vineri, 29 aprilie 2016

Frederic Lordon in prim plan

Frederic Lordon in prim plan.. – 10 aprilie 2016


Dinica Roman
 shared John Ebel's post.
 

Pun pariu ca nici dumneavoastra n-ati aflat asta din mass-media. Terorism si crima locala tin capetele de pagina.

 

John Ebel

The French government's labour reforms will scrap the 35 hour week and strip workers of protection from arbitrary dismissal. Activists have been opposing the proposed changes since the start of March, in a series of huge protests across the nation.
Frédéric Lordon, author of Willing Slaves of Capital: Spinoza and Marx on Desire, addressed yesterday's rally in the Place de la République at the largest protest so far.

 

"Let's bring the catastrophe to them!"—Frédéric Lordon against French labour reforms

The French government's labour reforms will scrap the 35 hour week and strip workers of protection from arbitrary dismissal. Activists have been opposing the…

VERSOBOOKS.COM

 

Smaranda Dobrescu "Nuit debout" are cateva zile bune de cand mii de elevi studenti, sindicalisti, someri se aduna si vorbesc in Piata Republicii la Paris. In acest weekend au fost manifestari similare si la Toulouse, Marseiile si in alte orase. Motivata initial de reforma Codului Muncii manifestarile au luat in timp alura de "lupta cu precaritatea" Revendicarile din aceasta sambata au fost frumos sintetizate de unul dintre participanti:
« C'est une lutte contre la financiarisation de l'économie, contre la prédation du capital par un petit pourcentage de la population qui refuse de redistribuer et ne joue pas le jeu de la solidarité. Il nous faut plus d'égalité quitte à avoir un tout petit peu moins de liberté. »

Desi Guvernul este ambiguu in tratarea unei manifestari cu caracter revendicativ de stanga, a folosit gaze lacrimogene. Discutiile privind reforma legii muncii au fost purtate de catre protestatari si in cadrul Comisiei parlamentare care a acceptat destule din modificarile strazii. In timp nemultumirile s-au reorientat si practic adreseaza lipsa de perspective a francezului sarac. 
E de interes modul in care vor evolua aceste nemultumiri si ce turnura vor lua lucrurile.

 

Smaranda Dobrescu Frederic Lordon a reusit prin discursul sau de ieri sa reinvie un fel de spirit revolutionar, pozitiv solidarizarii francezilor in lupta cu sistemul din ce in ce mai insensibil la vocea alegatorului. Cele doua idei principale au fost:
1. Sa ne regasim sensul a ce avem in comun
2. Si sensul de a fi afirmativi...
Pare o sinteza corecta a unor principii de baza ale contestarii cu rezultate pozitive


 Smaranda Dobrescu Lordon nu se opreste insa la ideea de solidarizare a oamenilor spre a-si implini un deziderat comun privind viitorul francezilor. El il si defineste. De exemplu, in noaptea de 3 aprilie discursul sau a avut drept subiect un apel la modificarea Constitutiei pentru o republica sociala care sa puna in afara legii proprietatea privata asupra mijloacelor de productie, in opozitie cu Constitutia Republicii burgheze.
Interpretarea miscarii actuale in curs de derulare este interesanta. Actorii Nuit Debout se imagineaza a fi un fel de Podemos francez, si pe Lordon il vad ca pe un vechi adept al acestei miscari muncitoresti asemanatoare cu adunarile cetatenesti din timpul Revolutiei spaniole. Si totusi este absolut evident ca evolutia lui Podemos arata din plin distanta care o separa de vechiul marxism leninism aparat de Lordon.Nicaieri cu exceptia Frantei nu poti vedea intelectuali platiti de stat si sustinuti de presa de stanga care sa-si imagineze ca poti realiza ceva cu totul nou cu cei foarte batrani si ca poti convinge salariatii din mediul privat sa te urmeze intr-o aventura care va reusi etatizarea unui sistem deja apasator.

Spiritul Revolutiei de la 1789 este insa superb. Sa speram ca nu se va gasi si ghilotina respectiva..
http://www.economiematin.fr/news-loi-travail-opposition...

Niciun comentariu: