sâmbătă, 18 iunie 2016

Grad ridicat de polarizare sociala

Grad ridicat de polarizare sociala – 31 mai 2016

 

Smaranda Dobrescu
 

Conform viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, distribuţia economisirii în România demonstrează gradul ridicat de polarizare social. La 31 decembrie 2015, persoanele fizice rezidente deţineau în bănci un număr de 14,4 milioane conturi. Suma depozitelor înregistrate în aceste conturi era de 130,4 miliarde de lei.
Dintre deponenti, 94 persoane având depozite peste 10 miliane lei deţin 2% din economisire, adică dublu faţă de prima grupă reprezentată de micii deponenţi în număr de 9,4 milioane persoane fizice.

Ceea ce este specific Romaniei si in discordanta oarecum cu teoria lui Piketty care sustine ca inegalitatile in societate provin din capital (averi ) cumulate in generatii. Formula inegalitara propusa de el ia in calcul capitalul productiv. La noi, acesta are o pondere extrem de mica si de aceea inegalitatile par nesemnificative. De unde concluzia ca romanii bogati tezaurizeaza fara sa investeasca in economia reala.

 

De ce dezvoltarea în România este mai lentă decât creșterea economică

De ce dezvoltarea în România este mai lentă decât creșterea economică

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Indicele dezvoltarii umane este o măsură comparativă a speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai. În acest fel, este folosit pentru a compara mai bine nivelul de dezvoltare a unei țări decât PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară doar prosperitatea materială și nu alți indicatori socio-economici. In mod normal cei doi indicatori ar trebui sa-si pastreze proportionalitatea.

 

Mihai Ion Turcu Mediul de afacei romanesc romanesc este haituit de DNA. Mediul de afaceri cu capital corporat este liber ca pasarea si profitul se expatriaza. Afacerile mici si mijlocii sunt omorate de concurenta, taxe , exigente precum pentru marile afaceri, si lipsa creditului.esentrial urmare a lipsei de concept statatal in ale favoriza existenta.Afacerile mici si mijlocii sunt parte din solutia privind somajul.De stanga la noi este de dreapta plus reglementari dure pentru conservarea a ce ne mai apartine, resurse, pamant, energie.

 

Smaranda Dobrescu O tara care nu are dreptul de a-si hotari nici politica interna, nici cea externa se numeste colonie. Asta spune tot, inclusiv despre soarta ultimelor resurse.

 

Mihai Ion Turcu Roamnai a pierdut "rzboiul rece".Nu in 1989 ci din momentul in care a devenit "libera si suverana"'.


Smaranda Dobrescu Paradoxuri impuse de mase mari de oameni care foloseau doar registrul acutelor in rationamente..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Fenomenele de masa sunt prin definitie bezmetice, de unde importanta conducatorilor si elitelor. Acestea au lipsit.Nu a lipsit elita intelectuala ci elita politica, singura institutionalizata atuncea fiind nomenklatura, perfect repreprezentata, pentru segmentul dizident, de Ion Iliescu.Ion Iliescu si cei care au preluat puterea in jurul sau nu puteau fi altceva decat ce erau prin voctie si formare. Corneliu Coposu, o personalitate autentica, nu avea in spate un partid fie el si trecut in umbra, cum trecut in umbra si demontare se afla PCR. Ion Iliescu a trebuit sa faca echilibristica intre ape si puteri. A fost mult mai putin rau in aceasta situatie decat se pretinde acuma. Corneliu Coposu nu ar fi fost sustinut extern de niciuna din parti. Iliescu este un om inteligent,abil, nu curajos. A lasat partea murdara pe mana unor unsurosi malefici care au urmasi. Populismul a adus in fruntea treburilor, in institutiile elective si guverne, ce vedem, frustrati primitivi pusi pe capatuiala, veleitari de periferie, toape cu ifose, prosti cu patenta si neaparat cu doctorat. Oamenii de buna conditie s-au retras. Tinerii performanti au emigrat si emigreaza. Capatuitii nu au stofa de intreprinzatori, sunt vulnerabili, nu s-au educt urmasii pentru a genera capitalism autohton, nu stiu face fata concurentei externe, politic sunt niste sobolani.

 

Smaranda Dobrescu O concluzie reiese si din articolul lui Florin Georgescu: Cei mai bogati dintre romani economisesc, tezaurizeaza, poate isi cumpara proprietati in tara si neaparat in Monaco, dar nu investesc in tara. Ideea de a se bucura de bogatia obtinuta impreuna cu lucratorii de pe mosie, dandu-le de lucru si platindu-i o aveau pana si ciocoii, boierii din secole trecute unii mai generosi, altii mai hapsani. Sa faci insa avere prin rapt sau exploatare si apoi sa beneficiezi singur de roade denota o atitudine foarte toparlaneasca (Scuze pentru cuvantul impropriu mie!)

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Cineva, nu mai stiu cine, a diagnosticat epoca ca " a toapei". Toapa nu este tarana nici burgeza nici aristocrata, este nimic cu penen-n dos.

Niciun comentariu: