duminică, 23 august 2015

Smaranda Dobrescu si Preda Mihailescu, dialog privind sansele Greciei

Smaranda Dobrescu si Preda Mihailescu, dialog privind sansele Greciei – 21 august 2015
Smaranda Dobrescu  Acum nu mai are nicio importanta daca Grecia a avut sau nu unul sau mai multe planuri de refacere a economiei. Acum poate e important doar pentru cei care sunt interesati de un adevar inutil...
"During the five months of negotiations that I was involved in, and prior to our government's cave-in following the 5th July referendum, the press was accusing our government in general and me in particular that "we had no plan for reforming Greece". When talking to the press, Eurogroup colleagues and troika representatives kept repeating, ad nauseum, that they "did not know what the Greeks were proposing".

The Greek Plan For Growth & Recovery: Two Documents Tabled In May And June 2015

Now that Greece's Third Memorandum of Understanding has passed (see here for my...

socialeurope.eu|De Yanis Varoufakis

  Preda Mihailescu In articolul aparut scurt dupa ce si-a dat demisia, era si mai vocal si deslusit, explicand cum toate propunerile lor concrete erau sufocate, ca nu se vrea detalii ci intregul, apoi pe dos - ca, pe scurt, Schaeuble avea drept singur scop sa poata sa spuna ca nu au facut Grecii nimic. Sic transit. Cel mai important mi se pare avertismentul sau, ca ceea ce li s-a facut lor, poate sa pasca si tari ai mari, daca se complac in a accepta situatia.

 

  S.D As spune:" Incercati fara imprumuturi, fara privatizari suplimentare dictate de altii, fara aderare deocamdata la euro." Evident, ca sa ma aflu in treaba! emoticon smile

P.M  Poate nu! Butterfly effect!

S.D  "C'est là que nos opinions divergent. Alexis [Tsipras] considère que cet accord est l'alternative au "Grexit" de Schäuble, moi je considère que ce mémorandum fait partie du plan de Schäuble [de sortie de la Grèce de la zone euro]."

http://tempsreel.nouvelobs.com/.../yanis-varoufakis-nous...

 

Yanis Varoufakis : "Nous avons trahi la grande majorité du peuple grec !"

tempsreel.nouvelobs.com|De Par L' ObsVoir tous ses articles

  P.M  Nu vi se pare ca ceea ce omite sa spuna Varoufakis, cand afirma aceste opinii aparent antagoniste intre el si Tsipras, este faptul ca amandoua variantele mergeau in directia lui Schäubele. Ca in aceea caricatura: alege pe care intrare vrei sa intri la abator, poti alege - stanga, dreapta?

 

  S.D  E posibil ca cei doi sa fi anticipat blocajul si ca sa nu se piarda complet scorul stangii sa se fi despartit in idei la timpul potrivit pentru ca fie unul, fie celalalt sa preia votantii si ce a mai ramas din Syriza. Poate au dat cu banul. Desi, cel coerent a fost intotdeauna Varoufakis, nuTsipras.

P.M  Tsipras este politician, Varoufakis pare mai profund. Eu insa ma refeream la faptul ca nu exista alternativa la Grexitul lui Schäuble, de nici o parte. Este obstinat domnul Schäuble.

S.D  Cred ca Varoufakis a stiut de mult ca indiferent pe ce poarta intra la abator... Mai cred ca un pusti de 33 ani trebuia sa-si depaseasca teribilismul care l-a bagat intr-o capcana de neiesit din ea. .Au amanat prin acest al treilea acord falimentul.

P.M  Este interesant ca Varoufakis se pregateste sa dezvaluiasca discutiile din grup, de indata ce nu va mai fi sub interdictie formala. Si pare ca are de gand sa gaseasca un cadru european in care sa activeze...

P.M  Acum vad ca Tsipras a demisionat, si fac alegeri anticipate. Doamne, ce ma gandeam in iarna ca va fi jocul Europei pare sa se fi realizat destul de intocmai - au folosit simpatia populara, ca sa isi realizeze scopul si ... gata!

S.D  E posibil ca cei din Syriza care nu au fost de acord sa voteze minunea de acord in Parlament sa si-l aleaga sa sef. L-as vedea abdicand de la cauza grecilor daca ar deveni un birocrat oarecare european.

De aseara am postat despre demisia Guvernului. Tsipras a declarat :"Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord",

  P.M   Smaranda Dobrescu @ Nu cred ca poate el sa devie birocrat european. Ma refeream la faptul ca pune in prim plan problemele democratiei Europene revelate in acest conflict - de aceea ma gandesc ca poate sa isi caute o platforma in acea directie. Desigur, nu ca birocrat EU1

 S.D  Asa, da,asta nu ar fi rau!. Oricum il apreciez ca economist destul de tare, desi m-a pus pe ganduri cand a sustinut ca Piketty nu a tinut seama de capitalul uman in evaluarea inegalitatilor. Mai tarziu, peste cateva luni, parerea lui a fost argumentul de baza al Institutului CATO in campania de rejectare a pikettismului. Asta nu inseamna ca nu simte finantele mai bine decat multi europeni sau americani.

  P.M   Smaranda Dobrescu @ Din pacate, la argumentele de specialitate economica, sunt incapabil sa discut - nu cunosc suficient pentru a putea lua o pozitie in aparenta contradictie dintre Varoufakis si Piketty. Pot doar ca ea sa nu fie folosita de altii pentru divide et impera ...

  S.D  Problema poate fi usor transata intre cei doi prin argumente. Ambii sunt keynsianisti de fel, progresand si sustinand ce a mai ramas valabil azi din teoria batranului K. Doar neoconii pot folosi mica contradictie dinre cei doi in sensul desfiintarii teoriei lui Piketty , asimiland-o cu marxismul.

  P.M  Pe scurt - orice dezbatere contradictorie, de rafinare a argumentelor in aceeasi directie, poate fi folosita de cei care sunt contrari argumentelor de baza, pentru a desfiinta aceste argumente (keynasiene) ca fiind intrinsec contradictorii. Cine vrea si are PUTEREA, muta cand ii place lui desbaterea din una de argumente (unde pierde) intr-una manicheista, in care se sustrage argumentelor, si castiga - prin putere si nu prin argumente. Este in fapt acelas mecanism conform caruia Grecii au adus sase luni propuneri - iar oponentii care nu au avut nimic de adus, au blocat, putand sa raspandeasca prin puterea mediatica, zvonul ca Grecii nu au facut nici un progres. Este un catch 22 caruia cu greu i se poate scapa - doar daca cei care judeca devin majoritari, si se opun!

  S.D  Grecia ramane in continuare o victima careia nu i se poate ghici cand va avea o stare stabila, cum si unde va fi aceea. Din pacate in acest moment populatia este pusa sa aleaga intre statutul european sau non-austeritate, ceea ce inseamna dreapta clasica greceasca sau o stanga care inca nu a confirmat, nu si-a aratat masura capacitatii de a se descurca. Singurul lucru clar pe care l-a facut a fost faptul ca s-a autopropus a fi exemplul de tip viitor posibil al altor tari europene din categoria celor sudice sau mai pe larg, periferice. Varoufakis prin experienta sa din ultimele 6 luni ar avea foarte multa intelepciune de impartasit...

P.M  " Singurul lucru clar pe care l-a facut a fost faptul ca s-a autopropus a fi exemplul de tip viitor posibil al altor tari europene din categoria celor sudice sau mai pe larg, periferice. Varoufakis prin experienta sa din ultimele 6 luni ar avea foarte multa intelepciune de impartasit..." Subscriu si afirm cu toata fermitatea ca acesta este un epsilon > 0. Depinde de restul Europei ce va face cu acest picior pus in prag!

 

Niciun comentariu: