miercuri, 9 decembrie 2015

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei"

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei": - 7 decembrie 2015


Smaranda Dobrescu
 

"In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei" - declara Ministrul Finantelor din Romania incercand sa justifice inghetarea salariilor. In trecut, pentru o afirmatie de un cinism asemanator, un ministru si-a dat demisia. Motivatia este aceea de a nu impieta bussinessul din Romania. Pai, daca nemarind salariile si rezolvand treaba cu competitivitatea (fara suplimentare de capital!!), inregistrand sa zicem si crestere economica corespunzatoare competitivitatii, atunci cum profita romanul care are salariul inghetat de performantele tarii? Se bucura ca oamenii de afaceri isi repatriaza profiturile, poate!

Î

Cristiana Faur Cam asa ceva. Si se va merge in continuare cu plata paralela la negru. Oricum tot angajatul, care este majoritar, are de pierdut.

Gabi Cretu Si pe cei din sectorul public cine-i plătește la negru?!

Mihai Ion Turcu Doamna Ministru a Finantelor traieste in Luna. Ca membri UE suntem obligati la felurite alinieri de preturi si ne este inmterzis protectionismul, si catigam ca in "India" ?????

George Halarescu Noi suntem prea toleranţi cu nesimțirea. Această doamnă cu întreg guvernul nu au ce cauta la Palatul Victoria. Şi asa nu au legitimitate

Ana Maria State de parca din 1200 lei se poate trai decent...in conditiile in care numai intretinerea unui apartament depaseste 1/4 din salariul asta...unde este strada acum?! de ce nu se revolta?!

Smaranda Dobrescu Deci guvernul e in grafic si tendinta

Preda Mihailescu Problema numarul unu pare sa fie jaful marilor concerne - faptul ca le este in continuare posibil, necontrolati, sa declare pierderi in Romania, trecand fara impozite, este grav. Orban este injurat de EU, dar le-a interzis sa aiba pierderi. Are dreptate: ce fel de capitalisti sunteti, daca veniti la noi sa faceti pierderi? Sau, mai precis, sa nu aveti câstig - caci doar pentru asta traiti!

Mioara Goian O tona de cinism si nesimtire la doamna ministru.....

Smaranda Dobrescu Dealtfel si ministrul Lazaroiu pe cand se ratacise pe la Ministerul Muncii declara ca salariatii care au 800 lei castigul salarial lunar se pot considera bogati. Basescu & comp parca ar umbla pe coridoarele tehnocratilor sa-i invete cum sa mareasca profiturile multinationalelor..

Mioara Goian A cui sunt tehnocratii??????????????

Mihai Ion Turcu Tehnocratii sunt ai Comisiei Europene. Statele UE sunt in interregnum, intre conditia de state suverane, care nu mai sunt pedeplin, si conditia de administratii zonale sub autoritatea unui guvern federal, nici federatia, nici guvernul, sici autoitatea sa nefiind edificate. Unele state vor sa se retraga din UE. Romania a functionat de la aderare dupa grafice de parcurs stabilite la Bruxelles, toata guvernarea basescu, si guvernarea USL de fapt si final PSD -Ponta, si evident guvernul de avarie Ciolos, plus creativitatea Romaneasca privind actiunile "pe langa". Comisia Europeana este neoconservatoare. Nu este vesnica si vom vedea ce se va alege in momentul de timp imediat urmator.Romania traieste in paradox, are oranduire capitalista dar nu are capital romanesc si capitaliti autohtoni. In Romania nu opereaza capitalul romaneasc. Statul liberal-democrat, mai mult liberal decat democrat este chematr sa sprijine capitalul si piata etc. Capitalul cui si unde merge profitul cum realizat ? Aceasta este intrebarea hamletiana.

Smaranda Dobrescu IN Romania capitalul privat provine in mod egal (43 si 43%) din partea romanilor si investitorilor straini.Capitalul privat în România ultimilor 25 de ani a avut cinci moduri distincte de formare: privatizare, resituirea proprietăţilor, acordarea de a...Vezi mai mult

Mihai Ion Turcu Argumentul lui V.Orban este acoperitor pentru ce intentioneaza, masuri protectioniste. Capitalul ca fapt social este o valoare. Ideal capitalul nu jefuieste pe cineva ci pune in valoare resursele, munca, creativitatea, generand spor al calitatii vietii tuturor. Este si criteriu de diferentieri legitime. problema noastra este de echilibru, legitimitati, moralitate si viziune constructiva.

Smaranda Dobrescu M-as opri asupra moralitatii: Capitalul strain care s-a pierdut la noi prin pierderi declarate si repatrierea profitului, egale cu investitia initiala semnifica faptul ca marele avantaj care l-a avut initial, crearea de locuri de munca, se va pierde in timp, caci aceste bilanturi inseamna si ca se reduce activitatea si se pierd locuri de munca. Este o regula a capitalului ca el sa fie rentabil in urma ciclurilor de productie.

Mihai Ion Turcu Fac diferenta intre rentabil si foarte rentabil. Foarte rentabil debalanseaza ecuatia. Foarte rentabil insemneaza si pradalnic. Foarte rentabil are implicatii asupra concurentei echitabile intre capitalul strain si autohton. problema locurilor de munca insemneaza reinvestire ciclica de profit. Daca profitul se expatriaza si capitalul se retrage in momentul in care nu mai este foarte rentabil , valoarea lui sociala devine discutabila.

Smaranda Dobrescu Exact asta am vrut sa spun. Multumesc pentru claritate!

Niciun comentariu: