marți, 5 mai 2015


Ar fi oare prea devreme să bănuim că la alegerile din Noiembrie dl. Ponta și cu dl. Iohanis au făcut un bara- bara ? După cât nu era de supărat dl. Ponta la ora 9.30 la turul II al alegerilor- și cunoscând povestea din 2009- mi-am imaginat un scandal pe cinste. N-a fost nimic. Tăcere totală- în afară de câțiva comentatori chichiricioși ca mine.
Acu haideți să vedem niște motive, amănunte, justificări:
1. Ponta a fost mult prea mânjit între 2012-2014 ca să devină președinte. De ce a suportat injuriile imundului băsopotam și nu a ripostat - e iarăși un mister. Dar în 2 ani s-a reușit implementarea ideii - pentru o anumită parte a populației- că e ceva nașpa cu Ponta- cam cum a fost în 2004 cu aluziile despre homosexualitatea dlui Năstase, în 2009 cu Prostovanul și așa mai departe. Aici nu mai e mâna dlui Felix Tătaru- ci sunt niște servicii profesioniste.
2. Iohanis a apărut de nicăieri și l-a dat afară pe Crin Antonescu. Dacă Ponta a părut tot timpul ca un Mickey Mouse mai mare- dl.Crin Antonescu prin prestanță a fost oarecum steagul USL și imaginea sa. Atacurile mitocănești n-au prea avut succes- așa că dl. Antonescu părea omul ideal pentru președenție. Dispariția domniei sale de pe firmament se datorează fie unor motive personale- despre care nu s-a vorbit și nu ne interesează- fie strângerii unor anumite părți din corp în menghină.
3. PNL-ul- care a luptat împotriva PD-L cel puțin cum a luptat împotriva lui Băsescu- a devenit aliatul PD-L. PD-L s-a separat- teoretic- doar de Băsescu- personajele băsiste gen Ighaș și compania sunt în continuare bine mersi.
4. Rulajul DNA ne arată un pic de circ. Acolo unde lucrurile au fost contra trend (nu știm care e trend-ul) a intrat și bătrânul Hrebe la închisoare. Pe de altă parte dl.Berceanu e bine sănătos, dl. Videanu la fel, dna. Anastase tocmai a născut, dl. Ialomițeanu, dl. Pogea și alte catastrofe sunt bine- e cam curios- cel puțin
Ținând cont de aceste argumente- și de vreo alte 100 la fel- putem să concluzionăm că niște oameni care au sprijinit lupta Băsescu (și au provocat evenimentul din iarna lui 2012) au făcut bara-bara cu oamenii lui Băsescu- într-un fel de ”Mare COaliție” ,excluzându-l până la această oră pe dl. Băsescu- despre care știm că e câh deocamdată. PD-Lul a fost lăsat ca rezervă de avarie- cu Blaga de care nu se leagă nimeni dar cu Ridzi și cu Udrea lovite destul de frontal, avem un PNL în care trădarea Orban-Gorghiu a curățat cam toți suporterii lui Crin Antonescu și în sfârșit un PSD în care dl. Ponta rulz.
Dl. Ponta e lăsat la butoane (să vedem până când) iar dl. Iohanis e oficial președinte- se plimbă prin lume (ceea ce e foarte bine ținând seama de prostia cu președintele-jucător a băsopotamului) și un parlament în care când și când dna. Gorghiu, dl. Blaga sau dl. Orban vor mai speria colegii adormiți cu chemări la moțiuni de cenzură.
Totul amintește de bancul cu omul cu capra băgată în casă (perioada Băsescu) căruia după ce i s-a scos capra i s-a părut că e mai bine. Să sperăm că va fi.

  • Prospectiv A-z .
    Au fost pe bara-bara in sensul ca asculta de acelasi triaj.

  • Viorel Straoanu Is furiosi amindoi dar n-au ce face.Diferenta este ca neamtu are o furie mai asezata si bine mascata.

  • Viorel Straoanu Nu cred ca a fost blat intre cei doi.Cred ca blatul a fost intre sefii de la Casa Alba si echipa de campanie a lui Ponta.Momentul megalomaniei Rosii,cu show pe tipic american,cred ca a fost inceputul sfirsitului.Ar fi putut sa se redreseze daca ar fi renuntat la impoliteturi si aroganta.Chestia cu diaspora e o gaselnita.

  • Stefan Kovacs Mai ales după experiența din 2009- dl. Ponta ar fi trebuit să moară de gât cu BEC-ul și cei care l-au scos pe Iohanis. Am o foarte mare bănuială că prostia cu diaspora a fost doar o prostie aranjată de servicii- și că în afară de circul de la TV n-a fost nimic semnificativ. Și totuși nu numai că dl. Ponta tace- dar nici n-a făcut bucățele pe cei responsabili. Să fie alții stăpânii din România ?

  • Viorel Straoanu Stima si respect d-le Kovacs ! Dvs puneti o asemenea intrebare ?! Sintem pe Prospectiv nu la Starea Natiei cu Dragos Patraru.

    Fi'miu e diasporez.A fost aranjata ,,chestia" In tara se face cu zahar si ulei acolo cu citiva euro,plus ,,apolitici" ca Mindruta.

  • Viorel Straoanu He-he ! Ginditorul gindeste,intrebatorul intreaba ...iar stapinii isi vad de treaba.Na ! Ca mi-a iesit si o rima 

  • Stefan Kovacs Era o întrebare retorică. La fel de retorică ca cea de ce PSD_ul n-a fost în stare (sau n-a vrut) să controleze respectivele alegeri. DL. Ponta- din primul moment al anunțării candidaturii- a avut un aer totalmente nefericit. Am scris prin vara lui 2014- că dacă ar fi găsit un personaj onest- sunt destule în PSD_ fără dosar vizibil și care să aibă ceva de capul lui (un membru al Academiei sau așa ceva) PSD-ul ar fi câștigat fără probleme- și relaxat. De ce a fost nevoie de tot circul ?

  • Viorel Straoanu Bineinteles ca am inteles ca retorica era intrebarea.Unul din motive vi l-am sugerat mai sus.Un altul ar fi ca baronii s-au dat deoparte iar efectul s-a transmis si in teritoriu.

  • Viorel Straoanu Oricum partidul a intrat in degringolada de pe la sfirsitul lui 2013 -inceputul lui 2014.

  • Viorel Straoanu In 2008 s-au dat deoparte pt ca Mihai Tanasescu le-a explicat ce-i aia CRIZA si au preferat sa lase PDL la putere,sa-si ia astia pumni in bot ,ca apoi sa apara ca salvatorii natiei.Au motivat ca sint solidari cu Nica care demisionase si ne-au lasat pe mina alora.Nu cred ca au avut vreun motiv similar acum.

  • Prospectiv A-z .
    Da, domnule Kovacs, am scris si aici ca daca pesedistii ar fi avut instinct de conservare politica ar fi facut ceva drastic cel tarziu in vara trecuta.


    Poate ca instinctul de conservare biologica a primat, stiindu-se, ca si cca. 80% din parlamentarii de acum, convocabili la denea.

    P.S. Ar trebui sa adaug ca imi amintesc cu placere interventia dlui. Andrei Alexandru la congresul care l-a ales in mod nord-coreean pe Ponta--interventie remarcata aici la Grup la timpul acela.

  • Viorel Straoanu Motive au fost mai multe,fiecare cu importanta lui mai mica sau mai mare si e vorba de perceptia fiecaruia cit de importante au fost.Dar toate adunate au dus la esec.Uitati inca un motiv :dupa scandalul de frauda de la referendumul de demitere a marinarului,nu si-a mai pus nimeni pielea in saramura prin sectiile de votare..de-o ,,suveica" de ceva.

  • Mihai Ion Turcu De ce nu am admite ca atat Ponta cat si Iogannis se comporta pragmatic. Ambii au responsabilitatea de a demonstra in extern stabilitatea sistemului. In plus noul PNL nu este consolidat iar PSD a manevrat in asa fdel i9ncit a castigar parte din ce a pierdut in locale, prin migratia alesilor, deci Noul PNL nu este decisiv puternic in plan local.Amilor le convine actiunea DNA.S-a adaugat escaladar5ea conflictului din Ucraina, si manevrele Rusiei in fostele state satelite si Germania, situatie in care ambii sustin prezenta americana in Romania , conditionata de stabilitatea politica in Romania, trebuie sa prezerve aceasta stabilitate. Ramanand premier Ponta-si redreseaza esecul politic din alegeri care altfel l-ar fi scos din politica.Iohannis se afirma ca "Presedinte constitutional" apt sa guverneze cu fostul sau competitor ( insolent si nesarat) care ca premier, in contextul schitat mai sus , se comporta ca fiind in tandem cu Iohannis pentru o "buna guvernare" obiectiv pe care indiferent care guvernare trebui sa-l afirme. Ambii se afla i9n cont6act cu polii de autoritate externa, SUA, UE-Germania, care au ca pretentie primara - stabilitatea guvernarii cu descurajarea "loviturilor de stat" fie ele formal constitutionale. Sunt cateva legi care trebuie sa fie adoptate, de care Iohannis este interesat, de un parlament zapacit, in care PNL nu are majoritate.... etc.

Niciun comentariu: