marți, 9 august 2016

Revenire la Rompetrol

Revenire la Rompetrol – 7 iulie 2016


Prospectiv A-z

Ponta, vizat de o anchetă a DNA în legătură cu ștergerea datoriei Rompetrol
EurActiv.ro de Andrei Aştefănesei
06.07.2016 - 11:23 actualizat: 06.07.2016 - 13:01

Fostul premier Victor Ponta este vizat de o anchetă a DNA în legătură cu modul în care, printr-o hotărâre de guvern pe care a semnat-o, compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol.

Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale.

Dosarul a fost descis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro că Victor Ponta este printre cei vizați în dosar. Ponta a semnat, ]n ianuarie 2014, o hotărâre de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.

Aceleași surse guvernamentale susțin că multe dintre pretențiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, de-aici plecând, de fapt, ancheta procurorilor.

Chiar vicepreședintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat în mai 2016 că există posibilitatea ca procurorii să investigheze acest memorandum.

„Există această posibilitate ca ei (n.red. procurorii) să investigheze situația. Insă, în perioada în care a fost semnat memorandumul era o conducere, iar acum este alta. Înțelegerea era cu statul roman, s-au schimbat câțiva miniștri, dar nu a existat nicio premisă că aceste înțelegeri au fost frauduloase. Ne-am exprimat intenția de a plăti 200 de milioane de euro, cu condiția de a constitui fondul de investitii (...) Schimbările de miniștri nu au ajutat acest lucru", a declarat atunci Azamat Zhangulov.

Drumurile dese ale lui Ponta în Turcia și o cartelă telefonică turcească, investigate de DNA

Procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia după semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar și faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private.

Ancheta DNA încearcă practic să stabilească dacă termenii memorandumului au fost negociați în străinătate.

Sursele judiciare citate afirmă că, într-una dintre vizitele făcute de Ponta în Turcia în contextul unei operații la genunchi, acesta ar fi fost invitat de președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.

Potrivit acelorași surse, în acest dosar, DNA a solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica mișcările unor sume de bani ale unor terți care ar fi jucat rolul de intermediari între KazMunayGaz și oficiali ai statului român. Procurorii DNA au făcut mai multe cereri pentru comisii rogatorii în acest sens.

Fostul premier Victor Ponta nu a putut fi contactat pentru a fi întrebat în legătură cu aceste chestiuni.

Textul memorandumului încheiat între statul român și compania kazahă poate fi citit aici.

Ponta, creierul „Black Sea Regional Projects 2020"

Fostul premier Victor Ponta a înființat oficial fundația „Black Sea Regional Projects 2020" în luna februarie, dar despre această idee se discuta încă din cursul anului 2015.

Practic, ideea a apărut în același an în care Ponta a mers de mai multe ori în Turcia.

„Foarte mulți oameni de bună credință sunt alături de noi, unii mi-au și zis să am grijă cu banii pe care i-am primit deja în fundație. Am zis că am grijă, având în vedere că nu avem cont încă", a declarat Victor Ponta, în februarie 2016, la evenimentul de lansare a organizației neguvernamentale.

O datorie rostogolită de mulți ani, de la Adrian Năstase încoace

Între 2003 şi 2010, datoria istorică de aproape 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia a fost rostogolită practic de Guvernul Năstase, iar posibilele fapte penale din acea vreme sunt anchetate de DIICOT în dosarul Rompetrol II, care vizează privatizarea rafinăriei Petromidia între 1999-2000 şi ordonanţa Guvernului Năstase din 2003.

În anul 2000, grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, a cumpărat rafinăria Petromidia cu 50 de milioane de dolari, după ce privatizarea către compania turcească Akmaya a eșuat.

Rompetrol s-a angajat în schimb că va plăti datoria istorică de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Trei ani mai târziu, în octombrie 2003, Guvernul Năstase a transformat restanţele bugetare ale Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, în obligaţiuni cu maturitate de şapte ani.

Ordonanţa 118/2003, semnată de premierul Adrian Năstase şi contrasemnată de fostul ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu şi fostul ministrul al Economiei, Dan Ioan Popescu, a stabilit regimul juridic al creanţelor bugetare reprezentând TVA, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile si penalităţile de întârziere, datorate si neachitate de catre Rompetrol la data de 30 septembrie 2003.

Fostul premier Adrian Năstase s-a apărat întotdeauna spunând că legea de aprobare a ordonanței 118/2003 a fost promulgată în 2005 de noul preşedinte Traian Băsescu.

În 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, pentru o sumă ce este și astăzi o enigmă: între 1,6 miliarde și trei miliarde de dolari.

În 2010, obligaţiunile statului au ajuns la maturitate, iar Rompetrol nu răscumpărase datoriile decât într-o mică măsură. Astfel, statul a redevenit acţionar.

Pe 15 februarie 2013, Guvernul USL Ponta II a încheiat memorandumul cu grupul kazah KazMunayGaz. Acesta prevedea că statul roman accepta o plată de 200 de milioane de dolari contra unui pachet de 26 la sută din acţiunile statului. Restul de 400 de milioane de dolari urma să fie inclus într-un presupus fond mutual de investiţii de un milliard de euro.

Trei luni mai târziu, în mai 2013, Guvernul Ponta a încercat să legitimeze acest contract de stat prin lege adoptată de majoritatea USL din Parlament. Președintele de atunci, Traian Băsescu, a atacat legea la Curtea Constituțională, care a decis că adoptarea memorandumului prin lege nu respectă Constituția.

În aceste condiții, guvernul condus de Victor Ponta s-a văzut nevoit să adopte memorandumul prin hotărâre de guvern, iar legalitatea acestui act este astăzi cercetată de procurorii anticorupție.

Hotărârea de guvern a fost adoptată pe 22 ianuarie 2014.

Datoria încă neplătită

În primăvara anului trecut, datoria kazahilor nu era plătită. Nici cele 200 de milioane de dolari către stat, nici fondul de investiții de 400 de milioane de dolari. În plus, kazahii de la KazMunayGaz au depus o cerere de intrare în insolvență, cerere respinsă, însă, de Tribunalul București.

Și DIICOT verifică patru foști miniștri într-un alt dosar ce privește datoriile Rompetrol

În iunie 2016, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în dosarul Rompetrol II, iar fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, Dan Ioan Popescu, şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu, au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu. Ei sunt acuzați că nu ar fi luat măsurile necesare pentru recuperarea datoriei istorice.

Fostul premier Adrian Năstase şi fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, sunt martori în acest dosar.

Procurorii DIICOT au pus sechestru și pe rafinăria Petromidia, până la concurența sumei de 680 de milioane de euro.

 

 

Prospectiv A-z
http://www.kristofer.ro/coincidente-linia-ponta-turcia.../

 

Alexandru Botu DNA va lua in cercetare si alte chestii de astea?

 

Prospectiv A-z .
Nebanuite's caile triajului!

 

Gheorghe Gradinaru Daca ar fi fost ceva serios refuz sa cred ca Base nu ar fi presat rezolvarea problemei pe perioada mandatului sau.Se incearca reincalzirea ciorbei prin cautarea altor subterfugii de natura sa faca credibila ancheta si o osibila punere sub acuzare.

 

Prospectiv A-z .
GG, cred ca Ponta a inceput sa faca valuri si a uitat probabil ce n-a stiut: Si in Turcia, tot ai nostri asculta ;-) 

Una peste alta, la cat e de limbut, ma astept sa explice in doi timpi si o postare pe facebook care-i treaba cu iertaciunea aia de 600 milioane euroi.

 

Prospectiv A-z .
...cum am banuit:
https://www.facebook.com/victor.ponta/posts/1195008377205714

P.S. Cum isi permite sa scrie asa: "în amărâta noastra de Românica"? Halal!

 

Cornelius Scipio asta e ca aia cu: cum naiba dle, unu alb si unu negru: pei negocierile au avut loc in Turcia (iun 2015) dupa semnarea memorandumului (feb 2013) ?

 

Smaranda Dobrescu http://www.dcnews.ro/victor-ponta-dupa-lovitura-primita...

 

 

Victor Ponta, după lovitura primită: Miza NU sunt eu

DCNEWS.RO|BY DCNEWS

 

Draghi Puterity Voi va dati seama ce ne-am face fara DNA? Cine ne-ar mai proteja de investitiile chinezilor?

 

Prospectiv A-z .
Ce se mai poate face?

http://www.cotidianul.ro/calin-popescu-tariceanu-trimis.../

Adrian
+19
Hello, inainte de a face dosare adiacente, politice, rezolvati dosarul de FOND. Adica sa vedem daca vor fi condamnati toti cei care au fost implicati direct in afacere. Sa vedem condamnarile si apoi spui ca a favorizat infractorul si sa dovedesti asta. Pana nu judeci pe cei din dosarul de fond cum ii faci infractori pe cei care zici ca i-a spijinit? Ca de obicei, dosare pentru cei care nu adera la gruparea KWI. Mai ales ca ALDE a avut 6-7% la primarii, daca intra si la parlamentare cu 6-8% s-au ars, deci sa il arda EI inainte.

Prukă @ Adrian
+3
Exact la fel cu vinovăția lui Oprea care , de fapt, e nevinovat dpdv penal,doar ca n-a vrut să bată palma .asului încoronat ,la momentul oportun..Cum se va face dreptate?La CEDO?

??????
+13
Sa constatam ca desi nu s-a constatat de catre instanta ca in dosarul mentionat in articol s-ar fi comis o infractiune, Tariceanu este totusi trimis in instanta pentru favorizarea infractorului si marturie mincinoasa ?

JE SUIS RARINCA
+20
Aceasta Magarie Ordinara intrece orice limita a bunului simt , intrece orice inchipuire umana. Asa ceva este intolerabil.!! Le intrece in golaniei si bataie de batjocura cu mult peste acele dosare asa zis penale ale lui V. Ponta cu acea evaziune fiscala intre doua entitati private, dosarul lui Dragnea cu chemarea oamenilor la votul de suspendare al Diavolului Basist.Nu mai respecta macar nici aparentele, de legea penala nici nu mai vorbesc. Rad si Militieni de la Baneasca de aceasta Mojicie a noului NKVD-Iohanisto-Keovesyst. De studentii de la drept numai vorbesc, cred ca acesti baieti isi fac cruce la abuzurile savarsite de NKVD-ului Rican. Citesc fragmente din rechizitoriu si raman efectiv stana de piatra , nu-mi vine sa cred asa ceva. Tariceanu acuzat ca a mintit, intrucat nu a stiut cum acesti indivizi , asa zisul print Paul cat si acei Israelieni au facut cereri de retrocedare a unor imobile [Ferma Baneasa ]] si a altor bunuri imobile de prin tara. Noaptea mintii este putin zis. Pai nici eu nu am stiut, nici dvs. nu ati stiut ca astia se ocupau cu retrocedarile, si chiar daca stiam ce vina aveam eu sau dvs. sau Tariceanu.?? Schizofrenie Abuz NKVD-ist in toata regula fara putere de tagada. Pai daca la ANRP stiau toti cum se fura iar onor NKVD nu face nimic ce vina avem noi.!! Ar fi culmea, cum Cocosei, Nelutii Mexicanii,Baseii, Niro ,Videnii sa-i puna in libertate iar pe noi sa ne condamne pt. complicitate la marturie mincinoasa , deoarece am citit si nu am informat NKVD-ul. Nu se poate asa ceva , cutremurator si infiorator in acelasi timp. Am spus , parca ieri NKVD-ul a trecut o treapta mai sus, au terminat cu primarii si candidatii la primarie, acum trec la un etaj superior , la V.Ponta la Tariceanu , la Dragnea vorba aceea vin alegerile parlamentare, iar securistii si NKVD-isti Iohanisti asa cred ei ca vor castiga alegerile din toamna. Vedeti Mutalaul nu doarme .Tariceanu interzis pt. la toamna iar Psd-Alde sa nu faca majoritate. Stelu.

??????
+15
Cu asemenea acuzatii considerati ca mai degraba DNA cauta sa-i faca si domnului Tariceanu campanie electorala gratuita ? Intrebarile la care care i s-a solictat sa raspunda , dupa cum se relateaza in articol, probabil informatii cel putin confidentiale din dosarul dumnealui, par desprinse din categoria "De ce ai vorbit cu cine ai vorbit si daca nu ai vorbit, de ce nu ai vorbit, iar daca ai vorbit sau nu ai vorbit, de ce nu ne-ai spus si noua ce ai vorbit sau ce ai fi avut de spus ?" , si par dintr-un interogatoriu probabil imaginat de Denise Rifai ?

Eugen
+9
ROMANIA OMULUI BINE INCATUSAT ! Se pare ca adevaratul proiect de tara incepe sa se prefigureze. Probabil ca in curand vor fi lansate programele "Prima celula", "Prima pereche de catuse", "Primul lagar" . Rusine Iohannis !

 

 

Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de DNA

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu via Constantin Gheorghe
"Cu toată dragostea de care sunt eu în stare, mai ales când este vorba despre SRI și DNA, îmi fac datoria cetățenească se le spun: "Ședeți blând, bolânzilor! Dacă tot credeați că Ponta, Moliceanu și compania stau în calea fericirii voastre, de ce dracu nu i-ați executat mai devreme? Credeți că bizonul mediu românesc pune botul la spectacolul telejustiției, prezentat fix cu o lună înainte de alegeri? N-ați învățat nimic din ceea ce s-a întâmplat în alegerile locale? Credeți că puteți controla lucrurile și dacă un soi de USL 2.0 câștigă alegerile? Credeți că, dacă aveți în mână telecomanda cu care-l mânuiți pe Dragnea, gata, s-a rezolvat? Eu zic să vă mai gândiți! Succesuri!"

 

Cornelius Scipio poate asa se mai racesc unele minti infierbantate (articol din iun 2011 pe care toata lumea il ignora) : http://www.ziare.com/.../rompetrol-nu-mai-datoreaza...

Niciun comentariu: