miercuri, 9 decembrie 2015

Ce e bine sa stie Ministrul Finantelor

Ce e bine sa stie Ministrul Finantelor.. – 8 decembrie 2015

Smaranda Dobrescu · 

Sigur ca e bine sa calculezi impactul maririi salariului minim, daca nu cumva in calitatea ce o detii de ministru al finantelor nu erai in cunostiinta de cauza asupra noilor teorii pe plan mondial aprofundate prin studii de notorietate. Dar macar sa stii efectele negative ale mentinerii unui SMEC (salariu minim) intr-o uniune monetara concurentiala ce tinde spre convergenta si unde Romania se afla la acest capitol pe penultimul loc, ar fi mai mult decat justificat.
Fac eu cateva sugestii:
Consider ca se pot identifica cel putin cinci mari efecte negative ale menţinerii unui SMEC neoptimal:
1.Sărăcia şi inegalităţile--A se remarca faptul că acestea nu sunt de departe numai o problemă a Stângii şi ideologiei acesteia. Sărăcia şi inegalitatea sunt o problemă a capabilităţii de regenerare a capitalismului însuşi.
2.Descalificare profesională--A se vedea fenomenul emigraţiei medicilor, care deşi nu este singular sau neapărat cel mai important, este exemplar pentru fenomenul descalificării româneşti prin emigraţie. În alte cuvinte, un nivel scăzut SMEC trage automat în jos toată grila salarizării pe economie, situaţie care determină în mod hotărâtor decizia de emigrare şi/sau nivelul general de calificare, cu efect direct asupra productivităţii muncii.
3.Menţinerea economiei româneşti pe spirala morţii--Scăderi succesive ale costului de a face afaceri, asa numitele stimulente ale mediului de afaceri (supply-side), nu sunt reflectate de o creştere a intensităţii şi/sau cantităţii antreprenoriale în România, dar se observă scăderea sau cel mult menţinerea nivelului productivităţii pe loc. Acest aparent paradox nu poate fi rezolvat prin continuarea stimulării supply side--continuând, se slăbeşte statul, şi nici nu se oferă stimulente pentru investiţia în înaltă tehnologie sau calificarea angajaţilor.
4.Stimularea muncii la negru si la gri--Patronii compensează forţa de muncă în afara fiscalităţii, aducând astfel un multiplu prejudiciu statului, angajaţilor, sistemului social etc.
5.Amânarea cuplării la zona euro, pentru care s-au plătit costurile dar care devine imposibil de realizat fără o convergenţă a veniturilor din muncă la nivel european.

 

Mihai Ion Turcu Este bine sa facem ce stim pentru 2 lei. In calitatea mea prezenta de "asociat universitar" predau un curs psihotraumatologie si unul de psihologia criminalitatii la studii materale. Suntem platiti cu 2 lei ora (impozabili). Am rugat sa ne lase sa predam onorific, raspunsul a fost ca din ratiuni contabile nu se poate.....

Smaranda Dobrescu Stiu, din pacate...

Mihai Ion Turcu Nu spuneti ca "stiti" , onorariul va fi imediat 2 lei....

Smaranda Dobrescu Domnule Profesor, nu stiu daca sa consider ca glumiti sau chiar o luati in serios!! Convergentii nostri, nemtii au 8,5 euro pe ora. I-am face de ras, caci cersetorii nostri de la ei au muuuult mai mult pe ora decat se vantura pe la noi salariul unui universitar asociat trecut prin doctorate si postdocuri multiple..

Mihaela Miroiu Inapoi la MMPS, Doamna!

Smaranda Dobrescu Glumiti! Dupa atata libertate in gandire si exprimare, ar fi imposibil!Si apoi, ma simt perfect in situatia mea: scriu, citesc, ascult muzica, culeg si aleg fotografii, fac fotografii, merg la spectacole, vad filme. Nu prea imi ajubge insa timpul emoticon smile

Mihai Ion Turcu Traim intrr-o lume si moment in care multe lucruri sunt pe dos. Exista o intregbare, de ce oamenii rad cand cineva aluneca pe ghiata si cade ? Raspunsul este dificil si nedefinitiv.Una din variante ar fi ca dezarticularea miscarii produce rasul. Noi, cei din generatia noastra n-am muncit pentru bani. Ce castigam acoperea la limita costurile unei existente considerate decente si nu puteam castiga mai mult. Eram platiti de stat intr-un sistem rigid care nu putea fi surmontat. La varf de cariera ca specialist aveam cu trei sute de lei mai mult decat Doamna Aurica, femeia de serviciu si acoperea prin activitate doua norma jumatate, cu tragere de inima pentru continutul si utilitatea facerii cu beneficiul stabilitatii locului de munca si previzibilitatii carierei ca si definirii locului in ierarhia sociala. O lume asezata- si functionalqa intr-un anume fel ( discutabil). Ce traim acuma este dezarticulat, deci de ras.

Smaranda Dobrescu Ma simt foarte solidara cu D-voastra si cu aceste idei exprimate..

Mihai Ion Turcu Multumesc, multumesc si pentru exceptionalele fotografii!

 

Niciun comentariu: