea-politica-a.../

 

 

De ce mişcarea politică a anticorupţiei e o problemă pentru democraţie

BARICADA.ORG

 

Smaranda Dobrescu Sunt doua idei care mie mi se par bine punctate:
1 Anticorupţia, cel puţin aşa cum se prezintă ea acum în România, e în mod fundamental o ideologie politică – întâmplător, o ideologie neoliberală, împotriva statului social. Anticorupţia spune un lucru simplu: cauza esenţială a răului este încălcarea legii. Dacă legea ar fi respectată, totul ar fi bine, nu e nevoie de altceva (a se vedea, de exemplu, declaraţia halucinantă a lui Cioloş că sărăcia are drept cauză corupţia, sau discursul deja impus în ultimii ani că sursa problemelor din sănătate sau educaţie e tot corupţia). Şi în modul acesta simplu, anticorupţia trimite la gunoi ideea de acţiune pozitivă a statului, ideea de stat social.
2. Principalul mod în care DNA se pune în slujba neoliberalismului şi capitalului, împotriva statului social şi a celor care ar putea şi ar trebui să beneficieze de pe urma serviciilor sociale, este tocmai prin transmiterea unui mesaj politic: statul nu mai trebuie să facă nimic, nu mai trebuie să asigure în mod pozitiv nimic, singurul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a realiza binele social e să asigurăm nişte servicii bune de gardieni, de păzire a legii.

Este o critica pertinenta a programului expus odinioara de Monica Macovei, pe care Iohannis s-a angajat sa-l puna in practica iar Ciolos chiar o face si probabil ca o va mai face daca DNA-ul continua sa faca selectia si politica.

Intre anticoruptie si democratie nu vad cauzalitatea dar nici nu stiu despre care clasa mijlocie vorbeste autorul. Criteriile de integrare a indivizilor in aceasta categorie corelate cu transele de salariu pe care le-am analizat aici, la grup, evidentiaza faptul ca e greu sa afirmi existenta unei clase mijlocii.

 

Smaranda Dobrescu O alta abordare care demonstrand incompetenta se intalneste la un moment dat cu folosirea improprie scopurilor a luptei anticoruptie:
"Exasperată de deziluziile care nu se mai opresc de 25 de ani încoace, populația a preluat cu convingere această expli...See More

 

 

Coaliţia piticilor - Dilema Veche

Rețelele de incompetență se reproduc apoi la toate nivelurile. Am fost la Fisc, să-mi plătesc taxele de…

DILEMAVECHE.RO

 

Smaranda Dobrescu Pentru prima perioada de dupa revolutie autorul e dihotomic in a aprecia existenta unei categorii de politicieni versati in ale politicii, mosteniti din vechiul regim si categoria celor incompetenti profesionali. Parcurgand acea perioada in mijlocul evenimentelor pot spune ca exista si o a treia categorie incompetenti-novici in ale politicii. Cu timpul pe masura ce au devenit toti specialisti in ale politichiei-citeste-cam ipocriti si versati in defectele altora, daca nu si mincinosi-, grupa incompetentilor s-a largit concomitent cu accederea unor imbogatiti ai revolutiei in politica. Cam nesanatos mediu politic, si persistent in boala sa.


Smaranda Dobrescu Articolul D-lui Mihailescu este remarcabil in special prin faptul ca aduce in prim planul nerealizarilor politicii romanesti incompetenta si nu coruptia.. De aceea e bine sa acceada in politica de varf oameni chiar si tineri care au practicat o meserie si mai ales au excelat in acea meserie. A deveni politician de meserie presupune sa fi absolvit si alta facultate in afara celei de filosofie politica, de exemplu..Parerea mea..


Dinica Romanhttps://www.facebook.com/stiripesurse.ro/videos/1241598742529454/

stiripesurse.roLike Page

 

www.stiripesurse.ro va publica luni dimineață un interviu video cu fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, candidat independent la alegerile parlamentare. Aici, un mic preview.

 

Prospectiv A-z .
Ce mai explicatie semi-savanta in ton cu circulara care vizeaza innoirea clasei politice! Asta n-a aflat ca cine a stat la fundul Basescului cacanar se numeste?

 

Smaranda Dobrescu Declara ca el nu a fost intoxicat. Cum se face atunci nu numai ca i-a facut apologia lui Basescu care tinea in viata partidul, dar a aprobat toate masurile lui Boc, toate inselatoriile lui Anastase, Videanu etc, etc Putea oricand sa devina independent daca l-ar fi somat constiinta ca e asuprita. Sau, daca ar fi fost un lider persuasiv si curahos, ar fi incercat sa-si convinga colegii, sefii..Intr-un partid nu poti avea autonomie, caci ai aderat la principiile si programul lui dar pana nu te dau afara poti sa canti si pe limba ta...Ca independent ii vine randul sa vorbeasca in plen la motiuni sau legi precum bugetul, poate odata pe an.


Dinica Roman https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1061797993886943&set=a.480062215393860.1073741826.100001702577727&type=3&theater

 

Dinica Roman În orice caz, poporul român corect și frumos de anul ăsta a fost ales și arată cam așa:
- e copilul cuiva cu bani sau e superdotat
- are zeci de diplome, a lucrat la multinaționale renumite, a făcut studii "afară". Bine, se poartă și studiile la SRI încă, sunt bune
- iubește anticorupția, deci și SRI. Și punct. Acest popor sănătos nu contestă controlul pentru că n-are nimic de ascuns
- e antipesedist. Sunt și pesediști antipesediști. Ca Ghiță anii trecuți. Sau chiar ca liderii PSD care neagă propriul electorat și-și promovează doar un soi de antreprenor ultraconservator plus rentieri de lux
- e din societatea civilă care nici ea nu suportă corupția. În rest, a suportat drepturi sociale violate în toate felurile
- are voie să-i placă chiar și de Sanders când se uită spre Vest. Acasă trebuie imediat să aleagă răul cel mai mic: adică tot ce prinde mai de dreapta prin zonă – nici nu-i greu, practic poți pune ștampila la întâmplare
- are câteva apartamente și trăiește din chirie
- e angajat și la stat și la privat, alternativ sau în același timp și are și imagine de tehnocrat ultraspecializat. Atât de specializat încât CV-ul arată cam așa: evaluator de raportor de optimizator de etcetera-tor.
- lucrează în sectoare ceva mai bine plătite. Dar nu e musai. Și dacă lucrezi în clădiri lucioase și-ți cumperi pe furiș șnițel de la mega important e să think big. Dacă te vezi ca parte din poporul pierzător care trage în gol consideră-te deja un comunist trist și frustrat
- e antreprenor nestăvilit
- mai are de recuperat câteva hectare și clădiri smulte pe nedrept de comuniști din minunata lume interbelică
Și mai puneți voi ce mai vreți. Știți voi bine cum arată poporul român ales deja pentru anul ăsta. Acum mai trebuie să-i găsim și un premier.

http://voxpublica.realitatea.net/.../vrem-sa-fim-si-de...

Vrem să fim și de aia, și de ailaltă. Efectul: la patru ani, dizolvăm poporul și alegem altul

Veţi găsi mulţi care să vă explice pe îndelete cum au murit ideologiile, cum nu mai există diferenţe de clasă, nici măcar de statut şi câte alte bazaconii. Aceste negări brutale ale realităţii au expresie concretă în discursul liderilor noştri  politici care pot afirma chestiuni contradictorii fără…

VOXPUBLICA.REALITATEA.NET

 

Smaranda Dobrescu Portretul poporului roman corect si frumos din anul acesta este foarte aproape de portretul vazut si de mine. In rest am cateva observatii: 
. Putem discuta doar despre programele propuse de PSD si PNL, intrucat USR nici nu are program nici nu se stie daca va fi solutionata in justitie participarea sa la alegeri. Incep cu un pasaj din programul PNL:
"În domeniul Sănătății, PNL propune "stoparea migrației medicilor", printre măsurile avute în vedere de liberali regăsindu-se "dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017 și reașezarea profesiei de medic în sistemul de salarizare românesc pe o grilă rațională"
Medicii si personall medical de doua zile sunt in greva; in seara asta in comisiile reunite de sanatate si munca s-a discutat propunerea legislativa PSD de marire a salariilor medicilor raportate la ultima marire cu 25 %. Liberalii s-au revoltat si au parasit sala neparticipand la vot. Asadar, pana la proba contrarie, programul liberal e populist. De fapt aici consta obiectia mea la articolul D-lui Rogozanu.: El spune ca fiecare partid isi pastreaza oarecum ideologia dar face concesii serioase si unor categorii sociale sau actiuni in afara ideologiei pentru a impaca pe cat mai multi. Eu spun ca ambele programe sunt populiste si ambele de factura neoliberala, in sprijinul businessului si al multinationalelor.
Principala vina a programului PSD este aceea ca propune cresteri de salarii minime si pensii etapizat, ca o masura de stanga care de fapt nu este acoperita. Se reduc semnificativ veniturile bugetare micsorand sau desfiintand taxarea si cresc cheltuielile fara sa existe garantia unui plus de capital , a cresterii economice bazate pe investitii si a unui spor de locuri de munca . Cresterea bazata pe consum se va disipa cat de curand. 
PNL vrea cota unica de 16% ca o suma a contriburiilor sociale platite atat de angajator cat si de angajat ca si cota de TVA. Micsorarea contributiilor sociale cu cca 10 pp nu produce decat deficite in sistemele sociale. 
Pana acum, ambele propun masuri lipsite de acoperire in buget. Masura comuna amandorura de finantare a cheltuielilor este infiintarea unor fonduri de invesititii (si o banca de dezvoltare la liberali) care sa capitalizeze, sa investeasca si sa finanteze proiectele de investitii ale tarii. Doar ca liberalii vor un ajutor de stat initial caruia administrarea privata sa-i aplice o multiplicare de 1/5 in procesul investitional, in asa fel incat peste 5 ani sa dispunem de 24 mld.euro. Investitiile pe timp de recesiune, pe o bursa mica de tot te arunca la acte investitionale riscante care nu pot aduce garantia sustinerii micsorarii taxelor.
Ambele programe nu vorbesc de impozitare progresiva, de pastrarea profitului multinationalelor in tara, de refacerea contractului social, a codului muncii, a legii dialogului social, etc.semn ca pe arena de lupta nu avem niciun jucator pe partea stanga. 
Asadar, avem de-a-face cu programe populiste de dreapta.

 

Claudia Giurca Sa nu va suparati pe mine si sa considerati ca sunt obraznica fata de dumneavoastra, cei care sustineti Atelierul Prospectiv. Dar cum am putea sa-i "pedepsim" sau sa-i aducem la realitate pe toti acesti politicieni ai acestei perioade? Cred ca e bine sa mergem la vot si sa votam PSD sau PNL, dar cred ca ar trebui sa le fie clar ca nu promisiunile lor sau ceea ce scriu in programe ne convinge(pe cei mai multi dintre noi). Da, sa trudeasca pentru programe. Eu merg la vot pentru ca inteleg sa-mi fac datoria de cetatean, sa-mi asum o alegere. Dar imi aduc contributia la mersul inainte al societatii noastre. Nici liderii PSD nu sunt votati de majoritatea oamenilor pentru ceea ce au facut sau vor face, ci, mai ales, pentru ca alegatorii lor identifica politica partidului cu o politica de trista amintire(pe care poate atunci nu o sustineau) dar au ajuns la concluzia ca atunci noi ca popor eram mai independent si mai demn (concluzie eronata, poate). PNL-ul nu este votat pentru ca sunt niste politicieni buni. Se folosesc de orientarea noastra, a unora, spre liberalism si deci dorinta de a opune PSD-ului o opozitie mai serioasa. Am sa merg la vot, dar nu am sa urmaresc cum se vor bate cu pumnul in piept cat sunt de buni. Nu sunt buni, nu au reusit sa dovedeasca devotament si dragoste pentru popor si tara (si nu pot sa inlocuiesc aceste cuvinte ca sa nu sune pompos sau fals), ci doar discutii la un pahar pentru aliante si strategii politice.

 

Prospectiv A-z .
Este o intrebare problematica, in primul rand din cauza ca regulile de functinare la Atelier *Grupul Prospectiv* nu permit reclama. In al doilea rand, problema in Romania are radacini in geopolitica, iar noi suntem chemati sa ne exprimam despre cum se aranjeaza florile pe craca, de parca asta ar putea schimba fundamental situatia. In teorie, s-ar putea totusi imbunatati situatia care observam ca in realitate merge din ce in ce mai rau. Adica se pot alege oameni competenti si onesti din partide a caror platforma vizeaza emanciparea Romaniei din conditia in care se afla. 

M-as gandi sa urmaresc pe candidatii locali si nationali ai PSD pentru ca pe acest partid vor sa-l zdrobeasca 'prietenii' Romaniei, fara sa ne explice de ce, ca atunci cand ne-au sfatuit sa zdrobim economia.

M-as gandi sa urmaresc candidatii si evolutia ANR-ului, partidul d-luiMarian Munteanu, a carui pagina o gasiti aici:https://www.facebook.com/Marian-Munteanu-666050556831132/

In caz ca puteti avea incredere in candidatii locali ai acestor formatiuni si liderii lor nationali va sunt pe plac, mi-as imparti voturile intre ei. Eu, cum am spus-o aici, nu mai votez pentru alegerile din Romania din 1992--netraind acolo cu efectele votului meu, n-am dreptul nici sa votez, nici sa indemn oamenii intr-o directie sau alta.

P.S. PNLul nu l-as considera caci prin fuziunea cu PDLul lui Basescu s-a compromis.

 

Prospectiv A-z .
Astia sunt Liberalii, doamna Giurca, iar dumneavoastra stiti mai bine din domeniu daca asa este sau presa deformeaza realitatea:http://www.cotidianul.ro/parerea-stranie-a-lui-eugen.../

 

Părerea stranie a lui Eugen Nicolăescu în legătură cu protestele…

COTIDIANUL.RO

 

Claudia Giurca Prospectiv A-z, eu sper sa ma abtin sa mai comentez pe acest grup. Am sa citesc comentariile foarte interesante, utile pentru mine, pe care le faceti dumneavoastra, ca economisti, sociologi, politologi, ingineri. Analizele dumneavoastra se bazeaza pe date stiintifice. Eu, daca m-ati imbiat sa exemplific un comentariu facut intr-o doara, am incercat ca si cand ar fi fost un chestionar aplicat intr-o populatie. Eu, daca as raspunde, as continua sa expun impresii, nici macar la folclor nu ar putea sa foloseasca. Totusi, pentru ca m-ati provocat cu d-l Nicolaescu, repet, daca as vota cu PNL, mi-ar fi rau (organic) gandindu-ma la cei mai multi de acolo, ca sa nu mai vorbim de cei din orasul meu. As vota doar ca sa aiba o voce mai puternica atunci cand le raspune psd-istilor. Nu-mi plac nici liderii de sindicat, mai ales ai nostri(SANITAS), care au facut mereu politica. PSD-ul, in urma cu cativa ani, parea ca are mai multi tineri competenti. Dar, mi se pare, degeaba. Sunt prea aroganti ca sa va asculte. Am hotarat de 3 zile cu cine votez ca sa nu mai pierd vremea. Apoi am vazut un interviu cu un medic in Cluj, inscris la USR si, s-ar putea sa votez cu ei. Poate au o sansa sa intre in Parlament si apoi sa creasca, de la an, la an. De ce sa ma intereseze ca vor urma tot felul de aliante compromitatoare? Sunt doar un simplu votant, nu ar trebui sa am nelinisti de strategie politica. Sincer, apreciez mult acest grup. Felicitari si sa aveti parte de mult bine!

 

Prospectiv A-z .
Doamna Giurca, nu stiu daca asta v-ati propus, dar ati reusit sa-mi demonstrati de ce nu-i bine sa ma bag in asemenea calculatii electorale--distanta, bat-o vina!, care-mi pune la dispozitie cel mult trecutul. 

Profesional, eu caut solutii la problemele altora. Asta inseamna ca ar trebui sa stiu mai bine decat sa dau sfaturi dela distanta. Totusi, meritul potential al sfaturilor unuia ca mine este acela de a furniza o solutie analitica. Numai ca orice solutie, indiferent de cat de buna ar fi, poate fi ingropata de oamenii care o implementeaza, deci problema se transforma intr-una de a alege omul potrivit.

Sper ca sa nu va puteti abtine, caci solutiile analitice/teoretice au si ele nevoie de verificarea celor din teren, ca dumneavoastra. Desigur, este vorba despre problematica romaneasca din afara celor electorale--astea electorale ar putea repejor sa ne dea foc la atelierul virtual. 

Mult succes in toate cele, alaturi de alesii dvs!

 

Claudia Giurca Prospectiv A-z nu se poate sa ajungeti la asemenea concluzie, ca cea formulata in primul paragraf. Va sunt foarte recunoscatoare pentru ca m-ati primit in grup. Chiar daca nu inteleg tot ceea ce se vorbeste aici, imi place sa intalnesc si romani care cauta solutii la problemele reale. Multumesc mult!

 

Claudia Giurca As vrea sa urmariti acest filmulet. Sa vedeti cum percep unii oameni, la tara, evenimentele. Sunt tare curioasa sa aflu ce parere aveti despre el sau despre aceasta perceptie a lor.https://vimeo.com/32837131

 

 

STREMT 89

The road through Stremt ends in a mountain wall. Still, in 1989, people were eagerly awaiting army tanks,…

VIMEO.COM|BY EATUSALIVE°

 

Prospectiv A-z .
Gasesc foarte stranie campania de zvonuri care a agitat populatia acestei localitati. Nu era nevoie de asa ceva decat daca facea parte dintr-o operatie de iluzionism, ca la circ: Se creaza o diversiune pentru a nu vedea cum si de unde apare iepurele in palarie. In cazul nostu, *puterea emanata* careia ii lipsea legitimitatea.

Eu am dezvoltat o idee aici, din multiple conversatii cu ceilalti coprospectivi. Acest scurt episod imi confirma ideea ca nenorocirile in Romania au inceput odata cu lovilutia, iar responsabilitatile merg inapoi pana la uciderea lui Ceausescu. Daca s-ar fi produs o tranzitie pasnica in Romania, fara tot acel circ, romanii poate ca ar fi evitat excesele cu care s-a derulat totul. Am fi deliberat mai mult/bine. Capii Securitatii si ai Armatei care au negociat cu marile puteri trebuiau sa impuna o tranzitie fara acel circ si cu pastrarea integritatii lui Ceausescu--exact cum s-a intamplat peste tot. Dl. Iliescu, la randu-i, nu trebuia sa recurga la asa ceva, lumea tot l-ar fi ales, era un tip popular/charismatic.

Faptul ca acel om in varsta ar vrea sa puna mitraliera pe parlamentari nu-i incurajator, dar pot sa-l inteleg si pe el. A fost abandonat, caci juctaorii din politica romaneasca si-au obtinut la fiecare nivel scaunul de mai sus, nu dela alegatori. Asta incepand cu Ion Iliescu si terminand cu Johannis si fatuca aia de 24 de ani care i-a purtat mapa lui Dragnea!

S-ar putea, doamna, ca cei care fac si desfac peste capetele romanilor sa decida ca un general ar fi solutia... Nu stiu, nu-s ghicitor in stele, dar procesul de acum pare iremediabil viciat.

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @Ete ingredientul nr 1 al "razboaielor hibride".

 

Smaranda Dobrescu In raspunsul dat de Prospectiv A-z D-nei Giurca spunea in finala;
"S-ar putea, doamna, ca cei care fac si desfac peste capetele romanilor sa decida ca un general ar fi solutia... Nu stiu, nu-s ghicitor in stele, dar procesul de acum pare iremediabil viciat."

Prin hotararea luata azi de catre procuratura militara de extinderea cercetarilor in cazul Revolutiei nu ar fi imposibil sa se precipite momentul indicat a fi posibil de catre Prospectiv A-z :
http://www.evz.ro/parchetul-militar-a-extins-urmarirea...

 

 

BREAKING NEWS: Parchetul Militar a extins urmărirea penală în…

EVZ.RO

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/vladimir.bortun/posts/629018187305589

 

Vladimir Bortun

November 1 at 6:42pm · 

Maniheismul politic e boală veche. Din '89 încoace, orice critică adusă capitalismului te califică de comunist. Zilele astea, orice critică adusă lui Cioloș sau USR te califică de PSD-ist sau apărător al corupților. De parcă nu-i poți critica și pe unii, și pe alții. 
Dar dihotomiile astea nu sunt doar false, ci și periculoase. În primul rând, pentru că ucid în fașă dezbaterea critică. În al doilea rând, pentru că impun iluzia diversității când ea e doar de suprafață. Alegerea nu este între penalii lui Dragnea și ne-penalii lui Cioloș, că nu la asta se reduce politica. Poți să fii nepenal și avea politici dezastruoase, ca de pildă mutarea poverii fiscale și mai mult pe umerii angajațior. Alegerea este între neoliberalii penali ai lui Dragnea și neoliberalii mai puțin penali ai lui Cioloș. Toți servesc aceeași ideologie, ascultă de aceiași stăpâni de peste hotare și se preocupă la fel de mult de cei 40% dintre români care trăiesc în sărăcie. E tot atâta competiție aici ca în meciul de Cupă dintre Dinamo și Dinamo II - s-a jucat pe bune, meci aprins, dar tot Dinamo mergea mai departe indiferent de cine câștiga.

 

Prospectiv A-z .
Maniheismul acesta face atat de usoara/ieftina manipularea externa a electoratului romanesc! Responsabili sunt in primul rand liderii politici si de opinie din Romania care se indoaie pentru temirice.

 

Mihai Ion Turcu "Bine o fost ca nu s-o fost puscat nimeni."

Niciun comentariu: