miercuri, 1 iulie 2015

Efecte ale scaderii puterii sindicatelor

Efecte ale scaderii puterii sindicatelor – 7 iunie 2015
Smaranda Dobrescu

Mi se pare corecta observatia lui Robert Reich conform careia clasa mijlocie din SUA, si cred eu si din alte parti este pe cale de disparitie din cauza scaderii puterii sindicatelor. Asa cum odata stabilita legatura intre cele doua elemente, Reich considera ca tot sindicatele ar putea reface clasa mijlocie. Eu ma iintreb insa in ce masura slabirea sindicatelor a avut loc prin vointa permanenta si manifesta a guvernarilor de dreapta sau corporatiste, prin reformele structurale de pe piata muncii si cat este un proces obiectiv. In anii 1950-1960 cand s-a format o bine-venita clasa mujlocie, industrializarea era in expansiune, existau intrepriunderi mari care aveau si mii de angajati. Acolo erau centre puternice sindicalizate. Incepand cu 1970 progresul tehnologic a dus la automatizari, robotizari, informatizari si in consecinta reduceri de personal. In paralel s-a dezvoltat ramura serviciilor care a creat puzderie de societati mici, disparate. "Clasa muncitoare" s-a disipat in mod firesc, sindicatele au urmat trendul. Acum, teoria lui Reich desi corecta in sine se loveste cred eu de acest fenomen obiectiv care se cheama informatizare. Avem inca un camp deschis ideilor novatoare in domeniul recrearii clasei mijlocii,

Robert Reich: Unions can save the middle class

The former secretary of labor addresses one of the oft-overlooked causes of our crippling income inequality VIDEO

salon.com|De Robert Reich

  Mihai Ion Turcu Romania nu a excelat prin "clasa mijlocie", am avut un tip de clasa mijlocie rurala, aceea desfiintata brutal in epoca stalinista. Un cuplaj de cooperatie plus refacerea industriei alimentare si orizontalele ei, ar fi o sansa pentru un inceput de clasa mijlocie legata de intreprinderi mijlocii productive, in conditiile unei creditari printr-o bvanca agricola romaneasca si un sistem de subventii bine orhestrat.

 

  S.D  E adevarat ca nu am avut o perioada lunga o clasa mijlocie. Prin masurile lui Boc au disparut doua sute de mii de firme mici, altele ceva mai putine in perioada urmatoare. Invperioada urmatoare reformele structurale pe piata muncii impuse de CE si acceptate fara oponenta de partea romana au dus la micsorarea tuturor salariilor si caderea in precaritate a multor lucratori considerati a se fi plasat ceva deasupra minimului de subzistenta. Sindicatele la noi au fost reduse la tacere prin Codul Muncii elaborat de Boc si nemodificat de stanga. Desfiintarea contractelor colective la nivel de tara si ramura, lasarea negocierilor salariale la indemana patronului, diminuarea pana la disparitie a dialogului social sunt aspecte caracteristice tarii noastre, fara sa fie nevoie sa dispara sindicatele printr-un formidabil progres tehnologic. Privatizarea tuturor firmelor mari, neurmata de infiintarea altor companii importante a pus in final capac la lupta sindicala.

M.I.T  In conditia noastra de stat nesuveran cu "to do list" din toate partile nu potem avea politici eficiente pentru constituirea unei societati burghezo-democratice care nu decurge din constitutie ci invers.

Casandra Priam Sindicatele sunt asociații de lucrători. Iar puterea lor a fost mare atâta vreme cât logica economică dicta existența întreprinderilor mari. Globalizarea, automatizarea/informatizarea și un pic de voință în a schimba modelul de a întreprinde (centre de profit, externalizări, etc.) au modificat peisajul. Dar chiar și în acest peisaj schimbat putem vedea că în societățeile economice mai sunt salarii mult mai amri decât în cele mici și mijlocii. Deci, numărul contează! Dacă astăzi mai sunt prea puține asemenea "aglomerări" de salariați, care să alimenteze creșterea claselor mijlocii, trebuie să vedem unde găsim iar "numărul mare". Și îl găsim la consumatori. Asocierile de diferite tipuri ale consumatorilor și inișierea unor norme legale care să descurjeze practicile economice antisociale ...ar face minuni. Pentru asta trebuie să obținem mari scimbări în regulile comerțului liber stabilite în OMC. Munca la negru sau gri, utilizarea muncii copiilor, practici agresive de gestionare a resurselor umane în întreprinderi, etc... sunt tot atâte elemente negative în mediul economic ce ar putea fi penalizate g=legal și prin asociațiile de consumatori. Patronii, prin delocalizare, pot renunța la salariații dintr-o țară. Dar nu pot renunța la consumatori! Și, desigur, un cu totul alt tip de fiscalitate, adaptat gradului de automatizare/robotizare de acum și din viitor..

S.D  Interesant ce spui tu, Casandra.! Negocierea salariilor si a conditiilor de munca nu cred ca pot fi facute de catre societatea civila, indiferent cat de bine ar fi ea organizata in asociati de consumatori. Intre participantii la procesul de productie a bunurilor trebuie schimbate regulile actuale, recte unele prevederi ale Codului Muncii. Asociatiile de consumatori daca ar fi asociate marilor lanturi de magazine, de exemplu ar putea produce embargouri asupra unor produse suprataxate, cu preturi nejustificate.Exista insa si un revers la presiunea acestor asociatii asupra preturilor de pe piata: reducerea salariilor ca prim pas spre reducerea preturilor. Marirea productivitatii pe baza tehnologiilor performante produce somaj. asa ca e nevoie atat de sindicate puternice care sa nu permita stacheta salariului minim prea jos si asociatii ale consumatorilor care sa forteze investitiile in scopul cresterii competitivitatii.

  Cristiana Faur Nu stiu cati mai tin minte ca una dintre ororile guv Boc a fost si aceea ca, cel putin acolo unde sunt eu afiliata, nu se mai putea plati cotizatia la sindicat. Pur si simplu se primise un program pe calculator de calcul al salariului care nu permitea plata directa, ca pana atunci, a cotizatiei. Trebuia sa mergi tu sa platesti, cash, la banca. A fost, dupa intelegerea mea, o incercare de a elimina sindicatele. Asa cum erau ele....asta e alta discutie.

S.D  O astfel de masura, descurajanta fara doar si poate pentru sindicalizare nu putea fi luata decat daca undeva, in legea sindicatelor s-ar fi facut mentiunea ca cotizatia este benevola. . Sau daca conducerea companiei/unitatii ar fi interzis acest lucru in acelasi scop.

  Octavian Lupu Actualei tehnologii de comunicare (cat si celei care urmeaza) nu trebuie sa i se permita sa devina doar un mijloc de control al maselor din partea plutocratiei globale ci sa devina si un instrument de asociere locala si globala precum si un mijloc de control mai "strans" din partea maselor a puterii politice prin dezvoltarea mijloacelor democratiei participative. Paragraful precedent poate ca e destul de conuz dar daca nu facem decat sa intonam lamento-uri constatative ale unei stari de fapt, cei 1% isi vor continua marsul triumfal in continuare.

Niciun comentariu: