joi, 27 august 2015

De ce Romaniei nu ii este permis?

De ce Romaniei nu ii este permis? – 24 august 2015
Smaranda Dobrescu

Premierul Ponta ridica opozitiei si tuturor celor care au fost de acord cu modificarea Codului Fiscal o intrebare de bun simt (desi ar fi fost binevenita si celui care a acceptat deficite mai mici ca in alte tari europene):
"De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d ar fi cu toate sustenabile? -

Victor Ponta iese la atac. Zece întrebări-cheie

Premierul Victor Ponta publică un mesaj tăios pe pagina sa de Facebook cu doar o zi înainte de luarea unor decizii extrem de importante pentru țară. Duminică seară, premierul a postat, pe pagina sa de Facebook, zece întrebări. Luni, sunt două

dcnews.ro|De dcnews

 Radu Cotet Raspuns: toate tarile citate sunt democratii adevarate, cu o economie de piata functionala si conduse de politicieni responsabili. Se poate compara Romania cu ele?

 

  S.D  Intr-o Europa a egalilor, ar trebui sa existe criterii egale. In cel mai rau caz, tarile care au nevoie de fonduri de dezvoltare spre a se obtine o convergenta a parametrilor in viitor, ar putea sa li se permita deficite mai mari cu conditia regasirii in anul urmator a unei cresteri corespunzatoare. Spania si Portugalia din pacate sunt considerate si ele tari sudice sau periferice daca vreti urmare performantelor din ultimii ani.

 

  R.C  Ma refeream la moralistul de serviciu...

  S.D  Chiar si moralistul de serviciu poate avea dreptate cateodata...

  R.C  Din pacate pentru el, n-are, la fel cum nu mai are nici onoare nici cuvânt

  S.D  Indiferent de caracter, onoare si cuvant, repet, in cazul acesta, adica cel care se refera la discriminarile la care suntem supusi prin stabilirea deficitului, Ponta are dreptate. Dupa cum stiti, conventional se considera de catre economisti ca o datorie ce depaseste 60% din PIBul tarii si un deficit mai mare de 3% PIB, nu se pot accepta intrucat datoria devine nesustenabila iar acoperirea deficitului este inflationista/ Noi suntem intr-0 situatie mai buna decat aceasta.in privinta celor doi parametri , iar tarile enumerate de el, nu.

Niciun comentariu: