marți, 9 august 2016

Despre frumosul ambalaj

Despre frumosul ambalaj – 8 iulie 2016

Stefan Kovacs

Despre frumosul ambalaj
-----------------------------------
Prin 1990 râdeam împreună cu directorul nostru științific de-atunci, dl. Olteanu- de o exprimare extrem de "elaborată" a unui distins demnitar din guvernul Roman. Omul vroia să spună ceva- dar față de 5-6 rânduri cât ar fi fost mesajul exprimat "inginerește"- respectivul ordin era pe vreo 2 pagini.
Constat că am pierdut noi industrie, agricultură,economia pa, pa- dar practica înveșmântării nimicului în haine frumoase și cât mai de neînțeles a devenit o adevărată știință care evident că-și merită un doctorat. 
Avem numeroase hub-uri, start-up-uri, spin-off-uri, clustere și încă cred că cel puțin 20 de noțiuni la fel de interesante. N-avem brânză, n-avem carne, n-avem țigări făcute în IMM-uri românești. N-avem instalatori. N-avem pe cineva pe care să te bizui că-ți renovează un bloc făcut în anii 70. N-avem gunoieri. Până și noțiunea de IMM e un pic cam forțată pentru că o întreprindere produce naibii ceva. Ori o să fim surprinși dacă vedem că probabil că peste 75% din aceste IMM-uri nu produc nimic- ci sunt diverse servicii, consultanți, consultanți și consultanți. 
Dacă toate aceste ambalaje frumoase ar avea și un conținut- ar fi perfect. Din păcate constatăm că ele învelesc un nimic tragic. Hai să luăm- spre exemplu- trecutul POSDRU. Dacă nu s-au băgat în respectivul POSDRU cel puțin 1 miliard de Euro- nu s-a băgat nimic. Rezultate ? 0, 0 barat, 0 cu mențiune. Am umplut țara de manageri în bomboane agricole și au înnebunit sătenii speriați- care se apără uneori cu furca în mână- să nu fie luați în cine știe ce grup țintă- să mai vină după aia procurorii să-i umfle pe nimic. Dacă din banii dați pe POSDRU s-ar fi investit în învîțământul primar- într-un mod centralizat și unitar- măcar jumate- azi am avea un învățământ primar de nivel european- cam așa ca Austria sau Belgia. Așa s-au dat bani pe aiureli care au murit în momentul când s-a terminat finanțarea. Cu cele mai bune și mai curate gânduri din lume- din partea implementatorilor și a grupului țintă- atunci când îți sunt dezvoltate "competențele" (dacă nu folosim acest termen de tinichea nu putem trăi) de manager asupra nimicului- tot cu nimic ne alegem. 
Și continuăm așa. "Debirocratizarea" anunțată cu tam-tam de guvernul Cioloș ar fi trebuit să pornească de la niște cicluri de bun simț- înscrierea unui copil la școală, înscrierea/radierea unui apartament/mașini, transferul unor date medicale.Se evidențiau niște etape (corespunzătoare unor documente) și se făcea un business model (na ca să nu se zică că n-am folosit și eu termenul) . Ce ne-ar fi relevat business model-ul ? De exemplu că cardul de sănătate a reprezentat o tâmpenie- pentru că e inutil în condițiile în care toată lumea are un CNP. CNP-ul plus pin-ul legat de data nașterii ar fi făcut absolut inutil respectivul card- ar fi economist și ele acolo cam la vreo 500 de milioane de Euro, chestii. 
Numai că ambalajul frumos vine și cu birocratul căpos și mort să numere dumicații vecinului de birou. Și atunci e mai ușor și mai acoperitor să inventăm controale după controale- când e mult mai complicat să faci ceva să meargă simplu. 
E-avem noi card ? Avem. Englezii n-au nici măcar buletin- dar sunt niște tâmpiți care tocmai ce s-au brexitat. Buletinele ceaușiste aveau grupa de sânge pe ele- oops- noi suntem liberi și e mai bine să moară omul pe drum până ce ajunge la un laborator să i se facă analizele.

 Mihai Ion Turcu Fiind considerati categorial imbecili, avansatii din vest au considerat necesar sa aloce bani pentru POSDRU si alte suplimente, ai nostri intelegand ca sunt bani de cheltuit cea ce cu spor au si cheltuit.Am palida impresie ca UE cheltuieste cu spor bani si la ea acasa, ce rezulta fiind aplatizare civilizata de lux.

 

Stefan Kovacs Ar fi fost mult mai simplu și mai eficient ca obiectivele POSDRU să fie formulate la nivel guvernamental iar alocarea și cheltuirea de fonduri idem. Sunt cel puțin 200 de firme care au luat diverse pre-finanțări după care nu s-au mai înțeles cu Organismele Intermediare- care acum așteaptă acești bani înapoi. Majoritatea respectivelor firme nici nu mai există, etc...



Prospectiv A-z .
Un comentariu foarte bun despre starea educatiei vis a vis prioritatile societatii vazute din perspective romanesti. Asta de demitologizare! 

Daca am continua pe firul asta al rationamentelor, credeti ca este posibil sa ne intrebam: Cui prodest UE?!

Mihai Ion Turcu Ar putea daca ar voi cu adevarat.

Niciun comentariu: