vineri, 11 decembrie 2015

Coruptia ucide. La fel si "anti-coruptia"

Corupția ucide. La fel și "anti-corupția"

 

Smaranda Dobrescu
 

"În România, anti-corupția a fost până acum preponderent folosită de elitele politice și civile pentru a consolida hegemonia neoliberală. În schimb, adevărata anti-corupție ar viza și corupția marilor corporații și bănci, și atacurile ilegitime împotriva unui stat social tot mai șubred, și cauzele, evident, structurale ale corupției – sărăcia și inegalitățile. Astfel, nu doar că stânga poate lupta împotriva corupției, dar numai ea poate azi s-o facă în mod autentic."

 

 

Corupția ucide. La fel și "anti-corupția"

A trecut mai bine de o lună de la incendiul din clubul Colectiv, iar numărul de morți a ajuns între timp la 60, dublu față de cifrele inițiale. Această tragedie a fost pusă aproape exclusiv pe seama corupției și e de înțeles de ce: cei 60 de oameni ar fi fost…

CRITICATAC.RO

Smaranda Dobrescu Greu sa o faca stanga existenta, caci ea odata cu acordul dat peneve proiectului de buget a fost de acord cu statul minimal si se cam exclude din notiunea si atat de contestata de "stanga"

Platon Florin coruptia este produs de import, principalul instrument de santaj, divizare si control.

Octavian Lupu Excelent articolul dar exista cred eu un mare dar. Sistemul politic este corupt nu pentru ca e corupt in sine ci pentru ca marii papusari vor ca el sa fie asa pentru a-l putea controla. Cum sa te lupti cu corporatiile dac le iei banii pentru a putea ajunge la putere. Uitati-va la Obama: mama ce s-a mai luptat din gura cu Wall Street-ul dar a luat bani de campanie de la Goldman Sachs. S-a schimbat ceve esential la nivel de reglementare si masuri pe piata financiara americana? Doar niste amenzi care in final vor fi platite gradual tot de clienti. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in timp, datorita realitatilor de pe teren s-a incetatenit si expresia "Too Big To Jail" pe langa cosacrata "To Big To Fail". Cati politicieni romani ar dori sa procedeze ca Bernie Sanders si sa ia bani numai de la persoane fizice. Ast nu inseamna ca stanga nu ar putea face ceva. Numai ca acest ceva este foarte mic, cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de tarile scandinave, Romania este prinsa in chingile unui federalism economic si politic de facto in care doar o cucoana si un papagal dicteaza. Desigur, cat timp vor mai dicta.

 


Niciun comentariu: