joi, 2 iulie 2015

Mituri bruxelleze 3,4

12 mituri bruxelleze – 14 iunie 2015

Smaranda Dobrescu

 Mitul 3.
 Austeritatea e necesara pentru a pregati economia europeana sa faca fata atacurilor de pe pietele financiare.Exista o viziune unanima printre economistii germani ordo-liberali ortodocsi, sustinuti puternic de catre DG ECFIN, ca doar prin austeritate vor reusi tarile din periferia Europei sa-si consolideze bugetele si sa devina „buni europeni". Viziunea este preluata la nivel guvernamental, in Marea Coalitie Germana., dar sustinuta la fel de bine si de unele tari Nordice si Baltice-toate inspaimantate ca Europa ar putea deveni prea scumpa, in particular prin europenizarea datoriilor guvernelor. (Eurobonds). Multe guverne sunt convinse ca ca acceptand un mecanism de transfer pentru tarile in criza va fi pentru ele insele extrem de costisitor la urne. La periferie din ce in ce mai multi cetateni vad austeritatea ca pe un medicament care inrautateste starea pacientului. Unii cercetatori vorbesc despre „jocurile europene ale foamei" ca despre o situatie umanitara pe de o parte, si de un Turn European bine protejat pe de alta parte.Distopia se refera la un centru al bogatiei puternic cu 12 districte sarace aflate sub control absolut.Analog cu acest centru denumit Capitol exista un joc de competitivitate in care economiile eurozonei se lupta pentru supravietuire. Cel care face jocurile este modernul turn de fildes ECB. Audienta lui consta in pietele financiare si agentiile de rating, regulile fiind stabilite in Pactul de Competitivitate.Mitul se bazeaza pe asumtii contra-factuale si pe o puternica credinta ortodoxa intr-o ordine speciala

  Octavian Lupu Comentariul dvs mi-a sugerat o idee "trasnita". Austeritatea urmareste sa transforme tarile de la periferia sistemului nu in tari prospere, mari consumatoare de bunuri si servicii ci in mari producatori cu mana de lucru cat mai ieftina. Somajul ridicat ar exercita o presiune formidabila asupra nivelului salariilor si asa mici din aceasta zona. Tari ca Romania ar urma sa fie Vietnamul, Cambodgia sau Bangladeshul din spatele curtii celor bogati. Controlul economic si politic intr-o zona care devine foarte agitata si reprezinta fief-ul Americanilor (Asia) este mult mai greu de realizat decat in niste tari care in mod voluntar vor sa devina colonii si care sa nu vor cracni la ordinele centrului.

 

 S.D  Bingo!

 

  O.L  Eu stiu ca e duminica si se difuzeaza Bingo la Antena 1, dar eu ma asteptam la un comentariu mai de susbstanta.

  S.D  Poate stau la A1 si astept ca cei doi caraghiosi sa-mi ofere premiul! emoticon smile
Daca o tara precum Germania monopolizeaza exportul pe pietele europene, cum a facut-o in ultimii ani, celelalte tari periferice sunt obligate sa tot inchida unitatile respective de productie. Deci, somaj. In acelasi timp europenii dezvoltati nu vin sa relocalizeze la noi precum face de exemplu H&M in Aia de sud est, caci infrastructura inclusiv punerea in aplicare a legislatiei ca si gradul redus de calificare a lucratorilor ii face sa pregete. Lipsa unor comunicatii instantanee din orice domeniu reprezinta la fel, o piedica. Asa ca mie mi se pare ca daca nu-si vor asuma sarcina calificarii/recalificarii muncitorilor romani, nu vor beneficia de avantajul salariilor mici si a lipsei contractelor colective. Inca mult timp, vom ramane o piata de desfacere.

  Draghi Puterity Asta doar temporar, pana implementam "Industrie 4.0", adica o robotizare si informatizare completa a industriei in care sa nu mai prea fie nevoie de angajati. emoticon wink

  S.D  Draghi, chiar azi ma gandeam ca perioada aceea nu este mai indepartata de 15-20 ani, poate nici atat. Am incercat sa-mi imaginez toate implicatiile psiho-sociale ale acestei transformari majore a tipului de economie asupra oamenilor. Sigur, imaginatia mea nu poate acoperi toate aspectele. Un lucru e sigur: Activitatea lipisita de face-to-face a lucratorilor va duce la exacerbarea retelelor sociale, la diminuarea activitatilor comune, la disparitia presei scrise, a cartilor pe hartie, poate cinematografele si teatrele se vor inchide, restaurantele mai incet, dar pot disparea si ele. Nevoia de cultura, entertainment, distractie va fi apanajul internetului iar nevoia de comunicare si verificare a cunostiintelor, opiniilor, planurilor va fi sau nu satisfacuta de catre analoage FB. Psihologii vor avea ce face!

 D.P  Asa e Smaranda, daca se mentine ritmul actual e greu de estimat in ce se va schimba lumea. Biologic, nu cred ca mai putem adapta suficient de repede. Poate doar daca ne transformam in cyborgi, si nu spun asta ca figura de stil.

Revenind la economie, uite un articol interesant despre "modelul Uber" al noii economii.

http://fortune.com/.../how-uber-is-ruining-your-chances.../

How Uber is ruining your chances of getting a decent job

Many companies that are part of the on-demand...

fortune.com

  D.P  Legat de cultura, am prins cu jumatate de ureche ceva saptamana trecuta de la seful Bertelsman (intr-un autoimpus moratoriu al activitatii de informare emoticon tongue ) care spunea ca Facebook & Co vor pulveriza efectiv mass-media clasica.

  S.D  Vezi, ca gandesc precum seful Bertelsman. poate sa merit o pensie mai buna!! emoticon smile

  D.P  Spre deosebire de el, tu chiar ai merita mult mai mult emoticon smile

  O.P  Desigur ceea ce am scris eu nu e decât o speculație, dar care înglobează și o anumită doză de adevăr. Uzinele Dacia reprezintă "proba materiala". Pe mine însă m-a șocat declarația ambasadei americane care spune că în virtutea parteneriatului strategic vrea sa transforme economia României într-o "economie de clasă". Aici m-ar interesa o opinie interesanta.

  S.D  Cred ca si tu si altii ne-am afla in situatia asta!

  S.D  Si pe mine! Voi cauta sa citesc. Nu stiam ca exista o astfel de economie.

  D.P  Ce vor americanii in Romania e relativ clar, IMHO. Ei vor o Romanie "incoruptibila", adica in traducere din NWO-eza, o Romanie care sa nu isi poata urmarii interesul national. In rest, va fi folosita ca teren de experimentare pentru diverse forme de control social care apoi sa fie aplicate de plutocratia americana si in alte state, respectiv in SUA.

  S.D  Poligonul de incercare isi continua activitatea. Mai nou, ambasadele, deci parti din statele respective sunt consultate in politicile interne. In curand se va generaliza consultarea si in pasul urmator se vor da mutarile in plic in toate domeniile, sa nu ne mai plangem ca nu avem politici predictibile si stabile. FMI nu va mai face consultari, nu va mai incerca sa convinga pe nimeni. Cand ii vor lipsi fondurile vom mai vinde noi cate o vechitura sa salvam economiile performante

.......................................................................................................................................................

 Mitul 4. Guvernanta economica europeana combinata cu „reformele structurale"conduc spre succes. Forma specifica a guvernantei economice europene stabilita prin Tratatul Fiscal, Pachetul de sase, Pachetul de doua, etc, faciliteaza o performanta buna  acelor state care investesc mult in inovare si cercetare dar dezavantajeaza alte state membre care doresc sa conteze in conditii de subinvestire.Povestea determinanta sustine ca „reformele structurale"germane, asa numitele reforme Hartz, au schimbat lucrurile impunand o componenta competitiva. Repetata legenda fericita ca Germania este sanatoasa economic datorita „reformelor Hartz" precum si posibilitatii crearii unui „Ich-AG" (cu ajutorul unei subventii guvernamentale, un somer poate deveni fie propriul angajat, fie cel al unei companii) are efectul stergerii de continut al mult experimentatului sistem german de relatii industriale cu functionarea dialogului social a contractelor colective si unei  puternice culturi a codeterminarii in interiorul companiilor.

Secretul competitivitatii Germaniei consta totusi mai putin in „reformele Hartz", cat in nivelul inalt de inovare, focusat pe calitatea produselor si serviciilor, pe o forta de munca bine calificta si motivata si sindicate puternice, toate implicate in sistemul multi-nivel specificat de participare. Companiile germane in general nu se concureaza prin costurile salariilor ci prin designul produsului, calitatea, continutul de tehnica inalta, durata de viata, etc.Economia Germaniei poate performa mai bine decat alte economii, dar principalul motiv consta in specificul de orientare spre export a sistemului industrial pe termen lung, protectia puternica a lucratorilor, beneficii mari de somaj, protejarea slujbelor prin scheme de lucru cu orar redus, o moneda bazata pe o relatie asimetrica intre centru si periferie si inca destui factori.  Mitul generalizarii acestei situatii specifice doar catorva tari din centrul Europei ignora daunele colaterale ale „outsiderilor" de la periferie.



 

Niciun comentariu: