vineri, 29 aprilie 2016

Monede locale in Franta

Monede locale in Franta – 11 aprilie 2016

 

Smaranda Dobrescu
 

Cum se numeste oare opusul integrarii ? Cum pot convietui mai multe tipuri de monede intr-o tara cu moneda nationala, euro? Franta ne va da raspunsul:
Orasul Dijon tocmai si-a creat propria moneda! (La Chouette). Monedele locale complementare si-au luat avant.S-au creat deja in Franta 30 monede locale. Printre acestea, Gonette la Lyon, l`Eusko in Tara Bascilor, , Sol Violette la Toulouse. Aceste monede isi au temeiul legal in legea relativa la economia sociala si solidara (ESS) din 2014. Ele pot servi ca titlu de plata daca sunt emise de societatile ESS si daca respecta incadrarea in Codul monetar si financiar.
Se creaza astfel o economie alternativa, sociala si solidara. Ideea nu este sa concureze euro, caci monedele locale nu sunt valabile in afara localitatii respective. Acestea de fapt permit "scurtcircuitarea " economiei clasice pentru a crea ad hoc economia alternativa si dezvoltarea orasului. Sensul comertului de la mic la mare din cazul euro este practic inversat in cazul monedelor locale. In felul acesta cetatenii localitatilor isi apropie economia locala, o incurajeaza, o dinamizeaza, o transforma intr-o economie mai umana, favorizand legaturile sociale si comertul local. En fin, on va voir!

 

Draghi Puterity Si cum vor impiedica aparitia unor "case de schimb valutar" intre moneda locala si cele de larga circulatie? Pentru ca daca acestea exista, monedele locale vor putea fi foarte usor manipulate de "masa infinita" a monedelor globale.

 

Smaranda Dobrescu Singura precizare clara pe care a putut-o face banca Frantei este aceea ca monedele locale, indiferent daca sunt acceptate sau nu de utilizatori, nu pot fi convertibile si, ca urmare, raman in circuit inchis. Oricum, trebuie urmarit fenomenul.

 

Alexandru Botu Opusul integrarii nu inseamna pe cont propriu, pe propria raspundere, ci pe propria alegere.

 

Prospectiv A-z .
Cum nu-i pot banui pe francezi de prostie, cred ca acestea sunt percepute de catre cei dela putere ca experimente controlate. La fel cum gandesc si despre Bitcoin si alte asemenea forme de bani.

Aceasta perspectiva este aproape de aceea a lui Draghi.

 

Draghi Puterity Bitcoin care, daca nu sunt eu complet dezinformat, apartine acum in mare parte lui Citigroup. Cruda soarta pentru o moneda alternativa...



 

 

Niciun comentariu: