miercuri, 10 august 2016

Proiectul de tara

Gheorghe Gradinaru

"tot golind de conţinut şi de sens actualul sistem politic, cu efecte asupra rolului şi imaginii democraţiei noastre, apar sâmburii pentru ceva ce în mod cert nu ne va plăcea. Cu toate supapele, cu tot controlul, cu toată ocuparea nişelor, s-ar putea ca la un moment dat să se producă accidente şi să ajungem să contemplăm dezastrul. Ar fi trist ca tocmai nobila idee a proiectului de ţară, nepriceput sau îngust manevrată, să ne ducă în acest punct de tristă inflexiune"

 

 

Proiectul de ţară, consensul şi sâmburele revoltei. Patru întrebări pentru liderii politici

„Este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în Uniunea Europeană", a spus Preşedintele Iohannis după o…

ADEVARUL.RO

Like

Mihai Ion Turcu Nu putem avea un proiect de tara "in Uniunea Europeana" care uniune nu stie exact ce urmeaza sa fie.


Gheorghe Gradinaru Nu putem avea un proiect de tara atata timp cind cei care enunta necesitatea lui sunt interesati doar de un vehicul care sa le conserve puterea si nu sa serveasca interesului national.


Mihai Ion Turcu Discutie dificila. Trebuie definit "interesul national".Se subintelege din faptul ca am aderat la UE, cu dificultate si enorme sacrificii, ca acesta a fost interesul national. Acuma am putea constata ca la ce am aderat devine altceva si interesul national ar putea fi sa parasim uniunea. Am putea avea in vedere negocieri, conditionari in interes national in UE fiind. Ce rezulta din federatia Ue este desfiintarea natiunilor ca atre nu avem ce discuta despre "interesul national" (natiunile si statele natiune suverane sunt cosubstantiale si fara sens una fara alta).


Smaranda Dobrescu Daca in schita existenta cat este ea de putin extinsa nu se vorbeste despre starea de saracie, de inegalitati sau despre modalitatea de a deveni un stat social, dupa cum se intelege din articol, trag concluzia ca se vorbeste doar despre cum sa ajungemla o crestere de 5% anual (cum a mai facut si Geoana un astfel de program utopic cu sprijin american).Proiectul de tara care se doreste sa aduca impreuna romanii in jurul unor idei importante nu este prima incercare si nici macar nu pleaca de la elementul logic necesar unui astfel de demers: contextul, interesul national, renuntarea la natiune sau nu, renuntarea la suveranitate si cat anume, etc. 
Pana in 2000 s-au elaborat doua astfel de proiecte de tara, sub denumirea de "Strategia de la Snagov" coordonate primul de academicianul Postolache si al doilea de academicianul Ionete, excelenti economisti. Au participat reprezentanti ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, patronatelor si partial ai societatii civile. Cu totii si-au sustinut propunerile sau au adoptat cu intelegere ideile mai bune ale altora, intr-o atmosfera normala si constructiva. Diferenta intre acele proiecte si cel avut in vedere este ca acelea nu aveau tinte ascunse, nediscutate.


Prospectiv A-z .
Pe langa problemele ridicate de coprospectivi mai sus, nu cred ca se poate discuta despre un proiect de tara in conditiile in care politicienii la varf sunt numiti si nu alesi. 

Asumand ca legitimitatea ar fi in afara discutiei, ramane intr-adevar problema deciziei asupra unui plan de tzara versus masuri individuale centrate pe intersul romanilor.

Un plan de tara nu e neaparat centrat pe interesele romanilor, el putand sa fie ca pana acum doar transcrierea in romaneste a diktatelor triajului...


Mihai Ion Turcu ....Situatie in care este "foaie de parcurs".


.Prospectiv A-z .
Iata ce scrie Ioan Buduca in Cotidianul:
"Partenerii noştri în jocul acestei iniţiative şi-au schimbat intenţiile în ultimele săptămâni: Turcia a căutat şi a găsit împăcarea cu Rusia, iar Bulgaria nici gând nu avea să supere Moscova.

NATO n-a patronat direct această iniţiativă tocmai fiindcă îi cunoştea riscurile.

Ne-a lăsat pe noi să umflăm un balon de încercare. Nici noi nu puteam fi atât de prost informaţi încât să mergem la Sofia să ne fie aruncată ciorba bulgărească între sprâncene. Ipoteza mea este că ne-au dus acolo ca să avem un pretext să le spunem oamenilor că de vină e SIE, pentru că nu a preîntâmpinat ciorbălăceala.

La ce ar fi bun acest pretext? Ar fi bun numai dacă ar putea folosi la eliminarea şefului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, dar nu pentru că el ar dori să candideze la preşedinţie, în contra lui Iohannis, ci pentru că s-ar pune în contra proiectului Iohannis de integrare avansată a serviciilor secrete. MRU se opune (dacă se opune) unui principiu anti-neoliberal pe care Iohannis l-ar dori introdus în legea de integrare a serviciilor într-o unică Comunitate Naţională de Informaţii. Iohannis ar dori (sub inspiraţie SRI) să introducă controlul informativ al fenomenelor de subminare economică a ţării. MRU crede că aşa ceva ar dăuna principiului liberei concurenţe în forma sa lipsită de orice elemente de protecţionism economic.

Iohannis crede că va avea nevoie de unele elemente de protecţionism în noul proiect de ţară, de pildă în privinţa valorificării resurselor noastre minerale numai şi numai pe bază de capital autohton, provenit, eventualmente, de la o bancă românească de investiţii, instituţie ce ar trebui creată în cadrul acestui nou proiect de ţară. Cine are dreptate? După părerea mea, Iohannis.

Un proiect de ţară nu are cum cum să fie unul neoliberal. Prin natura sa, va fi o expresie raţională a naţionalismului economic. Care n-a murit, aşa cum ar fi dorit neoliberalii. După Brexit, iată, a renăscut.

Banii pentru o bancă românească de investiţii i-am putea obţine printr-o amnistie fiscală: "Aduceţi în ţată, voi, corupţilor, banii scoşi în afară, care vor fi taxaţi cu 20%, iar restul va fi considerat legalmente albit". Aşa a făcut Italia în anul de vârf al crizei financiare.

După1990, afost viceversa. Li s-a spus securiştilor şi nomenclaturiştilor: "Lăsaţi în pace democraţia să se consolideze. Faceţi-vă de cap în domeniul afacerilor şi scoateţi din ţară banii voştri negri"."

Sa intelegem ca KWJ si posobil Ciolos lucreaza si in folosul romanilor? Pe cont propriu sau s-a relaxat foaia de parcurs?


Prospectiv A-z .
Reactiile cititorilor la articolul lui Buduca:

octavian capatina
+13
Spălarea unui trădător? Păi nu l-a dus mru pe Iohannis la Chișinău în vizită de s-au întâlnit nu cu Ghimpu ci cu Vladimir Filat - fost în trupele de securitate ale URSS-ului?


Dux @ octavian capatina
+2
Domnule Octavian,am un mare respect pentru postarile Dvs.Asa cum "ístoria umanitatii incepe de la Sumer"si istoria loviturilor de stat din 1989 finalizate cu implozia URSS incepe de la Andropov-KGB!Asta l-a crescut si impus pe Gorbaciov,asta a facut diferenta intre activistii de partid si ofiterii KGB (ultimii mai destepti,mai organizati,dar mai saraci material si la mana "au fost rezultatul razboaielor dintre securisti si activistii comunisti in fiecare tara a fostului lagar!De ce ne miram azi ca oameni politici si oameni de afaceri sunt(fara exceptie) legati de securitate ,daca asta a castigat razboiul? Si Moldova e plina de kgbisti romani si rusi , bine ca nu ne-am macelarit intre frati,asa cum a ajuns ucrainienii cu rusii,croatii cu sarbi, etc! Bineinteles ,cand vom ajunge la organizarea pe provincii,varianta Dragnea,sa te tii secesiuni si razboaie intre romani,prima cale de distrugere a unei tari e descentralizarea!

Alibek
+3
" MRU crede că aşa ceva ar dăuna principiului liberei concurenţe în forma sa lipsită de orice elemente de protecţionism economic"!!!! Deci dupa MRU,daca e sa fim adevarati,dar nu cred ca a afirmat vreodata prostia asta, "concurenta intre servicii secrete, e o formula economica neoliberala:)))))))))De ce sa nu scriem orice,ziua sa treaca!


Boko Haram @ Alibek
+2
Another day, another dollar, d-le Buduca. Vorba lui Ianache Vacarescu: ' Scrieti baieti, scrieti orice, numa' scrieti!'


x
+7
Adevarul e ca ne-am bagat ca musca EDITAT calului. De cand lumea astia mari se inteleg pana la urma, iar paduchii cad de fraieri. A crezut si sotul d-nei Carmen ca daca se ratoieste, ne scuturam razboinic... opincile la rusi (nici macar nu avem granita cu ei ci cu "prietenii" ucraineni) vom fi considerati "parteneri" si nu doar trompete pe timp de pace si carne de tun, poligon de tragere pe timp de razboi. 


iorga
+3
@X, ai dreptate, adica, *ne-am bagat ca musca in fundul calului* din pacate. Ca ne place sau nu, in perioada lui Ceausescu, Romania, chiar de *fatada* isi crease o oarecare libertate de miscare, si fata de Moscova si fata de Occident, dupa 1990, clasa politica romaneasca a ingenunchiat Romania, i-am *pupat in fund pe occidentali prin gura politicienilor*, occidentali care, isi au propriile interese iar Romania, este *doar un pion in realizarea lor !!!*. Prosti am fost, prosti am ramas pentruca, nu am invatat nimic din lectiile istoriei, si mai ales pentruca, am lasat *clasa politica sa-si bata joc de un popor intreg.


Poli 21
-1
Bud(uc)a a devenit vuvuzeaua lui basinescu publicind (???) un articol (???) ce copiaza mot-a-mot cele regurgitate de marele cirmaci.

LIleana
+1
Pe de alta parte, Iohannis, Dragnea, Gorghiu, isarescu,Ciolos etc. s-au adunat la Cotro si au decis singuri ca Ro sa ramana in UE. Cine i-a abilitat ? Adica sluga Germaniei, mai ales ca Junker este un odios ,iar Germania isi afirma cu nerusinare puterea si hegemonia ! Euc red asadar ca fara instrumente economice Ro nu are cum sa se salte, iar cei ce decid abuziv lucrurile, sunt niste tradatori in frunte cu mincinosul Iohannis !


LIleana
+2
NATO n-a patronat pt.ca exista o conventie ce nu permite si desigur si Iohannis si acest Mereu trebuiau sa cunoasca reglementarile privind MN. Ca se rezumau la "exercitii"de flotila cum zice Base, era fortat, oricine ar fi inteles substratul . Deci, e bine ca pe agenda summitului nu e prinsa utopia. O CNI ar face bine , inclusiv pt. adunarea celor prea aerisiti de aere cum este un MRU, ce-o cauta acest farsor periculos la sefia SIE ? Un proiect de tara ce ar viza protectionismul national si o piata ec.financiara romanesti,cu o banca cu adevarat romaneasca sunt vitale si ar putea fi securizate f.bine de preconizatul CNI , mai ales ca ajunge cat s-a permis jefuirea tarii : parafrazind- "e timpul, jefuirea a fost lunga"...O fi avand dl MRU zis si vita kobe vreun spate, a carui dislocare cu cat mai repede cu atat mai bine.


Smaranda Dobrescu NU stiu in ce masura il intereseaza pe MRU ramanerea in UE. El are un ceas care arata alta ora, alte temperaturi.. Ar trebui ca protectionismul economic sa-l lase rece. Daca Johanis chiar e interesat de introducerea unior elemente protectioniste legatede resurse, cate or mai fi, ar trebui ajutat . Doar ca in climatul asta de secretomanie generala si de ascultare generala din eter, ce poti sa mai crezi? In privinta celor spuse de Buduca : "Un proiect de ţară nu are cum cum să fie unul neoliberal. Prin natura sa, va fi o expresie raţională a naţionalismului economic. Care n-a murit, aşa cum ar fi dorit neoliberalii. După Brexit, iată, a renăscut." , ii dau dreptate. Doar ca din exprimare ar rezulta ca nationalismul economic ar fi sustinut de stanga daca neoliberalii au ramas cu buzele umflate. Aici, in privinta stangii, problema trebuie despartita ca intr-o organigrama cu cel putin doua variante in evolutie..


Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @Daca UE s-a zdruncinat, ceea ce ar fi de sperat, nu si sa se dezagrege, ar dveni extrem de riscat, revenirea la pozitiile de baza, nationale, ar putea porni negocieri realiste si constructive. UE ideala nu poate exista in conditii de neomogenitate naturala. Omogenizarea cere constructie in timp.


Smaranda Dobrescu O discutie in care fiecare stat sa-si expuna punctele care le considera necesare a fi modificate in Tratat, ar lamuri relativ repede viabilitatea si realismul mentinerii UE. Asteptand omogenizarea sau fortand aderarea la moneda a celor nepregatiti, la fel de neinspirat ca si abordarea unor viteze diferite nu ar conduce la inregistrarea unor progrese vizibile, necesare acum. ACUM.


Doina Nicolescu Putem avea un proiect de tara numai daca: 1. Unii oameni isi indreapta spatele 2.Nu ne gandim sa ascundem in spatele unei actiuni necesare tarii interese meschine 3. Stam si gandim intai ce vrem, nu scoatem in cateva zile o hartie 4. Stabilim unde vrem sa ajungem, caile, strategia si tactica 5. Nu intrebam ambasadele, UE, FMI, BM etc.


Prospectiv A-z .
Doamna Nicolescu, mai e o inrebare auzita recenta in tramvaiul 27: Dupa proiectul de tara, mai exista tara? Daca da, cand se recomanda insurectia, inainte sau dupa?



 

 

Niciun comentariu: