miercuri, 1 iulie 2015

Planul Macron-Gabriel

Planul Macron-Gabriel – 5 iunie 2015

Smaranda Dobrescu

Planurile grandioase, Statele unite ale Europei, Europa egalilor sunt frumoase vorbe care ne-au mangaiat urechile de decenii. Iata ca persoane importante, nucleul dur al UE exprima clar ceea ce multi previzionau ca o alternativa rea la federalizare: Europa cu doua viteze, cu Parlament probabil separat, etc. Reluarea acestei idei in chiar momentul in care parelnic detensionarea relativa a relatiilor SUA-Rusia ne duce cu gandul la ideea unei reimpartiri a sferelor de influenta poate capata o oarecare relevanta; nu cea mai favorabila

Avertisment franco-german: Europa nu mai poate aștepta

"Europa nu mai poate aștepta", spun pe o singură voce Franța și Germania. Uniunea Europeană nu mai poate funcționa în actuala formulă. Este nevoie de o Europă cu două viteze, cu un nucleu dur format din zona euro și apoi țările...

cotidianul.ro

  Octavian Lupu "Europa" nu va functiona nici in formula restransa.

 

  S.D  Poate se are in vedere ca zona de viteza inferioara sa devina piata de desfacere cu statut ca atare. Sper inca ca oponenta tarilor de rang "inferior" sa fie indreptata in favoarea pastrarii ideilor initiale cu modificarile structurale necesare unei functionari normale

  Delia Bogdan nu am crezut niciodata in eu...am impresia ca temerile mele se vor adeveri! ne-au momit, ne-au "sedus" si ne vor abandona...asa cum s-a mai intamplat!

  S.D  Adica ne putem duce cu gandul ca reprezentam doar un deal intre cei puternici.

D.B  un musuroi care poate fi imprastiat!

Mihai Ion Turcu Este preambulul spargerii UE care frumos conceputa si defectuos gandita nu functioneaza.

  Alexandru Cosmin Codreanu O altă cheie în care ar putea fi citit articolul este „oficializarea" managementului UE pe criterii de „performanță". Acest lucru nu înseamnă neapărat o modificare a sferelor de influență. De altfel, ar fi nedorită de mulți schimbarea de proprietar a României.

Pentru a descrie în termeni pozitivi declarațiile franco-germane, putem specula că o astfel de direcție de „dezvoltare" a UE va simplifica birocrația europeană și va scurta timpii de implementare a deciziilor luate la Bruxelles de o mână de lideri formali europeni.

Din păcate aceste formalizări ale unor comportamente informale pe care Europa vitezei a doua le-a acceptat de mult vor veni la pachet și cu o reformare în două viteze (a se citi în 2 abordări) a UE.

Putem specula că pe viitor cetățenii europeni de mâna a doua vor avea o mobilitate mai redusă către Europa primei viteze, iar „reformele structurale (piața muncii, mediul de afaceri) și reforme instituționale (guvernanța economică), ca și convergența socială și a taxării (salarii minime și taxe corporative armonizate)" nu vor fi o prioritate pentru aceștia.

  S.D  Alexandru, este foarte posibil sa se intample ceea ce spui tu.Scenarii sunt destule posibile si depinde de atasamentul fiecaruia fata de ideea de UE ca sa sustina unul sau altul din scenarii. Ma gandesc daca am putea face vreo legatura intre recenta intalnire de la Presedintele Iohannis pe tema unui grafic de implementare a monedei euro si oferta facuta noua sau pe care ne-o dorim de a adera la moneda si zona euro exact in aceasta idee: a ramane in viteza intai. Pe de alta parte sunt ingrijorata ca nu am vazut nicio analiza serioasa asupra impactului cuplarii la euro asupra economiei noastre.

  A.C.C  Stimată doamnă Smaranda Dobrescu, mă tem că în cazul unei Românii a vitezei întâi lucrurile sunt mai nuanțate.

Obiectivul BNR de a adopta Euro în 2019 reprezintă, așa cum o recunoaște și guvernatorul Mugur Isărescu, mai mult un obiectiv cu scopul de a evita derapaje ale politicii interne monetare a României. Ar fi însă riscant să întrebăm câți dintre economiștii BNR cred cu adevărat în fezabilitatea unui astfel de obiectiv în 2019.

O Românie a vitezei întâi ar putea deveni realitate numai cu sprijin extern. Așa cum în 2007 am devenit (nemeritat) membrii UE, o eventuală adopție de către România a monedei europene va presupune derogări de la reguli. Mai mult, așa cum nici până astăzi nu suntem membrii ai UE cu drepturi depline, trebuie să ne așteptăm ca în cazul nostru adopția monedei unice să vină la pachet cu noi compromisuri pe termen nedefinit.

  S.D  Alexandru, din cercetarile mele, eu cred ca noi nu putem indeplini criteriile de convergenta necesare trecerii la moneda euro nici acum, nici in 2019. Dar evident este o parere a mea, nu o litera de lege.Iar intrebarea pusa de mine viza tocmai posibilitatea ca unii oameni politici si-ar putea inchipui ca o trecere fortata la euro poate decide si o pozitionare mai buna a noastra. in UE.

Niciun comentariu: