marți, 30 august 2016

Tara gresita

Tara gresita – 27 iulie 2016

 

Stefan Kovacs

July 27 · Bucharest

Țara greșită
----------------
Am citit un articol al unui vajnic argeșean- apropo de cât de nenorocită e țara asta- care ar fi devenit un stat asistențial și unde cetățenii onești și plătitori de taxe nu se pot plimba pe autostrăzi moderne pentru că 16% din PIB merg pe ajutor social.
Nașpa. Acum hai să vedem o chestiune. Cine e beneficiar de ajutor social ?
Să ne gândim la acest experiment fabulos de inginerie socială unde majoritatea populației active rămâne fără lucru pe principiul "lasă că vine investitorul și o să-ți dea el până nu mai poți". N-a venit. Și nici nu va mai veni- acel "mare" flux de investitori morți după dragul României s-a cam terminat pe vremea când Palmolive-ul și-a închis fabrica din București- fosta Stela. Așa că la supa săracului au ajuns muncitori, funcționari, oameni cu studii superioare- pentru simplul fapt că nimeni nu s-a gândit cu capul ăla de sus ce o să se facă cu atâta populație lăsată pe drumuri. Și pentru că, din păcate, nici nu poți să-i omori repede cu cianură. 
E o problemă cu oamenii ăștia ? Categoric că e. Sunt oameni între 30-50 de ani neinteresanți pentru stat- marea majoritate cu calificări de dinainte de 90. Generațiile de după 90 intrate în câmpiile nesfârșite ale muncii împărtășesc și ele aceeași soartă- pentru că statul- de la Petrică Roman și până la actualul Cioloș n-are nici cea mai vagă idee despre dezvoltarea sa viitoare. 
Oamenii despre care vorbim- au muncit toată viața lor și vor să muncească. Problema e că nu prea au unde și o problemă și mai mare este atitudinea laisez-fairistă a statului român față de ăia mulții fie de la stat fie de la privat- adică angajații. Pe care domnul patron poate să-i angajeze- dacă se lasă- și să muncească pe boabe de orez la capătul unei bârne-nu contează. 
Evident că dacă ți-e foame și n-ai de unde câștiga- poți muri de foame (din păcate această dorință a guvernărilor post-decembriste nu funcționează eficient- așa cum am mai spus- fără cianură) sau întinzi mâna. 
Vorba clasicului rus- ce e de făcut ? Atâta vreme cât statul va rămâne la ideea fixă că vine investitorul și că nu e treaba statului- nimic. Lucrurile vor merge din rău în mai rău- pentru că noile generații n-au nici măcar atâta etică cât aveau oamenii lui 90- și nici nu le putem cere să o aibă. Idem pregătire- și aici picăm în altă dilemă candidiană- pentru ce naiba să pregătești oamenii când n-ai economie și n-ai perspectivă nici măcar pentru 2 ani- nu mai zic de 5-10 ? De vândut s-a cam vândut tot ce a fost- și dacă am terminat de vândut s-ar putea să fim invitați politicos să ne cărăm naibii de-aici că nu mai e statul nostru . 
Când statul se va dezmetici- și-și va pune problema creării unor mici făbricuțe- unde să poată angaja el într-o anumită siguranță- făbricuțe care să genereze pentru început un profit social și după aceea o economie cu trasabilitate și predictibilitate pe termen mediu și lung- s-ar putea să constate că nu mai are cu ce, nu mai are unde și nu mai are cum- pentru că a votat legat la ochi și cu buzunarele desfăcute să fie buddy-buddy cu alții care au fost și vor fi în continuare mai dezvoltați.

 

Prospectiv A-z
"Oamenii despre care vorbim- au muncit toată viața lor și vor să muncească. Problema e că nu prea au unde și o problemă și mai mare este atitudinea laisez-fairistă a statului român față de ăia mulții fie de la stat fie de la privat- adică angajații." Oamenii care au vrut sa li se spuna ce sa munceasca sunt in general cei care au plecat din Romania.

 

Stefan Kovacs Unii da- alții ba. Și pentru mine a fost un șoc cultural când am ieșit prima dată din granițe- pentru un strungar sau un alt muncitor trebuie să fi fost aproape o imposibilitate- fără vreo limbă străină cunoscută.

Niciun comentariu: